Buzunarul cetăţeanului român

20 ianuarie 2017
Şcoala produce analfabeţi? jpeg

„Creşterea economică trebuie să se vadă în buzunarul cetăţeanului român”, a spus dl Dragnea. Zis şi făcut. Abia instalat, guvernul a mărit salarii şi pensii, a tăiat taxe şi accize. Nu-i normal să-şi îndeplinească promisiunile electorale? Ba da. Dar s-ar putea să ne coste cît nu face. Şi nu numai la buzunar.

S-a comentat mult pe tema asta şi n-am ce să adaug: s-ar putea ca banii cadorisiţi acum cu o mînă să mărească deficitul bugetar şi să ne fie luaţi cu mîna cealaltă mai tîrziu. Iar datoriile adunate acum le lăsăm pe seama copiilor noştri. S-au mai văzut cazuri. Italia a avut o perioadă cînd s-a împrumutat masiv de la cetăţeni pe termen lung (cu bonuri de tezaur, obligaţiuni de stat şi altele), cînd şi-a îndulcit poporul cu pensii şi salarii, iar gîndul că a împovărat astfel generaţiile următoare a venit tîrziu, prea tîrziu. Şi nici de probleme financiare n-a scăpat.

Dar cine gîndeşte, la noi, pe termen lung? Şi cui îi pasă? Tranziţia le-a băgat multora în cap că trebuie să-şi dorească mult şi repede, mai ales în materie de bani. Acum! Ajunge cît am suferit, ajunge cît am tras mîţa de coadă, ne-ajunge că am făcut foamea pe vremea lui Ceauşescu (şi nici acum nu ne-a trecut trauma...), vrem să ne bucurăm de viaţă, vrem în societatea de consum. De mîine, dacă se poate. Cum bine scrie profesorul Vintilă Mihăilescu într-un articol din Dilema veche de săptămîna trecută, este „exact rezumatul a ceea ce îşi doresc cei mai mulţi dintre români”: să simtă creşterea economică în buzunar, nu doar în datele statistice – care sînt seci şi acre, nu te poţi duce cu ele la hypermarket sau la cîrciumă, nici nu-ţi poţi lua maşină de spălat cu procentele din tabele. Aparent, e bine: partidul a promis că dă, acum respectă ce a promis, poporul e mulţumit, buzunarul foşneşte a plin.

Şi mai departe? Ce face cetăţeanul, bunăoară, cu foşnetul suplimentar pe care-l simte în buzunar? Ce să facă, ca omu’: mai întîi consumă. (Ne tot spun economiştii serioşi că avem o creştere economică bazată pe consum, ceea ce nu e prea sănătos, da’ să ne mai lase...). Şi apoi? Tot ca omu’: îşi creşte copiii, îi dă la şcoală... Că sistemul educaţional e ca vai de el – în primul rînd din cauza proastei finanţări, căci niciun guvern n-a respectat ce scrie-n lege, că pentru educaţie trebuie alocat un anumit procent din PIB – e o problemă care pe cetăţean nu-l preocupă. Are la îndemînă soluţia lui Conu Leonida: „treaba statului, domnule, pe el de ce-l avem?”. Cetăţeanul se bucură că mai ia 100 de lei la salariu, că ăştia foşnesc concret în buzunar, în timp ce PIB-ul se vîntură prin statistici. După ce se convinge concret că şcoala copilului nu-i bună şi folositoare, e prea tîrziu. La fel şi cu sănătatea: sistemul medical e jalnic, cetăţeanul ştie asta pe pielea lui (sau a familiei, sau a rudelor, sau a prietenilor), dar tot se bucură la suta de lei primită în plus, chit că nu-i ajunge de-o şpagă cumsecade pentru doctor.

La urma urmei, cetăţeanul ştie el mai bine ce vrea şi ce-i trebuie, nu? Profesorul Vintilă Mihăilescu ştie de asemenea ce spune: majoritatea absolută a votanţilor asta vrut. (Că PSD a fost votat de mai puţin de 20% din totalul alegătorilor e altă discuţie...). Mă tem însă că, dacă avem ca principal punct de reper buzunarul cetăţeanului, o luăm în jos cu orice discuţie despre politică, democraţie, valori, binele comun, perspectiva pe termen lung şi alte asemenea teme care transformă o populaţie într-o societate adevărată. Şi Ceauşescu, în ultimul său discurs de la balconul Comitetului Central, pe 21 decembrie 1989, tot asta a promis: o sută de lei în plus la leafă. Nu l-a ajutat. Dar oamenii uită repede, iar buzunarul îşi cere drepturile. Acum!

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al Ţării Româneşti. A dus o prigoană aprigă împotriva marilor dregători
Mircea Ciobanul - domnitorul Ţării Româneşti care a primit acest nume pentru că înainte de a urca pe tron cumpăra oi pentru Constantinopol. Chiar dacă avea o preocupare paşnică, asta nu l-a împiedicat să devină unul dintre cei mai cruzi domnitori români.
image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un oraş din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxeneţi şi prostituate datorită tarifelor mari care sunt practicate în această zonă.
image
„Pietrele Foamei” au ieşit la suprafaţă în albiile secate ale Râului Elba: „Dacă mă vezi, să jeleşti”
Europa se confruntă cu o secetă severă în urma unor valuri de caniculă fără precedent, ceea ce a determinat scăderea dramatică a debitului unor râuri europene importante. În Germania, în albiile secate ale râurilor au ieşit la iveală pietre masive folosite în urmă cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relatează Miami Herald.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.