Cînd singurătatea…

28 martie 2018
Cînd singurătatea… jpeg

Singurătatea e un fenomen la fel de întîlnit cum e corupția. Tot ca aceasta, momește pe toată lumea, nu ține cont de sex, statut social, frumusețe, vîrstă, inteligență sau personalitate. Îi afectează pe bogați și săraci, pe dive și pe șomeri, deopotrivă. Nu îți poți opri admirația pentru detașarea cu care se cuibărește în sufletele oamenilor.

Și, tot așa, cum există corupție fără corupți, la fel există și singurătate fără oameni singuri.

O simți în aer cînd ieși la terase și în cluburi, îi discerni prezența discretă plutind pe Facebook sub măștile de ocazie, îi ghicești natura proteică îndărătul unui zîmbet de pe Instagram sau într-un selfie în lift, dar, ce să vezi, nimeni nu o cunoaște, nimeni nu îi localizează epicentrul.

Ea este și nu este.

Singurătatea e un subiect tabu. Cu greu vei întîlni oameni care să accepte că singurătatea a devenit chiriașul lor statornic, că, prin prezența ei tăcută, le macină certitudinile sau le roade însăși temelia existenței. Despre ce nu se poate vorbi, trebuie să se tacă, pretinde Wittgenstein. Într-un registru conversațional intim, singurătatea e un soi de boală rușinoasă, pe care nu e de bonton să o pomenești. Cine o aduce în discuție, o face cu infinite precauții, nu cumva să se creadă că se confruntă cu altceva decît o ușoară indispoziție. E și singurătatea acolo, încearcă să-și facă de cap, dar eu, poftim, rîd, fac sport, ascult muzică, merg la concerte, plec la Paris, ies cu prietenii la restaurant, n-am treabă…

Numai că singurătatea nu se sinchisește de șmecherii de bîlci. Te lasă să te fandosești în voie și-și ia partea cînd va veni sorocul.

În primă fază, îndărătnicia cu care i se refuză singurătății evidența seamănă cu fundamentalismul sectelor religioase care nu admit că Occidentul ar fi altceva decît decadență și materialism. Cum ziceam, e o mică răceală, nimic mai mult…

Cu toate acestea, dacă singurătatea adunată în piepturile oamenilor de-a lungul și de-a latul globului pămîntesc ar avea posibilitatea să se dezlănțuie, țipătul lor însumat ar zgudui Calea Lactee. Și ar da serios de gîndit Dumnezeilor ce o ocrotesc.

Despre singurătate nu atenționează nici o etichetă de pe nici un produs. Nici un panou publicitar. Nici o reclamă la televizor. Nu se compară gravitatea singurătății cu a fumatului. Singurătatea nu conduce la maladii în stadii terminale, nu provoacă impotență, nici probleme la naștere. Nici măcar nu e o durere fizică propriu-zisă. Ea doare, dar nu poți spune ce și unde te doare. Cei atinși de singurătate stau noaptea cu ochii-n tavan, dar nu pot explica ce e interesant acolo. Îl privesc, se foiesc, se uită la televizor, mereu cu locatarul chircit în ei. Cîinii urlă a pustiu, singurătatea e urletul unei dureri revărsate în pustiu. Țipătul neauzit al unei flori ce ofilește. Și murmurul unei lacrimi uscate.

Cum nu există o trecere clară de la starea de conștiință la vis, care ar fi continuarea vieții într-o formă dezgolită de spaimele, dorințele și trăirile cenzurate în timpul zilei, într-un mod asemănător nu există o demarcație netă de la trăirile calculate pe care le oferă în societate persoana singură la gîndurile tăcute de acasă. Totul curge liniar, cu excepția make-up-ului, la care se renunță. Acasă se lasă întrucîtva garda jos, iar controlul asupra sinelui e mai puțin strict. Voința, care dictează zîmbetul și celelalte eforturi impuse de socializare, își trage sufletul. Sufletul, la rîndu-i, se întreabă dacă se trage dintr-o inimă vitează și cît va mai rezista.

Singurătatea devine periculoasă cînd întrebările avansează în spirala unei spaime criptate.

