Cioran sau bucuria comunicării

Publicat în Dilema Veche nr. 369 din 10 - 16 martie 2011
Cioran sau bucuria comunicării jpeg

Emil Cioran ar fi împlinit 100 de ani. S-a născut la Rășinari pe 8 aprilie 1911 și s-a stins din viață la Paris, pe 20 iunie 1995. La 22 de ani a publicat prima carte în România, Pe culmile disperării. Atins de Alzheimer, Cioran avea să-l întrebe, cu umor și luciditate pe muchie de cuțit, pe Gabriel Liiceanu, la ultima lor întîlnire, în 1993: „Și până atunci ce am făcut?”

Instalat la Paris în 1937, Cioran a scris prima carte în limba franceză 10 ani mai tîrziu. Manuscrisul  Précis de décomposition avea să aștepte doi ani la Gallimard până să apară în librării, declanșând în presă o salbă de formule elogioase, jubilatorii. Un penseur crépusculaire, Un cynique fervent, Cioran le Troglodyte titrează presa vremii la fiecare nouă apariție de volum, tot la Gallimard, din patru în patru ani. Limba franceză i-a fost un corset insuportabil : Cioran l-a transformat într-un eșafodaj de cristal. „Câtă cafea, câte țigări și câte dicționare am consumat pentru o frază cât de cît corectă în această limbă inabordabilă, prea nobilă, prea elegantă pentru mine.” Până la urmă a șlefuit-o ca un maestru, conștient că saltul lingvistic la care s-a supus a presupus abandonarea unui instrument, cu mult mai expresiv între toate, limba română. „Cel mai mare prozator francez este român” titra L’Express în 1986.

În apartamentul mansardă de pe strada Odeon numărul 21, Cioran cel fără somn, spăimos de boli, a scris despre aceleași și aceleași lucruri, sintetizate fluid de Gabriel Liiceanu într-o listă a temelor:  a scris despre crearea lumii ca prim act de sabotaj; despre regretul că nimicul a trebuit să se transforme în ceva, despre urâțenia omului, despre insomnie și absurd, despre boală și moarte; despre Dumnezeu, responsabil de toate acestea, despre paradisul copilăriei, despre fericirea de a fi cioban la Rășinari și despre nefericirea de a fi scriitor la Paris, despre regretul de a nu putea reveni la condiția fericită a unei plante, unei pietre, unui animal; despre conștiința ca o rană deschisă pe trupul universului...

Preț de 14 cărți apărute în Franța în timpul vieții sale, incluzând aici și traducerile din română, Cioran a preferat anatema - discursului, fragmentul - sistemului, paradoxul - aserțiunii logice. Verbul său biciuie și, în același timp, jubilația comunicării respiră prin toți porii scrisului său. Antum și postum, cioranienii își înmoaie penița în această cerneală atît de fertilă, încît parada formulelor rămâne vie, inventivă, spumoasă. Să-l gândești pe Cioran la o sută de ani de la naștere se înscrie într-o (aparent paradoxală) bucurie a comunicării.

Titlurile comunicărilor înscrise în colocviul internațional „Cioran le pessimisme jubilatoire” organizat de Institutul Cultural Român de la Paris  pe 18 și 19 martie sunt o dovadă. Evenimentul e gazduit în plin Salon du livre, cea mai mare librărie a Franței și cea mai efervescentă scenă literară anuală a Parisului. „Colocviul organizat de ICR Paris cu ocazia centenarului Cioran conferă prestigiu intelectual și cultural Salonului cărții” apreciază Bertrand Morisset, comisarul general al salonului în 2011. „Pentru francezi, Cioran e o marcă franceză, pentru români Cioran este o marcă românească.  Colocviul de la Paris, la care participă intelectuali de mare calibru din mai multe orizonturi, arată că Cioran este de fapt o marcă europeană și chiar universală” , plusează Katia Dănilă, directoarea Institutului Cultural Român de la Paris.

Mesele rotunde, moderate de George Banu în prima zi și de Horia Roman Patapievici în a doua, reunesc în jur de  20 de specialiști europeni, filozofi, literați, jurnaliști gata să dezbată despre itinerariile de viață și de gândire ale lui Cioran. Astfel, filozoful spaniol Feranado Savater, primul traducător în limba lui Cervantes al gânditorului român, promite să vorbească despre Uimirea la Cioran, prin prisma operei dar și a conversațiilor și întîlnirilor pe care le-au avut. Saltul existențial din România în Franța va fi analizat de Sorin Alexandrescu în Cioran: portretul gânditorului ca tânăr exilat iar saltul stilistic de Livius Ciocârlie în Lirism românesc, ironie franceză. Asupra lui Cioran epistolierul se va opri Vincent Piednoir, coordonator, între alții, al unui impresionant volum Cahier Cioran, apărut în 2009 în Franța la editura de l’Herne. Cioran și tentația saloanelor, portret propus de Nicolas Cavaillès, Întîlnirile lui Cioran, promise de Pierre Pachet, sau Cioran și medicina despre care va vorbi Roland Jaccard sunt tot atîtea posibile trasee prin existența gânditorului. Foarte așteptată pare, în mediul francez, prezentarea în cadrul colocviului pariazian a Dosarului de securitate al lui Cioran, intervenție promisă de Liviu Tofan. Temele filozofului și virtuozitatea scriitorului - aspecte abordate sub unghiuri diferite – i-au provocat pe participanți la adevărate eleganțe stilistice în titluri. Barbara Scapolo din Italia va face Câțiva pași cu Cioran, ratatul renunțărilor, Sylvie Jaudeau  în compania unui Etern candidat la înțelepciune, Simona Modreanu va vorbi despre Paradoxul cioranian și logica terțului inclus, Florin Țurcanu despre Anomalia Cioran, Constantin Zaharia despre Un ciclon dat cu încetinitorul. Aurélien Demars pare fascinat de Elanul către rău, Ingrid Astier de Noaptea sau pesimismul inspirat, George Banu de Optimismul unui...alt Cioran. În română sau franceză – nu voi uita găselnița lui Patrice Bollon, Cioran maître ès existence – formulele sună ...cioranian, promisiunea e totală. Aștept cu nerăbdare, dincolo de titlurile spectaculos inspirate, să aflu cu ce intensitate  exilatul, „metecul” Cioran vorbește astăzi lumii contemporane, răscolită de ostilități diverse și căutare de sine. 

Nu pot să nu-mi închipui cum, în inima salonului cărții de la Paris, la o sută de ani, patriarhul Cioran, stilistul disperării, aristocratul îndoielii, calomniatorul universului, ar jubila o dată în plus, cu superbie.

Cristina Hermeziu este jurnalistă. Recent, a coordonat volumul  Revoluţia din depărtare la Editura Curtea Veche, 2011.

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.