„Basarabia e România”. Serios?

1 decembrie 2015
„Basarabia e România”  Serios? jpeg

Pe data de 26 noiembrie 2015, la ora 14, era programată la Parlament (Sala Comisiei pentru Sănătate și Familie), dezbaterea „1 Decembrie 1918”, organizată de Clubul Militar Român de Reflecție Euroatlantică și de Platforma Unionistă Acțiunea 2012. Toată lumea din presă știa că n-o să fie vorba de nici un fel de 1 Decembrie, o să fie vorba de chestiunea unirii cu Republica Moldova (numită în continuare RM), așa c-am vrut și eu să fiu acolo, chiar dacă nu mă invitase nimeni, ca de obicei. Am trimis un e-mail către cei de la Platformă, iar în cîteva minute aveam invitația („Accesul se face la ora 13,30 prin intrarea S2 (dinspre Parcul Izvor)”). La ora 13,28 am fost la poarta S2, unde, evident, nu se „făcea” nici un acces; contactul cu autoritățile se pierduse pe undeva pe drum, așa că tot poporul de ziariști a trebuit să așteptăm ca cei de la Platformă să parlamenteze o oră-ntreagă cu paznicii Parlamentului, și-n cele din urmă am fost lăsați să intrăm. Dezbaterea propriu-zisă a început la 14,40. Redau mai jos esențialul a ceea ce a spus fiecare vorbitor, precum și ora, ca să vă faceți o idee cît mai clară. Părerile mele le las pentru la sfîrșit, dacă nu-i cu supărare.

14,40, cuvîntul lui George Simion, de la Platformă: vă mulțumesc c-ați venit, ne-am adunat ca să dezbatem, hai să zică fiecare cum să facem unirea cu RM.

14,44, cuvîntul colonelului (rez.) Ion Petrescu, de la Club: vedem acum în Orientul Mijlociu că frontierele se negociază, state noi apar pe hartă, altele vechi dispar, Irakul s-a dus, Siria se duce, Libia nu se simte bine, dar UE se opune valului, noi ce facem?!

14,48, cuvîntul generalului (rez.) Constantin Degeratu: n-avem sprijin în UE, n-avem sprijin în NATO, momentul nu e favorabil, propun reforma armatei RM după model NATO, frontieră pe Nistru a RM, strategie comună de apărare (România și RM).

15,18, cuvîntul lui George Simion: e nevoie de o „foaie de parcurs”.

15,22, cuvîntul generalului (rez.) Eugen Bădălan: să ne întrebăm mai întîi dacă năzuința unirii este corectă! Și dacă da, atunci: cînd și cum? Eu cred că proiectul e realizabil pe termen mediu, iar centenarul Marii Uniri o să ne afle tot vorbind!

15,41, cuvîntul generalului (rez.) Mihai Mărgărit: nu sînt de acord cu colegul meu, intrăm într-o lume categoric multipolară, unirea n-o să ne-o dea nimeni mură-n gură, momentul depinde de noi și de nimeni altcineva.

15,57, cuvîntul lui George Simion: e nevoie de o consultare publică la care să ia parte cît mai mulți actori sociali, preferabil toți. E nevoie de referendum, preferabil un singur referendum pe teritoriul ambelor state, nu de două.

15,59, cuvîntul lui Petrișor Peiu: pot să răspund la una din întrebările de mai sus. În clipa de față, România este a 45-a economie a lumii. Bunăstarea pe care o dorim o vom avea atunci cînd țara se va plasa între primele 30 de economii ale lumii. Precedentul german ne învață că, imediat după reunificare, există un mic recul economic, urmat de o relansare puternică; prin unirea cu RM, România poate scurta cu 5 sau 7 ani intervalul de atingere a „top 30” economii mondiale, dar pentru asta trebuie urmat exemplul polonez, adică investiții diplomatice solide și sincere în țările vecine (near abroad) și introducerea în circuitul financiar a celor circa 80 de miliarde de euro care se găsesc momentan în depozite bancare în România, cam 50 de miliarde aparținînd firmelor și 30 de miliarde persoanelor fizice. La dobînzile bancare din prezent, acești bani nu produc nimic! Referitor la ideea referendumului organizat în ambele state, sînt categoric împotrivă. Nu avem nimic de așteptat de la RM. Statul este eșuat, economia este eșuată, societatea civilă este eșuată!

16,12, cuvîntul generalului (rez.) Stan Petrescu: nu mai avem elite care să reușească un moment ca 1 Decembrie 1918, iar cele pe care le avem se tem de unire ca de dracul. Astă-vară, cînd cu marșul tinerilor, de la Chișinău la București, au fugit toate „elitele” care-ncotro, unul n-a rămas să le ureze „Bun-venit acasă!”. Propun dezbatere publică asupra Constituției de la 1923 și adoptarea ei ca proiect de țară.

16,28, cuvîntul lui George Simion: astă-vară, BOR s-a implicat totuși!