Dacă singurătatea se prelungește, se întîmplă că ea străpunge subit carcasa dură a rutinei și a chipurilor atent meșterite, iar tu, spectator de ocazie, luat prin suprindere, o urmărești cum se exhibă prin manifestări tulburătoare, emanând din regiuni obscure ale vieţii interioare a celuilalt. În atare momente, printre fragmente de intuiții, afli că indispoziția sau răceala de care se plîngea ascunde simptome mult mai grave…

De regulă, cînd singurătatea e admisă, e însoțită de un abandon total, vine ca o recunoaștere a unei vine (vina de a se simți singur) pentru care nu poate fi găsită o răscumpărare. Mărturisirea îl transformă pe individ, oricare i-ar fi vîrsta, în copilul neajutorat și speriat că buba nu mai trece. Singurătatea îndelungată preface pe oricine într-un orfan al universului, pe care nici o alinare nu îl poate consola.

Sau poate nu e așa, dacă acordăm atenție multelor panacee care distrag gîndurile de la posacul locatar interior: muzica, profesia, cluburile, sportul, călătoriile, filmele, hobby-urile, vinul sînt analgezice universale, dar au efect provizoriu și trebuie administrate constant. În plus, ca orice medicament întrebuințat periodic, își pierd din proprietăți după o întrebuințare lungă.

O pandemie automotivațională de interminabil succes e cea care aruncă în derizoriu impactul negativ al singurătății asupra echilibrului uman grație afecțiunii prietenilor și a faptului că, indiferent cît de dureroasă ar fi experiența, totuși „ai două mîini, două picioare”, iar alții stau mult mai rău. Mantra aceasta, repetată obstinat, ia cu asalt moralul oamenilor și se vrea a fi un catalizator de energii pozitive. Ideea e că trebuie să fii recunoscător pentru celelalte lucruri frumoase din viața ta. Și sigur că ești, sigur că e un lucru bun să fii sănătos și să știi că te poți baza pe cei apropiați, totuși, singurătatea nu e mai puțin singurătate doar pentru că nu ai cancer, pentru că ai un job mișto, pentru că în Etiopia oamenii nu au ce pune pe masă, iar prietena cea mai bună e alături de tine cu sfaturi și priviri consolatoare.

De altă parte, sînt persoanele care iau singurătatea ca o stare de fapt, înțeleg că face parte din viața lor și merg cu ea la braț, cum făcea pe vremuri Anna de Noailles cu Marcel Proust. Nu își cosmetizează trăirile, nu își tranchilizează inima cu substanțe euforice, nu caută orice pretext să se distreze, nu evită să petreacă timp cu sine, nu apelează la subterfugii pentru a minimaliza importanța singurătății, nici nu o exagerează. Se uită fix în ochii ei și, recunoscînd în aceasta un inamic redutabil, dar placid, inexpresiv și molîu, ca o masă de gelatină invizibilă ce te acoperă pe dinăuntru pentru a-ți îngreuna zîmbetul și zenul, o tolerează cu optimismul cumpătat al convalescentului care, după o boală grea, speră la o însănătoșire grabnică.

Cum apare singurătatea?

Ca să nu ne pitim după deget, responsabila principală pentru pocinogul aflat în discuție e cea pe care Nichita Stănescu a asemuit-o unei leoaice tinere, iar Minulescu unui „bibelou de porțelan”. Spre a fi și mai preciși,  singurătatea are legătură, de fapt, cu absența leoaicei din peisaj și cu prețiosul bibelou fărîmițat în bucățele pe gresia din suflet. Cel mai adesea, oamenii ajung pradă singurătății pentru că n-au parte de iubire şi au dezamăgiri. Cînd singurătatea ia în primire una bucată ființă umană, cota de pariuri la Unibet ca motivul să fie altul decît o mare cantitate de sentimente pe care ai vrea să le oferi, dar nu ai cui (facem abstracție aici de cîini și pisici) e aceeași ca Real Madrid să fie cotonogită de Beșiktaș Istanbul pe Santiago Bernabeu.

Cuplurile se înstrăinează și se cufundă în faimoasa singurătate în doi deoarece măcar unul din ei nu se mai simte dorit, iubit, apreciat sau respectat. Fiindcă au un statut asumat, cei aflați în relații mai intime cu singurătatea decît cu partenerul au șanse sporite să se identifice pe scena socială cu niște actori pierduți în roluri tandre de cuplu și mai puțin cu niște ființe ce îşi trăiesc propriile sentimente (refulate, în mare parte). Unii își interpretează partitura cu atîta abilitate și convingere încît copleşește realitatea. Dar germenele singurătății, cu rînjetu-i anost, stă neclintit la pîndă. Și nu se grăbește nicăieri.

