„Cetele de naivi” ale lui Nichifor Crainic

27 noiembrie 2017
„Cetele de naivi” ale lui Nichifor Crainic jpeg

Citind una dintre cărţile de memorii ale lui Nichifor Crainic (Pribeag prin ţara mea. Sub mască, ed. Floare Albă de Colţ, Bucureşti, 2015) am dat de un pasaj destul de straniu. Prin 1944-1947, profesorul de teologie era fugar prin Transilvania, ascunzîndu-se de autorităţile care îl condamnaseră la zece ani de închisoare în procesul „ziariştilor fascişti”. După ce a schimbat mai multe gazde în zona de munte, Crainic povesteşte că a luat decizia de a se muta la cîmpie.

„Muntele era o atracţie pentru mulţi şi prin urmare o supraveghere intensificată. Se zvonea vag de aşa-zise organizaţii de rezistenţă, iresponsabili pe care aveam să-i văd mai tîrziu strînşi laolaltă, tîrînd după ei în prăpastie cîte o ceată de naivi. Cîmpul deschis nu inspira conspiraţii şi prin urmare nu atrăgea supraveghere vigilentă” (p. 120). Nu ştiu dacă părerea de rău că a trebuit să părăsească muntele din cauza lor, sau compătimirea pentru cei „ademeniţi” la mişcare l-au făcut pe Nichifor Crainic să scrie în aceşti termeni. Dar citatul mi-a amintit de controversatele declaraţii recente ale parlamentarului PSD Şerban Nicolae, care spusese că partizanii din munţi ar fi acţionat „împotriva intereselor ţării”. Din acest episod se poate reţine însă cît de veche şi perenă este tema devalorizării rezistenţei din munţi. O oarecare modă a celebrării eroismului participanţilor la ea a estompat-o o vreme, dar în sine, tema are de fapt multă sevă şi o solidă continuitate, încă din perioada comunistă.

Dar în cartea de memorii a lui Nichifor Crainic pot fi găsite şi alte paragrafe surprinzătoare. De exemplu, unul în care profesorul de teologie aşază pe acelaşi plan două concepţii antagonice. Ba chiar vorbeşte de „reconcilierea” lor. Iată citatul: „Acceptarea reformelor fundamentale în favoarea lumii sărace va duce în cele din urmă la reconcilierea celor două puteri contrare teoretic, dar înrudite practic, comunismul şi creştinismul” (p. 70). Altfel spus, „puterea” care i-a dat posibilitatea să devină profesor şi lider de opinie, cea care i-a adus notorietate şi i-a asigurat un trai interbelic mai mult decît decent, e pusă pe picior de egalitate cu „puterea” care l-a ţinut în închisoare 15 ani.

De ce a făcut Nichifor Crainic astfel de contorsiuni şi şpagatele logice şi ideologice? Primele lui memorii au fost scrise chiar în perioada de care vorbim, ’44-’47, dar au acoperit perioada de dinainte de Război. După ce a făcut puşcărie, adică după 1962, el a reluat memorialistica, inclusiv cu volumul menţionat la început. Pot presupune că în speranţa unei reintegrări culturale, care i-ar fi putut fi promisă, au rezultat aceste pagini de reverenţe comunistice din noua serie de memorii. Ba chiar a revăzut în această lumină „reconciliantă” şi paginile care aveau să se materialieze în volumul care acoperă perioada interbelică, Zile albe – Zile negre. Semnele unei predispoziţii la resemnare / împăcare cu regimul comunist au apărut încă din anii de temniţă, dacă e să dăm crezare altor deţinuţi din aceeaşi perioadă.

„La închisoarea Aiud, cu ani în urmă, profetul ortodoxismului suferea atît de tare de foame, încît făcea lucruri de nefăcut. Talentul cu care scrisese Nostalgia Paradisului îl folosea acum la delațiuni împotriva camarazilor de celulă. Gardienii știau asta și se distrau pe seama decăderii omului. Veneau la el cu cîte o gamelă de arpacaș și îl întrebau dacă există Dumnezeu. Nu există, răspundea Crainic, întinzînd mîna după suplimentul rîvnit. Povestea aceasta cutremurătoare am auzit-o de la mai mulți veterani ai Aiudului, martori ai întîmplării. De la ei știu și justificarea flămîndului: pe cînd deținuții de rînd nu aveau de pierdut decît viața, el, poetul, eseistul și filosoful Nichifor Crainic, era amenințat să își piardă opera”. Aşa scrie Florin Constantin Pavlovici în propria lui carte de memorii, Tortura pe înţelesul tuturor. Alte versiuni, cum ar fi cea a lui Vasile Ionescu, înlocuiesc gamela cu arpacaş cu chiştoacele de ţigări. Vasile Ionescu a fost director al Radiodifuziunii în perioada în care Nichifor Crainic a fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al radioului, iar animozităţile dintre ei durau de atunci. Vasile Ionescu povesteşte că în septembrie 1940, legionarii aflaţi pe val i-ar fi cerut demisia, cu pistolul pe masă, chiar în cabinetul preşedintelui CA. La care Nichifor Crainic, „în loc să-mi ia apărarea într-o astfel de împrejurare tragică, «a turnat gaz pe foc» adresîndu-se astfel agresorilor: «De două săptămîni îi cer demisia şi nu vrea să o dea».” (Vasile Ionescu, Istoria trece, cuvîntul rămîne. Mărturiile ultimului director al Societăţii Române de Radiodifuziune din perioada precomunistă, ed. Casa Radio, 2008, p. 81)

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

Adevarul.ro

image
Şofer omorât în bătaie la Bacău pentru că a atins din greşeală cu maşina oglinda unei dubiţe
O crimă înfiorătoare a avut loc miercuri seara pe o stradă în Bacău, după o acroşare în trafic şi un scurt scandal. Doi bărbaţi au fost deja reţinuţi, după ce victima a fost găsită pe asfalt, fără suflare.
image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.