Concitadin cu Conchita

18 octombrie 2018
Concitadin cu Conchita jpeg

Nu ştiu dacă vă mai amintiţi de Conchita Wurst, acea domnişoară filiformă, cîştigătoare a Eurovisionului, cu o barbă ce merita introdusă într-o reclamă la Gillette. Ei bine, Conchita este un tip sau o tipă care, pe urmele Danei International, altă cîștigătoare a Eurovisionului din postura unei femei prizoniere într-un trup de mascul (sau invers), a reprezentat la un moment dat noua voce a minorităţilor sexuale. Toţi ochii erau pe ea.

După ce a cîştigat Eurovisionul, Conchita a ţinut discursuri despre toleranţă sexuală, despre o lume în care cei din jur să fie mai receptivi la diferenţele între oameni şi despre faptul că nu sîntem toţi la fel şi să ne împăcăm cu asta.

Nu am nimic cu duduiul. Dar nici nu mă topesc după ea. Dacă nu aş vedea-o în această viaţă, nu s-ar regăsi în top primul milion de lucruri pe care să le regret. Iar dacă aş zări-o în supermarket, i-aş da aceeaşi importanţă ca unei cutii cu bulion.

Ce nu pricep e de ce prezenţa Conchitei pe strasse, într-o superbă rochie de seară, ar trebui, în numele civilizaţiei, să fie un semn de normalitate şi firesc, în vreme ce, dacă X ar face plajă în faţa clădirii Parlamentului, gestul său ar fi anormal şi indecent, întrucît ar ultragia bunele moravuri. Să explic mai bine: acum ceva vreme, într-un articol din Daily Mail, a fost înfăţişat cazul unui bărbat care, în centrul Londrei, s-a tolănit în slip, pe un şezlong, cu gînd să se bronzeze. Imediat, au sosit poliţiştii şi l-au înhăţat.

Un alt exemplu la care mă opresc e acela al mitului femeii cu barbă. Ei bine, nu mai e deloc un mit. O femeie de douăzeci şi ceva de ani – cazul l-am găsit în Huffington Post – şi-a ras, de la 14 ani, pomeţii, iar acum are o barbă ce ar face un hipster să plesnească de invidie. Fără barbă, tipa e sexy ca un tractor. Cu barbă, însă, dacă i-ai pune şi o drujbă-n mînă, s-ar plia cu brio pe tagma lumbersexualilor cu atractivitate 25-27,3%.

Pe de o parte avem, aşadar, o persoană bărboasă care umblă în rochii de seară cu paiete, mulate pe wurst, de cealaltă parte, avem o persoană fără wurst care e în extaz cînd face concurenţă bărbilor bisericeşti. Bineînțeles, lumea trebuie să ia act de aceste persoane şi să le accepte în limita firescului.

Iar dacă îndrăzneşti să strîmbi din nas, eventual să ridici glăsciorul pentru a spune că, fiziologic, ai simți un disconfort în prezența lor, pac, talibanii toleranței te vor pune la zidul homofobiei, în vreme ce niște oameni îţi vor explica savant că ești întruchiparea intoleranței, ai o gîndire rebegită, încarnezi obscurantismul, te împotrivești evoluției luminoase a omenirii etc.

Dar eu nu aș comenta și nici nu m-aș apuca s-o muștruluiesc pe conița Conchita de-aș întîlni-o – la o adică, și scoțienii poartă kilturi și lumea îi găsește simpatici –, mi-aș vedea liniștit de treabă, însă – cum tot v-am prins în acest entre-nous spirit, cum zice Salinger într-o povestioară – mărturisesc că, deși o fi firesc să umble Conchita cum are ea chef, eu nu m-aș simți firesc în prezența ei. Uite-așa, pur și simplu. Aș mima firescul. Da, dar nimic mai mult.

Totuși, a trăi într-o societate înseamnă nu numai ce îmi place mie, ci şi ce este benefic pentru ea, luată în ansamblu. Felul în care se împacă diferitele forme de bine ale feluritelor individualităţi cu binele abstract al societăţii e o provocare căreia nimeni nu i-a dat de cap cu succes pînă acum.

Normalitatea, în mare, e o convenție socială, iar multiplele definiții ce stau la baza criteriilor de evaluare a comportamentului normal (și a corolarului, cel anormal) fac aproape imposibilă găsirea unei perspective universale care să genereze o incluziune pozitivă a tuturor bîzdîcurilor comportamentale ce macină identitatea, fetişurile şi exhibiţionismele omenirii. Orice criteriu ai suprapune peste Normalitate ar restrînge drepturile unei minorități oarecare, transformîndu-se într-un pat al lui Procust. În cartea lui Ann Birch și Sheila Hayward, „Diferențe interindividuale”, unde sînt analizate definițiile (a)normalității și factorii contributivi ai esenței fiecăreia, după ce sînt puse pe tapet plusurile și minusurile fiecărei definiții, se concluzionează că „Nici una nu este suficientă” și că „Trebuie recunoscut că în orice individ există un potențial de Anormalitate și mulți oameni manifestă comportamente anormale în unele momente ale vieții lor.”