Cu cît așteaptă mai mult, solul va fi mai fertil, sămînța va dospi mai ușor. Cine își ignoră singurătatea, nu îi cunoaște răbdarea. Mai devreme sau mai tîrziu, își va înhăța victima. Imobilizînd-o într-o țesătură vîscoasă și lipicioasă. Scopul ei e să-ți gravitezi existența în jurul său. Tînjește în tăcere să te facă sclavul ei cum parvenitul aspiră să emigreze în societatea înaltă.

Să devii fantoșa singurătății, devorat de aceasta, e imaginea sepulcrală care dă frisoane tuturor celor amenințați de spectrul acesteia. Ironic, singurătatea e un concubin devotat. Însă nu are pic de carismă. Plictisește profund. E atît de fadă, că doar petrecînd mult timp în compania ei ajungi să apreciezi telenovelele. Sau emisiunile de cancan și divertisment romînești.

„Prostul gust te împinge la crimă”, zice Stendhal. Dar pînă acolo să nu uităm că singurătatea e cea care, de multe ori, te împinge spre prost gust.

Neavînd vreun atu special de partea ei, în afara unei îndărătnicii impresionante, singurătatea nu te va părăsi niciodată de bunăvoie. Tu trebuie să o părăsești. E mult de muncă, într-adevăr. Și, știți și voi, sînt multe lucruri care se pot cumpăra pe lumea asta, dar să dai un șut în cur singurătății e neprețuit. Munciți la asta!

Pînă la urmă, viața e frumoasă.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

image png
Miss Universe 2024 vine din Danemarca. Cine este ardeleanca care a reprezentat România
Victoria Kjær Theilvig din Danemarca este finalista Miss Universe 2024, devenind prima daneză din istorie care câştigă concursul.
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani Foto Ben Grant jfif
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să se mute în Dubai: „Oamenii nu mă tratează diferit aici. Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
Un tânăr antreprenor și-a povestit experiența sa de viață. A crescut într-un oraș muncitoresc, a intrat în vânzări la 16 ani și a devenit milionar la 24 de ani.
milky way 67504 1280 jpg
Mesajul trimis din spațiu acum un an a fost descifrat! Care este, de fapt, semnificația acestuia
Un mesaj trimis de extratereștri, acum un an, a fost descifrat de o echipă formată dintr-un tată și fiica lui. Mesajul arată ca niște grupuri de pixeli albi pe un fundal negru, care reprezintă de fapt aminoacizi, componente esențiale pentru apariția vieții pe Pământ.
Nadia comaneci platformax jpg
Nadia Comăneci, dezvăluiri cutremurătoare. Sportiva antrenată de Bela Karolyi a fentat moartea de mai multe ori: „Sunt iubită de Dumnezeu”
Nadia Comăneci (63 de ani) este una dintre cele mai faimoase gimnaste și se poate lăuda cu o carieră impresionantă. Cu toate acestea, viața ei nu a fost mereu doar lapte și miere, întrucât a fost nevoită să treacă prin momente grele.
florin nita romania facebook jpg
vacanta cu trenul jpeg
Un singur bilet pentru toate călătoriile cu trenul în Europa. Când va fi lansat
Călătoriile cu trenul în Europa ar urma să fie mult mai simple, odată cu introducerea biletului unic de călătorie pe liniile ferate. Potrivit Euronews, sistemul va fi lansat anul viitor.
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
Condamnat în România, sărac în Franța. Povestea extraordinară a scriitorului Eugen Ionesco: „Căutam pe jos. Am găsit 3.000 de franci"
Eugen Ionesco, marele dramaturg român, a fost condamnat în România. În Franța a plecat cu familia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însă a fost extrem de sărac, s
George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
Portret de candidat. Controversele din jurul lui George Simion și drumul de la galerie către Cotroceni
George Simion, liderul AUR, a stârnit controverse majore de-a lungul carierei, fiind acuzat de legături cu grupuri extremiste și declarații provocatoare. Politicianul continuă să atragă atenția și să polarizeze opinia publică.
horoscop, zodii, stres jpg
Horoscopul săptămânal, în perioada 18-24 noiembrie 2024, vine cu alegeri și dispute la locul de muncă. O zodie trebuie să ia o decizie pe final de an
Săptămâna 18-24 noiembrie 2024 vine cu evenimente mai puțin plăcute pentru anumiți nativi. Se pare că pe plan profesional lucrurile nu merg prea bine, iar până la final de an aceste zodii trebuie să ia o decizie radicală. Pe plan amoros, în schimb, veștile sunt bune.