"Carol I nu voia s─â fie simpatic, el era rege"

Neagu DJUVARA
12 octombrie 2011
"Carol I nu voia s─â fie simpatic, el era rege" jpeg

(Ap─ârut ├«n Dilema veche, nr. 40, 15 - 21 oct. 2004, la tema: "Cazul Carol I")

Coinciden┼úa face c─â ├«n anul "┼×tefan cel Mare" se ├«mplinesc ┼či 90 de ani de la moartea lui Carol I. Putem face o compara┼úie m─âcar ca durat─â a domniilor. Din c├«te ├«mi dau seama, domnitorul ┼×tefan a r─âmas un fel de idol sub toate regimurile, pe c├«nd despre Carol se vorbe┼čte prea pu┼úin. De ce a r─âmas oarecum ├«n umbr─â?

Pentru cineva de v├«rsta mea, n─âscut ├«n 1916, ├«n copil─âria noastr─â exista o glorie ├«n jurul domniei sale, timbre comemorative, povestiri; era pream─ârit ca personalitate, era foarte respectat. Dar respectat nu ├«nseamn─â iubit. Acum, c├«nd v─âd lucrurile nu prin prisma amintirilor unui copil, ci prin documente istorice, prin studiu, o spun drept: omul nu era simpatic. Era destul de rece ┼či am impresia c─â el nu a putut s─â-i iubeasc─â niciodat─â pe rom├óni cu adev─ârat. ┼×i-a f─âcut datoria, a devenit regele unui neam pentru care nu avea afinit─â┼úi. ├Äntre noi fie vorba: ├«ntre un rom├ón ┼či un neam┼ú s├«nt anumite cvasi-imposibilit─â┼úi de comunicare.

A f─âcut eforturi s─â se apropie de supu┼čii s─âi. A ├«nv─â┼úat rapid limba rom├ón─â, testamentul s─âu spune c─â s-a identificat cu aceast─â na┼úiune care a devenit patria sa...

Da, astea s├«nt declara┼úii, dar impresia mea este c─â nu a ├«n┼úeles. De exemplu, cei care s-au identificat mult mai frumos ┼či mai intim cu noi au fost Ferdinand ┼či regina Maria. F─âr─â s─â mai vorbesc despre Carol al II-lea, care a devenit rom├ón de-a dreptul, cu cusururile na┼úiei. Interesant: la a treia genera┼úie. Vreau s─â spun c─â r─âceala lui Carol nu corespunde cu ceea ce a┼čteptau rom├ónii de la el. Dar pun├«nd de o parte aceste aspecte afective, omul, incontestabil, a adus mult bine ┼ú─ârii noastre. A adus o anumit─â rigoare, o anumit─â severitate, a vrut s─â ne occidentalizeze. Tot ce este mai frumos din punct de vedere arhitectonic dateaz─â din domnia lui Carol I. La ├«nceputul secolului XIX, amintirile unor str─âini care au venit aici vorbesc despre c├«t de neoccidental era Bucure┼čtiul, era un enorm sat, erau c├«teva str─âzi podite cu b├«rne de stejar. A fost atunci creat un centru, restr├«ns, e drept, dar cu multe cale┼čti elegante, cu pr─âv─âlii ┼či magazine de tip occidental. Se spunea, de┼či nu s├«nt sigur c─â nu noi am inventat-o, c─â e micul Paris. Dar nu cred c─â datorit─â aspectului arhitectural, care niciodat─â nu a sem─ânat cu Parisul, ci pentru c─â a existat un strat social superior care era foarte fran┼úuzit. Orice str─âin care venea vedea c─â mai toat─â lumea bun─â era ┼čcolit─â acolo sau, ├«n orice caz, vorbea perfect fran┼úuze┼čte.

Nepotul lui Napoleon al III-lea

├Än aceast─â atmosfer─â fran┼úuzit─â i s-a repro┼čat, au existat chiar scandaluri ├«n epoc─â, faptul c─â era apropiat sentimental de Germania. A fost acuzat c─â ar fi ┼úinut sentimental cu Germania ├«n r─âzboiul din 1870-1871, atunci c├«nd elita fran┼úuzit─â, cum spune┼úi, era profrancez─â. Au existat chiar propuneri ca Rom├ónia s─â declare r─âzboi Prusiei din solidaritate cu Fran┼úa, de┼či nu ┼čtiu cum am fi putut face asta, pentru c─â era Austro-Ungaria ├«ntre noi.

