Christian Wallumrød, muzicianul prin care muzica barocă devine jazz

26 februarie 2015
Christian Wallumrød, muzicianul prin care muzica barocă devine jazz jpeg

- interviu cu Christian Wallumrød -


Luni, 2 martie, de la 19.30, în proaspăt renovatul TNB „I.L. Caragiale” - Bucureşti, în sala Media, va avea loc un nou eveniment muzical marca ECM - Christian Wallumrød Ensemble (Norvegia-Suedia): Eivind Lønning (trompetă), Espen Reinertsen (saxofon), Tove Törngren (violoncel), Per Oddvar Johansen (percuții, vibrafon), Christian Wallumrød (pian, armoniu)

Care a fost modalitatea prin care aţi ajuns la limbajul muzical care vă e specific? 

Este un proces îndelung, care are de-a face cu descoperirea unor impulsuri interioare şi cu informaţii primite din multiple stiluri muzicale, din epoci diferite. De asemenea, muzica pe care mi-o doresc se naşte şi din colaborarea pe care o am cu mulţi muzicieni fantastici. Cred că are de-a face cu descoperirea continuă a unui proces interior care-ţi place şi care trezeşte în tine o mare pasiune. Te duci pe firul lui cît de departe poţi. Îmi plac enorm de multe stiluri muzicale şi încerc să aflu ce se petrece în ele; după mult timp, tot încercînd şi tot încercînd, descopăr un element de legătură între ele şi mine însumi, şi-acesta se transformă în muzica mea proprie. Cînd reuşesc să-mi dau seama ce mă atrage cu adevărat la o anumită muzică, lucrurile se limpezesc în mintea mea şi-aşa ajung la ceea ce vreau să spun şi eu. Un drum care, în mod natural există acolo, o conexiune, dar pe care nu puteam să o exprim. Cred că, de fapt, ceea ce fac este să reduc o mare cantitate de informaţie astfel încît să o pot procesa  eu însumi  emoţional şi artistic. 

Cineva mi-a spus recent că simte că are o relaţie de intimitate cu autori din secole trecute, poate chiar mai mult decît cu ce se petrece acum în lume. E ceva care se aplică şi modului în care lucraţi dumneavoastră?

Da, cîteodată chiar simţi că ai o legătură cu ceva care s-a întîmplat în urmă cu foarte mulţi ani. Din anumite motive, mă simt atras foarte puternic de aspecte ritmice şi armonice specifice barocului, faţă de metode de expresie care au apărut ulterior în istoria muzicii. De asemenea, descopăr o legătură surprinzătoare între gîndirea barocului şi gîndirea unora dintre autorii contemporani. Nu ştiu de ce, neapărat...

Poate e ceva ce trebuie să se întoarcă, să fie reinterpretat. Cineva, încercînd să descrie ceea ce cîntaţi dumneavoastră a spus că aude în acelaşi timp ecouri ale trecutului şi un limbaj SF care abia acum se inventează. Ce spuneţi, i-a reuşit caracterizarea?

Trebuie să recunosc că SF-ul nu e neapărat punctul meu forte. 

Dune

Nu neapărat... Cred că singurul aspect de care sînt interesat atunci cînd lucrez cu muzica este să relaţionez cu sunetul, cu felul în care se întîmplă sunetul, cu ce poate exprima el. Apreciez la muzică şi faptul că poate reda amintiri şi poate crea legături şi cred că de aceea muzica este atît de importantă pentru atît de mulţi oameni în această lume. Vorbeşte într-un mod abstract, dar vorbeşte tuturor. Este un dar fantastic. Cînd lucrez cu muzica, nu gîndesc  niciodată  vizual, deşi ştiu că sînt mulţi artişti a căror gîndire este în legătură cu mediul vizual. Nu încerc să ilustrez ceva, pur şi simplu vreau să mă concentrez asupra muzicii în sine, în chiar felul acesta abstract de care vorbeam. 

