Binecuvîntează, Doamne, pe robii Tăi artiști… O noapte cu Noaptea Albă a Galeriilor

1 octombrie 2016
Binecuvîntează, Doamne, pe robii Tăi artiști… O noapte cu Noaptea Albă a Galeriilor jpeg

„Binecuvîntează, Doamne, pe robii Tăi artiști, curatori, teoreticieni, critici și galeriști, pogoară slava Ta asupra dragostei, credinței, bucuriei, smereniei, răbdării și rugăciunilor lor”, citesc în cartea de rugăciuni a artistului Dan Acostioaei. Intru în spațiul Rezidența Scena9, de pe Strada I.L. Caragiale din București, deschis cu ocazia celei de-a zecea ediții a Nopții Albe a Galeriilor, dau o tură prin expozițiile așezate pe orașe (No Man’s Land – Zece discursuri din arta contemporană românească), în camerele acestei case de sfîrșit de secol 19, și, cînd să pătrund în camera cu podea aurie și scris bizantin, mi se dau obligatoriu botoși din plastic la intrare, ca la spital (situație ideală), Castelul Peleș ori la aeroport. Îi îmbrac și intru în spațiul artistului Dan Acostioaei (în expoziția Non-Ficțiuni a orașului Iași, curatoriată de Cătălin Gheorghe și Cristian Nae). O cameră de rugăciune destinată artei contemporane, cu sfinți părinți Duchamp, Tatlin, Malevich și Brâncuși, cu o carte de rugăciuni și o slujbă în difuzoare. Mă urmărește mental tocmai camera lui Malevici, precum și turul de biserici pe care l-am făcut cu o zi în urmă în fermecătorul oraș Iași. Dan Acostioaei are pregătite în lucrarea lui rugăciuni pentru: rezidență, open call, vizibilitate și succes, împotriva ispitelor, are rugăciunea galeristului, a curatorului, pentru tîrg și pentru bienală. Da, bine ai venit în sînul artei contemporane! Acolo unde aura nu trebuie întinată, acolo unde trebuie să îți faci loc prin hățișul artistic. Și, să nu uităm, a venit toamna, așadar ne pregătim sufletește pentru sezonul (i)material al moaștelor!

În aceeași Scenă 9, Cristian Rusu, în expoziția Cabinetul negru, a Clujului (curator: Horea Avram), construiește o camera obscura, în care tu îți regăsești propriii pași și îți redefinești tactil spațiul. O expoziție-lecție de istoria artei, pe urmele lui Malevici, ale lui El Lissitzky, pe urmele începuturilor fotografiei și ale avangardelor istorice ori ale discursurilor curatoriale despre „cubul alb”.

La subsol, în expoziția Bucureștiului – Istoria noastră despre alții. Un oraș văzut prin patru lentile, curatoriată de Simona Vilău, privesc atent cele trei lucrări ale Aurorei Kiraly, în care răul lumii contemporane e literal transfigurat în bine, prin aparent simple operațiuni de bricolaj, de decupare a „negativului”. În aceeași expoziție, Mihail Coșulețu aduce, în cele mai recente desene ale sale, intitulate Crucișătoarele credinței, biserica aproape de imagini ale războiului, cu o extraordinară precizie grafică.

La Galeria Posibilă, actrițele Nicoleta Lefter și Mihaela Drăgan joacă în premieră performance-ul De ce nu sînt eu Marilyn Monroe, după volumul de poeme de Adela Greceanu, Și cuvintele sînt o provincie: o hartă emoțională a feminității, în care îți regăsești trăiri de tot soiul și rîzi amar. În aceeași galerie, Caietul expozițiilor de master, recent publicat, trasează o altfel de hartă a artei contemporane, a expozițiilor realizate începînd cu anul 2001 pînă astăzi în galerie, un demers unic de susținere a proiectelor de master ale studenților proaspăt absolvenți. Tot acolo, e „Introspecție helvetică. Harta identității mele” de Ana Țaran, o tînără artistă care își trasează propria sa geografie, în care casa ei, din Raionul Buiucani, e nu departe de Paris, de Iași, de Rusia, de Piața Universității și de Parcul Herăstrău. 

La Arcub (Hanul Gabroveni), e NAG Retrospect: Memory Leaks (curator Alex Radu), o istorie a primilor 9 ani ai Nopții Albe a Galeriilor, cu ajutorul a 32 de artiști contemporani. Îi rețin aici, în fugă, pe Olivia Mihălțianu, Marina Albu, Michele Bressan, Aurel Vlad ori o Patricia Teodorescu cu un video ironic, politic, duios-distopic, cu o Casă a Poporului care tronează în mijlocul mării, nu departe de țărm, iar pe plajă se află oamenii în vacanță, în costume de baie. Casa Poporului-epavă, Casa Poporului într-un viitor incert, în care Bucureștiul ar putea fi un port la Marea Neagră.

La Galeria Mobius stau de vorbă cu David Elliot, important curator și istoric de artă, despre arta care e politică prin simplul fapt că există, pornind de la fresca video a unei realități grotești cu rădăcini în Bosch (un Bosch învăluit în blănuri, bijuterii și parfumuri scumpe), care îmbracă o parte din spațiul galeriei. Este vorba despre lucrarea Inverso Mundus, a unui binecunoscut grup artistic rus, AES+F.

