Nu trăiești singur, dar suferi pe cont propriu

3 mai 2016
Nu trăiești singur, dar suferi pe cont propriu jpeg

Comunitatea filmul danez are ca titlu original Kollektivet. Dacă s-ar fi tradus Colectivitate, poate ne-am fi gîndit la evenimentul tragic recent întîmplat la noi. Oricum, titlul tradus este o bună alegere.

Filmul poate fi înțeles în multe sensuri, atinge subiecte autonome cum ar fi traiul împreună, spațial vorbind, fără a fi vorba de o familie largă; de asemenea infidelitatea/adulterul, frămîntările adolescenței, relația individualism (”me-culture”)/colectivism, relația real/virtual și chiar un fel de neo-hippism. Dar, poate, intenția filmului este să aducă în prim plan empatia, o temă atît de discutată astăzi.

Pe scurt, urmărim dorința spontană a unui grup de oameni - fără legături de sînge - să trăiască împreună în casa foarte frumoasă și mare, cu etaje și scară interioară, a unui arhitect. Așa s-a înfiripat o comunitate. Arhitectul, Erik, de vîrstă medie, are o soție, Anna, cu o carieră consolidată de știristă la televiziune și o fiică, Freja, de 14 ani. Anna este cea care se opune vînzării casei moștenite de soțul ei de la tatăl lui. Ea ar vedea-o locuită de prieteni, într-o democrație și înțelegere obținută prin dorința și eforturile fiecăruia. Ce dacă e proprietatea lui Erik? Acum este a tuturor. Se stabilesc reguli, se plătesc chirii, se gătește prin rotație, totul se împarte, și se trece peste dispute prin discuții deschise în jurul mesei, la „ședința casei”. În casă vor locui doi copii, Freja și copilul mic al unui cuplu, care cînd cunoștea pe cineva străin îi spunea imediat acestuia că el urma să moară la nouă ani, fiind bolnav rău de inimă.

Viața acestei comunități curgea într-un ritm normal, păreau bine dispuși și bucuroși, mîncau împreună, petreceau timpul împreună, vorbind, bînd bere și fumînd. Plutea un aer tineresc, parcă lipsit de percepția gravă a vieții din exteriorul casei. Dar Erik se îndrăgostește de o studentă, foarte tînără, foarte frumoasă. Fiica lui îi găsește împreună și îi propune tatălui să nu-i spună mamei nimic, dar el consideră că în viață nu trebuie să trăiești cu minciuni. Așa că vorbește cu Anna despre relația lui cu studenta, Emma, iar discuția este calmă, tristă, chiar dacă doar la suprafață. Anna propune ca Emma să vină în comunitate și să stea măcar ca musafir o vreme, și apoi vor vedea cum merg lucrurile. Și așa se și întîmplă, numai că Anna nu rezistă, ”o ia razna”, este un om sfîșiat de durere.

Pînă la urmă, fiica ei îi spune că acea casă este distructivă pentru ea și că singura soluție pentru Anna este să plece. Deși cînd membrii comunității trec printr-un moment greu, se îmbrățișează, foarte empatic, doi cîte doi, plecarea Annei nu are nimic dramatic. Ea iese pur și simplu din scenă cu două bagaje mici, la fel ca Ole, primul prieten care venise în comunitate la început, cu două bagaje mici, să se refacă după ce fusese „un pic rupt de realitate” pentru că îl părăsise partenera. Pînă la urmă, Anna, care avusese ideea inimoasă a traiului în comun, și pe cea de a o aduce pe Emma în comunitate, își pierde casa, bărbatul, slujba și locul în comunitate.

Există în film unele lucruri care denotă, cu siguranță, intenție din partea regizorului. În primul rînd, femeile sînt cele care inițiază gesturi erotice: întîi Anna, în pat cu Erik; apoi Emma - care îl urmărește pe Erik în biroul lui și îi cere s-o sărute; însăși Freja urmărește pe stradă un băiat necunoscut, pe care îl sărută, ceea ce îl face pe acesta s-o invite în casă. Cînd îi spune să se dezbrace, ea se supune, la fel ca tatăl ei, și urmează o scenă de sex, ca și programat.

