Binecuvîntează, Doamne, pe robii Tăi artiști… O noapte cu Noaptea Albă a Galeriilor

1 octombrie 2016
Binecuvîntează, Doamne, pe robii Tăi artiști… O noapte cu Noaptea Albă a Galeriilor jpeg

„Binecuvîntează, Doamne, pe robii Tăi artiști, curatori, teoreticieni, critici și galeriști, pogoară slava Ta asupra dragostei, credinței, bucuriei, smereniei, răbdării și rugăciunilor lor”, citesc în cartea de rugăciuni a artistului Dan Acostioaei. Intru în spațiul Rezidența Scena9, de pe Strada I.L. Caragiale din București, deschis cu ocazia celei de-a zecea ediții a Nopții Albe a Galeriilor, dau o tură prin expozițiile așezate pe orașe (No Man’s Land – Zece discursuri din arta contemporană românească), în camerele acestei case de sfîrșit de secol 19, și, cînd să pătrund în camera cu podea aurie și scris bizantin, mi se dau obligatoriu botoși din plastic la intrare, ca la spital (situație ideală), Castelul Peleș ori la aeroport. Îi îmbrac și intru în spațiul artistului Dan Acostioaei (în expoziția Non-Ficțiuni a orașului Iași, curatoriată de Cătălin Gheorghe și Cristian Nae). O cameră de rugăciune destinată artei contemporane, cu sfinți părinți Duchamp, Tatlin, Malevich și Brâncuși, cu o carte de rugăciuni și o slujbă în difuzoare. Mă urmărește mental tocmai camera lui Malevici, precum și turul de biserici pe care l-am făcut cu o zi în urmă în fermecătorul oraș Iași. Dan Acostioaei are pregătite în lucrarea lui rugăciuni pentru: rezidență, open call, vizibilitate și succes, împotriva ispitelor, are rugăciunea galeristului, a curatorului, pentru tîrg și pentru bienală. Da, bine ai venit în sînul artei contemporane! Acolo unde aura nu trebuie întinată, acolo unde trebuie să îți faci loc prin hățișul artistic. Și, să nu uităm, a venit toamna, așadar ne pregătim sufletește pentru sezonul (i)material al moaștelor!

În aceeași Scenă 9, Cristian Rusu, în expoziția Cabinetul negru, a Clujului (curator: Horea Avram), construiește o camera obscura, în care tu îți regăsești propriii pași și îți redefinești tactil spațiul. O expoziție-lecție de istoria artei, pe urmele lui Malevici, ale lui El Lissitzky, pe urmele începuturilor fotografiei și ale avangardelor istorice ori ale discursurilor curatoriale despre „cubul alb”.

La subsol, în expoziția Bucureștiului – Istoria noastră despre alții. Un oraș văzut prin patru lentile, curatoriată de Simona Vilău, privesc atent cele trei lucrări ale Aurorei Kiraly, în care răul lumii contemporane e literal transfigurat în bine, prin aparent simple operațiuni de bricolaj, de decupare a „negativului”. În aceeași expoziție, Mihail Coșulețu aduce, în cele mai recente desene ale sale, intitulate Crucișătoarele credinței, biserica aproape de imagini ale războiului, cu o extraordinară precizie grafică.

La Galeria Posibilă, actrițele Nicoleta Lefter și Mihaela Drăgan joacă în premieră performance-ul De ce nu sînt eu Marilyn Monroe, după volumul de poeme de Adela Greceanu, Și cuvintele sînt o provincie: o hartă emoțională a feminității, în care îți regăsești trăiri de tot soiul și rîzi amar. În aceeași galerie, Caietul expozițiilor de master, recent publicat, trasează o altfel de hartă a artei contemporane, a expozițiilor realizate începînd cu anul 2001 pînă astăzi în galerie, un demers unic de susținere a proiectelor de master ale studenților proaspăt absolvenți. Tot acolo, e „Introspecție helvetică. Harta identității mele” de Ana Țaran, o tînără artistă care își trasează propria sa geografie, în care casa ei, din Raionul Buiucani, e nu departe de Paris, de Iași, de Rusia, de Piața Universității și de Parcul Herăstrău. 

