Cine ne guvernează?

3 iunie 2016
Cine ne guvernează? jpeg

În curînd, la salonul bucureştean al cărţii, Editura Humanitas va lansa o nouă colecţie de „perle”, alcătuită de neobositul Radu Paraschivescu şi „specializată”, de data aceasta, pe politicienii autohtoni. Cartea se va numi Cum gîndesc politicienii?, dar va avea şi un subtitlu retoric: Cum? Gîndesc politicienii?

Să lămurim, de la bun început, lucrurile: 1. Nu există om care, într-un moment sau altul, din oboseală, pripă, neatenţie, să nu aibă „scăpări” de exprimare inadecvată, să nu se facă vinovat de inadvertenţe, mai mult sau mai puţin ridicole. 2. Nicăieri în lume, politicienii nu sînt o „castă” infailibilă de oratori ciceronieni, scutiţi de derapaje logice sau stilistice. Dar, 3: Aglomerarea, la vîrf, a inepţiei, densitatea - pe scena publică - a comicului involuntar, precaritatea intelectuală şi gramaticală a actorilor politici din scumpa noastră patrie sînt fenomene greu de egalat pe alte meleaguri. Cine nu crede să răsfoiască volumul, pe cale de apariţie, al lui Radu Paraschivescu.

Va constata, inevitabil, că, indiferent de amplasamentul de partid, mulţi dintre reprezentanţii „elitelor” noastre conducătoare au, cum o spune antologatorul în prefaţă, nu numai grave carenţe de competenţă, ci şi ireparabile corijenţe la capitolele „maniere”, „exprimare”, „stil”. Victima cea mai tristă a patrioţilor care ne conduc e însăşi limba maternă. Exemplele sînt puzderie. Veţi găsi, în paginile cărţii, pasaje amuţitoare: se vorbeşte despre „deficit de lipsă” (Norica Nicolau), despre „sume infirme” (adică infime, Vanghelie dixit), despre „limite care se apropie de sfîrşit” (M. Geoană, îngrijorat şi de faptul că „pierdem în fiecare zi o hemoragie a economiei naţionale”), despre necesitatea de „a începe să demarăm” (A. Videanu), despre „sintagma” (adică sintaxa!) frazei (C.P. Tăriceanu), despre ”a opri stoparea declinului” (M.Geoană), despre ”un neadevăr inexact” (Ilie Verdeţ), despre „cadavrele neînsufleţite ale celor decedaţi” (M. Duşa), despre afinităţi „largi şi lungi” (Tinel Gheorghe), despre „rezultate finale care se vor da la sfîrşit” (E. Nicolicea), despre „alegeri electorale” (Crin Antonescu), despre nevoia de „calmitate” (E. Nicolaescu, vrînd să spună de „calm”), sau despre „prejudecăţi”, cînd, de fapt, C.P. Tăriceanu se referă la „prejudicii”. Nu vom pomeni (sînt prea multe!) miracolele discursului becalian, deşi e vorba de o sursă inepuizabilă, nu lipsită de o anumită candoare („Tocmai am fost la Muntele Athos şi am mai dat un milion şi o sută de mii, ca să refac relaţia dintre români şi Dumnezeu.” Cui i-ar trece prin cap că Instanţa Supremă lucrează pe bază de bacşiş?) Sau - nu lipsit de oarecare adresă – „Tăriceanu VIP? Very Import (sic!) Papagal. Auzi la el, ce tupeu obraznic!”). Vom trece şi peste panseurile inenarabilului Vanghelie (preocupat de propria ubicuitate, de vreme ce se simte confortabil în orice mediu: ”Şi într-un pom dacă mă puneţi, eu am puncte de vedere.”, dar şi ”Vocea mea se face auzită oriunde. Şi pe sub apă.”). Mai greu de înţeles sînt formulele monumentale ale unor „combatanţi” ceva mai pretenţioşi: campion rămîne Mircea Geoană, ghinionist, aproape duios, pe toate planurile: ”Românii nu au voie să ierte viitorul acestei ţări.”, „De la agonie la extaz este decît (sic!) o secundă.”, ş.a. Apoi Liviu Dragnea, hărţuit de „hipercorectitudine” gramaticală („Ca şi evoluţie, PSD a evoluat binişor ca şi cotă de încredere.”), de nevoia de transparenţă (”E important să ştim cine cu cine vorbim şi dacă mă uit la tine să ştiu că tu eşti tu.”) şi de amor pentru şeful lui (”M-am simţit încărcat pozitiv cînd am fost cu Ponta în comunele sinistrate.”). De afecţiune partinică e capabil şi Marian Oprişan: ”Şi eu ţin la piciorul [lui Victor Ponta] şi ştiţi că mi-e drag din acest punct de vedere.”