Asta e ciudat, pentru c─â rudenia lui cu ├«mp─âratul german era foarte ├«ndep─ârtat─â, pe c├«nd ├«nrudirea cu Napoleon al III-lea era foarte apropiat─â. El era oarecum nepotul lui Napoleon al III-lea. Acesta era foarte sup─ârat pentru r─âsturnarea lui Cuza, pentru c─â s-a f─âcut f─âr─â acordul lui. El se considera ca un fel de protector al micii noi Rom├ónii. ┼×i avem amintirile lui Ion B─âl─âceanu care a fost t├«n─ârul diplomat trimis la Paris de Ion Ghica imediat dup─â lovitura de stat din 1866. Dac─â nu ar fi fost foarte iste┼ú s─â ajung─â s─â-l vad─â pe ├«mp─ârat, ┼čmechere┼čte, printr-un servitor, pentru c─â ministrul de Externe a refuzat s─â ├«i aranjeze ├«ntrevederea: ce veni┼úi dumneavoastr─â, un guvern de revolu┼úionari care l-a r─âsturnat pe protejatul ├«mp─âratului ┼či vre┼úi s─â ave┼úi o audien┼ú─â la ├«mp─ârat? Nici vorb─â! ┼×i el totu┼či a reu┼čit s─â ├«l vad─â pe Napoleon al III-lea ┼či i-a spus: s├«nt delegat la Majestatea Voastr─â ca s─â ne desemna┼úi un principe. Napoleon, luat a┼ča, pe nepus─â mas─â, s-a g├«ndit c├«teva zile ┼či pe urm─â a oferit tronul Rom├óniei la doi mare┼čali de-ai lui ┼či nici unul dintre ei nu a vrut s─â accepte. Mare┼čali francezi, militari, nu au avut poft─â s─â vin─â principi ├«ntr-o ┼úar─â care era ├«nc─â considerat─â o provincie otoman─â ┼či cu pericol de prea mare influen┼ú─â ruseasc─â. A┼ča c─â au refuzat. Norocul nostru a fost un ziarist de origine italian─â, Ubicini, care ne iubea ┼či scrisese mai multe articole ├«n presa francez─â despre Principatele Unite. B─âl─âceanu a fost trimis: du-te ┼či vezi-l pe Ubicini ─âsta, poate are el o idee. ┼×i acesta i-a spus: trebuie s─â o vezi pe Madame Cornu.

Care ├«l ┼čtia pe Carol de mic copil, din familie.

Era un fel de sor─â de lapte a lui Napoleon al III-lea, fata unei cameriste a reginei ┼či l-a cunoscut ┼či pe Carol. Ea e cea care a avut ideea: de ce nu ├«l propui rom├ónului pe v─âr-tu, Carol de Hohenzollern, a┼ča s-a f─âcut alegerea. Deci Carol ne-a fost propus de ├«mp─âratul Fran┼úei ┼či e de dou─â ori rud─â cu el, pentru c─â cele dou─â bunici ale lui Carol erau fran┼úuzoaice, una era Beauharnais ┼či alta era Murat. El vorbea perfect fran┼úuze┼čte. Spune┼úi c─â a f─âcut efortul de a ├«nv─â┼úa rom├óne┼čte. Nu zic nu, dar niciodat─â nu a vorbit foarte bine, dovad─â c─â ┼či ├«n dramatica ┼čedin┼ú─â de Coroan─â din 1914, c├«nd el a vrut ca noi s─â intr─âm ├«n r─âzboi al─âturi de Germania, ┼čedin┼úa s-a ┼úinut ├«n francez─â. ┼×i el a spus la ├«nceput: m─â ierta┼úi, dar chestiunea este at├«t de important─â, ├«nc├«t ├«mi ve┼úi da voie s─â vorbesc fran┼úuze┼čte. ┼×i cum to┼úi mini┼čtrii prezen┼úi erau fran┼úuzi┼úi, a┼ča cum era lumea noastr─â atunci, nu a fost nici o problem─â.

S─â r─âm├«nem pu┼úin la epoca ├«n care a venit ├«n Rom├ónia. Era o epoc─â foarte zbuciumat─â, s─â nu uit─âm c─â guvernul de la Bucure┼čti propusese coroana unui alt prin┼ú.

La ├«nceput a fost propus─â fratelui regelui Belgiei, care a refuzat. ├Än aceast─â familie belgian─â erau ni┼čte oameni foarte interesa┼úi; s├«ntem aproape de momentul c├«nd regele va primi cadou Congo-ul, s-au g├«ndit c─â ce s─â caute ├«n Principatele Rom├óne vasale Turciei.

Spuneam de o epocă foarte tulburată, nici una dintre marile puteri nu era foarte încîntată să accepte noile evoluţii, din diverse motive.

Era chiar vorba s─â se despart─â Moldova de Valahia din nou.

