Cine ne guvernează?

3 iunie 2016
Cine ne guvernează? jpeg

În curînd, la salonul bucureştean al cărţii, Editura Humanitas va lansa o nouă colecţie de „perle”, alcătuită de neobositul Radu Paraschivescu şi „specializată”, de data aceasta, pe politicienii autohtoni. Cartea se va numi Cum gîndesc politicienii?, dar va avea şi un subtitlu retoric: Cum? Gîndesc politicienii?

Să lămurim, de la bun început, lucrurile: 1. Nu există om care, într-un moment sau altul, din oboseală, pripă, neatenţie, să nu aibă „scăpări” de exprimare inadecvată, să nu se facă vinovat de inadvertenţe, mai mult sau mai puţin ridicole. 2. Nicăieri în lume, politicienii nu sînt o „castă” infailibilă de oratori ciceronieni, scutiţi de derapaje logice sau stilistice. Dar, 3: Aglomerarea, la vîrf, a inepţiei, densitatea - pe scena publică - a comicului involuntar, precaritatea intelectuală şi gramaticală a actorilor politici din scumpa noastră patrie sînt fenomene greu de egalat pe alte meleaguri. Cine nu crede să răsfoiască volumul, pe cale de apariţie, al lui Radu Paraschivescu.

Va constata, inevitabil, că, indiferent de amplasamentul de partid, mulţi dintre reprezentanţii „elitelor” noastre conducătoare au, cum o spune antologatorul în prefaţă, nu numai grave carenţe de competenţă, ci şi ireparabile corijenţe la capitolele „maniere”, „exprimare”, „stil”. Victima cea mai tristă a patrioţilor care ne conduc e însăşi limba maternă. Exemplele sînt puzderie. Veţi găsi, în paginile cărţii, pasaje amuţitoare: se vorbeşte despre „deficit de lipsă” (Norica Nicolau), despre „sume infirme” (adică infime, Vanghelie dixit), despre „limite care se apropie de sfîrşit” (M. Geoană, îngrijorat şi de faptul că „pierdem în fiecare zi o hemoragie a economiei naţionale”), despre necesitatea de „a începe să demarăm” (A. Videanu), despre „sintagma” (adică sintaxa!) frazei (C.P. Tăriceanu), despre ”a opri stoparea declinului” (M.Geoană), despre ”un neadevăr inexact” (Ilie Verdeţ), despre „cadavrele neînsufleţite ale celor decedaţi” (M. Duşa), despre afinităţi „largi şi lungi” (Tinel Gheorghe), despre „rezultate finale care se vor da la sfîrşit” (E. Nicolicea), despre „alegeri electorale” (Crin Antonescu), despre nevoia de „calmitate” (E. Nicolaescu, vrînd să spună de „calm”), sau despre „prejudecăţi”, cînd, de fapt, C.P. Tăriceanu se referă la „prejudicii”. Nu vom pomeni (sînt prea multe!) miracolele discursului becalian, deşi e vorba de o sursă inepuizabilă, nu lipsită de o anumită candoare („Tocmai am fost la Muntele Athos şi am mai dat un milion şi o sută de mii, ca să refac relaţia dintre români şi Dumnezeu.” Cui i-ar trece prin cap că Instanţa Supremă lucrează pe bază de bacşiş?) Sau - nu lipsit de oarecare adresă – „Tăriceanu VIP? Very Import (sic!) Papagal. Auzi la el, ce tupeu obraznic!”). Vom trece şi peste panseurile inenarabilului Vanghelie (preocupat de propria ubicuitate, de vreme ce se simte confortabil în orice mediu: ”Şi într-un pom dacă mă puneţi, eu am puncte de vedere.”, dar şi ”Vocea mea se face auzită oriunde. Şi pe sub apă.”). Mai greu de înţeles sînt formulele monumentale ale unor „combatanţi” ceva mai pretenţioşi: campion rămîne Mircea Geoană, ghinionist, aproape duios, pe toate planurile: ”Românii nu au voie să ierte viitorul acestei ţări.”, „De la agonie la extaz este decît (sic!) o secundă.”, ş.a. Apoi Liviu Dragnea, hărţuit de „hipercorectitudine” gramaticală („Ca şi evoluţie, PSD a evoluat binişor ca şi cotă de încredere.”), de nevoia de transparenţă (”E important să ştim cine cu cine vorbim şi dacă mă uit la tine să ştiu că tu eşti tu.”) şi de amor pentru şeful lui (”M-am simţit încărcat pozitiv cînd am fost cu Ponta în comunele sinistrate.”). De afecţiune partinică e capabil şi Marian Oprişan: ”Şi eu ţin la piciorul [lui Victor Ponta] şi ştiţi că mi-e drag din acest punct de vedere.”