Aţi spus ”cînd lucrez cu muzica” şi aş vrea să definiţi acest proces. Ce-nseamnă să lucrezi cu muzica? Să găseşti muzicieni, să înregistrezi? Să descoperi idei? 

Toate lucrurile acestea împreună. Sînt şi orele pe care le petrec pur şi simplu în faţa pianului, exersînd. Parte din această practică este şi tehnica improvizaţiei, în care caut ceva fără să am un scop anume. Improvizaţia este foarte, foarte importantă. Cînt pur şi simplu şi încerc să aud ceea ce se petrece în interiorul meu. Construiesc linii melodice a căror informaţie este ulterior redusă pînă la esenţial. Sînt întîlnirile cu ansamblul; cînd lucrăm împreună, cu ansamblul – încerc să găsesc orchestraţia potrivită pentru ideile mele. Sau doar cînd ascult muzică. Sau dacă lucrez cu muzică electronică şi încerc să mă adaptez acestui mediu. Toate lucrurile acestea înseamnă să lucrez cu muzică.

Muzicienii norvegieni în mod special folosesc această expresie: „un proces lung”. Şi aş vrea să vă întreb cînd aţi devenit conştient de timpul necesar pentru apariţia muzicii? Cînd aţi îndrăznit să vă încredeţi în intuiţie şi în lungimile pe care timpul şi le ia în noi înşine pînă să se transforme în expresie artistică?

Cred că e ceva care apare, de asemenea, cu timpul. Nu e ceva ce mi-am impus. E în natura muzicii. Totul poate să înceapă cu ceva foarte înceţoşat, dar, prezentînd această situaţie celorlalţi muzicieni, se poate clarifica direcţia în care ai fi vrut să mergi şi nu era clar. Înainte să înregistrăm, repetăm foarte mult, iar după repetiţii cîntăm materialul de foarte multe ori în concert şi abia după aceea ne decidem pentru imprimare. Astfel, materialul sonor se transformă şi percepi fazele prin care trece, înainte să se epuizeze energia sa şi să treci la cu totul altceva. Muzica are întotdeauna surprize şi aproape nu contează cîtă ştiinţă ai acumulat, contează întotdeauna să ai mintea proaspătă. E un proces continuu de învăţare. Primesc surprize tot timpul la repetiţiile cu ansamblul, de exemplu, sau în concertele pe care le facem, de la atmosfera acustică, la reacţia pe care o primim de la public. Totul cere timp, totul se dezvoltă cu timpul. Fiecare piesă, oricît de mică, se dezvoltă şi, uneori, procesul său de transformare nici nu ţine de tine însuţi, e o voce care se face auzită. 

Ce o să cîntaţi propriu-zis în concertul de la Bucureşti?

Avem un album înregistrat în urmă cu 2 ani şi jumătate,

, şi avem cîteva momente muzicale preluate de acolo. De data aceasta, sîntem 5 în ansamblu, nu 6, şi lucrul acesta contribuie la felul în care sună muzica noastră. În formula aceasta de cvintet, avem cîteva piese noi pe care nu le-am înregistrat, de aceea ne simţim ca şi cum le-am cînta în premieră, un sentiment de nou care e foarte benefic grupului. 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Săteanul care a scos din pământ conducta de canalizare a unei localități cu peste 5.000 de locuitori VIDEO
Un sătean din comuna Dragotești, din județul Gorj, a scos o parte din conducta de canalizare a localității învecinate Mătăsari, care-i traversează terenul gospodăriei sale, după ce s-a judecat timp de șapte ani cu Primăria.
image
Premieră în Moldova. Modul neașteptat în care fermierii și-au adaptat culturile după schimbările climatice: „Randamentul este semnificativ”
În contextul schimbărilor climatice, fermierii români își îndreaptă atenția către culturi alternative.
image
Legende pescărești cu monștri marini pescuiți la Sfântu Gheorghe: „A prins un morun de 675 de kilograme“ VIDEO
Sfântu Gheorghe, satul de pescari din Delta Dunării, a rămas în legendă pentru sturionii care se pescuiau aici în anii ’60–’80.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.