Ce caută porcii pe simeze

12 august 2010
Ce caută porcii pe simeze jpeg

Nu ştiam mare lucru despre expoziţia proaspăt vernisată la MNAC, dar părea un program bun pentru o dimineaţă de duminică. Chiar dacă paznicii nu te lasă să intri cu maşina în curte, ci te îndeamnă să o parchezi matale frumuşel "la blocu' ăla sau la Academie". "Zoomania.ro" se cheamă ea, expoziţia, pentru care nu găseşti nici flyere nici catalog, nici vreo poveste care să-ţi explice cum a ajuns o familie de rinoceri în sala racoroasă a muzeului, ce caută porcii înlăcrimaţi pe simeze ori care e treaba cu pisicile slăbănoage amintind de siamezele malefice din Doamna şi vagabondul.

Oferta de artişti care şi-au dat în petecul imaginarului zoologic, întru încîntarea ochiului şi a sinapsei, era surprinzător de bogată: de la Ştefan Cîlţia, Roman Tolici şi Sorin Ilfoveanu pînă la Dumitru Gorzo, Nicolae Comănescu ori Suzana Dan, Gili Mocanu, Romelo Pervolovici, Vlad Nancă sau Ecaterina Vrană. "Uau", m-am gîndit, "crème de la crème, poate cea mai importantă expoziţie a anului, o trecere în revistă a artei româneşti contemporane cum rar ai ocazia să mai găseşti".  Aşa că, odată ajunsă acasă, am dat fuga pe site-ul muzeului pentru mai multe detalii. Nimic. Nada. Pauză. Poate or fi oamenii în vacanţă, căldură mare, monşer. Hai, dară, pe Goagăl. De unde aflăm următoarele: "Cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la înfiinţarea Societăţii pentru Protecţia Animalelor, Muzeul Naţional de Artă Contemporană va invită să vizitaţi expoziţia ZOOMANIA.RO care conţine lucrări cu subiect animalier din colecţia MNAC şi din colecţiile artiştilor". Bună parte din site-urile care au preluat ştirea s-au simţit datoare să pună şi un link către ceva intitulat "supermarket de plăceri animalice" - mă îndoiesc că există vreo legătură între magazinul respectiv şi demersul cultural mai sus pomenit.

Lăsînd la o parte faptul că nu am găsit nici o "Societate pentru Protecţia Animalelor" care să aibă 165 de ani vechime (poate mă ajută cineva?), prezentarea artiştilor mi s-a părut cel puţin penibilă: "Batranu, Benera, Bitzan, Bratescu, Caltia, Ceară, Cernea, Comanescu, S. Dan, Dumitraş, M. Dumitrescu, D. Dup, Csapo Dup, Vasiliu Falti, Galay, Gorduz, Gorzo, I. Grigorescu, N. Groza, V. Iacob, S.Ilfoveanu, Jalea, A. Jebeleanu, Kiraly, O. Morarescu Mărginean, V. Mărginean, Menzopol, A. Mihai, C. Miron, Mladin, Gîli Mocanu, Nanca, Oloş, Pervolovici, A. Preda, Paduraru, Raduta, Raszovsky, A. Rădvan, I. Rusu, I. Setran, V. Setran, O. Simionescu, Simionoiu, Sitar, Spataru, Stendl, Tolici, P. Vasilescu, Vilău, I. Vlad, Vrană, M. Zidaru". Un catalog sec şi banal. Irelevant. Am încercat apoi o căutare în paginile partenerilor media ai evenimentului. Unul îmi spune "Sorry, no posts matched your criteria", celălalt - "Am găsit 0 rezultate".

Aşa că m-am gîndit să vă trag de mînecă aici: mergeţi la MNAC să vă bucuraţi retina cu zoologia fabuloasă a artiştilor români. Pentru că merită. Şi meritaţi.

Adela Marcov este autoarea blogului BolaDeNieve

pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).

Adevarul.ro

image
Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Care e recordul de ger năprasnic în România
Temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat, de-a lungul timpului, în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf.Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
image
Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard
Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
image
Şi-a ucis cea mai bună prietenă din dorinţa de a fi mamă. Cele două femei se cunoscuseră la biserică
Crima haluncinantă, comisă de o femeie din Texas a uimit o lume întreagă. Aceasta şi-a omorât cu sânge rece cea mai bună prietenă, pe care o cunoştea de mai bine de un deceniu. Totul pentru a-i fura copilul.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.