Ponta însuşi face declaraţii tulburătoare: crede că Ferdinand a fost primul rege al României, îşi legitimează istoric plagiatul („Pe vremea mea nu se preciza sursa.”) şi practică relativismul electoral („Cînd putem, ne ţinem de cuvînt.”). Traian Băsescu oferă, la rîndul lui, reflecţii surprinzătoare (”Este mult mai bine, zic eu, să îţi faci lecturile pe vapor decît să faci sex cu fundul”), îndrăzneţe distribuiri de responsabilitate (”Vor răspunde şi autorităţile, dar şi Dumnezeu puţin, că ne-a dat atîta apă”), precum şi măsuri drastice, dar nuanţate (”Urmează să instituim carantina moale, tare şi de alte categorii.”). Klaus Iohannis, n-o să credeţi, are simţul misterului: ”Vor mai apărea candidaţi surpriză - şi surprize de iepuri, şi iepuri de surprize.” Sau: ”Între noi poate că au fost întîlniri, dar n-am participat eu.” Sau, încă: ”Există aproape numai lucruri care schimbă fundamental lucrurile.” Călin Popescu Tăriceanu are idei sofisticate despre cariera publică (”Modelul de urmat în politică nu este cel al băiatului cu mucii în freză”), riguroase analize politice (”Dacă unii lideri politici doresc ca România să evolueze după formula dinţi de ferăstrău, adică doi ani în sus, doi ani în jos, atunci rezultatul va fi o linie orizontală”) şi ieşiri polemice poliglote (”Mr. Geoană, I fuck you!”).

Teodor Meleşcanu furnizează o probă de rafinament din zona „intelligence”: ”Trebuie să recunosc că fraza pe care am spus-o în emisiunea dumneavoastră n-am spus-o eu.” Vreţi să ştiţi ce înseamnă un tehnocrat adevărat? Ne-o arată gîndirea lui Daniel Constantin: „Opt mii de standard output înseamnă, în traducere, opt capete de vaci.” Interesante observaţii strategice face, evident, Gabriel Oprea: „Cel mai mare pericol, în momentul de faţă, îl reprezintă siguranţa cetăţenilor”, sau „Sîntem un partid militarizat, în sensul bun al cuvîntului.” Provocator psihanalizabile sînt unele opinii ale Elenei Udrea: „Tot ce se scoală deasupra nivelului mării poate fi considerat cu certitudine genial.” Sau: „Încă nu-mi dau seama de ce mă trezesc în patul meu.” Sau, în plan politic: „La alegeri, greii din PSD îl aşteaptă pe Ponta cu săbiile scoase. Nu se văd, dar sînt scoase.” Gabriela Firea are o înţelegere aparte a ideii de „dilemă”: „Bucureştenii au de ales între o certitudine, şi acea certitudine sînt eu.” Indiscutabile sînt şi competenţele sale medicale: „Stresul, alcoolul şi ţigările dăunează grav impotenţei.” Eugen Nicolicea admite că e creştin, „dar pînă la o limită.” Un opozant amar se dovedeşte Teodor Atanasiu: „Lipsa apei calde duhneşte a pesedism.” Valeriu Zgonea vorbeşte ca un adevărat om de cultură: ”Am un sentiment de fatigue. Ştiţi ce înseamnă? De oboseală. Noi, în Oltenia, îi spunem efectul Real Madrid.” Vreţi să ştiţi ce este acela un traseist? Vă spune Vasile Blaga: ”În definiţia mea, împărtăşită şi de conducerea Partidului Democrat Liberal, traseistul este un traseist.” Nu mă pot opri.

Colecţia adunată de Radu Paraschivescu e inepuizabilă. Rîzi ce rîzi, dar în cele din urmă îţi dai seama că rîzi de tine. Pentru că vedetele cărţii sînt aleşii tăi. De ieri, de azi şi de mîine…

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.