Bullying și Telefonul Copilului

4 aprilie 2014
Bullying și Telefonul Copilului jpeg

Cătălina Florea din București, fondatoarea Asociaţiei Telefonul Copilului a renunţat la “nu se poate” pentru copii. Prin intermediul finanţării Petrom, Cătălina, cîștigătoarea competiției Idei din Țara lui Andrei  din iunie 2013,  a început ”Bullying – de la hărţuirea verbală la hărţuirea fizică în rîndul copiilor”, primul proiect din România care luptă împotriva acestui fenomen sesizat tot mai des de către copii şi adolescenţi. Acesta constă în realizarea unei analize şi a unui pachet educaţional dezvoltat împreună cu experţi în psihologia copilului care va fi prezentat unui număr de 2000 de copii şi 200 de cadre didactice. Elevii şi cadrele didactice implicate vor deveni ambasadori ai cauzei în rîndul următoarelor generaţii de tineri. Analiza datelor colectate va fi transmisă Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru a iniţia declanşarea unor sesiuni educaţionale cu caracter permanent în unităţi de învățămînt pe această temă.

”Am pornit la drum în anul 2001, în cadrul unui proiect dedicat părinţilor: Casa de copii nu e acasă. Proiectul urmărea prevenirea instituţionalizării copiilor, oferind părinţilor posibilitatea de a accesa gratuit prima linie telefonică de asistență la nivel naţional. În timp, însă, am început să înregistrăm şi apeluri din partea copiilor şi adolescenţilor. Astfel, în anul 2006, am înfiinţat Asociaţia Telefonul Copilului, care a preluat gestionarea liniei telefonice gratuite, îndreptîndu-şi atenţia şi serviciile mai mult către copii. Iar în anul 2008, în urma acţiunilor de lobby pe care le-am desfăşurat în colaborare cu Child Helpline International, am obţinut decizia Comisiei Europene pentru existenţa unui număr unic la nivel european pentru telefonul copilului - 116 111.” povestește Cătălina Florea începuturile proiectului. 

  

În cei peste 12 ani de la înfiinţare, Telefonul Copilului a condus la rezolvarea unui număr de aproape 50 000 de cazuri grave de abuz asupra copilului, iar pentru alte sute de mii de apeluri a oferit servicii de consiliere psihologică şi juridică, informare şi îndrumare către instituţii abilitate: ”Tristeţe, bucurie, disperare, nevoia de a vorbi, cereri de ajutor – le-am auzit pe toate. Am întîlnit la celălalt capăt al firului situaţii pe care mintea unui om crescut într-o familie fericită nu și le poate imagina. Dureri crunte, peste limita de suportabilitate a unui adult, cu atît mai puţin a unui copil, disperare şi renunţare”, continuă Cătălina. 

Conceptul pe care cîștigătoarea competiției Idei din Țara lui Andrei l-a transformat în proiect este cel de ”Bullying”. În sfîrșit, cineva a recunoscut gravitatea unui fenomen informal din mediul educațional care, pînă acum, de cele mai multe ori, nu era luat în considerare la modul serios, fiind considerat doar o chestiune... de-a copiilor, în care adulții nu prea e cazul să se amestece.

”Cel umilit, exclus, trăieşte cu teama că i se poate  întîmpla zilnic ceva negativ, că poate fi respins şi batjocorit. Victima se confruntă cu frustrarea de a fi respins, de a nu putea face parte din grupul respectiv şi i se impregnează ideea că este o persoană fără valoare, inadaptată şi care merită ceea ce i se întîmplă. Excluderea, dar mai ales umilirea, reprezintă o lovitură psihologică foarte mare, pierderea încrederii în sine şi în ceilalţi, introvertire. Nu de puţine ori, victima nu mai găseşte resurse emoţionale pentru a face faţă comportamentelor ostile şi nu mai găseşte nici un rost vieţii sale”, spune Cătălina Florea. 

Se vorbește, ades, doar de violență fizică. O altă inovație a proiectului Asociației Telefonul Copilului este că include și violența verbală, pe care o consideră preludiul celei fizice: ” Un copil este etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoştinţe sau de către colegi care îl strigă într-un anume fel (făcînd referire la aspectul fizic sau probleme de ordin medical/familial). Uneori aceste tachinări se transformă în îmbrînceli sau chiar, în unele cazuri, în atacuri fizice.” 

Care este legătura dintre Telefonul Copilului și

? Foarte simplu: cazurile de bullying au fost înregistrate la Telefonul Copilului: ”în perioada octombrie 2011 - octombrie 2013, Asociaţia Telefonul Copilului a înregistrat un număr de 2907 de cazuri de bullying în Romania. Conform informaţiilor existente în baza de date a liniei telefonice gratuite de asistenţă pentru copii 116 111,  fenomenul  este asociat următoarelor forme:

fizic în procentaj de 45,72%,

verbal în procentaj de 22,86%,

emoţional în procentaj de 15,24%,

relaţional în procentaj de 14,28% şi

online în procentaj de 1,90%.”

