Cu doar două puncte acumulate, după două meciuri lejere cu Albania, la Bucureşti, şi Belarus, la Minsk, echipa naţională le-a sfîşiat sufletele sărmanilor români. Dar nu numai acestora.

Moderator TV: Domnule Agamiţă Dandanache, aţi văzut meciul cu Belarus?
Agamiţă Dandanache: Care meţi?
Moderator TV: Belrus – România 0-0. Încă un egal pentru tricolori... Franţa a bătut Bosnia cu 2-0 şi sîntem acum pe locul 5. Doar Luxemburgul mai e în spatele nostru.
Agamiţă Dandanache: Belarus – România? Şi scorul?
Moderator TV: Şi scorul 0-0. Sîntem pe ducă...
Agamiţă Dandanache: Da’ cu ţine am zucat?
Moderator TV: Cu Belarus, la Minsk. Avem două puncte după două partide.
Agamiţă Dandanache: Îmi pare foarte rău să aud asa ţeva.
Moderator TV: Deci n-aţi văzut meciul… Am fi dorit să comentăm pe marginea lui.
Agamiţă Dandanache: Ba l-am văzut, numai că n-am fost prea atent, eram la un pahar cu Mirţea Sandu si Ionuţ Lupescu.
Moderator TV: Nu mai spuneţi, cu Sandu şi Lupescu? Cu ce ocazie?
Agamiţă Dandanache: Cu ocazia aledzerilor, puicusorule, cu ocazia aledzerilor noului selecţioner. Stii, Hadzi si Boloni sînt liberi si colo si dincolo, si dincolo... Si eu mi-am adus aminte de bătrînul pistolar Haladzian, ca am văzut, alaltăieri, filmu cu Dzac Kevorkian, Doctoru Moarte, stii, ăla cu Al Paţino. Si asa am zis eu sa punem la cîrma naţionalei tripleta Haladzian - Vosganian - Agopian.

Moderator TV: Foarte interesant ce spuneţi dvs, însă vă întrerup două minute, o avem la telefon pe doamna Fefeleagă. Rămîneţi pe fir, vă rog. Doamna Fefeleagă, cum vi s-a părut meciul de la Minsk?
Fefeleaga: Noa, cum să fie, mă? Slab, mă, mai slab ca Bator al meu. Da’ io nu-mi fac griji, am încredere mare în băiatu lu Mircea Lucescu. Se vede că e om bun la suflet.
Moderator TV: Credeţi că mai avem şanse la calificare?
Fefeleaga: Ho, mă, sărăcanilor! Staţi oleacă că nu dau tătarii! Să vedem şi meciu cu franţujii, de la Paris şi mai vorbim atuncea, mă ţiganilor! Se întoarce Mutu, se mai primenesc băieţii, o scoatem noi la capăt.
Moderator TV: Păi, scumpă doamnă, în ritmul ăsta îmbătrînim şi nu mai pupăm în veci vreun turneu final.
Fefeleaga: Pupaţi pe muma-dracului, mă! Noa, hai că mă ţineţi din treabă cu vorbăria voastră lungă şi ajung la sapă de lemn.
Moderator TV: Săru’ mîna doamnă, spor la treabă! Revenim la domnul Dandanache. Mai sînteţi pe fir?
Agamiţă Dandanache: Mai sînt, cum să nu mai fiu? Sînt eu bătrîn si un pic cam ameţit după spriţurile de la FRF, dar mai sînt, cum să nu mai fiu?

Moderator TV: În cazul ăsta, mai aşteptaţi un minut, că-l avem la telefon pe Lefter Popescu.
Agamiţă Dandanache: Pe amicu Lefter Popescu în persoană?
Moderator TV: Chiar pe el!
Agamiţă Dandanache: Bine te-am regăsit neicusorule, spune-mi, de data asta ţi-au iesit beletele?
Lefter Popescu: Ţi-ai găsit! Eu şi norocu! De cînd a venit Lucescu junior la naţională nu mi-a mai ieşit nimic.
Agamiţă Dandanache: Se-nţeledze că iară ai pariat pe tricolori ca un dobitocu ţe esti... Niţi nu se putea altfel...
Lefter Popescu: Ei aş! Am mizat 10 milioane-n cap pe scor corect. Desigur, m-am împrumutat de lovele. Belarus – România 0-0 şi Bosnia – Franţa 0-2. Dacă prind, iau un miliard. Nici n-am apucat să văd meciurile că ne-a ţinut turbatul pînă adineauri la canţilerie.
Moderator TV: Glumiţi, domnu Popescu?
Agamiţă Dandanache: Ţe spui tu acolo, neicusorule? Ai innebunit la cap? Cheamă, degrabă un taxi si hai să ridicăm cîstigul, că ai nimerit de data asta!
Lefter Popescu: Nu mă-nnebuni, soro!
Agamiţă Dandanache: Nu te-nnbunesc, neicusorule. Nu-nţeledzi că esti miliardar? Îţi ziţe omul de două ori si tu tot nu priţepi...
Moderator TV: Domnule Popescu, sigur n-aţi pus viceversa, Belarus – România 0-2 şi Bosnia – Franţa 0-0? Sînteţi specialist...
Lefter Popescu: Ba bine că nu! De data asta am mers la două capete, am pus şi cum trebuie şi viceversa. Numai că nu găsesc beletele... Auleo, simt că mor! Nu mai ştiu unde am pus beletele!
Agamiţă Dandanache: Care belete?

Moderator TV: Nu vă pierdeţi cu Firea,domnule Popescu. Chiar acum am primit un telefon cu taxă inversă de la domnul Hagi Tudose. Acesta susţine că, aseară, de beat ce eraţi, v-aţi uitat pardesiul la dumnealui.
Lefter Popescu: Da, mi-am amintit, sînt în buzunarul de la pardesiu!
Moderator TV: Şi mai zice că l-a vîndut pe un salam de Sibiu domnului Stănică Raţiu.
Lefter Popescu: Care Stănică Raţiu?
Moderator TV: Cum care Stănică Raţiu, domnule Popescu? Stănică Raţiu, soţul Olimpiei, fiica mai mare a Aglaei, sora lui Costache Giurgiuveanu.

*****
(Video: Belarus – Romania 0-0)

Claudiu Bolozan este jurnalist şi autorul blogului vivir para contarla.