Cazul Emil Hurezeanu

22 iulie 2016
Cazul Emil Hurezeanu jpeg
  • Emil Hurezeanu, Opera poetică, ediţie îngrijită şi prefaţată de Ion Bogdan Lefter, Editura Paralela 45, 2016.

Apariţia în cadrul (deja) impunătoarei colecţii Opera poetică de la editura Paralela 45 a scrierilor lui Emil Hurezeanu atrage atenţia asupra unui poet care, în ciuda valorii sale certe şi recunoscute la un moment dat, ocupă o poziţie secundară în panorama poeziei româneşti de astăzi. Ion Bogdan Lefter crede că marginalizarea poetului Hurezeanu este un efect al prestigiului uriaş al jurnalistului Hurezeanu. Nu mă grăbesc să-i dau dreptate. Părerea mea este că dacă ar fi continuat să publice literatură, profilul general al scriitorului nu ar fi avut decît de cîştigat. Poetul şi-ar fi urmat calea în paralel cu expunerea mediatică a jurnalistului.

Cartea de faţă reuneşte cele două volume ale scriitorului: Lecţia de anatomie (1979) şi Ultimele, primele (1994). Ediţia mai include şi două texte Din periodice, cîteva Mărturii, o Notă biobibliografică, precum şi un dosar de Referinţe critice.

După părerea mea (şi nu numai), poezia lui Emil Hurezeanu se caracterizează printr-o frenezie a livrescului. Această materie de extracţie culturală trece printr-un proces fin de sublimare şi devine o ţesătură elastică de natură să îmbrace forme insolite. Pentru acest poet realitatea este una mediată de cultură, iar funcţionarea ei se află în legătură cu o anumită simbolistică ce se cere decriptată. Chiar şi atunci cînd textele nu pornesc de la realitatea culturală clar determinată, dicţiunea versurilor creează impresia de univers liric suprasimbolizat. Mă refer la eleganţa şi înălţimea rostirii poetice capabile să înnobileze locurile comune: „Fericirea trupului şi a mişcării / Stă între gînd şi gestul său. / Gravitatea antică necinstind adăpostul pierduţilor pe mare / E neliniştea necuprinderii Corpului în Gînd. / Recunoşti oare în planşa de anatomie / Creierul omului privind / Răsfrîngerea mîinii, a pieptului, a privirii? / Mi-amintesc cum arăta acolo un monstru: acesta este modelul fără mişcare / Este trupul singur cu sine. / La Pompei, pe străzi / Rîsul copiilor sfîrşit în mirare / E ceea ce numesc eu fericirea. / Nesfîrşita fericire a trupului gîndit” („Peisaj cu gînd”).

Această intelectualizare a tot ce există obligă cititorul la un efort hemeneutic ce-i aduce acestuia o cunoaştere mai largă şi o percepţie mai acută a fenomenelor poetizate. Nu folosesc întîmplător cuvîntul „fenomen”. Tonul maximal al poeziei lui Hurezeanu împrumută lucrurilor mărunte aparenţa de ceremonial.  Un efect al intelectualizării este şi impresia de obiectivare a unor stări. Trăirea pare intermediată prin ceva care scapă înţelegerii imediate. Acest tip de poezie necesită recitire. Efectele lirice sînt uneori vizibile într-un al doilea plan. Poemele condensate şi stratificate semantic au nevoie de o complinire de altă natură. E necesară o „pauză de respiraţie”, care uneori întîrzie să-şi facă simţită prezenţa. Nu se poate vorbi, totuşi, de o supraîncărcare nocivă demersului liric. Scriitorul stăpîneşte bine limbajul şi, atunci cînd simte că e cazul, încearcă nişte efecte de detensionare a discursului: „Tăcerea ta ca un vers uitat / În eclipsa tufelor de trandafiri sălbateci. / O sumbră dorinţă, totuşi: / Înaintea unui cor de copii / Prin vitraliu, să revie seara / A doua zi / Precum mărturia nesigură a Magdalenei Bach / Soarele strălucea glorios şi netrebnic”. („Echinocţiu”).

Secţiunea dedicată primului volum se încheie cu poemul Lecţia de anatomie a doctorului Barnard, un text de forţă, rezumativ, cvasi-epic. Pentru a nu rata lectura, cititorul trebuie să aibă un anumit bagaj cultural. Hurezeanu e un poet incomod. Îşi provoacă în permanenţă cititorii şi îi obligă la o reflecţie participativă. Trebuie să intri în poem, să-i ştii strategiile de construcţie pentru a se evita pericolul opacizării semantice: „Desigur cîteva cuvinte se cuvin şi unei clipe înainte de moarte: / Doar prin boală sînul mamei va fi ca de fecioară. / Să vedem: şirul acestor orbi trece între liniile albe / Ale propriilor bastoane. / Trăiesc pe seama lor – lumina lor pierdută / Este lumina ochilor mei în creştere. / Nu clipesc, o ultimă privire, un rînjet – / Fotograful îmi arată pasărea mizerabilă din bestiare / Şi sînt iarăşi, mamă oarbă, fiul tău fără chip” („Lecţia de anatomie...”). Am citat, iată, unele dintre cele mai bune şi mai rezistente versuri ale lui Hurezeanu.

