Campus graffiti

Cosana NICOLAE ERAM
19 iunie 2013
Campus graffiti jpeg

├Än 1993, ├«n urma unei reuniuni interna┼úionale petrecute sub auspiciile a ceea ce poart─â denumirea de Parlamentul religiilor lumii din Chicago, Dalai Lama a avut ideea unui dialog practic ├«ntre budism ┼či cre┼čtinism. El a sugerat ca 25 de budi┼čti ┼či 25 de cre┼čtini practican┼úi s─â se ├«nt├«lneasc─â ├«n premier─â pentru a medita ┼či a se ruga ├«mpreun─â, ├«n scopul c─âut─ârii fondului spiritual comun al lumii de azi. ├Änt├«lnirea ca atare a avut loc ├«n 1996, focaliz├«ndu-se pe stadiile procesului de evolu┼úie spiritual─â din via┼úa oric─ârei comunit─â┼úi ├«n general. De atunci, Dalai Lama, laureat al premiului Nobel pentru Pace ├«n 1989, abordeaz─â mereu subiectul dialogului ecumenic al─âturi de celelalte valori ale sale - compasiunea, toleran┼úa, interdependen┼úa universal─â sau rezolvarea pa┼čnic─â a oric─âror conflicte.

Tr─âind ├«n exil ├«n India din 1959, c├«nd ┼či-a luat ┼či doctoratul ├«n metafizica budist─â, Dalai Lama a c─âl─âtorit, p├«n─â ├«n prezent, ├«n peste patruzeci de ┼ú─âri. El consider─â c─â religia este o form─â de etic─â, dar ┼či un "medicament", iar fiecare tradi┼úie se potrive┼čte fiec─ârei persoane ├«n func┼úie de "dispozi┼úia intelectual─â". Pentru el, a avea o familie ┼či copii reprezint─â ceva interzis, condi┼úii ├«n care via┼úa lui este "mai pu┼úin colorat─â, dar mult mai echilibrat─â din punctul de vedere al stabilit─â┼úii mentale". De altfel, pe to┼úi ne une┼čte aspira┼úia c─âtre fericire, de┼či s├«ntem ├«n acela┼či timp prad─â abord─ârilor impulsive ┼či emo┼úiilor negative, ├«n num─âr de cinci - dorin┼úele, ura, confuzia, m├«ndria ┼či vorbitul excesiv. A avut vreodat─â Dalai Lama emo┼úii negative? Potrivit afirma┼úiilor sale din Ethics for the New Millenium (Etic─â pentru noul mileniu, 1999), da: atunci c├«nd a dat de p─âm├«nt cu un ceas pentru c─â nu i-a putut repara mecanismul minu┼úios, c├«nd a evadat din Lhassa ├«mbr─âcat ├«n militar, c├«nd a m├«ncat biscui┼úi la cin─â, ├«n loc s─â posteasc─â, sau c├«nd a ucis o insect─â d─âun─âtoare. S├«nt r─âspunsuri pe care le-a oferit ┼či ├«ntr-un interviu recent cu Oprah Winfrey, a c─ârei celebr─â prezen┼ú─â de spirit a fost inhibat─â f─âr─â drept de apel cu aceast─â ocazie.

Acum c├«┼úiva ani, Desmond Tutu m─ârturisea c─â a fost abordat pe str─âzile ora┼čului San Francisco de o femeie care i-a spus, emo┼úionat─â: "Domnule Nelson Mandela, s├«nt at├«t de onorat─â c─â v─â v─âd ├«n ora┼čul nostru!". ├Än acela┼či timp, Tutu glumea despre faptul c─â nimeni ├«n lumea de azi nu l-ar confunda pe Dalai Lama cu altcineva. Prezen┼úa liderului spiritual al Tibetului este unic─â ├«n termenii prestigiului s─âu, dar, cu toate acestea, imaginea lui fizic─â este aceea a unui personaj cu alur─â de urs panda, dup─â cum nu se sfie┼čte s─â noteze ├«n volumul de interviuri ┼či discu┼úii The Wisdom of Forgiveness (├Än┼úelepciunea iert─ârii, 2004) prietenul s─âu de origine chinez─â, Victor Chan.

La cincizeci de kilometri dep─ârtare de San Francisco, Universitatea Stanford l-a ├«nt├«mpinat ├«n noiembrie 2005 pe Tenzin Gyarso, cel de-al doisprezecelea Dalai Lama, ca pe un superstar. Dalai Lama a mai fost la Stanford ├«n anii '80, ocazie c├«nd a invitat apoi, la re┼čedin┼úa sa din exil, o serie de profesori ai universit─â┼úii, laurea┼úi ai premiului Nobel ├«n diverse ┼čtiin┼úe, pentru a discuta, cu c─âlug─ârii budi┼čti, despre originile vie┼úii, fizica cuantic─â sau biologia evolu┼úionist─â.