La NAG mă aflu dintr-un eveniment în altul, dintr-un vernisaj în altul, cantitatea de artă e enormă. E mult mai mult decît ar putea să vadă un om într-o noapte ori mult mai mult de cît ar vrea el să vadă vreodată. Îți faci propriul decupaj de interese și surprize. Mă așteaptă Iulia Toma la Galeria Ivan, Florin Mitroi la Suprainfinit, Teodor Graur la Galeria Nicodim și atelierele deschise la Combinatul Fondului Plastic, Salonul de Proiecte, Mona Vătămanu și Florin Tudor la Future Museum. Mă întîlnesc în noapte cu oameni care vin de pe un alt traseu decît al meu și schimbăm impresii.

În trecut criticam NAG pentru acele evenimente de o noapte în spații de o noapte, care nu erau deloc imaginea artei contemporane actuale românești și aproape că mă feream de acest NAG, zicîndu-mi că arta e, de fapt, în altă parte. Anul acesta am fost plăcut surprinsă, în primul rînd, de întîlnirea cu artiști și lucrări bune. Sigur, și acum apar pe hartă spații-fantomă, dar am apreciat că întregul discurs evită festivismul și cuvintele mari, văd mai puțin limbaj de lemn și mai mult interes pentru o comunitate artistică, dincolo de ideea de centru de artă, fie el Cluj sau București (în ciuda împărțirii pe orașe la Scena 9). Văd în program chiar expoziții curatoriate. M-am simțit ca la o bienală de artă, cu puncte de sprijin mai solide ca la multe bienale recent vizitate.

Cu ocazia NAG, un efort enorm al organizatorilor, nu pot decît să vă rog să vă faceți un obicei din a frecventa spațiile de artă contemporană. E un exercițiu mental hiper-necesar. Eu mai încă multe expoziții de vizitat: noaptea a trecut – și ea nu ar trebui să fie decît un pretext –, dar ele sînt încă deschise.

Iar dacă nu sînteți la București, urmăriți evenimentele de artă din celelalte orașe cuprinse în NAG: Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara. Noaptea Albă a Galeriilor ar trebui să continue pe timp de zi. Să nu fie un simplu traseu de început de weekend pe întuneric, ci mai mult de atît.

PS. Găsiți toate informațiile pe site-ul www.noapteagaleriilor.ro.

PPS. Tranzit.ro/București nu e pe harta NAG, dar duminică, 2 octombrie, e ultima zi cînd puteți vizita expoziția lui Pavel Brăila, Joc. Energia vieții, o altfel de incursiune, despre care probabil că vom vorbi aici.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

index webp
Povestea celui mai spectaculos castel din Moldova. A supraviețuit războaielor, comunismului, incendiilor și invaziei sovietice
Pe meleagurile Moldovei, între județele Neamț și Iași, se ascunde în pădure un castel unic. Bijuteria arhitecturală a rezistat în fața tuturor războaielor, invaziei sovietice, incendiilor, chiar și comunismului.
GcXF4ZYXcAAG6ou jfif
Navă de spionaj rusă, escortată de Marea Britanie, după ce a fost observată în preajma cablurilor submarine în Marea Irlandei
O navă de spionaj rusă a fost escortată în afara Mării Irlandei după ce a patrulat o zonă cu infrastructură submarină critică.
image png
Miss Universe 2024 vine din Danemarca. Cine este ardeleanca care a reprezentat România
Victoria Kjær Theilvig din Danemarca este finalista Miss Universe 2024, devenind prima daneză din istorie care câştigă concursul.
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani Foto Ben Grant jfif
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să se mute în Dubai: „Oamenii nu mă tratează diferit aici. Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
Un tânăr antreprenor și-a povestit experiența sa de viață. A crescut într-un oraș muncitoresc, a intrat în vânzări la 16 ani și a devenit milionar la 24 de ani.
milky way 67504 1280 jpg
Mesajul trimis din spațiu acum un an a fost descifrat! Care este, de fapt, semnificația acestuia
Un mesaj trimis de extratereștri, acum un an, a fost descifrat de o echipă formată dintr-un tată și fiica lui. Mesajul arată ca niște grupuri de pixeli albi pe un fundal negru, care reprezintă de fapt aminoacizi, componente esențiale pentru apariția vieții pe Pământ.
Nadia comaneci platformax jpg
Nadia Comăneci, dezvăluiri cutremurătoare. Sportiva antrenată de Bela Karolyi a fentat moartea de mai multe ori: „Sunt iubită de Dumnezeu”
Nadia Comăneci (63 de ani) este una dintre cele mai faimoase gimnaste și se poate lăuda cu o carieră impresionantă. Cu toate acestea, viața ei nu a fost mereu doar lapte și miere, întrucât a fost nevoită să treacă prin momente grele.
florin nita romania facebook jpg
vacanta cu trenul jpeg
Un singur bilet pentru toate călătoriile cu trenul în Europa. Când va fi lansat
Călătoriile cu trenul în Europa ar urma să fie mult mai simple, odată cu introducerea biletului unic de călătorie pe liniile ferate. Potrivit Euronews, sistemul va fi lansat anul viitor.
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
Condamnat în România, sărac în Franța. Povestea extraordinară a scriitorului Eugen Ionesco: „Căutam pe jos. Am găsit 3.000 de franci"
Eugen Ionesco, marele dramaturg român, a fost condamnat în România. În Franța a plecat cu familia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însă a fost extrem de sărac, s