Ce este justiţia socială?

19 februarie 2014
Ce este justiţia socială? jpeg

Ce este "societatea civilă?"; "Avem societatea civilă?"; "Ce fac ONG-urile din România?" - sînt doar cîteva întrebări la care rubrica de faţă, rubrică realizată în parteneriat cu Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, va căuta, săptămînal, să de răspunsuri.

Pe 20 februarie este Ziua Mondială a Justiţiei Sociale, un concept destul de puţin cunoscut în România. Despre ce anume este vorba şi la ce anume se referă acest concept l-am întrebat pe Florin Moisă, directorul Centrului de Resurse pentru Comunităţile de Romi din Cluj, organizaţie care a dezvoltat numeroase proiecte destinate comunităţilor de romi. În prezent CRCR administrează o parte din Fondul ONG în România, finanţat prin granturi SEE, granturi care sprijină dezvoltarea comunităţilor dezavantajate şi îmbunătăţirea situaţiei romilor în comunităţile interetnice.

Ce înseamnă, pe scurt, justiţie socială?
Cred că putem porni discuţia noastră de la modul în care, într-o societate, sînt distribuite anumite tipuri de resurse, de la cele materiale, la cele de putere sau influenţă, pînă la cele de prestigiu social. Sînt diferenţe mari între diferite grupuri sociale sau etnice din societate, există date care confirmă lipsa de egalitate sau echitate socială, implicit şi lipsa unei egalităţi a şanselor. O societate incluzivă este aceea în care orice persoană, indiferent de experienţă sau de circumstanţele de viaţă, reuşeşte să îşi atingă potenţialul maxim. O societate în care cei vulnerabili participă la luarea deciziilor care îi privesc şi au uşor acces la reursele de care au nevoie, în care există un echilibru între drepturi şi responsabilităţile fiecăruia. În realitatea de zi cu zi, cei dezavantajaţi sînt cuprinşi în cercul vicios al sărăciei şi excluderii sociale iar schimbările rapide din economie şi din societate îi pun pe aceştia în situaţii complexe de risc - profesional, de venituri, social, familial, şi altele. Astfel, Statul ar fi bine să se concentreze în primul rînd pe creşterea capacităţii individului de a supravieţui. Cred că nu există o societate umană care este în totalitate bazată pe egalitate, echitate socială, dar acesta este doar un motiv în plus ca să facem eforturi în acest sens.

Avem nevoie de justiţie socială în România?
Cu siguranţă! România este un exemplu perfect pentru societăţile în care există injustiţie socială faţă de multe grupuri vulnerabile (copiii din familii foarte sărace, tinerii peste 18 ani fără familie, persoanele cu dizabilităţi, persoane de etnie romă, vîrstnicii sau persoanele fără adăpost). Excluderea lor face ca întreaga societate să piardă resurse foarte mari. Raportul Băncii Mondiale din 2010 arată că România pierde anual din cauza excluziunii romilor aproximativ 887 milioane euro, ceea ce înseamnă 0,63-2,13 % din PIB. Exemplele ar putea continua şi cu celelalte grupuri vulnerabile. România nu-şi permite “luxul” excluziunii sociale şi, ca să reducem pierderile avem nevoie de politici publice adaptate şi coerente. Tocmai pentru că este nevoie de justiţie socială în România, a fost creată o componentă dedicată acestui concept în programul Fondul ONG în România, finanţat prin granturile SEE şi norvegiene. O parte din această componentă se adresează comunităţilor interetnice din rural, în special celor de romi. Noi ne ocupăm de această componentă şi sperăm să aducă schimbări în aceste comunităţi.

Daţi-ne un exemplu concret de proiect de justiţie socială din activitatea voastră sau a altor organizaţii pe care le cunoaşteţi.
Bursele de studiu şi mentorat pentru elevii de liceu romi, oferite de Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi din Cluj Napoca în parteneriat cu Roma Education Fund sînt un exemplu de justiţie socială. Aceste burse sprijină financiar şi motivaţional elevii care provin din familii sărace să continue şcoala. În mediul rural şansele ca tinerii romi să meargă la şcoală sînt mici, unii dintre ei nu au bani de transport, spre exemplu. Bursele devin astfel o modalitate prin care şansele lor devin echilibrate cu cele ale altor tineri de vîrsta lor. În plus, dacă renunţă la studii, şansele de integrare sînt mai mici şi intră în cercul vicios al excluziunii. Programe de tip şcoală după şcoală, consilierea vocaţională, evaluarea şi orientarea profesională a tinerilor romi, cursurile de calificare profesională - toate sînt asemenea exemple. Pe scurt, menirea justiţiei sociale este ca grupurile dezavantajate să aibă condiţiile necesare să se dezvolte la întregul potenţial.

a consemnat Vera Ularu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.