În al doilea rînd, cînd Anna povestește tuturor, la masa de seară, un vis în care ea se iubea cu Erik, iar cineva din grup o întreabă dacă-i cere Emmei să împartă același bărbat. Privirea Emmei pare să spună că și ea poate va trece printr-o asemenea situație mai tîrziu, impresie accentuată de asemănarea fizică dintre Anna și Emma. Aceeași senzație o ai și în scena în care Freja îi declară iubitului ei, el aproape adormit, că-l iubește. Privirea Frejei are ceva trist, ceva ca și cînd ea înțelesese din ce trăise în comunitate – că binele și răul se împletesc în viață, că totul este efemer, doar se întîmplă, dar timpul își vede de treabă, trece, te bucuri și suferi. Marea schemă a vieții este plină de imprevizibil. Într-o scenă, Anna o ține cu un braț pe umeri pe Freja de o parte și pe Emma, pe de altă parte. Ca și cum viața trebuie înțeleasă, așa cu ce aduce ea. Un pact încercat de Anna fără succes.

Aș spune că filmul vrea să ne spună că nu mai există mitul duratei, că dragostea apare și dispare, că Erik o iubea pe Anna, dar n-o mai iubea ca femeie, că într-o iubire trebuie să existe iubirea de om și iubirea de sex, amîndouă.

Aș mai spune că empatia nu rezolvă nefericirea individuală. Ea contează, desigur, există cînd înțelegem că toți putem trece prin ceea ce trece cineva nefericit, dar mai mult nu se poate. Nu e o soluție, dar o acceptăm tacit și-i înțelegem limitele, atunci cînd citim limbajul de lemn al condoleanțelor. Poate, un jind utopic. Empatia nu este un tort pe care-l împarți în porții și tu, cel devastat, ca Anna, iei o porție. Nu, tortul este al tău pe de-a întregul. De aceea Anna a fost exclusă din grup, pentru că trebuia să-și mănînce tortul singură. Doliul pentru o relație se trăiește singur. Cît poate, oare, să ajute proximitatea fizică să faci față durerii/suferinței individuale?

Poate că filmul poate fi privit și ca o meditație asupra a ceea ce astăzi numim neo-monogamie, la monogamia serială și la aranjamentele de viață. Dar și asupra comunităților virtuale, intangibile, ca Facebook-ul, cele care neglijează contactul fizic, tactilitatea, care nu realizează că există o nevoie atavică de apropiere fizică, de atingere, îmbrățișare, de caldura mîngîierii pe nu ți-o dă nici un like (atenție la povestea spusă de unul dintre personaje despre experimentul cu 60 de nou născuți al unui rege de odinioară). Oare chiar degeaba s-a impus comunicarea neverbală?  Chiar și cînd sîntem empatici cu cineva nefericit sau nenorocit, noi spunem că ”sîntem alături”. Aș mai aminti performanța minunată a actriței Trine Dyrholm în rolul Annei și răgazul bine venit al imaginii pe ochii ei sau ai Frejei. E de gîndit dacă nu cumva Freja este personajul principal, cea care este la vîrsta la care vrea să înțeleagă viața privind în jurul ei, asistînd la bucuriile și dramele adulților.                     

Aurora Liiceanu este psiholog.

Cea de a XX-a ediție a Festivalului Filmului European se desfășoară în București (5-15 mai 2016), Baia Mare (13-15 mai), Cluj-Napoca (20-22 mai), Tg Mureș (20-22 mai), Hunedoara (27-29 mai) și Timișoara (27-29 mai). Programul complet: http://ffe.ro/Filme-Program.html

Filmul Comunitatea (Danemarca, 2016), va fi prezentat la București pe 5 mai, la cinema PRO, în la gala de deschidere a Festivalului, în prezența actorului Lars Ranthe (Ole). De asemenea, filmul va fi proiectat și duminică, 15 mai, la cinemateca Eforie. Mai multe detalii despre film: http://ffe.ro/Filme-Program/Comunitatea-(Danemarca).html

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.