Bicicleta noastră cea de toate zilele

Andra MATZAL & Miron GHIU
21 iunie 2010
Bicicleta noastră cea de toate zilele jpeg

M-am antrenat să scriu despre biciclete citind o pagină redescoperită de curînd în Vițelul de aur al lui Ilf și Petrov: ”În general, prestigiul pietonilor s-a şubrezit mult. Ei, care au dat lumii oameni iluştri ca Horaţiu, Boyle-Mariotte, Lobacevski, Gutenberg şi Anatole France, sînt nevoiţi acum să se strîmbe cum nu se poate mai caraghios ca să atragă atenţia asupra existenţei lor. Doamne Dumnezeule, care de fapt nu exişti, nu puteai să-ţi dovedeşti mai bine inexistenţa decît lăsîndu-l pe pieton să ajungă unde a ajuns.” La distanță de vreo 80 de ani, Bucureștiul nu le rezervă doar pietonilor o soartă defavorizată dpdv al calității spațiului public, ci și bicicliștilor.

E al treilea an cînd merg pe bicicletă aproape zilnic prin București (exceptînd catastrofele meteo și vacanțele, petrecute însă parțial pedalînd) și uneori cred că ar trebui să-mi trec experiența asta în CV. Pentru boostul adus instinctului de supraviețuire și pentru activarea unui nerv civic, pînă la urmă;  participînd zi de zi la nevroza colectivă a traficului, înțelegi cel mai bine misiunea bicicletei cînd te lovește un val de aer fierbinte răsuflat de un 4x4. Într-o oarecare măsură, mersul pe bicicletă a devenit un soi de statement politic: deși linia dintre modă și mișcare este făcută să fie încălcată, numărul din ce în ce mai mare al bicicletelor din orașe începe să semene cu o formă de rezistență.

Am învățat să merg pe bicicletă în jungla de beton accidentat a Bucureștiului de la alter ego-ul meu anarhist***, de la care, de altfel, am primit și primele două biciclete din viața mea. Extrem de late adopter al pedalatului -- abia pe la 18 ani am testat prima dată efectele terapeutice ale mersului pe două roți --, am primit un set de sfaturi extreme, pe care nu le aplic, dar care funcționează ca poveștile despre fapte de vitejie. 1. Mergi pe contrasens - ești mai vizibil. 2. Strecoară-te printre mașini. 3. În situații grele, ridică-te de pe șa. Departe de a fi un biciclist eroic, îmi gîndesc cursele ca pe quest-uri: probe mai dificile, capcane, bonusuri (străzi descoperite întîmplător, scurtăturile liniștite, de care rutele standard te feresc).

Mersul cu bicicleta nu e doar o alegere funcțională - eficient, nepoluant etc.-, ci și un pretext pentru mici ritualuri personale, pentru încă un strat de poveste. Are o doza de romantism. Diminețile în care mă trezesc propriu-zis pe bicicletă, primul lucru chiar dinainte de cafea, cursele pe mijlocul străzilor pustii din timpul ”sărbătorilor legale”, senzația vinovat-plăcută pe care o ai trecînd în viteză printr-o fîșie îngustă, depășind șirurile de mașini.

De cele două biciclete constante de pînă acum îmi amintesc ca despre prieteni: cu prima, o clonă vietnameză de Dahon bombardată cu stickere, am coborît serpentinele dintre Predeal și Rîșnov, unde roțile tirurilor erau înalte cît mine, cu bicicletă cu tot, am făcut filmulețe și am testat mizantropia din spatele bordurilor bucureștene. De cea de-a doua bicicletă, un mountain bike second hand, gîndit să fie antifurt în sine (pete de rugină, frîne slabe, lumini lipsă) pe care l-am urcat aproape zilnic două etaje pe scări, m-am despărțit subit acum o săptămînă. Cauza: un furt neașteptat, care mi-a demonstrat că hoții n-au nevoie de biciclete frumoase. Revenind forțat la minibike-ul cu roți de 16 inci, sufăr uneori de simptomul mountain bike-ului fantomă:  îl mai caut încă pe hol. Pînă la bicicleta nr. 3, care va fi tot un mountain bike gata să escaladeze hîrtoapele cotidiene și spațiile înguste, elaborez un plan pentru prinderea în flagrant, indie, a  hoților de biciclete. 

***
Alter ego sez: De-a dreptul anarhist, confirm. În primul rînd pentru ca am pus mîna pe bicicletă, prima oară, cu un complex teribil: aveam 18 ani și mă urcam pe așa ceva prima oară. Eram în preumblări prin cururile Moldovei pe atunci, dincoace de Prut, și am învățat să mă dau pe Pegasul popei din sat, un hîrb infernal dar cu niște coarne la care acum visez. După ce n-am reușit să o rup prin toate hîrtoapele printre care se număra si o dungă de pămînt, în pantă, printre șirurile de porumb, m-am hotărît că trebuie musai să fiu biciclist. La cîteva ore după mărețul moment, sărbătorit cum se cuvine la marginea drumului cu fumuri și șampanii, mă zdreleam infernal de marginea drumului. Prima lecție: niciodată să nu sui un deal in viteză, mai ales dacă nu există urmă de asfalt.