Tot statisticile înregistrează și efectele acestui fenomen: ”depresii şi tulburări de comportament în procentaj de 33,15%, excludere şi dificultate în relaţionare în procentaj de 29,78%, gînduri suicidale în procentaj de 15,17%, frică şi anxietate în procentaj de 12,92%, criză de identitate şi singurătate în procentaj de cîte 4,49%.”

Pînă în prezent, echipa Asociației Telefonul Copilului a avut întîlniri cu elevi şi cadre didactice în 3 licee bucureştene, iar interesul acestora faţă de tema proiectului a fost considerabil. Elevii au vorbit deschis despre cazuri pe care le-au observat sau ale căror victime au fost - în şcoală sau în afară acesteia. 

Proiectul este unul pilot, iar în această etapă urmăreşte conştientizarea  de către elevi a efectelor fenomenului de bullying, implicarea activă atît a părinţilor, cît şi a elevilor şi a cadrelor didactice în prevenirea şi stoparea acestui fenomen. Au fost elaborate materiale video educative, realizate şi cu participarea elevilor.

Colaborarea dintre elevi, părinți și profesori reprezintă o inovație. Una necesară pentru comunitatea educațională, ale cărei rezultate vor fi vizibile pe termen lung. Împlicarea profesorilor alături de elevi va avea, cu siguranță un impact social și va dezvolta noi abilități și relații de colaborare mai puțin închistate între cele două categorii. De asemenea, elevii vor fi responsabilizați social și vor înțelege valoarea lucrului în echipă și a voluntariatului, devenind ambasadori ai cauzei în rîndul următoarelor generații. 

PS: Totul a pornit de la

Asemenea Cătălinei Florea, sînt invitați și alți români să-și prezinte, pînă pe 16 aprilie, ideile de dezvoltare pe termen lung a comunităților în care trăiesc. După 16 aprilie, își pot susține proiectele preferate pentru a deveni realitate cu voturi pe www.taraluiandrei.ro.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Radu Dragusin si Erling Haaland (EPA) jpg
gabriel cotabita a murit foto facebook jpg
Primele informații despre înmormântarea lui Gabi Cotabiță. Mesajul transmis de fiicele artistului: „Cei care vor să îi aducă un ultim omagiu...”
Îndurerată, familia regretatului Gabriel Cotabiță a anunțat detaliile referitoare la slujba de înmormântare a acestuia. Cei care l-au iubit și l-au apreciat atât ca și om, cât și ca artist, pot veni să-i aducă un ultim omagiu mâine, 25 noiembrie, la Capela Cimitirului Ortodox Bellu între orele 08:00
presedintele romaniei administratia prezidentiala foto inquam photos octav ganea
Ce salariu va avea viitorul președinte al României. Pe ce loc se situează și cine este la coada clasamentului european
Viitorul președinte al României are un salariu cunoscut ultima declarație de avere depusă de Klaus Iohannis, în mai 2024.
sharon stone profimedia jpg
Sharon Stone, divină la 66 de ani! A făcut senzație la Festivalul de Film de la Torino
Sharon Stone (66 de ani) a făcut senzație la Festivalul de Film de la Torino 2024. Actrița a pășit pe covorul roșu purtând o rochie strălucitoare și o capă impresionantă, decorată cu 3.000 de flori din mătase.
referendum Bucuresti  FOTO FB PMB png
Bucureştenii cu viză de flotant pot vota la referendumul lui Nicușor Dan indiferent de data obţinerii vizei
Biroul Electoral Central (BEC) a precizat, duminică, printr-o circulară adresată birourilor electorale ale sectoarelor din Capitală, că bucureştenii care au viză de flotant pot vota la referendum, indiferent de data la care au obţinut viza.
candidati jpg
FOTO. Alegeri 2024. Cum s-au prezentat politicienii la vot. Candidatele, dar și soțiile candidaților au oferit o lecție de eleganță
Alegerile prezidențiale din 2024 au adus în prim-plan nu doar discursurile candidaților, ci și prezențele elegante ale acestora și ale însoțitorilor lor. În ziua votului, atenția a fost captată atât de declarațiile pline de emoție, cât și de ținutele alese cu grijă.
nose cover  jpg
„Nose Cover”, noul trend al adolescenților care intrigă, ar putea fi de fapt un gest salvator
În era social media, un nou trend fotografic captivant a apărut printre adolescenții Generației Z: gestul de a-și acoperi mijlocul feței, mai ales nasul, cu mâna. Denumit „Nose Cover”,
Max Verstappen (EPA) jpg
Max Verstappen scrie istorie în Formula 1: campion mondial a patra oară la rând
Olandezul și-a sărbătorit triumful în Las Vegas.
profimedia 0938121632 jpg
O manifestaţie anti-NATO la Montreal a degenerat în violențe și încleștări cu poliția. Trudeau a denunțat acțiuni antisemite
O manifestaţie anti-NATO, vineri, la Montreal, a degenerat în violenţe şi a necesitat intervenţia poliţiei. Premierul canadian Justin Trudeau a denunţat-o ca fiind antisemită, relatează AFP și Jerusalem Post.