Clișeele romilor legate de români
Care sînt clișeele romilor legate de români?
Căldărarii se căsătoresc devreme – 12-14 ani fetele, 13-16 ani băieții – și fac asta pentru că virginitatea fetelor e foarte importantă pentru ei. Virginitatea se sărbătorește la nuntă, cearşaful pătat de sînge e arătat întregii comunități și e mîndria familiei. Din cauza asta fetele sînt retrase de la școală după ce termină patru clase: părinților de fete le e teamă ca fiicele lor să nu capete reputația că „umblă“ și astfel să le scadă șansele de a găsi un băiat dintr-o familie bună.
Căldărarii (vorbesc despre căldărari și nu de alte „neamuri țigănești“, pentru că între căldărari am petrecut cel mai mult timp) le consideră pe românce ușuratice: pentru români, virginitatea la nuntă nu mai e importantă, iar femeile se mărită tîrziu, după ce-și termină studiile, locuiesc cu iubiții lor și toată lumea știe că „umblă“. Am avut lungi discuții cu căldărăresele despre asta, în care încercam să le explic că nu văd care e problema ca o femeie să se mărite tîrziu, după ce a „umblat“ cu cîțiva bărbați. M-a oprit Cosmin din revoluția feministă pe care voiam să o stîrnesc între căldărărese: bărbații din comunitate se uitau deja urît la mine.
Elena Stancu și Cosmin Bumbuț sînt autorii documentarului Ultimul căldărar, pe care îl puteți vedea la TIFF în cadrul Zilelor Filmul Românesc.