Cînd moartea are Apple Watch

15 octombrie 2018
Cînd moartea are Apple Watch jpeg

Jamal Khashoggi s-a pus cu cine nu trebuie. În Arabia Saudită, un nou lider în plină ascensiune face ordine în ţară – şi peste hotare – şi nu acceptă să fie contrazis sau criticat. Este prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, care conduce ţara în locul tatălui său, regele Salman, bolnav, se pare, de Alzheimer.

Jamal Khashoggi a îndrăznit să-l critice pe bin Salman. Acesta – a scris Khashoggi în editorialele sale din Washington Post şi nu numai – se prezintă drept un reformator al Arabiei Saudite, dar de fapt taie şi spînzură, uneori la propriu, în rîndurile oponenţilor săi, fie ei rivali politici sau dizidenţi. Este celebră razia din noiembrie 2017 cînd, într-un singur weekend, bin Salman a arestat vreo zece membri ai familiei regale – simultan şi ocupanţii unor locuri de frunte în topurile celor mai bogaţi oameni ai lumii – i-a acuzat de corupţie şi i-a băgat în temniţe.

Alt exemplu e al activistelor pentru drepturile femeilor în Arabia Saudită, Samar Badawi și Nassima al-Sadah. Canada a cerut eliberarea lor, dar moştenitorul saudit de 33 de ani e iute la mînie. Pentru această îndrăzneală occidentală, el a ordonat ca represalii îngheţarea relaţiilor diplomatice şi comerciale cu Ottawa, retragerea tuturor studenţilor saudiţi din Canada dar şi mutarea în alte ţări a bolnavilor saudiţi care se tratau în spitale canadiene.

Printre cei vizaţi de furia lui bin Salman s-a simţit şi Khashoggi, care provine dintr-o familie saudită bogată. Şi astfel, în 2017, jurnalistul în vîrstă de 59 de ani şi-a părăsit ţara, „temîndu-se pentru viaţa sa”, deşi ajunsese o voce influentă la Arab News, cel mai citit ziar de limbă engleză de la Riad.

Khashoggi a devenit unul dintre cei mai avizaţi critici ai regimului saudit. Îl recomandau cunoştinţele sale despre mersul politicii saudite, pe care o ştie pe dinăuntru. Khashoggi a scris editoriale şi comentarii nu numai în Washington Post, dar şi în alte publicaţii occidentale. Ajunsese un ghimpe în coasta regimului de la Riad.

Însă la începutul lunii Khashoggi a luat o decizie proastă. Şi-a întrerupt pentru o după-amiază exilul său auto-asumat şi a mers la ambasada Arabiei Saudite din Turcia. Avea nevoie de un act pentru a se căsători cu logodnica sa. De atunci, din fatidica zi de 2 octombrie cînd a călcat în ambasadă, nimeni nu l-a mai văzut. Presa turcă a scris că jurnalistul a ieşit totuşi din ambasadă, însă pe bucăţi, tranşat, pus în cutii şi transportat într-o dubiţă neagră.

Cum de au ştiut ziariştii ce s-a întîmplat cu Khashoggi în ambasada ţării sale? Se pare că acesta avea pornit la mînă un Apple Watch sincronizat cu iPhone-ul său, lăsat logodnicei, în afara ambasadei. Tortura şi omorîrea jurnalistului s-au transmis în telefon. Saudiţii s-au prins prea tîrziu că victima lor avea ceasul pornit pe înregistrare. Turcii, care nu se află deloc într-o relaţie amicală cu Riad-ul, au făcut publică toată această poveste macabră şi declară că s-au apucat de o investigaţie care ar include şi o pecheziţie la ambasadă.

Nu ştiu dacă în fostele ambasade ale statelor comuniste de dinainte de 1989 s-au petrecut atrocităţi asemănătoare cu cea povestită de presa turcă. Comuniştii îşi iradiau dizidenţii, îi călcau cu maşinile, puneau bombe la Europa Liberă, îi înţepau cu umbrele otrăvite – dar să îi tranşeze în propriile ambasade, nu am auzit. Pînă şi Novichok-ul de azi, folosit se pare de Kremlin cînd vrea să dea semnale „spionilor trădători” dar și altor receptori, este mai subtil. „Tortura arabă” în acest caz e dintr-o specie aparte, inedită.

Am menţionat disputa Arabiei Saudite cu Canada legată de tratamentul la care sînt supuși dizidenţii saudiţi. Cazul Khashoggi îi dă o turnură nouă. Şi alte ţări sînt acum alertate de acţiunile regimului de la Riad. Preşedintele american Donald Trump a vorbit de sancţiuni la adresa Arabiei Saudite, care se prefigurează în situaţia în care se confirmă că Jamal Khashoggi a fost omorît în ambasadă. Mesaje asemănătoare au transmis şi britanicii. Degeaba bin Salman ripostează, anunțînd contramăsuri, ca în cearta cu Canada. De data aceasta, şi în pofida relaţiilor comerciale strînse cu SUA, e posibil însă să se fi trecut de limita maximă de toleranţă. Chiar şi pentru un om de afaceri cum e preşedintele american, de care nu se poate spune nici că îi are la inimă pe ziarişti.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Experiența nefericită a unui român într-un paradis turistic din Caraibe. „S-a mai întâmplat să nu apară sub nicio formă ”
Un român a povestit experiența neplăcută prin care a trecut în Bahamas, unul dintre paradisurile turistice din Caraibe. Practic, aceasta i-a pus în pericol întreg sejurul.
image
Dilema masculină: cu sau fără maiou pe sub cămașă. Ce spune creatoarea de modă Adina Buzatu VIDEO
Aceasta este întrebarea care îi macină pe bărbați, mai ales în sezonul cald. Designerul Adina Buzatu spune că obiectul vestimentar este necesar mai ales atunci când bărbații transpiră excesiv, pentru că absoarbe umiditatea.
image
Ce împiedică România să devină o forță regională. Expert român din SUA: „Avem și o problemă de feudalism local”
Expertul în securitate Marius Ghincea, lector la Syracuse University (SUA), explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, ce-i lipsește României pentru a-și putea asigura securitatea și pentru a fi o forță de luat în calcul în regiune. El consideră că o piedică este „feudalismul local”.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.