Ce mai dezbat intelectualii Europei. Conferinţa Eurozine

14 mai 2011
Ce mai dezbat intelectualii Europei  Conferinţa Eurozine jpeg

Episodul 1, ora 13: Jurnalismul se schimbă - nu numai din cauza tehnologiilor

Episodul 2, ora 16: Ca să scrii cărţi e nevoie de timp, iar "time is money"

Episodul 3, 15 mai, ora 12: În Belarus - războiul împotriva jurnaliştilor şi "rezistenţa prin cultură"

Conferinţa revistelor culturale europene organizată de Eurozine are loc la Lentos Kunstmusem din Linz, pe malul Dunării albastre.

Reţeaua Eurozine a început cu mulţi ani în urmă prin întîlniri informale ale cîtorva editori de reviste culturale din mai multe ţări europene: schimbau opinii şi articole. Cu timpul, întîlnirile s-au instituţionalizat, Eurozine a devenit o asociaţie culturală cu sediul la Viena, iar dezvoltarea Internetului a devenit instrumentul perfect pentru această idee simplă, dar frumoasă şi eficientă: o reţea de reviste care să preia şi să traducă texte unele de la celelalte, astfel încît să contribuie la construcţia unui spaţiu public european. În prezent, din reţea fac parte peste 80 de reviste. La sediul din Viena lucrează o echipă condusă de Carl Henrik Fredriksson; pe lîngă conducerea executivă, există un Editorial Board care se întruneşte de patru ori pe an pentru a discuta şi stabili linia editorială a organizaţiei, relaţiile cu revistele partenere, situaţia financiară şi orice alt subiect care priveşte bunul mers al organizaţiei. Plus un Advisory Board format din personalităţi culturale europene.

Cumpără acumJurnalismul se schimbă - nu numai din cauza tehnologiilor

Tema conferinţei din acest an este „Changing media. Media in change”. Prima dezbatere – „Viitorul jurnalismului” – este moderată de George Blecher, scriitor, jurnalist şi traducător american care trăieşte în Danemarca. Tamara Witschge (care predă cursuri de jurnalism la Universitatea din Cardiff) crede – şi are dreptate – că există schimbări în jurnalism care nu sînt provocate de tehnologie. Krystian Woznicki (curator, traducător, manager cultural) şi-a prezentat proiectul de jurnalism colaborativ Berliner Gazette – un fel de ziar online scris după „tehnica” wikipedia.
Al treilea vorbitor mi s-a părut cel mai interesant - Knut Olav Åmås, editorul secţiunii culturale a cotidianului Aftenposten din Oslo. Aftenposten este unul dintre ziarele de referinţă din lume, iar în Norvegia ziarele se citesc foarte intens, aşa că am fost curios cum se văd schimbările din media din interiorul unui astfel de „paradis”: un ziar cu tradiţie şi clasă şi un public numeros şi de bună calitate.

Knut Olav Åmås a spus cîteva lucruri interesante: jurnalismul tradiţional încă are influenţă prin calitatea jurnaliştilor (deocamdată greu de egalat de social media, bloggeri etc.); în Norvegia, cititorii caută „knowledge and insight”, nu senzaţionalism; totuşi, chiar şi în Scandinavia tirajele şi vînzările ediţiilor tipărite au scăzut; principala provocare a ziarelor de calitate este să atragă cititori mai tineri, dar fără să-i piardă pe cei mai în vîrstă, pentru că ei reprezintă partea pretenţioasă şi critică a ziarului; „un ziar sărac nu e un ziar bun”, aşa că veniturile sînt foarte importante, iar una dintre direcţiile care trebuie urmate este obţinerea de venituri din versiunea online a ziarelor; tehnologiile „nu se omoară una pe alta”, ci se completează – aşa ne arată istoria jurnalismului, aşa că noile tehnologii solicită o „gîndire editorială integrată”.

Acum se dezbat prezentările celor trei. Muzeul e chiar pe malul Dunării, prin peretele de sticlă al sălii de conferinţe văd vaporaşe, oameni care au ieşit la canotaj şi trag neabătuţi la rame şi apa care va ajunge la un moment dat în ţărişoara noastră. Nu ştiu unde sînt raţele care se fugăreau.

