„Basarabia e România”. Serios?

1 decembrie 2015
„Basarabia e România”  Serios? jpeg

Pe data de 26 noiembrie 2015, la ora 14, era programată la Parlament (Sala Comisiei pentru Sănătate și Familie), dezbaterea „1 Decembrie 1918”, organizată de Clubul Militar Român de Reflecție Euroatlantică și de Platforma Unionistă Acțiunea 2012. Toată lumea din presă știa că n-o să fie vorba de nici un fel de 1 Decembrie, o să fie vorba de chestiunea unirii cu Republica Moldova (numită în continuare RM), așa c-am vrut și eu să fiu acolo, chiar dacă nu mă invitase nimeni, ca de obicei. Am trimis un e-mail către cei de la Platformă, iar în cîteva minute aveam invitația („Accesul se face la ora 13,30 prin intrarea S2 (dinspre Parcul Izvor)”). La ora 13,28 am fost la poarta S2, unde, evident, nu se „făcea” nici un acces; contactul cu autoritățile se pierduse pe undeva pe drum, așa că tot poporul de ziariști a trebuit să așteptăm ca cei de la Platformă să parlamenteze o oră-ntreagă cu paznicii Parlamentului, și-n cele din urmă am fost lăsați să intrăm. Dezbaterea propriu-zisă a început la 14,40. Redau mai jos esențialul a ceea ce a spus fiecare vorbitor, precum și ora, ca să vă faceți o idee cît mai clară. Părerile mele le las pentru la sfîrșit, dacă nu-i cu supărare.

14,40, cuvîntul lui George Simion, de la Platformă: vă mulțumesc c-ați venit, ne-am adunat ca să dezbatem, hai să zică fiecare cum să facem unirea cu RM.

14,44, cuvîntul colonelului (rez.) Ion Petrescu, de la Club: vedem acum în Orientul Mijlociu că frontierele se negociază, state noi apar pe hartă, altele vechi dispar, Irakul s-a dus, Siria se duce, Libia nu se simte bine, dar UE se opune valului, noi ce facem?!

14,48, cuvîntul generalului (rez.) Constantin Degeratu: n-avem sprijin în UE, n-avem sprijin în NATO, momentul nu e favorabil, propun reforma armatei RM după model NATO, frontieră pe Nistru a RM, strategie comună de apărare (România și RM).

15,18, cuvîntul lui George Simion: e nevoie de o „foaie de parcurs”.

15,22, cuvîntul generalului (rez.) Eugen Bădălan: să ne întrebăm mai întîi dacă năzuința unirii este corectă! Și dacă da, atunci: cînd și cum? Eu cred că proiectul e realizabil pe termen mediu, iar centenarul Marii Uniri o să ne afle tot vorbind!

15,41, cuvîntul generalului (rez.) Mihai Mărgărit: nu sînt de acord cu colegul meu, intrăm într-o lume categoric multipolară, unirea n-o să ne-o dea nimeni mură-n gură, momentul depinde de noi și de nimeni altcineva.

15,57, cuvîntul lui George Simion: e nevoie de o consultare publică la care să ia parte cît mai mulți actori sociali, preferabil toți. E nevoie de referendum, preferabil un singur referendum pe teritoriul ambelor state, nu de două.

15,59, cuvîntul lui Petrișor Peiu: pot să răspund la una din întrebările de mai sus. În clipa de față, România este a 45-a economie a lumii. Bunăstarea pe care o dorim o vom avea atunci cînd țara se va plasa între primele 30 de economii ale lumii. Precedentul german ne învață că, imediat după reunificare, există un mic recul economic, urmat de o relansare puternică; prin unirea cu RM, România poate scurta cu 5 sau 7 ani intervalul de atingere a „top 30” economii mondiale, dar pentru asta trebuie urmat exemplul polonez, adică investiții diplomatice solide și sincere în țările vecine (near abroad) și introducerea în circuitul financiar a celor circa 80 de miliarde de euro care se găsesc momentan în depozite bancare în România, cam 50 de miliarde aparținînd firmelor și 30 de miliarde persoanelor fizice. La dobînzile bancare din prezent, acești bani nu produc nimic! Referitor la ideea referendumului organizat în ambele state, sînt categoric împotrivă. Nu avem nimic de așteptat de la RM. Statul este eșuat, economia este eșuată, societatea civilă este eșuată!