La Arcub (Hanul Gabroveni), e NAG Retrospect: Memory Leaks (curator Alex Radu), o istorie a primilor 9 ani ai Nopții Albe a Galeriilor, cu ajutorul a 32 de artiști contemporani. Îi rețin aici, în fugă, pe Olivia Mihălțianu, Marina Albu, Michele Bressan, Aurel Vlad ori o Patricia Teodorescu cu un video ironic, politic, duios-distopic, cu o Casă a Poporului care tronează în mijlocul mării, nu departe de țărm, iar pe plajă se află oamenii în vacanță, în costume de baie. Casa Poporului-epavă, Casa Poporului într-un viitor incert, în care Bucureștiul ar putea fi un port la Marea Neagră.

La Galeria Mobius stau de vorbă cu David Elliot, important curator și istoric de artă, despre arta care e politică prin simplul fapt că există, pornind de la fresca video a unei realități grotești cu rădăcini în Bosch (un Bosch învăluit în blănuri, bijuterii și parfumuri scumpe), care îmbracă o parte din spațiul galeriei. Este vorba despre lucrarea Inverso Mundus, a unui binecunoscut grup artistic rus, AES+F.

La NAG mă aflu dintr-un eveniment în altul, dintr-un vernisaj în altul, cantitatea de artă e enormă. E mult mai mult decît ar putea să vadă un om într-o noapte ori mult mai mult de cît ar vrea el să vadă vreodată. Îți faci propriul decupaj de interese și surprize. Mă așteaptă Iulia Toma la Galeria Ivan, Florin Mitroi la Suprainfinit, Teodor Graur la Galeria Nicodim și atelierele deschise la Combinatul Fondului Plastic, Salonul de Proiecte, Mona Vătămanu și Florin Tudor la Future Museum. Mă întîlnesc în noapte cu oameni care vin de pe un alt traseu decît al meu și schimbăm impresii.

În trecut criticam NAG pentru acele evenimente de o noapte în spații de o noapte, care nu erau deloc imaginea artei contemporane actuale românești și aproape că mă feream de acest NAG, zicîndu-mi că arta e, de fapt, în altă parte. Anul acesta am fost plăcut surprinsă, în primul rînd, de întîlnirea cu artiști și lucrări bune. Sigur, și acum apar pe hartă spații-fantomă, dar am apreciat că întregul discurs evită festivismul și cuvintele mari, văd mai puțin limbaj de lemn și mai mult interes pentru o comunitate artistică, dincolo de ideea de centru de artă, fie el Cluj sau București (în ciuda împărțirii pe orașe la Scena 9). Văd în program chiar expoziții curatoriate. M-am simțit ca la o bienală de artă, cu puncte de sprijin mai solide ca la multe bienale recent vizitate.

Cu ocazia NAG, un efort enorm al organizatorilor, nu pot decît să vă rog să vă faceți un obicei din a frecventa spațiile de artă contemporană. E un exercițiu mental hiper-necesar. Eu mai încă multe expoziții de vizitat: noaptea a trecut – și ea nu ar trebui să fie decît un pretext –, dar ele sînt încă deschise.

Iar dacă nu sînteți la București, urmăriți evenimentele de artă din celelalte orașe cuprinse în NAG: Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara. Noaptea Albă a Galeriilor ar trebui să continue pe timp de zi. Să nu fie un simplu traseu de început de weekend pe întuneric, ci mai mult de atît.

PS. Găsiți toate informațiile pe site-ul www.noapteagaleriilor.ro.

PPS. Tranzit.ro/București nu e pe harta NAG, dar duminică, 2 octombrie, e ultima zi cînd puteți vizita expoziția lui Pavel Brăila, Joc. Energia vieții, o altfel de incursiune, despre care probabil că vom vorbi aici.

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?