Normali sau nu, fiecare se simte într-un anume fel din punct de vedere sexual. Eu mă simt bărbat și rămîn bărbat, drăgălaşul bărbos Conchita se simte femeie, dar rămîne bărbat, femeia cu barbă se simte lumbersexual, dar rămîne femeie, tăticul neamului Kardashian se simte femeie și, ce să vezi, devine mămica neamului Kardashian, frații Wachowski se simt femei și, pîn-au terminat  cu Matrix, au și devenit surorile Wachowski, iar transsexualul Naomi, ei bine, aici habar nu am cum se simte sau ce e el/ea, cu adevărat.

Bun, societatea trebuie să manifeste toleranță față de asemenea persoane. Ei sînt oameni ca noi. De acord.

Dar un bărbat care, într-o staţie de autobuz, îşi dă pantalonii jos în faţa unei femei e săltat pe loc de poliție. Însă poate ăsta e felul lui de a-şi exprima afecţiunea şi tandreţea pentru sexul frumos. Cum, ce spuneţi? Că nu are voie să procedeze astfel fiindcă violentează pudoarea femeii? Păi, la fel ar putea protesta şi cei deranjaţi de Conchita: prezenţa duduiului le violentează simţurile. Sau, dacă nu pe-ale lor, pe-ale copiilor.

Veți spune că tipul de-și dă jos pantalonii în fața unei femei, în mijlocul străzii, nu e sănătos la cap. Dar Jean Jacques Rousseau – cei ce i-au citit autobiografia cunosc – obişnuia să stea ascuns într-un tufiş şi, cînd slujnicele erau trimise să ia apă de la fîntînă, sărea de-acolo, îşi dădea jos nădragii şi, după ce-şi fîlfîia încîntat cucul în faţa lor, o lua la fugă. (Dau acest exemplu întrucît se invocă drepturile LGBT în legătură cu genialitatea multora dintre ei. Bun, şi Rousseau a fost un geniu, asta înseamnă că exhibiţionismul de mai sus trebuie să-l privim altfel?)

Pînă la urmă, normalitatea e legată de toleranță, în ultimă instanţă. Dar nu e mereu chiar așa, pentru că, după cum bine știm, unele minorităţi sexuale sînt OK, altele, nu, iar unele comportamente au devenit acceptabile, în vreme ce altele sînt în continuare ofensatoare şi de domeniul psihiatriei. Și aici e nodul gordian: de ce societatea e liberă să își manifeste oprobiul sau amuzamentul față de dorinţa lui X de-a se căsători cu un motan, dar nu și față de dorinţa lui Y de a-şi schimba sexul? De ce Conchita, cu barbă şi rochie mulată, e OK, dar să te plimbi în slip prin Piaţa Romană nu e?

Sînt doar întrebări. Dar am și altele. Pînă acum o sută de ani, spre exemplu, Codul penal german socotea că orice om păstra o contingenţă cît de mică cu inversiunea sexuală era socotit criminal şi condamnat la ani buni de muncă silnică. Între timp, se ştie, moravurile s-au relaxat şi ceea ce înainte părea de neconceput a devenit parte a vieţii noastre cotidiene.

Păstrînd tendinţa ascendentă a emancipării, vă propun să facem un salt în viitor şi să ne imaginăm două persoane care vor aduce contribuţii esenţiale la dezvoltarea ştiinţei şi artei: să presupunem că una descoperă teleportarea, alta compune o creaţie literară de valoare. Cum ar fi dacă prima persoană, o femeie, se va îndrăgosti de un ponei, iar a doua, un bărbat, va face un coupe de foudre pentru o păpuşă Barbie şi studiile de atunci vor stabili că aşa-zisele deviaţii sexuale sînt de domeniul trecutului şi că va fi în regulă să te drăgălăşeşti cu poneiul în mall, respectiv, să te plimbi tandru cu păpuşa în grădinile de la Luvru sau în Central Park? Cum ar fi dacă o persoană – care acum îşi poate dona după moarte organele ştiinţei sau pentru transplant – ar dori ca, după ce va muri, trupul ei să fie utilizat pentru relaţii sexuale cu X (care tînjeşte nespus după aşa ceva), iar legea ar considera dorinţa firească şi ar aproba-o?