┼×i acest om de 27 de ani c─âl─âtore┼čte incognito spre Bucure┼čti, nu avea pe nimeni aici ┼či totu┼či se impune rapid unei clase politice extrem de p─âtima┼če. ├Änc─â de la ├«nceput pune condi┼úii privind textul Constitu┼úiei ┼či nu cedeaz─â cu nici un chip dreptul de veto absolut. Omul ─âsta chiar ┼čtia ce vroia ├«nc─â de t├«n─âr, se impunea unor oameni cu infinit mai mult─â experien┼ú─â.

Din punct de vedere intelectual a fost remarcabil cum a ┼čtiut el ├«n tot timpul celor 48 de ani de domnie s─â ├«i joace pe unii ├«mpotriva altora, impun├«nd un regim constitu┼úional care seam─ân─â cu regimul britanic. Alegerile noastre nu se asem─ânau exact cu alegerile de acolo, dar ┼či ├«n Marea Britanie exista votul cenzitar. A func┼úionat de atunci un regim alternativ, liberali-conservatori ┼či invers, care a mers destul de bine. Cu toate c─â situa┼úia politic─â a ┼ú─ârii p─ârea ├«n ochii unui neam┼ú ceva destul de haotic, am avut totu┼či o clas─â politic─â remarcabil─â. C├«nd te g├«nde┼čti acum la dinastia Br─âtienilor nu g─âse┼čti ├«n toat─â Europa a┼ča ceva. Ion Br─âtianu a pus Rom├ónia pe ┼čablonul occidental, care de atunci porne┼čte, de la guvernarea de aproape 12 ani a lui Ion Br─âtianu. ┼×i conservatorii au avut oameni de prim─â m├«n─â, Lasc─âr Catargiu, Titu Maiorescu, Petre Carp. Or, c├«nd compari cu ce am avut ┼či ├«ntre cele dou─â r─âzboaie ┼či ├«n orice caz cu ce avem ast─âzi, a fost o epoc─â de aur. Carol a avut la dispozi┼úie genera┼úia de la pa┼čopt, cei care au creat Rom├ónia.

Cump─âtat ┼či dibaci

A fost totu┼či destul de contestat. Chiar ┼či faptul c─â a permis o guvernare at├«t de lung─â a lui Br─âtianu, a fost atacat atunci. Ce crede┼úi, a intervenit prea mult sau prea pu┼úin? Exist─â p─âreri ├«mp─âr┼úite aici.

A ac┼úionat bine, a fost cump─âtat ┼či foarte dibaci. A ┼čtiut c├«nd s─â intervin─â, l-a schimbat pe Br─âtianu sub presiunea str─âzii. S-a f─âcut at├«ta scandal, de oameni foarte neserio┼či, invent├«ndu-se fel de fel lucruri. A fost vorba ca urm─âtorul guvern s─â ├«l dea ┼či ├«n judecat─â. Din fericire, Lasc─âr Catargiu ┼či c├«┼úiva dintre conservatorii mai cumin┼úi au refuzat s─â fac─â proces. ┼×ti┼úi cum se ├«nt├«mpla, regele hot─âra cine s─â fac─â guvernarea ┼či apoi la alegeri ie┼čea guvernul.

Acesta este ┼či principalul repro┼č care se aduce, nu at├«t lui Carol personal, c├«t se aduce epocii: faptul c─â nu era o democra┼úie real─â, pentru c─â guvernul numit de rege c├«┼čtiga mereu alegerile.

┼×ti┼úi ce v─â r─âspund? Nu cumva este vina rom├ónului? Ast─âzi nu voteaz─â cu PSD, de┼či se ┼čtiu toate tic─âlo┼čiile pe care le-a f─âcut? Nu este vina regelui Carol, este vina rom├ónilor, ├«mi pare foarte r─âu, este vina noastr─â! Rom├ónul voteaz─â cu ─âla care are puterea.

Spunea┼úi la ├«nceput c─â atunci c├«nd era┼úi dvs. copil, era un oarecare cult pentru Carol. Se manifesta doar la nivelul elitelor, al aristocra┼úiei sau mergea ┼či mai departe?

Eu cred c─â ajunsese ┼či la nivelul poporului. Dar aici depinde ┼či de toat─â propaganda care se f─âcuse, de timbre, de c─âr┼úi, la ┼čcoala primar─â fotografia regelui, se crease un mit ├«n jurul respectabilit─â┼úii regelui Carol care ne-a adus ├«n Europa. ┼×i a┼ča era, e primul care ne-a adus ├«n Europa. Nu ┼čtiu ├«n ce m─âsur─â era iubit, dar se f─âcea publicitate ├«n jurul s─âu.

