Brexit şi Polonia – provocări pentru România

12 ianuarie 2016
Brexit şi Polonia – provocări pentru România jpeg

Anul 2016 începe – sau ar trebui să înceapă – cu dezbateri intense pentru formularea de către București a unei poziții clare în privința dosarului britanic. Este o chestiune care privește mult mai mult decît relațiile româno-britanice. De fapt, vorbim despre viitorul Europei în care dorim să ne integrăm. O Europă care ar fi, bineînțeles, slăbită de o eventuală ieșire a Marii Britanii, însă întrebarea este pînă unde se poate merge cu concesiile pentru Londra, fără a slăbi însuși proiectul european. Și, mai ales, pot avea statele membre o poziție unitară în acest dosar?

Condițiile puse de Londra pentru rămînerea în Uniune, mai ales acelea care ar lovi direct în interesele românilor stabiliți în Insulă, reprezintă o provocare uriașă pentru guvernul de la București. În plus, situația actuală din Polonia face și mai dificilă abordarea unei poziții de forță.

Polonezii sînt cei mai numeroși est-europeni în Marea Britanie și, pentru a avea șanse de succes, Bucureștiul ar trebui să-și moduleze poziția cu cea a Varșoviei.

Anul trecut a adus la putere în Polonia un președinte conservator, Andrzej Duda și mai apoi partidul Lege și Justiție (PiS), colegul de familie politică europeană al conservatorilor britanici.

Noul ministru de Externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, a declarat deja, la începutul acestui an, pentru Reuters, că Varșovia ar putea accepta un compromis privind drepturile migranților din Uniunea Europeană, atîta timp cît Londra se va implica în întărirea prezenței NATO în Europa Centrală.

Cu alte cuvinte, o sacrificare parțială a libertăților conferite de proiectul european, pe altarul atlantismului. Cîndva, atlantismul și libertățile mergeau mînă în mînă. Azi, privite de la Varșovia, cele două concepte par separate, dacă nu chiar contrare.

Ar trebui să fie aceasta și poziția Bucureștiului, dat fiind faptul că provocările de ordin strategic sînt aceleași ca și la Varșovia? Este, totuși, o poziție greu de formulat, în an electoral, mai ales de un președinte al României la a cărui victorie a contribuit în mod esențial tocmai diaspora.

România și Polonia sînt legate de un parteneriat strategic. Teoretic, pozițiile lor în acest dosar esențial pentru viitorul Uniunii Europene ar trebui să fie coordonate, dacă nu cumva identice.

Dar cît de bine mai poate funcționa acest parteneriat strategic, în condițiile politice existente în acest moment la Varșovia?

Polonia traversează o adevărată criză constituțională:  au fost schimbați în mod abuziv șefii agențiilor de securitate, a fost schimbată  la foc automat legea Tribunalului Constituțional, pentru a înlătura orice risc de blocare a deciziilor politice luate de PiS, un centru de contrainformații al NATO a fost luat cu asalt, în  plină noapte, de poliția militară poloneză.

Iar euroscepticismul noului guvern de la Varșovia s-a manifestat prin refuzul de a arbora drapelul UE la reuniuni guvernamentale.

Atunci cînd a justificat noua lege prin care televiziunea publică a trecut sub controlul direct al guvernului, același ministru polonez de externe, Witold Waszczykowski, a afirmat că este momentul ca Polonia să fie vindecată după o perioadă de 25 de ani de propagandă liberală. Cum trebuie să sune aceasta în urechile liberalilor de la București?

În sfîrșit, noua putere poloneză a abordat și o puternică retorică antigermană, un alt element care nu se potrivește deloc cu abordarea de la București. Și care face și mai dificilă o coordonare a pozițiilor românești și poloneze în privința dosarului britanic.

Poate Varșovia să-și mai îndulcească poziția în viitorul apropiat?

Mulți lideri PiS  s-au afirmat în lupta pentru libertate încă din timpurile Solidarității. Și, pentru că organizațiile lor au fost  pe vremea aceea infiltrate de informatori, unii lideri au dezvoltat o teorie a conspirației, atît în plan intern cît și internațional. Altfel, în rîndurile PiS  se află atît populiști și naționaliști ultraconservatori cît și pragmatici orientați spre piață.

Acțiunile lor nu sînt, cu siguranță, un exemplu de bune maniere în politică,  dar apărătorii PiS spun că nu trebuie să confundăm forma cu fondul.

În orice caz, situația statului de drept din Polonia va face obiectul unei dezbateri în Comisia Europeană, pe 13 ianuarie. Și vom vedea atunci în ce măsură guvernul polonez se va conforma recomandărilor care vor fi făcute.

Nu trebuie să ne așteptăm la un plan în unsprezece puncte, așa cum i-a fost pus în față premierului român Victor Ponta, în timpul crizei din vara lui 2012. Dar este de așteptat ca nici guvernul polonez să nu-și permită a întinde coarda prea tare, riscînd sancțiuni la nivel european.

Iar momentul va fi un reper important și pentru formularea unei poziții mai clare la București, inclusiv în dosarul britanic. Desigur, în măsura în care liderii români chiar au subiectul pe agendă.

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.
 Razboi Rusia Ucraina elicopter rusesc de recunoastere şi atac Kamov Ka-52 Alligator in misiune de lupta in Ucraina 27-28 mai 2022 FOTO Profimedia / Ministerul rus al Apărării
Spațiul aerian, mortal pentru ambele părți, în războiul din Ucraina. Cum încearcă piloții să păcălească radarul VIDEO
Piloții ruși și ucraineni își asumă riscuri enorme la fiecare zbor, fie el cu un avion de vânătoare, fie cu elicopterele, în încercarea de a evita să fie depistați de radarele inamicilor.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.