„Cel mai puternic” turneu din istorie

10 octombrie 2016
„Cel mai puternic” turneu din istorie jpeg

Am auzit de cel puţin două ori în ultima vreme de „primele victorii din carieră” ale unor şahişti în aşa-numitele „superturnee”. Este vorba de Wesley So, care a cîştigat anul acesta turneul de la Saint Louis şi mai recent de Ian Nepomniachtchi, care a încheiat joi pe locul întîi Memorialul Tal de la Moscova. Înainte de ei, dar tot în 2016, şi de Shakhriyar Mamedyarov s-a spus că a cîştigat la Memorialul Gashimov „primul său superturneu”, deşi el mai are în palmares cîteva victorii în alte turnee de anvergură.

Deci se pune întrebarea firească: ce este pînă la urmă un „superturneu”? În ultimii ani, turneele de şah au fost clasificate pe categorii. De exemplu, dacă media rating-urilor jucătorilor din turneu este între 2751-2775 de puncte Elo, atunci turneul este de categoria 21. Dacă media participanţilor este între 2776 şi 2800, atunci turneul este de categoria 22. Pînă recent, nu au existat turnee de categoria 22, dar şi prin contribuţia generoasă a unui fenomen de tip inflaţionist în ce priveşte valoarea punctelor Elo, unele turnee au ajuns şi la acest stadiu. Saint Louis, de pildă, a avut media de 2.778,6 puncte Elo.  

Dar clasificarea pe aceste categorii are un neajuns. Ea se bazează pe sistemul de rating cu puncte Elo care e în vigoare din 1971. Însă „superturneele” au fost evident organizate şi înainte de acest an. Aşa că unii statisticieni au propus o altă metodă de a clasifica superturneele. Prin analize minuţioase, ei au refăcut ierarhiile anuale ale şahiştilor, în aşa fel încît să se ştie cine era pe locul unu, doi, trei ş.a.m.d. în lume, la un moment dat. Reconstituirea a mers înapoi pînă în secolul 19. Următoarea etapă a fost identificarea turneelor în care au jucat cît mai mulţi jucători de top. De pildă, la Saint Louis a jucat numărul doi mondial din acel moment, francezul Maxim Vachier-Lagrave, dar nu a participat şi numărul unu, Magnus Carlsen. Cu cît sînt mai mulţi jucători de top în turneu, şi dacă se poate unul după altul în şir neîntrerupt, cu atît valoarea turneului este mai mare.

Cu aceste criterii, a reieşit că turneul de şah cel mai puternic a fost AVRO 1938, un turneu sponsorizat de radioul olandez în anul menţionat al secolului trecut. La el au participat primii opt jucători ai momentului, fără nici o excepţie: campionul mondial Alexander Alehin, foştii campioni mondiali José Raúl Capablanca şi Max Euwe, viitorul campion mondial Mihail Botvinnik, viitorii şalangeri la titlul mondial Paul Keres, Reuben Fine, Samuel Reshevsky şi Salo Flohr. Keres şi Fine au cîştigat turneul la egalitate de puncte, 8,5 din 14 posibile, dar Keres a fost declarat cîştigător final pentru că l-a învins pe Fine în înfruntarea directă.

Următorul turneu de top s-a jucat la Las Palmas, în 1996, la el participînd jucătorii de pe locurile 1, 2, 3, 4, 5 şi 7. A lipsit numărul şase mondial de atunci, şahistul american de origine rusă Gata Kamsky. Turneul a fost cîştigat de Garry Kasparov. Linares 1998, adjudecat de Viswanathan Anand, este cel de-al treilea turneu în clasament, cu jucătorii 1-2-3-4-6-7-10. Şi lista continuă şi cu alte ediţii ale turneului de la Linares, cu Londra 1883 şi Nottingham 1936 sau cu Baden-Baden 1870. De remarcat că în lista făcută cu aceste criterii nu apare niciun turneu de după anul 2000, cînd s-a jucat a 17-a ediţie a turneului de la Linares.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 28 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online „În alb și negru”.

Soluția diagramei 27: 1. Nh7+! Rxh7 2. Dxe6 și albul are un atac decisiv cu dama și turnul.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Șahistul estonian Paul Keres, cîștigătorul „celui mai puternic turneu” din istorie, aici reprezentat pe o monedă omagială emisă de statul estonian în 2016.

diagram28 png png
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.