„Binili învingi!”

25 noiembrie 2019
„Binili învingi!” jpeg

Prin cercurile literare mai circulă probabil „condiţia Eftimiu”, de care eu am aflat în liceu. Scriitorul ar fi afirmat, la un moment dat, că „sînt modest, dar să se ştie”. Din această serie face parte şi varianta „nu-mi place să mă citez, dar am spus eu că... ”, aici completîndu-se fraza cu citatul cu pricina.

Aşa am să fac şi eu acum, trimiţînd - cu link - către articolul în care am prezis că Iohannis va scoate în faţa lui Dăncilă cît a scos Iliescu în faţa lui Vadim, în 2000. Nu e cine ştie ce dovadă de intuiţie politică sau de penetrantă observaţie; rezultatul chiar era previzibil, în pofida argumentelor celor ce voiau să blureze percepţia cu orice preţ.

Întîmplarea face însă să fiu pus să zăbovesc pe explicaţiile care s-au adus acestui rezultat şi pe efectele lui posibile. Eu am spus în articolul indicat (şi într-altul precedent, tot în Dilema) că e vorba de un reflux temporar al stîngii. Şi că dacă rezultatul de acum, coroborat cu cel de la europarlamentare, nu sînt urmate de acţiuni realiste de reformă politică şi administrativă, mareea nu va ţine mereu cu dreapta. Dar văd că, de fapt, presa a produs o pletoră de explicaţii. A fost invocată de pildă alegerea celui mai mic rău, după modelul menţionat mai sus, Iliescu - Vadim. Mie mi se pare greşit, nu e vorba de răul cel mai mic, electoratul este destul de egal împărţit între cei ce văd binele acolo unde ceilalţi văd răul, ceea ce nu se întîmpla în 2000. Alţii au spus că PSD a manevrat greşit în chestiunea diasporei; dovadă că Dăncilă nici nu s-a gîndit să se ducă în diaspora. Iarăşi un argument slab. Diaspora a fost şi este cel mai expus segment electoral la propaganda de dreapta, şi din acest motiv vizita lui Dăncilă ar fi avut efecte nule pentru succesul campaniei ei în această zonă. Am întîlnit de asemenea şi explicaţia propagandei de stînga, în toată splendoarea ei, venită din partea unui comentator politic pe care electoratul de dreapta îl venera în timpul lui Adrian Năstase. Potrivit acesteia, campania la care am asistat a fost orchestrată cu grijă de factorii de răspundere din cadrul Comisiei Europene (?!) aşa încît partidul care s-a opus cel mai puternic colonizării europene să fie defăimat şi să piardă alegerile. Cred că este una dintre cele mai năstruşnice explicaţii pe care le-am citit azi despre cauzele succesului lui Iohannis. Care, apropo, a fost creditat şi că ar avea puteri electorale speciale, devenind un fel de „Nimicitor de pesedişti”, dovadă că la Sibiu contracandidaţii săi din PSD nu scoteau nici măcar cît Dăncilă, ci abia de luau un 4 sau un 7 la sută.

La efecte, presa e ceva mai unitară. Mulţi au subliniat că acum, că are şi preşedinţia, şi guvernul, dreapta are responsabilităţi uriaşe, pe măsura aşteptărilor alegătorilor. Mai puţini au fost însă aceia care au observat, pe bună dreptate, fragilitatea coaliţiei în parlament. „Noaptea cuţitelor lungi”, „mazilirea lui Dăncilă”, „revolta baronilor”, toate sînt piste false şi stereotipe după înfrîngerea PSD. Prevăd mai degrabă nişte eşecuri răsunătoare ale guvernului (şi de acum implicit ale preşedintelui) în parlament, unde PSD controlează cu pricepere negocierile politice şi, la concret, cîteva comisii cheie. Şi nu m-ar mira deloc ca tocmai aceste planuri de sabotaj să fie în prim-planul agendei şedinţelor pesediste.

Aşa că mai sînt vreo două etape pînă cînd bucurosul electorat de dreapta în frunte cu diaspora să se apuce de desfăcut şampanii cu îndreptăţire. Una a fost menţionată şi de preşedinte, şi anume cîştigarea alegerilor parlamentare, singura care îi va putea da stabilitate actualului guvern. Cealaltă este şi mai dificilă, cu şi mai multe semne de întrebare. Este cu adevărat dreapta în stare să facă reconstrucţia de care tot vorbeşte? Nu mă refer la „reparaţiile de după dezastrul PSD” - asta ar reduce-o la o guvernare de avarie şi de tranziţie, pînă la următoarea guvernare PSD - ci de reformele cu adevărat pozitive, care să însemne promovarea meritocraţiei în administraţia publică, inclusiv la nivelul propriilor partide? Pe baza experienţelor de pînă acum, eu rămîn sceptic în această privinţă, dincolo de euforia momentului în care, ca în reclamă, „binili învingi”.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Secţie de vot într-o şcoală din Bucureşti © Ionuţ Iamandi

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.