16,12, cuvîntul generalului (rez.) Stan Petrescu: nu mai avem elite care să reușească un moment ca 1 Decembrie 1918, iar cele pe care le avem se tem de unire ca de dracul. Astă-vară, cînd cu marșul tinerilor, de la Chișinău la București, au fugit toate „elitele” care-ncotro, unul n-a rămas să le ureze „Bun-venit acasă!”. Propun dezbatere publică asupra Constituției de la 1923 și adoptarea ei ca proiect de țară.

16,28, cuvîntul lui George Simion: astă-vară, BOR s-a implicat totuși!

16,32, cuvîntul colonelului (rez.) Anatol Munteanu: și eu sînt împotriva referendumului. În RM ar fi minune mare să voteze 20% pentru unire! La noi în RM, poporul e mancurtizat, propaganda grosieră prinde, oamenii cred ce văd la televizor. Nordul și sudul țării sînt pe altă lume, iar Chișinăul e 50%-50%.

16,40, cuvîntul lui Eugen Popescu (Romanian Global News): partidele politice nu au pe agenda publică chestiunea unirii pentru că nu le-a cerut nimeni așa ceva. N-ar fi o idee rea să le-o ceară militarii de carieră, membrii Clubului.

16,44, cuvîntul lui Marian Bărăgău (sindicatul Unitatea): sînt impresionat de dezbatere, dar cred că nu trebuie pusă căruța înaintea cailor. Mai întîi să vrea românii unirea și abia pe urmă să vedem ce spune și UE!

16,49, cuvîntul lui Andrei Vlăsceanu: referendumul nu este singura cale. Mai există una. Cetățenii României să solicite în masă cetățenia RM și apoi să voteze în deplină legalitate un partid unionist la Chișinău.

16,53, cuvîntul contraamiralului (rez.) Eugen Laurian: și eu sînt împotriva referendumului, simultan sau nu, în RM și în România. Un rezultat negativ ar îngropa proiectul unirii sau l-ar amîna cu zeci de ani. Creditul internațional al proiectului unionist ar fi zero, de atunci înainte. Și internațional, și național!

17,01, cuvîntul generalului (rez.) Ion Niculescu: nici în 1940, cînd România a pierdut provincia în favoarea Uniunii Sovietice, n-a existat vreun referendum. Totuși, nici eu nu cred că aceasta este soluția, ci crearea unor elite solide, capabile să realizeze unirea fără a urmări foloase proprii.

17,10, cuvîntul lui George Simion: atît în RM, cît și în România, există adversari ai unirii extrem de bine motivați personal din punct de vedere pecuniar. Nu ne luptăm cu morile de vînt! (dă exemple, cu nume, prenume și identitate socială).

17,12, cuvîntul lui Marius Văcărelu: da, în prezent frontierele se modifică. Pe continentul nostru, Ucraina este centrul acestei probleme. Ceea ce se întîmplă acum cu Ucraina va influența decisiv viitorul RM, cu sau fără România.

17,14, cuvîntul lui Constantin Corneanu (istoric): sînt categoric împotriva referendumului! Un drept istoric nu se pune la vot!

17,16, cuvîntul lui Iulian Popescu: precizez că BOR a suportat presiuni inimaginabile din partea Patriarhatului Moscovei, începînd din 1992 și pînă în prezent. Nu s-a discutat deloc aici, dar în RM există două biserici naționale ortodoxe, ambele recunoscute de stat. Situația este încurcată și tensionată.

17,18, cuvîntul lui Alexandru Surcel: unirile se fac în perioade de criză, nu pe timp de pace și stabilitate. E nevoie de o „foaie de parcurs” pentru secolul XXI, nu de comparații cu trecutul, și e nevoie acum!

17,22, cuvîntul generalului (rez.) Constantin Degeratu: orele sînt înaintate, închei cu o propunere concretă și cu sublinierea a ceea ce-am afirmat la început. Propun constituirea unui „Sfat al Țării” virtual (probabil, similar cu cel din Chișinău, dintre decembrie 1917 și aprilie 1918 – nota mea), în care să se dezbată public chestiunile pomenite aici. Subliniez că RM are nevoie de reforma forțelor sale armate și de frontieră pe Nistru.