Ponta însuşi face declaraţii tulburătoare: crede că Ferdinand a fost primul rege al României, îşi legitimează istoric plagiatul („Pe vremea mea nu se preciza sursa.”) şi practică relativismul electoral („Cînd putem, ne ţinem de cuvînt.”). Traian Băsescu oferă, la rîndul lui, reflecţii surprinzătoare (”Este mult mai bine, zic eu, să îţi faci lecturile pe vapor decît să faci sex cu fundul”), îndrăzneţe distribuiri de responsabilitate (”Vor răspunde şi autorităţile, dar şi Dumnezeu puţin, că ne-a dat atîta apă”), precum şi măsuri drastice, dar nuanţate (”Urmează să instituim carantina moale, tare şi de alte categorii.”). Klaus Iohannis, n-o să credeţi, are simţul misterului: ”Vor mai apărea candidaţi surpriză - şi surprize de iepuri, şi iepuri de surprize.” Sau: ”Între noi poate că au fost întîlniri, dar n-am participat eu.” Sau, încă: ”Există aproape numai lucruri care schimbă fundamental lucrurile.” Călin Popescu Tăriceanu are idei sofisticate despre cariera publică (”Modelul de urmat în politică nu este cel al băiatului cu mucii în freză”), riguroase analize politice (”Dacă unii lideri politici doresc ca România să evolueze după formula dinţi de ferăstrău, adică doi ani în sus, doi ani în jos, atunci rezultatul va fi o linie orizontală”) şi ieşiri polemice poliglote (”Mr. Geoană, I fuck you!”).

Teodor Meleşcanu furnizează o probă de rafinament din zona „intelligence”: ”Trebuie să recunosc că fraza pe care am spus-o în emisiunea dumneavoastră n-am spus-o eu.” Vreţi să ştiţi ce înseamnă un tehnocrat adevărat? Ne-o arată gîndirea lui Daniel Constantin: „Opt mii de standard output înseamnă, în traducere, opt capete de vaci.” Interesante observaţii strategice face, evident, Gabriel Oprea: „Cel mai mare pericol, în momentul de faţă, îl reprezintă siguranţa cetăţenilor”, sau „Sîntem un partid militarizat, în sensul bun al cuvîntului.” Provocator psihanalizabile sînt unele opinii ale Elenei Udrea: „Tot ce se scoală deasupra nivelului mării poate fi considerat cu certitudine genial.” Sau: „Încă nu-mi dau seama de ce mă trezesc în patul meu.” Sau, în plan politic: „La alegeri, greii din PSD îl aşteaptă pe Ponta cu săbiile scoase. Nu se văd, dar sînt scoase.” Gabriela Firea are o înţelegere aparte a ideii de „dilemă”: „Bucureştenii au de ales între o certitudine, şi acea certitudine sînt eu.” Indiscutabile sînt şi competenţele sale medicale: „Stresul, alcoolul şi ţigările dăunează grav impotenţei.” Eugen Nicolicea admite că e creştin, „dar pînă la o limită.” Un opozant amar se dovedeşte Teodor Atanasiu: „Lipsa apei calde duhneşte a pesedism.” Valeriu Zgonea vorbeşte ca un adevărat om de cultură: ”Am un sentiment de fatigue. Ştiţi ce înseamnă? De oboseală. Noi, în Oltenia, îi spunem efectul Real Madrid.” Vreţi să ştiţi ce este acela un traseist? Vă spune Vasile Blaga: ”În definiţia mea, împărtăşită şi de conducerea Partidului Democrat Liberal, traseistul este un traseist.” Nu mă pot opri.

Colecţia adunată de Radu Paraschivescu e inepuizabilă. Rîzi ce rîzi, dar în cele din urmă îţi dai seama că rîzi de tine. Pentru că vedetele cărţii sînt aleşii tăi. De ieri, de azi şi de mîine…

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Ruinele Mănăstirii Sfântul Ilarion din Palestina înscrise de urgență în patrimoniul UNESCO Foto Colaj UNESCO
Ruinele unei vechi mănăstiri din Palestina, incluse de urgență în patrimoniul UNESCO. A găzduit cea mai veche comunitate de călugări din Țara Sfântă
Pe fondul conflictului cu Gaza, Comitetul pentru Patrimoniul Mondial a decis vineri, 26 iulie 2024, să includă „Mănăstirea Sfântul Ilarion/Tell Umm Amer” din Palestina simultan în prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Patrimoniului Mondial Aflat în Pericol.
JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.