Brexit şi Polonia – provocări pentru România

12 ianuarie 2016
Brexit şi Polonia – provocări pentru România jpeg

Anul 2016 începe – sau ar trebui să înceapă – cu dezbateri intense pentru formularea de către București a unei poziții clare în privința dosarului britanic. Este o chestiune care privește mult mai mult decît relațiile româno-britanice. De fapt, vorbim despre viitorul Europei în care dorim să ne integrăm. O Europă care ar fi, bineînțeles, slăbită de o eventuală ieșire a Marii Britanii, însă întrebarea este pînă unde se poate merge cu concesiile pentru Londra, fără a slăbi însuși proiectul european. Și, mai ales, pot avea statele membre o poziție unitară în acest dosar?

Condițiile puse de Londra pentru rămînerea în Uniune, mai ales acelea care ar lovi direct în interesele românilor stabiliți în Insulă, reprezintă o provocare uriașă pentru guvernul de la București. În plus, situația actuală din Polonia face și mai dificilă abordarea unei poziții de forță.

Polonezii sînt cei mai numeroși est-europeni în Marea Britanie și, pentru a avea șanse de succes, Bucureștiul ar trebui să-și moduleze poziția cu cea a Varșoviei.

Anul trecut a adus la putere în Polonia un președinte conservator, Andrzej Duda și mai apoi partidul Lege și Justiție (PiS), colegul de familie politică europeană al conservatorilor britanici.

Noul ministru de Externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, a declarat deja, la începutul acestui an, pentru Reuters, că Varșovia ar putea accepta un compromis privind drepturile migranților din Uniunea Europeană, atîta timp cît Londra se va implica în întărirea prezenței NATO în Europa Centrală.

Cu alte cuvinte, o sacrificare parțială a libertăților conferite de proiectul european, pe altarul atlantismului. Cîndva, atlantismul și libertățile mergeau mînă în mînă. Azi, privite de la Varșovia, cele două concepte par separate, dacă nu chiar contrare.

Ar trebui să fie aceasta și poziția Bucureștiului, dat fiind faptul că provocările de ordin strategic sînt aceleași ca și la Varșovia? Este, totuși, o poziție greu de formulat, în an electoral, mai ales de un președinte al României la a cărui victorie a contribuit în mod esențial tocmai diaspora.

România și Polonia sînt legate de un parteneriat strategic. Teoretic, pozițiile lor în acest dosar esențial pentru viitorul Uniunii Europene ar trebui să fie coordonate, dacă nu cumva identice.

Dar cît de bine mai poate funcționa acest parteneriat strategic, în condițiile politice existente în acest moment la Varșovia?

Polonia traversează o adevărată criză constituțională:  au fost schimbați în mod abuziv șefii agențiilor de securitate, a fost schimbată  la foc automat legea Tribunalului Constituțional, pentru a înlătura orice risc de blocare a deciziilor politice luate de PiS, un centru de contrainformații al NATO a fost luat cu asalt, în  plină noapte, de poliția militară poloneză.

Iar euroscepticismul noului guvern de la Varșovia s-a manifestat prin refuzul de a arbora drapelul UE la reuniuni guvernamentale.

Atunci cînd a justificat noua lege prin care televiziunea publică a trecut sub controlul direct al guvernului, același ministru polonez de externe, Witold Waszczykowski, a afirmat că este momentul ca Polonia să fie vindecată după o perioadă de 25 de ani de propagandă liberală. Cum trebuie să sune aceasta în urechile liberalilor de la București?

În sfîrșit, noua putere poloneză a abordat și o puternică retorică antigermană, un alt element care nu se potrivește deloc cu abordarea de la București. Și care face și mai dificilă o coordonare a pozițiilor românești și poloneze în privința dosarului britanic.

Poate Varșovia să-și mai îndulcească poziția în viitorul apropiat?

Mulți lideri PiS  s-au afirmat în lupta pentru libertate încă din timpurile Solidarității. Și, pentru că organizațiile lor au fost  pe vremea aceea infiltrate de informatori, unii lideri au dezvoltat o teorie a conspirației, atît în plan intern cît și internațional. Altfel, în rîndurile PiS  se află atît populiști și naționaliști ultraconservatori cît și pragmatici orientați spre piață.