16,32, cuvîntul colonelului (rez.) Anatol Munteanu: și eu sînt împotriva referendumului. În RM ar fi minune mare să voteze 20% pentru unire! La noi în RM, poporul e mancurtizat, propaganda grosieră prinde, oamenii cred ce văd la televizor. Nordul și sudul țării sînt pe altă lume, iar Chișinăul e 50%-50%.

16,40, cuvîntul lui Eugen Popescu (Romanian Global News): partidele politice nu au pe agenda publică chestiunea unirii pentru că nu le-a cerut nimeni așa ceva. N-ar fi o idee rea să le-o ceară militarii de carieră, membrii Clubului.

16,44, cuvîntul lui Marian Bărăgău (sindicatul Unitatea): sînt impresionat de dezbatere, dar cred că nu trebuie pusă căruța înaintea cailor. Mai întîi să vrea românii unirea și abia pe urmă să vedem ce spune și UE!

16,49, cuvîntul lui Andrei Vlăsceanu: referendumul nu este singura cale. Mai există una. Cetățenii României să solicite în masă cetățenia RM și apoi să voteze în deplină legalitate un partid unionist la Chișinău.

16,53, cuvîntul contraamiralului (rez.) Eugen Laurian: și eu sînt împotriva referendumului, simultan sau nu, în RM și în România. Un rezultat negativ ar îngropa proiectul unirii sau l-ar amîna cu zeci de ani. Creditul internațional al proiectului unionist ar fi zero, de atunci înainte. Și internațional, și național!

17,01, cuvîntul generalului (rez.) Ion Niculescu: nici în 1940, cînd România a pierdut provincia în favoarea Uniunii Sovietice, n-a existat vreun referendum. Totuși, nici eu nu cred că aceasta este soluția, ci crearea unor elite solide, capabile să realizeze unirea fără a urmări foloase proprii.

17,10, cuvîntul lui George Simion: atît în RM, cît și în România, există adversari ai unirii extrem de bine motivați personal din punct de vedere pecuniar. Nu ne luptăm cu morile de vînt! (dă exemple, cu nume, prenume și identitate socială).

17,12, cuvîntul lui Marius Văcărelu: da, în prezent frontierele se modifică. Pe continentul nostru, Ucraina este centrul acestei probleme. Ceea ce se întîmplă acum cu Ucraina va influența decisiv viitorul RM, cu sau fără România.

17,14, cuvîntul lui Constantin Corneanu (istoric): sînt categoric împotriva referendumului! Un drept istoric nu se pune la vot!

17,16, cuvîntul lui Iulian Popescu: precizez că BOR a suportat presiuni inimaginabile din partea Patriarhatului Moscovei, începînd din 1992 și pînă în prezent. Nu s-a discutat deloc aici, dar în RM există două biserici naționale ortodoxe, ambele recunoscute de stat. Situația este încurcată și tensionată.

17,18, cuvîntul lui Alexandru Surcel: unirile se fac în perioade de criză, nu pe timp de pace și stabilitate. E nevoie de o „foaie de parcurs” pentru secolul XXI, nu de comparații cu trecutul, și e nevoie acum!

17,22, cuvîntul generalului (rez.) Constantin Degeratu: orele sînt înaintate, închei cu o propunere concretă și cu sublinierea a ceea ce-am afirmat la început. Propun constituirea unui „Sfat al Țării” virtual (probabil, similar cu cel din Chișinău, dintre decembrie 1917 și aprilie 1918 – nota mea), în care să se dezbată public chestiunile pomenite aici. Subliniez că RM are nevoie de reforma forțelor sale armate și de frontieră pe Nistru.

Asta a fost tot. M-am luat geaca din cuier, mi-am strîns catrafusele și-am plecat. Organizatorii n-au fost d-ăia neserioși, care nu știu cum să spargă bani și cheamă ziariști ca să-i îndoape cu mîncare și băutură, în speranța c-o să fie pupați în fund; ne-au dat doar apă. Pe de altă parte, păreri nu mi-a cerut nimeni, așa că mă rezum la impresii personale de la eveniment: old boys au vorbit mult și emfatic; tinerii au fost scurți și la obiect; din toți ziariștii aflați în sală, doar doi au luat notițe, restul au căscat, s-au fîțîit spre toaletă și-au stat pe tablete și telefoane; celălalt era un ochelarist, nu i-am văzut ecusonul, dar am eu bănuielile mele; niciunui antiunionist nu i s-a dat cuvîntul (poate nici n-a fost invitat vreunul!); securistul ce-a supravegheat totul în sală era un chelios, un urît, se prefăcea că e și el militar în rezervă; cît timp nu sînt bani în afacerea asta cu unirea, așa vor fi făcute acțiunile, cu suflet mare și buget mic, dar cînd vor apărea banii, peisajul uman se va schimba total. Și cel jurnalistic, vă garantez.

Mihai Buzea este jurnalist la Caţavencii.

#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.