Cine a inventat apa

Publicat în Dilema Veche nr. 639 din 19-25 mai 2016
Cum se ratează o dezbatere jpeg

Am văzut, de curînd, un episod „Vax Populi“, construit în jurul întrebării „cine a inventat apa?“. Întrebarea era adresată, din cîte am înţeles, unor săteni din Prahova care, în genere, păreau să ştie despre ce e vorba. Nici unul n-a răspuns că întrebarea e fără sens sau măcar că nu ştie ce să spună. Toţi aveau o versiune la îndemînă.

Candid stupefiantă a fost reacţia unui personaj mai în vîrstă: „N-aş putea să vă spun. Eu nu sînt din partea locului. Întrebaţi pe cineva de pe-aici...“ Un răspuns radical, definitiv, a venit însă de la un domn destul de copt, dar încă în putere: „Cine a inventat apa? Păi cine s-o inventeze? Românii! Că românii e cei mai dăştepţi! D`aia îi muşcă toţi de c.... Că e ăi mai dăştepţi!“ Încă o dovadă că sîntem un popor ager şi, mai ales, că sîntem conştienţi de asta! Să ne înţelegem: e mai mult decît probabil că, la întrebări asemănătoare, răspunsurile primite ar fi, în orice parte a lumii, la fel de aiuritoare. Nu cred că în Statele Unite sau în marile ţări europene, n-am avea surprize grandioase auzind ce pot debita semenii noştri.

Problema nu e asta. O problemă ar fi, mai curînd, siguranţa de sine, „mîndria“ apartenenţei la un club de elită, complexul de superioritate al respondenţilor. La altceva mă gîndesc însă acum, pe marginea acestei emisiuni triste, pline de umor... Dacă sîntem aşa de deştepţi (şi sînt gata să accept că nu sîntem de lepădat), cum de ajungem, mereu, pe mîna unor politicieni atît de mediocri? Cînd nu sînt proşti, sînt doar şmecheri. Sau sînt lacomi pînă la inconştienţă. Sau sînt lichele. Sau sînt fundamental nepricepuţi. Sau sînt necultivaţi. Sau dispun doar de competenţa (relativă) a înşelătoriei. Nu zic: sînt şi excepţii, oameni cumsecade, bine-intenţionaţi, decenţi. Dar nu ei se văd. Se văd, vorba lui Ion Ghica, „zbierătorii şi dibacii“, miştocarii, băieţii de gaşcă şi „de comitet”. Mai departe: dacă sîntem aşa de deştepţi, de ce alegem mereu asemenea ipochimene? Sîntem naivi, uşor de manipulat, needucaţi civic? Sîntem gata să mergem cu neglijenţa politică pînă la sinucidere? De unde această primejdioasă „consecvenţă“ a rateului, a opţiunii bezmetice? De ce ne înşelăm – şi ne lăsăm înşelaţi – mai tot timpul? Să nu mi se spună că n-avem de unde alege, că de vină sînt intelectualii „care nu se bagă“ (sau care se bagă greşit...), că e vina Uniunii Europene, a americanilor şi a „străinilor” în general.

Astea sînt moduri de a evacua problema, de a ne spăla pe mîini, înlocuind luciditatea cu o „istorică” victimizare. Unii intelectuali „s-au băgat”, dar n-au fost asimilaţi de „sistem”, sau au fost, pur şi simplu, marginalizaţi. Membre ale UE şi partenere cu SUA sînt şi alte ţări, care arată, totuşi, ceva mai bine. Dar să contemplăm, dincolo de scena politică, lumea presei. Nu vi se întîmplă, frecvent, să vă uitaţi la diverse emisiuni de televiziune şi să vă întrebaţi, după cîteva minute, cine sînt „protagoniştii” guralivi care „analizează” situaţiunea, dau note, dau „idei”, dau ghionturi în dreapta şi-n stînga? Eu unul mă aud spunînd mereu: „P-ăsta de unde l-au scos? Ăsta cine e, de fapt? Prin ce isprăvi profesionale, prin ce calităţi intelectuale şi carismatice se recomandă?” Trăim sub invazia unor anonimi fuduli, care n-au făcut şi nu fac nimic în viaţă, în afară de prestaţia lor zeloasă prin diverse studiouri TV.

Confecţionaţi ca „vedete” de alte false vedete, impostori fuduli, ambalaţi în certitudini şi ifose, ei „ne fac agenda”, şi ajung să fie „cunoscuţi” şi „recunoscuţi” numai pentru că se manifestă năvalnic, seară de seară, pe toate canalele. Nici ei nu mai ştiu, de fapt, cine sînt. Domni şi domnişori „autoritari”, doamne şi domnişoare ţanţoşe, experţi mirandolieni în de toate, infailibili, neînduplecaţi, puţin nervoşi, sau puţin plictisiţi, „sans peur et sans reproche”. Un lucru e sigur: „E dăştepţi! D-aia îi muşcă toţi (inclusiv eu) de c...”.

Probabil că nu noi, românii, am inventat apa. Dar încep să mă întreb dacă nu cumva sîntem pe cale de a inventa apa de ploaie...

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.