Acțiunile lor nu sînt, cu siguranță, un exemplu de bune maniere în politică,  dar apărătorii PiS spun că nu trebuie să confundăm forma cu fondul.

În orice caz, situația statului de drept din Polonia va face obiectul unei dezbateri în Comisia Europeană, pe 13 ianuarie. Și vom vedea atunci în ce măsură guvernul polonez se va conforma recomandărilor care vor fi făcute.

Nu trebuie să ne așteptăm la un plan în unsprezece puncte, așa cum i-a fost pus în față premierului român Victor Ponta, în timpul crizei din vara lui 2012. Dar este de așteptat ca nici guvernul polonez să nu-și permită a întinde coarda prea tare, riscînd sancțiuni la nivel european.

Iar momentul va fi un reper important și pentru formularea unei poziții mai clare la București, inclusiv în dosarul britanic. Desigur, în măsura în care liderii români chiar au subiectul pe agendă.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

cladire cu bulina rosie jpeg
România va avea o hartă cu riscul seismic al localităţilor. În baza ei Guvernul va da bani pentru consolidarea clădirilor
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a anunţat că ministerul pe care îl conduce va face publică o hartă a României cu riscul seismic pe fiecare localitate în parte.
Serghei Lavrov FOTO EPA EFE jpg
Rusia reacționează după ce Trump a anunțat prioritățile SUA în lume. Serghei Lavrov: „Interesul constă în a fi mereu mai puternic decât orice rival”
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat marți, 21 ianuarie, metodele anunțate de noul președinte american Donald Trump pentru a promova interesele SUA în lume.
banner pensii png
Creșteri de pensii între 100 și 400 de lei începând din februarie. Ce documente trebuie să depună pensionarii
Unele pensii vor crește cu sume cuprinse între 100 și 400 lei, din februarie 2025. Unii pensionari vor recupera aceste sume de bani la Mica Recalculare. Pensionarii care muncit înainte de 2001 pot depune acte care să arate că au avut venituri nepermanente.
Tanczos Barna FOTO Inquam Photos/Cosmin Enache
A fost aprobat Planul fiscal pe 7 ani al României. Barna: E un semnal de încredere
Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) a aprobat marți, la Bruxelles Planul fiscal de reducere a deficitului bugetar pe 7 ani al României, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, spunând că decizia este un semnal de încredere pentru țara noastră.
Citroen e C3, model low cost electric v1 cropped jpg
Unul dintre cei mai mari producători auto din Franța recheamă la service automobile din toată Europa
Citroën extinde în Europa rechemarea modelelor C3 și DS3 din cauza problemelor la airbag-urile Takata, 98.000 de vehicule urmând să ajungă la service până la sfârșitul lunii ianuarie, a anunțat grupul Stellantis.
profimedia 0953516379 jpg
Ce impact au loviturile cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia, potrivit șefului armatei ucrainene
Intensificarea atacurilor cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia a dus la o scădere considerabilă a utilizării muniției de artilerie de către forțele ruse, potrivit șefului armatei ucrainene Oleksandr Sirski.
image png
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina – EUFOR, cea mai mare operație multinațională din Balcanii de Vest desfășurată sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC).
incendiu turcia jpg
Catastrofă în Turcia. Bilanțul incendiului de la hotel ajunge la 66 de morți și 52 de răniți
Autoritățile din Turcia au anunțat ultimul bilanț al incendiului care a cuprins hotelul din stațiunea de schi Bolu. Cel puțin 66 de persoane și-au pierdut viața, iar un număr de 53 sunt răniți transportați la spitalele din Ankara și Istranbul. Hotelul era ocupa în proporție de peste 90%
oua ochi istock jpg
Ce să adaugi în tigaie pentru ouă ochiuri perfecte, ca la restaurant. Ingredientul surpriză pe care puțini l-ar ghici!
Mulți dintre noi putem avea impresia că ouăle ochi sunt un preparat banal, care nu poate fi modificat prea mult. Însă, chiar și atunci când vine vorba despre o rețetă atât de simplă, există modalități de a o îmbunătăți!