Breaking News
Unii răuvoitori susţin că biserica autohtonă şi ortodoxia în general nu se acomodează cu suficientă supleţe la noutatea veacului. Conservatoare, tradiţionalistă, orientată eschatologic iar nu conjunctural, biserica noastră, spre deosebire de cea catolică, nu se lasă contaminată de ispitele unei modernizări factice, dar rămîne, astfel, în urma spiritului vremii. Ei bine, realitatea e pe cale de a anula sever asemenea insinuări.
Aflu, de pildă, că un preot de-al nostru, de la Sălaj, a avut ideea insolită de a construi o cădelniţă electronică. Dincolo de pasiunea sa pentru tehnică, îndrăzneţul paroh a invocat şi argumente ecologice şi culturale. Fumul tămîii – spune Domnia Sa – este toxic (de aceea, nu-i aşa, fuge pînă şi dracul de tămîie…). Noul dispozitiv de distribuire a sfintei arome împiedică însă, din fericire, inhalarea „prafului negru de cădelniţă” şi nici nu mai ameninţă pictura bisericii cu depuneri pernicioase. Generaţiile viitoare nu vor mai fi, deci, otrăvite de chimia subversivă a cădelniţei strămoşeşti. Gata cu poluarea! Dar acesta este doar începutul.
Acelaşi împătimit inventator pregăteşte şi un alt mod de manevrare a uşilor împărăteşti. Altarul se va deschide, în curînd, prin telecomandă. Desfid pe oricine va putea aduce exemple din spaţiul catolic, în care duhul înnoirii, orientarea futurologică a „instalaţiilor” liturgice să fi mers atît de departe…
O noutate pe care cu greu am fi putut-o anticipa este şi apariţia unui spectaculos tip de document, cu ocazia sărbătoririi a 125 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. La slujba de pomenire oficiată de un sobor de preoţi lîngă mormîntul poetului din Cimitirul Bellu, Federaţia Naţională a Revoluţionarilor din România a împărţit celor prezenţi „diplome de participare“. Pietatea legitimă devine, astfel, un merit care trebuie răsplătit. Vii la o pomană, te alegi cu o decoraţie!
Poetul naţional ar fi, cred, destul de iritat să se vadă încoronat ca patron al revoluţionarilor. Nu prea îi avea la inimă pe paşoptişti, pe liberalii roşii şi pe agitatorii publici în general. Iar prietenul lui, Ion Luca Caragiale, ar fi rîs homeric dinaintea acestui „moft” pompos. Auzi dumneata! Să capeţi, odată cu coliva, şi o diplomă de excelenţă! Carevasăzică evlavia e rentabilă! În curînd se vor da şi premii, în funcţie de numărul de parastase la care ai participat.
Citiți articolul integral pe