Voi reveni cu o transmisie textuală „aproape live”, pentru cine vrea să ştie ce mai dezbat intelectualii şi editorii de presă culturală din Europa.

Linz, 14 mai 2011, ora 13

 Cumpără acum

Ca să scrii cărţi e nevoie de timp, iar "time is money"
 

A doua sesiune părea, după titlu, ceva mai tehnică: "Open or closed? Intellectual property and technological change". Aşa şi este, dar cei trei vorbitori au reuşit să pună, simplu şi clar, întrebările esenţiale.

Mai întîi, Pirjo Hiidenmaa, preşedinta Consiliului European al Scriitorilor, a vorbit despre "moartea cărţilor", îndelung anunţată în ultimii ani. Ce înţelegem de fapt prin "moartea cărţii", ce anume moare? Conţinutul? Literatura? Nu. "Există o uriaşă nevoie de poveşti şi de cunoaştere - fie că ea se exprimă în filme sau pe website-uri". Aşadar, literatura nu moare; probabil că se va modifica, îşi va schimba structurile şi formele. Tehnologia ar putea crea poveşti noi sau forme noi de a povesti; dar tot poveşti sînt. Ne uităm prea mult la tehnologie - care se schimbă - şi din această cauză acordăm mai puţină atenţie lucrurilor care rămîn neschimbate: pasiunea de a citi, nevoia de poveşti ori de cunoaştere. Pentru a le satisface, e nevoie de timp, iar "time is money": autorii trebuie să aibă un venit de pe urma creaţiilor lor. Iar democraţia şi societatea bazată pe cunoaştere sînt posibile dacă există acces la cărţi: pentru asta e nevoie de educaţie şi de biblioteci publice.

Leonhard Dobusch, profesor la School of Business & Economics, Freie Universitat Berlin, a pornit de la cîteva premise: 1. tehnologia digitală nu e o problemă; 2. remunerarea artiştilor este o problemă; 3. reglementarea mai strictă a copyright-ului nu este o soluţie. Discuţiile actuale despre copierea muzicii care va duce la moartea creaţiei muzicale nu sînt o noutate. Leonard Dobusch a dat exemplul campaniei organizate de British Phonographic Industry în 1980 împotriva casetelor audio: se considera atunci că noua tehnologie, care permitea înregistrarea muzicii de la radio sau de pe un casetofon pe altul, va duce la prăbuşirea vînzărilor de discuri şi casete originale (v. foto 4). Numai că, de atunci, vînzările de muzică au tot crescut, ca şi veniturile caselor de discuri, dar şi ale muzicienilor (care, ce-i drept, cîştigă mai mult din prestaţiile live decît din vînzarea "fonogramelor"). Un studiu făcut pe scriitorii profesionişti din Germania şi Marea Britanie arată că şi veniturile lor au crescut, în timp. Problema e că cea mai mare parte a lor nu ştiu să-şi (re)negocieze contractele.

Felix Stalder, de la Academia de Artă şi Design din Zurich, co-fondator al openflows.org crede că producătorii culturali vor merge din rău în mai rău în materie de venituri. Nu numai autorii, dar şi editorii, mai ales cei mici, care nu fac parte din trusturi editoriale puternice. Soluţia ar fi o flexibilitate mai mare, o "economie hibridă" - identificarea altor potenţile surse de venituri pentru producţia culturală. O reglementare mai strictă a copyright-ului ar avantaja "the blockbuster culture", care investeşte mult şi cîştigă pe măsură în producţii de masă.

Dezbaterile continuă: se discută despre "the happy few" care cîştigă mult din produsele culturale şi dificultăţile de a găsi o soluţie pentru micii editori şi pentru creatori.

În hol, lucrează de zor o "micro publishing house": un tînăr artist ajutat de doi prieteni editează pe loc, pe coli de carton A4, "Eurozine's Post Pad", care conţine texte scurte ale participanţilor. Texte scurte - ca pe Internet, Facebook, Twitter, dar tipărite artizanal pe bătrînul suport de hîrtie, in 200 de exemplare unicat (v. foto 5-6).

