ÔÇ×Binili ├«nvingi!ÔÇŁ

25 noiembrie 2019
ÔÇ×Binili ├«nvingi!ÔÇŁ jpeg

Prin cercurile literare mai circul─â probabil ÔÇ×condi┼úia EftimiuÔÇŁ, de care eu am aflat ├«n liceu. Scriitorul ar fi afirmat, la un moment dat, c─â ÔÇ×s├«nt modest, dar s─â se ┼čtieÔÇŁ. Din aceast─â serie face parte ┼či varianta ÔÇ×nu-mi place s─â m─â citez, dar am spus eu c─â... ÔÇŁ, aici complet├«ndu-se fraza cu citatul cu pricina.

A┼ča am s─â fac ┼či eu acum, trimi┼ú├«nd - cu link - c─âtre articolul ├«n care am prezis c─â Iohannis va scoate ├«n fa┼úa lui D─âncil─â c├«t a scos Iliescu ├«n fa┼úa lui Vadim, ├«n 2000. Nu e cine ┼čtie ce dovad─â de intui┼úie politic─â sau de penetrant─â observa┼úie; rezultatul chiar era previzibil, ├«n pofida argumentelor celor ce voiau s─â blureze percep┼úia cu orice pre┼ú.

├Änt├«mplarea face ├«ns─â s─â fiu pus s─â z─âbovesc pe explica┼úiile care s-au adus acestui rezultat ┼či pe efectele lui posibile. Eu am spus ├«n articolul indicat (┼či ├«ntr-altul precedent, tot ├«n Dilema) c─â e vorba de un reflux temporar al st├«ngii. ┼×i c─â dac─â rezultatul de acum, coroborat cu cel de la europarlamentare, nu s├«nt urmate de ac┼úiuni realiste de reform─â politic─â ┼či administrativ─â, mareea nu va ┼úine mereu cu dreapta. Dar v─âd c─â, de fapt, presa a produs o pletor─â de explica┼úii. A fost invocat─â de pild─â alegerea celui mai mic r─âu, dup─â modelul men┼úionat mai sus, Iliescu - Vadim. Mie mi se pare gre┼čit, nu e vorba de r─âul cel mai mic, electoratul este destul de egal ├«mp─âr┼úit ├«ntre cei ce v─âd binele acolo unde ceilal┼úi v─âd r─âul, ceea ce nu se ├«nt├«mpla ├«n 2000. Al┼úii au spus c─â PSD a manevrat gre┼čit ├«n chestiunea diasporei; dovad─â c─â D─âncil─â nici nu s-a g├«ndit s─â se duc─â ├«n diaspora. Iar─â┼či un argument slab. Diaspora a fost ┼či este cel mai expus segment electoral la propaganda de dreapta, ┼či din acest motiv vizita lui D─âncil─â ar fi avut efecte nule pentru succesul campaniei ei ├«n aceast─â zon─â. Am ├«nt├«lnit de asemenea ┼či explica┼úia propagandei de st├«nga, ├«n toat─â splendoarea ei, venit─â din partea unui comentator politic pe care electoratul de dreapta ├«l venera ├«n timpul lui Adrian N─âstase. Potrivit acesteia, campania la care am asistat a fost orchestrat─â cu grij─â de factorii de r─âspundere din cadrul Comisiei Europene (?!) a┼ča ├«nc├«t partidul care s-a opus cel mai puternic coloniz─ârii europene s─â fie def─âimat ┼či s─â piard─â alegerile. Cred c─â este una dintre cele mai n─âstru┼čnice explica┼úii pe care le-am citit azi despre cauzele succesului lui Iohannis. Care, apropo, a fost creditat ┼či c─â ar avea puteri electorale speciale, devenind un fel de ÔÇ×Nimicitor de pesedi┼čtiÔÇŁ, dovad─â c─â la Sibiu contracandida┼úii s─âi din PSD nu scoteau nici m─âcar c├«t D─âncil─â, ci abia de luau un 4 sau un 7 la sut─â.

La efecte, presa e ceva mai unitar─â. Mul┼úi au subliniat c─â acum, c─â are ┼či pre┼čedin┼úia, ┼či guvernul, dreapta are responsabilit─â┼úi uria┼če, pe m─âsura a┼čtept─ârilor aleg─âtorilor. Mai pu┼úini au fost ├«ns─â aceia care au observat, pe bun─â dreptate, fragilitatea coali┼úiei ├«n parlament. ÔÇ×Noaptea cu┼úitelor lungiÔÇŁ, ÔÇ×mazilirea lui D─âncil─âÔÇŁ, ÔÇ×revolta baronilorÔÇŁ, toate s├«nt piste false ┼či stereotipe dup─â ├«nfr├«ngerea PSD. Prev─âd mai degrab─â ni┼čte e┼čecuri r─âsun─âtoare ale guvernului (┼či de acum implicit ale pre┼čedintelui) ├«n parlament, unde PSD controleaz─â cu pricepere negocierile politice ┼či, la concret, c├«teva comisii cheie. ┼×i nu m-ar mira deloc ca tocmai aceste planuri de sabotaj s─â fie ├«n prim-planul agendei ┼čedin┼úelor pesediste.

A┼ča c─â mai s├«nt vreo dou─â etape p├«n─â c├«nd bucurosul electorat de dreapta ├«n frunte cu diaspora s─â se apuce de desf─âcut ┼čampanii cu ├«ndrept─â┼úire. Una a fost men┼úionat─â ┼či de pre┼čedinte, ┼či anume c├«┼čtigarea alegerilor parlamentare, singura care ├«i va putea da stabilitate actualului guvern. Cealalt─â este ┼či mai dificil─â, cu ┼či mai multe semne de ├«ntrebare. Este cu adev─ârat dreapta ├«n stare s─â fac─â reconstruc┼úia de care tot vorbe┼čte? Nu m─â refer la ÔÇ×repara┼úiile de dup─â dezastrul PSDÔÇŁ - asta ar reduce-o la o guvernare de avarie ┼či de tranzi┼úie, p├«n─â la urm─âtoarea guvernare PSD - ci de reformele cu adev─ârat pozitive, care s─â ├«nsemne promovarea meritocra┼úiei ├«n administra┼úia public─â, inclusiv la nivelul propriilor partide? Pe baza experien┼úelor de p├«n─â acum, eu r─âm├«n sceptic ├«n aceast─â privin┼ú─â, dincolo de euforia momentului ├«n care, ca ├«n reclam─â, ÔÇ×binili ├«nvingiÔÇŁ.

Ionu╚Ť Iamandi este jurnalist la Radio Rom├ónia Actualit─â╚Ťi.

Foto: Sec┼úie de vot ├«ntr-o ┼čcoal─â din Bucure┼čti ┬ę Ionu┼ú Iamandi

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.