Dar mi se pare că nu a rămas în nici un fel în memoria colectivă. Cuza care a domnit mult mai puţin a rămas în diverse feluri, gîndiţi-vă la ocaua lui Cuza. Or, Carol nu a rămas la nivelul omului simplu.

El nu voia s─â fie simpatic, el era rege. Pe c├«nd Cuza era de-ai no┼čtri, rom├ón get beget, a f─âcut prima ├«mpropriet─ârire a ┼ú─âranilor. ┼×i nu doar ├«n popor a r─âmas Cuza, ci chiar ┼či printre boieri. De pild─â, ├«n familia mea, unchiul mamei mele, Petrache Gr─âdi┼čteanu, a r─âmas fidel lui Cuza p├«n─â la moarte. Circula ├«n familia mea legenda c─â regele, c├«nd era o criz─â guvernamental─â, ├«i zice: domnul Gr─âdi┼čteanu, de ce nu vrei s─â intri ├«n Guvern? El ├«i r─âspunde: nu vreau s─â m─â arate lumea pe strad─â ┼či s─â zic─â Noch ein Esel! (├«nc─â un m─âgar), un m─âgar ├«n nem┼úe┼čte ├«nseamn─â un bou, un prost. Aceast─â rezerv─â fa┼ú─â de Carol a existat.

Totu┼či, pare c─â dup─â Carol, dinastia nu a mai dat regi de aceea┼či valoare. Ferdinand a fost loial, i s-a ┼či spus Ferdinand cel Loial, dar era un om slab. Carol al II-lea a fost un dezastru, Mihai nu a apucat s─â arate ceea ce poate. Dac─â am fi avut un rege la fel de puternic ca ┼či Carol ar fi fost diferit sau pur ┼či simplu epoca a luat-o razna dup─â primul r─âzboi mondial?

V─â contrazic privitor la regele Ferdinand. Am citit mai multe memorii ale unor oameni politici de atunci, I.G. Duca, Argetoianu, care pretind c─â Ferdinand era tot a┼ča de inteligent ca ┼či Carol; era mult mai timid ├«n schimb. ┼×i ce a ├«nf─âptuit Ferdinand este la fel de mare ┼či de important. El a fost primul care a vorbit ┼ú─âranilor ├«n 1917 c─â vor primi p─âm├«nt. Sub domnia sa s-a ├«mplinit din plin programul liberal: Rom├ónia Mare, vot universal, reforma agrar─â. Este unic ├«n lume, ┼či asta nu se spune, ca un parlament burghez s─â ├«┼či fac─â harakiri ├«n felul ├«n care ┼či-a f─âcut ├«n 1918-'22. ├Än nici o ┼úar─â din lume, eu am f─âcut istorie universal─â, nu exist─â a┼ča ceva dec├«t la o revolu┼úie. Dar ├«n mod pa┼čnic ┼či cu un parlament burghez s─â faci o expropriere de 80% din ce era proprietate mare ├«nainte este unic ├«n istorie. Sigur, putem s─â discut─âm despre rezultatele economice.

A murit Carol de inimă rea? A murit la scurtă vreme după ce Consiliul de Coroană i-a refuzat intrarea în război alături de Germania, cu care aveam un tratat.

A fost o lovitură. Dar acolo nu a avut dreptate; chiar după litera tratatului, am fi intrat dacă era atacată alianţa Germano-Austriacă, dar era contrariul: ei erau atacanţii. Nu eram ad litteram obligaţi să intrăm în război. Consiliul a dat un aviz total negativ, afară de unul sau două voturi, al lui Petre Carp, de pildă.

Anii comunismului au contribuit la uitarea sa?

Da, cred c─â da. S-a trecut cu buretele peste ├«ntreaga dinastie. Ceea ce este o gre┼čeal─â, pentru c─â, dac─â iei ansamblul dinastiei, este perioada cea mai favorabil─â dezvolt─ârii ┼ú─ârii noastre, chiar ┼či cu Carol al II-lea pe care eu nu ├«l simpatizez. ┼×i asta nu trebuie s─â ne jigneasc─â, pentru c─â toate ┼ú─ârile europene au avut c├«te o dinastie str─âin─â, aproape toate. ├Än Spania este o dinastie francez─â, chiar ├«n Italia dinastia era originar─â din Savoia care s├«nt francezi, ├«n Anglia s├«nt germani. ┼×i asta nu ├«i ├«mpiedic─â s─â fie patrio┼úi. De pild─â, Ferdinand care declar─â r─âzboi propriei sale na┼úiuni, unde a tr─âit p├«n─â la 20 de ani: este foarte dureros ce a f─âcut el, dar a f─âcut-o.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.