Biserica ┼či Steaua

19 iunie 2013
Biserica ┼či Steaua jpeg

Nu m-a┼č angaja pe post de Stagirit ├«n solda lui Alexandru Macedon-Becali, nici dac─â mi-ar propune de zece ori suma pe care i-a oferit-o lui Dan Pavel. Ca s─â dai medita┼úii, trebuie totu┼či s─â ai o minim─â afinitate cu elevul. Cum m─â bucur de o fire mai cur├«nd seren─â, ├«l tolerez f─âr─â probleme pe compatriotul meu, Becali, ca pe o pat─â de culoare violent─â ├«n tabloul pestri┼ú al societ─â┼úii rom├óne┼čti. Ce-i drept, omul n-are carte, dar are parte - ├«n conformitate cu noua paradigm─â a unei Rom├ónii care a deprins arta democratic─â de a-┼či rade elitele. E certamente pitoresc. Are "echip─â", are palat la ┼čosea, apare necontenit pe sticl─â, unde ne repet─â, obsesiv, un singur mesaj: c─â e sortit s─â conduc─â ┼úara, ca un arhanghel al transhuman┼úei, ca un conduc─âtor binecuv├«ntat, care vorbe┼čte prost ┼či sincer, d─â cu pumnul, ├«njur─â viguros du┼čmanul ┼či bate m─ât─ânii. ├Äi este de acum clar, ori┼čicui, c─â "patronul Stelei" folose┼čte fotbalul ca p├«rghie de PR politic. Oric├«t va fi fost bietul om de criticat prin pres─â, am ├«nceput s─â ne obi┼čnuim, fatalist, cu ideea c─â el ├«┼či va s─âpa o ni┼č─â ├«n viitorul Parlament. Circul─â supozi┼úia c─â aventura public─â a lui Becali ar fi telecomandat─â, cu inten┼úia de a limita marja extremismului neocomunist de prim─â genera┼úie. Presupun totu┼či c─â diferen┼úa dintre un Becali-├«ntors-cu-chei┼úa ┼či unul perfect autonom e nesemnificativ─â. ┼×i constat, pe de alt─â parte, c─â BOR - printr-o parte mai sensibil─â a ierarhiei sale - a ├«nceput s─â-l cultive asiduu ┼či s─â prind─â pe cheptu-i de R─âzboinic Galactic tot ce are d├«nsa mai de pre┼ú ├«n materie de onoruri, decora┼úii, ordine & medalii.
Ce semnal ne transmite astfel Biserica str─âmo┼čeasc─â? ├Än primul r├«nd acela c─â, de┼či a fost mereu de partea guvernelor ├«n func┼úie, acum - c─â tot a ├«nceput deconspirarea trecutului securistic - e dornic─â s─â-┼či stabileasc─â alian┼úe preventive cu anumite for┼úe politice "pravoslavnice". ├Än fa┼úa acestei op┼úiuni empatice, nu ne r─âm├«ne dec├«t s─â admitem c─â Becali e cre┼čtinul prin excelen┼ú─â, modelul oric─ârui t├«n─âr european, omul care ├«mbin─â pilduitor smerenia cu jertfelnicia, curajul misionar cu dragostea de glie, del─âsarea celor lume┼čti cu implicarea comunitar─â ┼či cercetarea celor sfinte cu virtutea demofiliei. Dar mai e ceva: dac─â tot nu are nevoie de intelectuali cre┼čtini - a┼ča cum a demonstrat ├«n 16 ani, de c├«nd ignor─â eforturile apologetice ale unor oameni de talia unui Sorin Dumitrescu -, sec┼úiunea becalian─â a Sinodului vrea s─â ne demonstreze c─â nu exist─â cale mai scurt─â c─âtre inima sa dec├«t aderen┼úa necritic─â, primitiv─â ┼či sentimental─â la actuala situa┼úie din BOR, oric├«t de prestigioase ar fi vocile ce sus┼úin, dimpotriv─â, c─â ograda Bisericii trebuie plivit─â de buruiana dela┼úiunii, vindecat─â de simonie ┼či de mediocritate spiritual─â.
Eu ├«l cunosc de mult pe ├ÄPS Lauren┼úiu Streza, noul eparhiot din Sibiu ┼či mandatar al ortodoxiei ├«n versiune de mahala. E un om cumsecade, fost preot de mir ┼či tat─â a multor copii, pe care ├«i ┼úine ┼či azi sub aripa sa ocrotitoare, cu ├«ns─ârcin─âri pe la Mitropolie. M-am bucurat, de pild─â, s─â-l v─âd slujind, fr─â┼úe┼čte, al─âturi de mitropolitul Bartolomeu al Clujului, pe care nu-l prea ├«ndr─âgea. Are deci ┼či laturi bune. Pe de alt─â parte, pot ├«n┼úelege c├«t este de greu s─â nu te pierzi (cu firea) atunci c├«nd te a┼čezi pe scaunul lui ┼×aguna ┼či B─âlan. S─â-l fi cople┼čit ├«ns─â aceast─â emo┼úie succesoral─â p├«n─â la eclipsa discern─âm├«ntului? Nu afirm, Doamne fere┼čte, c─â ar fi fost normal ca Becali, proasp─ât beneficiar de victorie sportiv─â, s─â nu fi fost primit ├«n audien┼ú─â, ori s─â nu fi fost poftit ├«n catedral─â. Dar de aici p├«n─â la a-i acorda suprema distinc┼úie bisericeasc─â din Transilvania era de parcurs o cale pe care laureatul nu a punctat-o nici cu diplome, nici cu fapte cre┼čtine┼čti - altele dec├«t acelea, impur populiste, din fa┼úa camerelor de televiziune. ├Än calitate de cre┼čtin, cred c─â Becali crede. Are felul s─âu animist de a frecventa divinitatea, g├«ndind c─â ea l-a distribuit - dincolo de p─âcatele zilnice - ├«n rolul acesta de mesia suburban. De vreme ce Biserica str─âmo┼čeasc─â i-a pus medalia la rever, Becali trebuia, fire┼čte, s─â o primeasc─â. A f─âcut-o cu at├«t mai mult cu c├«t ├«n┼úelege acum c─â o anumit─â parte a Bisericii e preg─âtit─â s─â-i sprijine cariera politic─â tot at├«t de eficient ca ┼či galeria echipei pe care ┼či-a cump─ârat-o. Biserica ┼či Steaua... E doar o chestiune de tarif.

Aparut in Dilema veche, nr.0, 29 Noi 1999

00 cover event facebook (1) jpg
Via╚Ťa la 18 ani
ÔÇ×Am 18 aniÔÇŁ este un proiect, produs de Asocia╚Ťia Art No More ╚Öi cofinan╚Ťat de AFCN, la care au participat ╚Öapte scriitori rom├óni contemporani: Dan Coman, Augustin Cup╚Öa, Andreea C─ât─âlina Dr─âghici, Andrei Do╚Öa, Jean-Lorin Sterian, Cristina ╚śtefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?