În București, însă, cu totul alt film: în primele trei luni ieșeam cu frică pe Dacia, de pe lîngă Institutul Francez, și mă opream în spatele autobuzelor. Intersecția de la Romană mă înfiora și am evitat-o multă vreme. Adaptîndu-mă, însă, destul de rapid, am început să stabilesc mici recorduri personale: de pe Dacia la Piața Sudului = 23 de minute. Not bad. Au urmat inevitabilele mici accidente, cu pietoni care nu trec pe la stop și cu șoferi cărora fie le spărgeam oglinda, fie le perforam stopurile din spate cu coarnele semicursierei. Tot tacîmul. A doua lecție: mergi cît poți de mult pe contrasens! Ești mai mult decît vizibil si tot ce poate să ți se întîmple mai rău e să dai bot în bot cu Poliția. Care, siderată, te va lăsa în pace, cum mi s-a întîmplat de cîteva ori. Bonus: încercați să faceți asta pe Calea Victoriei, împotriva curentului! Pentru creșterea vizibilității se pot adăuga lumini tipi lămpaș, veste reflectorizante de îngeri Rebu și claxoane psihedelice.

Din păcate nu prea apuc să mă atașez de nicio bicicletă, cel puțin nu în ultimii 4 ani, cînd mi-au dispărut 3 bike-uri, unele din locuri mega-centrale pseudo-păzite, iar altele, furate cu tupeu din scara blocului. De-aia m-am axat, cu excepția bicicletei curente, o Giant Squadron cu mult tupeu în ea, pe biciclete mai trashy. Fie de pe Str. Magnetului, unde am găsit anul trecut o semicursieră Globus, old-school dar în perfectă stare de funcționare, și MTB-ul Andrei, dispărut din cadru cîteva rînduri mai sus. Valoarea lanțului, dacă îți iei unul profi, o poate depăși pe cea a bicicletei. Chestie învățată cu anii. Cea de-a treia lecție: ia-ți cele două roți cu tine, în casă. Iar dacă trebuie neapărat s-o legi folosește mai multe lanțuri, preferabil unul în U sau (aproape) imposibil de tăiat.

Mă folosesc de bicicletă zilnic, nu-mi pot imagina un peisaj urban fără hoarde de biciclişti. Care, la cum se arde (cu) petrolul, vor moșteni pămînturile.

Andra MATZAL este PR la Editura Art, iar Miron GHIU e aici.

Fotografie realizată de Cosmin POPAN.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

George Simion și Nicușor Dan FOTO Profimedia
Alegerea noului președinte român, analizată de presa din toată lumea. „România se află la răscruce de drumuri”
Alegerile prezidențiale din România sunt în vizorul presei internaționale, care atrage atenția asupra luptei extraordinar de strânse între George Simion, un candidat considerat „eurosceptic de extremă dreaptă”, și Nicușor Dan, văzut ca un „candidat pro-european”.
alegeri elecorale sectie de vot jpeg
Posibilă tentativă de fraudă în Neamţ: s-ar folosi un pix care permite ștergerea semnăturilor alegătorilor de pe liste
BEJ Neamț cercetează posibila ștergere a unor semnături de pe listele electoralei, semnalată la o secție din Borleşti.
shyrshyn 1 e1747513303587 jpg
Un comandant ucrainean care luptă pe frontul din Kursk și-a dat demisia: „Tremurăm în fața unor generali idioți”
Un comandant de batalion din cadrul Brigăzii 47 Mecanizate Separate și-a prezentat demisia, criticând aspru conducerea militară a Ucrainei pentru ceea ce a descris drept ordine lipsite de logică, care s-au soldat cu pierderi inutile de vieți omenești, relatează Kyiv Independent.
Victor Ponta vot, captura video jpg
Victor Ponta, la urne cu șapca roșie: „Am votat să punem România pe primul loc”
Fostul premier Victor Ponta, candidat în primul tur la alegerile prezidențiale din 2025, a declarat că a votat cu gândul de a pune România pe primul loc.
wedding 4764625 1280 jpg
Doi tineri căsătoriți au mers la vot, direct de la nuntă: „Corectitudine, loialitate şi sinceritate, o viaţă mai bună, un trai mai bun”
Alegerile din acest an au adus un val de participare civică remarcabil, într-o atmosferă dominată de hotărâre și speranță. Dincolo de votul politicienilor, cetățenii români și-au făcut simțită prezența la urne, conștienți că decizia le aparține.
George Simion si Nicusor Dan  Congres BNS Foto Inquam Photos  Madalina Norocea (8) jpg
Rezultate EXIT-POLL, turul 2 al alegerilor prezidențiale 2025. Primele estimări ale votului de pe 18 mai, pe adevărul.ro
Primele rezultate EXIT-POLL vor fi publicate pe adevărul.ro, duminică, la ora 21.00, ora închiderii secțiilor de votare în țară și în străinătate.
GettyImages 1912230257 jpg
Radu Umbreș, antropolog: „La sat, lumea simte că votul are prea puțină putere“
În alegerile prezidențiale din 2025, România rurală nu a mai răspuns comenzilor politice, transmise prin influența primarului sau a rețelei politice locale. Ceva s-a schimbat. Votul nu a mai fost, în multe cazuri, „dirijat“, ci a venit din convingere, frustrare sau neîncredere.
rachetă balistică intercontinentală Yars
Rusia va testa o rachetă intercontinentală în noaptea de duminică spre luni, avertizează Ucraina
Rusia intenționează să lanseze un test cu o rachetă balistică intercontinentală în noaptea de duminică spre luni, potrivit informațiilor furnizate de serviciul de informații militare al Ucrainei (GUR).
sepsi bodo fb jpg
S-au stabilit retrogradatele din Superliga de fotbal: un ucrainean a trimis-o pe Sepsi în liga secundă
În Superliga de fotbal se cunosc formațiile care s-au salvat după ultima etapă a play-out-ului.