Acum rîdem, pentru că asemenea ipoteze ni se par inacceptabile, dar, precum am spus, la fel stăteau lucrurile şi acum o sută de ani în privinţa homosexualităţii. Or, an de an, mintea umană îşi schimbă direcţia, pivotează între concepte ireconciliabile şi ajunge la noi orizonturi de înţelegere. An de an, se pun noi întrebări şi se înregistrează noi mutaţii de gîndire în raport cu evenimentele istorice, cu descoperirile ştiinţifice sau cu categoriile estetice și comportamentale aflate la modă sau conservatoare. Ceea ce e o dogmă azi, mîine devine, pentru cei ce persistă în ea, o simplă dovadă de închistare mentală.

Ne place sau nu, marea masă va rămîne mereu tributară unei viziuni tradiţionaliste asupra societăţii, pe care o va dori cît mai puţin schimbată. Alții se vor pune de-a curmezișul conformismului de orice fel, mai puțin din convingere, ci fiindcă e cool să împărtăşeşti opinii avangardiste şi/sau controversate. Iar alții vor fi progresiști în privința familiei tradiționale și complet împotriva vaccinării copiilor, sau vor fi pro-avort și, totodată, și pro-legalizarea halucinogenelor. Ideea mea (departe de a fi originală) e că toleranța individuală e maximul de schimbare pe care ar fi dispus să îl vadă la societate și membrii ei.

Prin urmare, cum se vor reconcilia, pe termen lung, viziunile progresiste și fragmentare ale unora cu normele moştenite ale celor mulți? Cît de incluzivă, raportată la cutumele majorităţii, va fi, pînă la urmă, în numele toleranţei, normalitatea? Cît de departe va trebui să îşi extindă graniţele acest cuvînt?

Ce va presupune, în viitor, dezvoltarea unei societăţi sănătoase? Cine va găsi instrumentele conceptuale cu ajutorul cărora să deceleze, dincolo de pluralitatea de opinii contradictorii, traseul susceptibil a oferi unitate unei societăţi fragmentate?

Foto: flickr

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

GcXF4ZYXcAAG6ou jfif
Navă de spionaj a Rusiei escortată de Marea Britanie, după ce a fost observată în preajma cablurilor submarine în Marea Irlandei
O navă de spionaj rusă a fost escortată în afara Mării Irlandei după ce a patrulat o zonă cu infrastructură submarină critică.
image png
Miss Universe 2024 vine din Danemarca. Cine este ardeleanca care a reprezentat România
Victoria Kjær Theilvig din Danemarca este finalista Miss Universe 2024, devenind prima daneză din istorie care câştigă concursul.
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani Foto Ben Grant jfif
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să se mute în Dubai: „Oamenii nu mă tratează diferit aici. Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
Un tânăr antreprenor și-a povestit experiența sa de viață. A crescut într-un oraș muncitoresc, a intrat în vânzări la 16 ani și a devenit milionar la 24 de ani.
milky way 67504 1280 jpg
Mesajul trimis din spațiu acum un an a fost descifrat! Care este, de fapt, semnificația acestuia
Un mesaj trimis de extratereștri, acum un an, a fost descifrat de o echipă formată dintr-un tată și fiica lui. Mesajul arată ca niște grupuri de pixeli albi pe un fundal negru, care reprezintă de fapt aminoacizi, componente esențiale pentru apariția vieții pe Pământ.
Nadia comaneci platformax jpg
Nadia Comăneci, dezvăluiri cutremurătoare. Sportiva antrenată de Bela Karolyi a fentat moartea de mai multe ori: „Sunt iubită de Dumnezeu”
Nadia Comăneci (63 de ani) este una dintre cele mai faimoase gimnaste și se poate lăuda cu o carieră impresionantă. Cu toate acestea, viața ei nu a fost mereu doar lapte și miere, întrucât a fost nevoită să treacă prin momente grele.
florin nita romania facebook jpg
vacanta cu trenul jpeg
Un singur bilet pentru toate călătoriile cu trenul în Europa. Când va fi lansat
Călătoriile cu trenul în Europa ar urma să fie mult mai simple, odată cu introducerea biletului unic de călătorie pe liniile ferate. Potrivit Euronews, sistemul va fi lansat anul viitor.
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
Condamnat în România, sărac în Franța. Povestea extraordinară a scriitorului Eugen Ionesco: „Căutam pe jos. Am găsit 3.000 de franci"
Eugen Ionesco, marele dramaturg român, a fost condamnat în România. În Franța a plecat cu familia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însă a fost extrem de sărac, s
George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
Portret de candidat. Controversele din jurul lui George Simion și drumul de la galerie către Cotroceni
George Simion, liderul AUR, a stârnit controverse majore de-a lungul carierei, fiind acuzat de legături cu grupuri extremiste și declarații provocatoare. Politicianul continuă să atragă atenția și să polarizeze opinia publică.