Asta a fost tot. M-am luat geaca din cuier, mi-am strîns catrafusele și-am plecat. Organizatorii n-au fost d-ăia neserioși, care nu știu cum să spargă bani și cheamă ziariști ca să-i îndoape cu mîncare și băutură, în speranța c-o să fie pupați în fund; ne-au dat doar apă. Pe de altă parte, păreri nu mi-a cerut nimeni, așa că mă rezum la impresii personale de la eveniment: old boys au vorbit mult și emfatic; tinerii au fost scurți și la obiect; din toți ziariștii aflați în sală, doar doi au luat notițe, restul au căscat, s-au fîțîit spre toaletă și-au stat pe tablete și telefoane; celălalt era un ochelarist, nu i-am văzut ecusonul, dar am eu bănuielile mele; niciunui antiunionist nu i s-a dat cuvîntul (poate nici n-a fost invitat vreunul!); securistul ce-a supravegheat totul în sală era un chelios, un urît, se prefăcea că e și el militar în rezervă; cît timp nu sînt bani în afacerea asta cu unirea, așa vor fi făcute acțiunile, cu suflet mare și buget mic, dar cînd vor apărea banii, peisajul uman se va schimba total. Și cel jurnalistic, vă garantez.

Mihai Buzea este jurnalist la Caţavencii.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

violator jpg
Yogin trimis în judecată pentru viol. La ce orori le supunea pe cursantele pe care le racola
Instructorul de yoga Eugen Mîrtz a fost trimis în judecată alături de patru complici, pentru constituirea unui grup infracţional, trafic de persoane şi viol, i
Elena Lasconi si a depus candidatura la presedentia Romaniei, 13 martie 2025  Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Lasconi, despre viitorul USR: „Depinde foarte mult şi de ce se întâmplă pe data de 4”
Elena Lasconi, candidată la alegerile prezidențiale care a pierdut susținerea USR, a declarat că viitorul partidului este incert și depinde de rezultatul primului tur de scrutin. Ea îi acuză pe unii colegi că sabotează partidul din interior.
daci romani jpg
Dacii care au ajuns să conducă Imperiul Roman. Unii dintre ei erau considerați urmași ai lui Decebal, iar alții voiau să înființeze un imperiu dacic
Astăzi, nu foarte mulți oameni mai știu că aceste personalități istorice au existat, cândva. Însă, numele lor a rămas consemnat de către cronicarii vremii, iar astăzi ei reprezintă un capitol fascinant al trecutului nostru.
Autoritatea Electorală Permanentă Foto NQUAM Photos Octav Ganea
AEP reacționează la acuzațiile AUR, potrivit cărora milioane de morți figurează cu drept de vot: „Informații false”
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) atrage atenția cu privire la informațiile false lansate în spațiul public de către un partid politic referitoare la acuratețea datelor și a informațiilor înscrise în Registrul electoral.
mici 8 jpg
Record culinar în Capitală! Micul uriaș de 200 de metri a fost vedeta zilei de 1 Mai
Bucureștiul miroase a sărbătoare și … a mici! Capitala a dat start "Festivalului Micului Cel Mare", organizat la Alveola Kiseleff, iar bucureștenii s-au adunat în număr mare încă de la primele ore ale dimineții. Atracția principală a festivalului este, fără îndoială, micul de 200 de metri care a fos
Mcdonalds shutterstock 501557728 jpg
McDonald’s, cea mai mare scădere a vânzărilor de la pandemie. Americanii reduc cheltuielile și renunță la fast-food
McDonald’s a înregistrat cea mai puternică scădere a vânzărilor din ultimii patru ani, pe fondul temerilor legate de economie care îi fac pe americani să cheltuie mai puțin.
Mihaela Bilic dieta jpg
Dieta de o săptămână a Mihaelei Bilic. Ce trebuie să mănânci zi de zi pentru a topi zeci de kilograme
Mihaela Bilic vine în atenția internauților care au un stil de viață sănătos și un organism sănătos cu un plan alimentar concret, care să le ajute își mențină alimentația corectă. Ce nu ar trebui să lipsească niciodată din farfurie?
copii smartphone - telefon FOTO Shutterstock
„Copiii nu sunt adulți în miniatură.” Medicii cer interzicerea folosirii ecranelor până la 6 ani
Copiii sub șase ani nu ar trebui expuși deloc la ecrane, avertizează experți medicali din Franța, care trag un semnal de alarmă privind efectele grave asupra dezvoltării creierului și sănătății mintale a celor mici.
terasa IOR jpg
Ziua în care micul și berea sunt la putere. Românii au luat cu asalt parcurile și terasele de 1Mai
„Dacă de 1 Mai nu mănânci un mic și nu bei o bere nu îți priește sărbătoarea”. Cuvintele au fost valabile acum 40 de ani, în comunism și sunt la fel de reale și astăzi pentru românul obișnuit. De la un capăt la altul al României vremea bună de 1 Mai a scos oamenii afară din casă.