Blestemul lui Khamenei: de unde vine și unde ajunge

5 ianuarie 2017
Blestemul lui Khamenei: de unde vine și unde ajunge jpeg

Publicul occidental e obișnuit ca amenințarea islamistă cu „răzbunarea divină” să îl vizeze cu precădere. De aceea, atunci cînd ayatollahul Iranului amenință Arabia Saudită cu un astfel de tratament suprem, are motive să fie surprins că virulența retoricii islamiste se poate exercita foarte bine și între două țări musulmane.

Dar blestemul ayatollahului Ali Khamenei nu face decît să ilustreze adversitatea mocnită preexistentă dintre liderii șiiți și sunniți ai lumii musulmane. Furia iranienilor majoritar șiiți a izbucnit acum pentru că saudiții majoritar sunniți au executat 47 de persoane acuzate de terorism, printre care și pe liderul religios șiit Nimr al-Nimr. Execuția a creat o undă de șoc în Orientul Mijlociu: poliția a refuzat să intervină atunci cînd ambasada Arabiei Saudite la Teheran a fost devastată de o mulțime furioasă de iranieni, Riadul a rupt relațiile diplomatice cu Iranul, iar țările satelit ale celor două puteri regionale și-au radicalizat pozițiile. Situația a degenerat aparent inexplicabil de rapid, dar de fapt premisele pentru o asemenea evoluție existau de ceva vreme. Iată o parte dintre ele, explicate pe rînd.

Cine sînt cei 47 de oameni executați de Arabia Saudită?

Aproape toți cei executați sînt jihadiști sunniți sau teroriști Al-Qaeda. Execuția a fost pusă în practică în 12 locații din țară și s-a făcut fie prin spînzurare, fie prin împușcare. Dacă nu luăm în considerare China, unde execuțiile sînt anual de ordinul miilor, numărul de condamnați executați de Arabia Saudită este considerabil. De exemplu, în Statele Unite, o altă țară în care există pedeapsa cu moartea, în 2015 au fost executați 28 de condamnați. Dar clericul Nimr al-Nimr face figură aparte în acest grup, el neîncadrîndu-se în imaginea de ansamblu a celorlalți condamnați.

Cine a fost Nimr al-Nimr?

Clericul musulman Nimr al-Nimr era un lider religios al minorității șiite din estul Arabiei Saudite, minoritate care numără aproximativ 15% din populația țării. El a fost arestat în 2012, în cadrul unei campanii mai largi a autorităților de prevenire a mișcărilor șiite pașnice sau violente deopotrivă. În 2014 a fost condamnat la moarte, saudiții temîndu-se că Nimr al-Nimr, în înțelegere cu Iranul, ar putea să îi incite pe saudițiișiiți să se revolte împotriva regimului. Arestarea și întemnițarea lui Nimr al-Nimr a coincis cu escaladarea tensiunilor cu Iranul. Cele două țări sprijină facțiuni diferite în războiul din Siria, iar Arabia Saudită acuză Iranul pentru războiul din Yemen. 

Cînd au început tensiunile dintre Arabia Saudită și Iran?

Odată cu răsturnarea șahului în 1979, revoluția islamică din Iran a căutat să se extindă în Orientul Mijlociu, argumentînd că islamul și monarhia ereditară sînt incompatibile. În replică, Arabia Saudită și alte monarhii din regiune au format Consiliul de Cooperare al Golfului, o organizație care inițial avea ca rol principal izolarea influenței iraniene în regiune. În conflictul dintre Iran și Irak din anii ‘80, în care au murit un milion de oameni, Arabia Saudită l-a susținut pe Saddam Hussein, fapt care nu e uitat în Iran nici pînă în ziua de azi.

Este vorba de un conflict religios?

Jurnalistul Max Fisher de la publicația online americană vox.com scrie că pînă de curînd, diviziunea sunni-șiită nu a jucat niciun rol în politica mare din Orientul Mijlociu. Dovadă ar fi că de pildă războiul dintre Irak și Iran s-a purtat între două țări majoritar șiite, iar sunniții saudiți i-au putut sprijini pe irakieni fără probleme de conștiință religioasă. Lucrurile s-au schimbat din 2003, cînd americanii l-au dat jos pe liderul irakian Saddam Hussein. Atunci moștenirea religioasă a fost invocată în premieră, atît Arabia Saudită cît și Iranul considerîndu-se îndreptățite să umple vidul de putere creat în Irak, în virtutea faptului că ambele țări se văd drept reprezentanți legitimi ai tuturor musulmanilor: Arabia Saudită pentru că deține locurile sfinte ale religiei musulmane iar Iranul pentru că a realizat revoluția islamică.

Și atunci cum se explică gestul provocator de acum al Arabiei Saudite?

Riadul e în impas pe mai multe fronturi. Pe cel economic, impasul provine din prețul scăzut al petrolului. În privința influenței regionale, Arabia Saudită bate pasul pe loc în privința insurgenței șiite din Yemen, țară pe care o privește precum privește Rusia la Ucraina. Numai că, în pofida intervenției militare, saudiții nu au reușit să tranșeze disputa de partea lor. În același timp, Iranul a marcat unele succese diplomatice, precum acordul cu țările occidentale privind programul nuclear al Teheranului. Întețirea și întreținerea unui război sectarian între sunniți și șiiți ar putea să-i revitalizeze poziția monarhiei saudite și să îi ofere motive noi de acțiune și de afirmare în regiune.

Cît de periculos e un conflict între Iran și Arabia Saudită?

Este greu de spus, însă el ar pica într-un moment foarte prost pentru încercările occidentale de a pune capăt războiului din Siria. Atît Statele Unite cît și alte țări occidentale, uneori și Rusia, au încercat în van să aducă Teheranul și Riadul la masa negocierilor. Dar fără ca Iranul și Arabia Saudită să renunțe la sprijinirea facțiunilor din Siria, încetarea războiului e greu dacă nu imposibil de pus în practică. Mai departe, situația din Siria influențează criza refugiaților din Europa și creează tensiuni între țările din UE, cum s-a văzut astă-toamnă. Deocamdată, în Europa este iarnă și migrarea masivă din Siria a luat o pauză, dar nimic nu ne îndreptățește să credem că scenariul din 2015 nu se va relua imediat ce în Europa se va face primăvară.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: wikimedia commons

pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.

Adevarul.ro

Volodimir Zelensky FOTO Profimedia
The Economist: Încercările armatei ucrainiene de a ocupa Crimeea ar putea duce la disensiuni serioase între Zelensky și liderii occidentali
Revista britanică a relatat că Occidentul se teme de o escaladare a conflictului în cazul unei ofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei în Crimeea și de posibila utilizare a armelor nucleare de către Federația Rusă, ca răspuns.
vaccin covid foto Pixabay
COVID-19. Unde putem face vaccinul bivalent în România
La finalul săptămânii trecute a sosit în România vaccinul anti-COVID bivalent, care în statele din Vest se administrează încă din septembrie.
Zimbru Romsilva jpg
Un zimbru impunător, filmat la masă într-o pădure din Parcul Natural Vânători Neamț VIDEO
Cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul, are în Parcul Natural Vânători Neamț toate condițiile de hrană și adăpost. Este „la el acasă”, după ce specia a fost reintrodusă în urmă cu câteva decenii.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.