De aceast─â dat─â, cele peste zece c─âr┼úi traduse ├«n englez─â din ├«nv─â┼ú─âturile lui Dalai Lama au fost expuse pe un stand special, cu pre┼ú redus, ├«n libr─âria campusului. Anun┼úuri cu figura sa drapat─â ├«n portocaliu ┼či purpuriu au fost plasate strategic la vedere, ├«nc─â din luna ianuarie. ├Än februarie, pe toate afi┼čele era deja scris Sold Out. ├Än septembrie ├«ns─â, un num─âr nelimitat de studen┼úi, masteranzi ┼či doctoranzi, a primit un e-mail pe Intranet despre alegerea lor aleatorie f─âcut─â de un computer pentru o loterie a biletelor la manifest─ârile prilejuite de aceast─â vizit─â. ├Än noiembrie, am fost printre cei care au primit un anun┼ú c─â au fost selecta┼úi s─â participe la una dintre cele dou─â ├«nt├«lniri - "Medita┼úie ┼či lec┼úie cu Dalai Lama" - al─âturi de circa alte ┼čapte mii de persoane, contra a 10 dolari.

Lec┼úia pe care a oferit-o Dalai Lama a fost aceea a unei simplit─â┼úi dezarmante. ├Änv─â┼ú─âturile sale s├«nt deja disponibile ├«n mod repetitiv ├«n c─âr┼úile publicate ├«n englez─â ┼či nu a avut de ce s─â spun─â nimic nou. El a accentuat doar faptul c─â studen┼úii uneia dintre cele mai scumpe universit─â┼úi din lume nu trebuie s─â ├«┼či plaseze prea multe a┼čtept─âri ├«n dezvoltarea material─â, ci ├«n expansiunea propriului lor spirit. Prezen┼úa lui relaxat─â, desc─âl┼ú├«ndu-se, tu┼čind, sc─ârpin├«ndu-se, r├«z├«nd gros ┼či cu poft─â de erorile sale ├«n limba englez─â sau de vocea traduc─âtorului, privind ironic la propria-i imagine reflectat─â pe ecranele luminoase electronice ale s─âlii, a cople┼čit prin simplitatea necorodat─â de nici o conven┼úie social─â. Cele cinci minute de medita┼úie au fost asumate cu ochii ├«nchi┼či de majoritatea celor prezen┼úi, din motive care au variat larg, de la ├«ncercarea sincer─â de a accede rapid la Nirvana, p├«n─â la oboseala necenzurat─â.

├Än privin┼úa simpozionului de a doua zi, sponsorizat de Facultatea de Medicin─â, c├«teva voci din cadrul comunit─â┼úii de la Stanford au exprimat rezerve despre necesitatea acestei ├«nt├«lniri care anticipa discursul liderului tibetan la conferin┼úa anual─â a Societ─â┼úii americane de neurologie, pe fondul controversei dintre teoriile anti┼čtiin┼úifice - cum ar fi cea a "design-ului inteligent" - ┼či varianta evolu┼úionist─â. Pentru c─âlug─âri, medita┼úia are efectul de a spori spiritul de compasiune ┼či senza┼úia de pace. Pentru oamenii de ┼čtiin┼ú─â, r─âspunsul despre efectele medita┼úiei asupra creierului uman mai are ├«nc─â nevoie de multe teste pentru a fi conceptualizat. Din punctul lor de vedere, probabil c─â mul┼úi din cei prezen┼úi la cele cinci minute de medita┼úie cu Dalai Lama au avut senza┼úia c─â au acces la ceva ce nu poate fi demonstrat.

decembrie 2005, Stanford University

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lanseaz─â spre finalul anului
Filmele ale c─âror scenarii s├«nt inspirate din c─âr╚Ťi de succes r─âm├«n o constant─â ╚Öi ├«n lumea actual─â a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joac─â de copii ÔÇô ce am ├«nv─â╚Ťat de la genera╚Ťiile mai vechi de p─ârin╚Ťi
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al ┼ó─ârii Rom├óne┼čti. A dus o prigoan─â aprig─â ├«mpotriva marilor dreg─âtori
Mircea Ciobanul - domnitorul ┼ó─ârii Rom├óne┼čti care a primit acest nume pentru c─â ├«nainte de a urca pe tron cump─âra oi pentru Constantinopol. Chiar dac─â avea o preocupare pa┼čnic─â, asta nu l-a ├«mpiedicat s─â devin─â unul dintre cei mai cruzi domnitori rom├óni.
image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un ora┼č din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxene┼úi ┼či prostituate datorit─â tarifelor mari care sunt practicate ├«n aceast─â zon─â.
image
ÔÇ×Pietrele FoameiÔÇŁ au ie┼čit la suprafa┼ú─â ├«n albiile secate ale R├óului Elba: ÔÇ×Dac─â m─â vezi, s─â jele┼čtiÔÇŁ
Europa se confrunt─â cu o secet─â sever─â ├«n urma unor valuri de canicul─â f─âr─â precedent, ceea ce a determinat sc─âderea dramatic─â a debitului unor r├óuri europene importante. ├Än Germania, ├«n albiile secate ale r├óurilor au ie┼čit la iveal─â pietre masive folosite ├«n urm─â cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relateaz─â Miami Herald.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.