Textele din Ultimele, primele sînt mai decongestionate. Ar fi mai pe gustul cititorului de azi. Livrescul se simte mai puţin, trăirile sînt comunicate mai direct, iar frazarea poematică apare uşor simplificată. Există şi aici, fireşte, texte complexe şi pretenţioase (în sensul necesităţii amintitei lecturi participative). Exemplul cel mai concludent îl constituie poemul Declaraţie de absenţă. Aici, virtuozitatea stilistică este dublată prin unele inserţii de natură socială. Politicul (în înţelesul său înalt) devine o prezenţă din ce în ce mai pregnantă. Esteticul nu-şi mai este sieşi suficient. Se simte necesitatea unei rostiri mai apăsate. Poezia capătă, astfel, un plus de pragmatism. În cazul de faţă, prin pragmatism înţeleg o renunţare la măştile retorice în favoarea unei lucidităţi exprimate mai liber şi mai tăios. Cultura, lecturile fac parte din viaţă. Aşadar, ele nu dispar, dar apar mai firesc, deloc ostentativ. Remarcabil în acest sens este poemul Criteriul ubicuităţii (inspirat dintr-o conversaţie purtată la telefon cu Mircea Ivănescu). Memorabile sînt, după părere mea, texte precum Generaţia cîştigată, Femeia la treizeci de ani,  Adio la viziune şi, mai ales, Un vis al lumii de dincolo.

În concluzie, aş mai adăuga faptul că poezia lui Emil Hurezeanu (atît de restrînsă cantitativ) îmi apare ca o metamorfoză în doi timpi a unor elemente de sorginte modernistă (livrescă şi estetizantă) într-altele corespunzătoare unui postmodernism temperat. Deşi au trecut mulţi ani de la scrierea ultimelor poeme, nu este deloc exclusă posibilitatea ca la un moment dat Emil Hurezeanu să revină la literatură. Dacă o va face, acest lucru nu va rămîne, cu siguranţă, neobservat.

Șerban Axinte  este scriitor și cercetător științific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iași. Cea mai recentă carte publicată: Gabriela Adameșteanu. Monografie, antologie comentată, receptare critică, Editura Tracus Arte, 2015.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

image png
Donald Trump va folosi Biblia sa şi pe cea a lui Abraham Lincoln la depunerea jurământului în noul mandat la Casa Albă
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, va folosi din nou propria sa Biblie la inaugurarea ce va avea loc de luni, dar şi Biblia lui Lincoln, un exemplar cunoscut sub acest nume întrucât a fost Biblia folosită de cel de-al 16-lea preşedinte al SUA, Abraham Lincoln, a anunţat echipa de tranziţie.
soții Trump  Profimedia jpg
Ceremonia de inaugurare a lui Trump, mutată în interior din cauza frigului. Când va avea loc
Ceremonia de inaugurare a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, va fi mutată în interior, întrucât prognoza meteo pentru luni la Washington indică temperaturi foarte scăzute, a anunţat vineri presa americană, informaţie confirmată şi de viitorul preşedinte.
Ducii de Sussex și Lilibet PNG
Lilibet, fiica Prințului Harry și a lui Meghan Markle, are o pasiune aparte. Pentru ce a făcut o „obsesie” surprinzătoare, la 3 ani
După cum știm, Meghan Markle și Prințul Harry au împreună doi copii, un băiat de cinci ani, Archie, și o fiică, Lilibet, care va împlini patru ani în luna iunie a acestui an. Cu toate că este încă micuță, se pare că atât Prințesa Lilibet are deja o mică pasiune. Pentru ce a făcut o „obsesie” surprin
Foto: Bornholm Museum / livescience.com
Un depozit unic de „pietre solare” din Neolitic, descoperit de arheologi
Arheologii danezi au descoperit un depozit unic de mici „pietre solare” reprezentând steaua aflată în centrul Sistemului Solar, despre care cred că au fost utilizate pentru a alunga blestemul unei schimbări climatice majore apărute în urma unei erupții vulcanice.
astrologie horoscop jpeg
Horoscop sâmbătă, 18 ianuarie. Gemenii nu vor să-și asume riscuri, iar Vărsătorii vor avea parte de o lecție usturătoare
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de sâmbătă, 18 ianuarie.
image png
Avertisment major cu privire la paracetamol: utilizarea regulată a analgezicului este legată de o problemă de sănătate care poate provoca moartea
Oamenii de știință avertizează adulții să nu ia în mod regulat paracetamol din cauza legăturilor cu afecțiuni alarmante precum hemoragia internă și boala cronică de rinichi.
Povestea de viață a lui Bitză, noul concurent de la Survivor România
De la rapper, la cap de familie! Povestea de viață a lui Bitză, noul concurent de la Survivor România: „De dimineață, de la 7.30 până la ora 16.00 eram…”
Mihai Biță (45 de ani), unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai hip-hop-ului românesc, intră în competiția Survivor România, pregătit să demonstreze că spiritul de luptător îl caracterizează nu doar pe scenă, ci și în viața reală.
horoscop saptamana 5 11 august webp
Planete retrograde în 2025. Cand au loc și cum vor fi influențate zodiile. Efectele majore pe care le resimt
Perioadele în care planetele se află în retrograd sunt considerate a fi destul de haotice, însă, în realitate, fenomenul este unul destul de comun. Iar în 2025, vor fi nenumărate momente în care ne vom confrunta cu acest fenomen, ce poate influența puternic viața zodiilor.
4 front Vlad Pascu jpg
Vlad Pascu, declarație halucinantă în instanță: „Anumite acuzaţii care mi s-au adus sunt ridicole”
Judecătoria Mangalia a amânat pronunţarea pentru data de 31 ianuarie, în procesul lui Vlad Pascu, şoferul drogat care a accidentat mortal doi tineri. Inculpatul a susţinut în fața instanței că îşi regretă faptele, dar că sunt „ridicole anumite acuzații”.