Linz, 14 mai 2011, ora (locală) 16

Cumpără acum

În Belarus - războiul împotriva jurnaliştilor şi "rezistenţa prin cultură"

Conferinţa Eurozine continuă cu dezbaterea despre "Free speech in a free world?", moderată de Judith Vidal-Hall, editor la Index on Censorship.

Laszlo Rajk, arhitect şi fost disident (Dilema veche a publicat anul trecut o dezbatere foart interesantă la care a participat, cu titlul "Tatăl meu a fost comunist") a vorbit despre situţia actuală din Ungaria, după adoptarea legii presei şi a noii Constituţii. Am reţinut o idee interesantă, care spune ceva despre felul în care, în ţările democratice, se poate acţiona nedemocrtic cu perfidie. În Ungaria, spune Laszlo Rajk, totul se politizează discret, dar guvernul are, oficial, un dicurs despre depolitizarea mass-media, Internetului şi culturii. Cu alte cuvinte, revistele pentru pescari trebuie să scrie doar despre pescuit, revistele de muzică dor despre muzică etc. "Asta e periculos, pentru că le ia gazetelor posibilitatea de a fi active poitic şi de a exprima puncte de vedere", crede Rajk. Atunci cînd vreunui guvernant i se pare că un articol dintr-o revistă de pescuit are (şi) o semnificaţie politică, apar probleme.

În Belarus, războiul împotriva libertăţii de expresie e pe faţă. Situaţia de acolo e prezentată de o disidentă în vîrstă de 30 de ani, Iryna Vidanova - cea mai interesantă prezenţă a sesiunii de azi (v. foto 7).

Iryna Vidanava a fondat şi editat 34, o revistă multimedia care în 2005 a fost interzisă de autorităţi. În 2007, a fondat CDMAG, o publicaţie multimedia care apare pe CD (pentru că Internetul e lent şi scump în Belarus). În 2010, Iryna Vidanova a fost inclusă de Foreign Policy printre primii 10 World's Top Dissidents.

În Belarus, autorităţile au declarat un "război al informaţiei", iar Iryna Vidanava a dat cîteva exemple: 30 de jurnalişti au fost arestaţi după alegerile prezidenţiale şi condamnaţi pentru delicte de drept comun; un fost candidat la preşedinţie a fost condamnat zilele trecute la 5 ani; un jurnalist aparţinînd minorităţii poloneze, corespondent al unui post tv polonez, a fost condamnat pentru "defăimarea preşedintelui"; postului Autoradio FM, singurul care emitea ştiri independente,  i s-a luat licenţa pentru că "a transmis informaţii false". Ziarele şi televiziunea de stat sînt, bineînţeles, integral controlate de autorităţi şi utilizează stilul şi limbajul propagandei de pe vremea URSS.

Numai că lucrurile se schimbă. În Belarus 1,6 milioane de utilizatori ai Internetului citesc ştiri online (chiar dacă Internetul e scump şi lent). Cînd unei reviste independente autorităţile i-au confiscat computerele, redactorii şi-au putut continua activitatea pe computere donate de cititori. Pe reţelele sociale sînt prezenţi aproape 2 milioane de belaruşi.

Pentru acest public nou, Iryna Vidanava editează revista 34 pe CD. Fiecare apariţie are o grafică diferită şi conţine texte, material audio şi video pe teme sociale şi culturale. Revista nu are un mesaj politic direct, ci mai degrabă exprimă "cultura alternativă"; dar tocmai asta îi scoate din sărite pe bătrînii propagandişti şi tocmai de-asta le e frică: pentru că revista e altfel. În Belarus există nu doar o opoziţie politică, dar şi una culturală - scrie Iryna Vidanava într-un articol foarte interesant.

Aş spune că e vorba de  "rezistenţă prin cultură" dacă expresia n-ar fi, la noi, atît de (fals) disputată...
 

Linz, 15 mai 2011, ora 12

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
profimedia 0892515190 jpg
Provocările Kamalei Harris în primele zile de campanie, în timp ce se pregătește pentru o confruntare istorică cu Donald Trump
În doar câteva zile de când a preluat conducerea campaniei, Harris și-a pus amprenta distinctivă asupra operațiunii electorale. Ea stârnește entuziasm și atrage un val de donații din partea democraților care se temeau că vor aluneca spre dezastru cu Biden în fruntea listei.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.