„Muzica mea nu lasă pe nimeni indiferent” - interviu cu Angelo BRANDUARDI

17 august 2015
„Muzica mea nu lasă pe nimeni indiferent”   interviu cu Angelo BRANDUARDI jpeg

Începe Festivalul Dilema veche la Alba Iulia, unde veți fi prezent. Ce ne puteți spune despre concertul dvs. din 23 august?

Va fi un concert variat, care va conține piese din întreaga mea carieră – și cele cunoscute, și cele mai puțin cunoscute. E un concert împărțit în două. Prima parte va acorda mai multă importanță ritmului, civilizației tobelor. Partea a doua va reprezenta civilizația sufletului, a spiritului, așadar muzica va deveni mai rarefiată, mai ezoterică, mai magică. Asta pentru a demonstra că se poate ajunge la transă prin intermediul muzicii atît datorită ritmului, cît și minimalismului. Partea a doua va fi cîntată sub deviza “cu cît mai puțin, cu atît mai mult”. În schimb, prima parte va conține un aport ritmic substanțial. În ambele părți, vom fi în căutarea extazului, pentru că muzica nu e ceva care se desfășoară “aici și acum”, ci este o viziune împinsă dincolo de poarta închisă, dincolo de zid. E ca și cum ai intra într-o grădină secretă, dimineața: desculț, cu discreție și în tăcere.

Care va fi raportul dintre repertoriul “pop” și cercetările dvs. legate de muzica veche?

Va fi și asta, chiar dacă nu într-o manieră evidentă. Eu țin concerte dedicate integral muzicii vechi, am ținut unul chiar săptămîna trecută. Caracteristica mea dintotdeauna a fost amestecul între cele două domenii. Eu sînt un artist crossroads, nu sînt un artist pop, nici unul clasic, chiar dacă vin dinspre muzica clasică. Țin totuși să reamintesc că sînt un cunoscător destul de profund al muzicii populare românești, de care m-am folosit de mai multe ori în unele dintre piesele mele. Este o muzică foarte frumoasă, sublimată în minunatul nai al lui Gheorghe Zamfir.

Concertul dvs. de la Festival face parte dintr-un turneu european. Ce ne puteți spune despre acest turneu?

Sîntem în turneu de ceva timp. Am fost în Franța, apoi în Germania, acum sîntem în Italia, apoi venim la Alba Iulia. După o scurtă pauză pentru vacanțe, reluăm turneul în Elveția și Austria. Este un turneu bazat pe tipul de concert, pe conceptul despre care am vorbit la început. Va dura cîteva luni, se va încheia anul viitor. Totul merge foarte bine, oamenii sînt fericiți. Partea a doua – incredibil, dar adevărat – are parte de înțelegere în aceeași măsură ca și prima, deși, la nivel muzical, este mai dificilă. Ceea ce mă umple de bucurie, căci extazul e mai frumos decît exaltarea.

Într-un alt interviu, acum cîțiva ani, vă declarați de acord cu definiția pe  care v-a dat-o un jurnalist italian: “Angelo Branduardi e ca usturoiul”. Sînteți în continuare de acord cu ea?

Sînt întru totul de acord. E cea mai frumoasă definiție care s-a dat vreodată muzicii și imaginii mele. Jurnalistul Marco Mangiarotti, care-mi e bun prieten, a spus că muzica mea e ca usturoiul: un gust foarte exact, foarte ușor de recunoscut, pe care îl iubești sau îl urăști. Muzica mea nu lasă pe nimeni indiferent. Sînt multe persoane care o iubesc și multe care o urăsc. Și e bine că e așa. Căci artiștii pentru toate anotimpurile nu sîn artiști adevărați. Un artist trebuie să împartă publicul.

Acum cîteva decenii, în primii dvs. ani de activitate, succesul era definit altfel față de cum e definit astăzi. Care e locul muzicii dvs. speciale în lumea de azi, în care succesul are o altă dimensiune?

Succesul, astăzi, are dimensiunea temporală de 6 luni. Mă refer la talents show, unde există un învingător care dansează doar o vară și apoi dispare. Muzica e  făcută fără inimă și cu mijloace economice precare și nu mai există, din partea caselor de discuri – care practic nu prea mai sînt și în curînd nu vor mai fi deloc – capacitatea de a  cultiva artiștii, dîndu-le timp. Căci artistul nu se naște învățat, are nevoie de timp pentru a evolua, are nevoie de timp pentru a gîndi, are nevoie de timp pentru a crește. Toate acestea nu mai există azi. E un mare păcat. Așa încît chiar și potențialele talente care ar putea exista sînt tîrîte de o maree de zgomote. Căci muzica de la radio este zgomot. E zgomotul  de care îți dai seama la 3 dimineața, cînd totul e tăcut și îți dai seama ce e liniștea. Și în acel moment îți spui “deci ce era înainte era zgomot”. Eu fac muzică de 45 de ani, nu mai am nevoie să demonstrez nimic. Joc “în prelungiri”. Muzica mea e o muzică de nișă, are are însă nișe numeroase. E și o nișă de hit parade, aproape incredibil, unde ascultătorii demonstrează că iubesc ce fac eu. Fiind nu doar un artist italian, ci un artist internațional, am posibilitatea să fac ceea ce vreau. Este maximum ce-și poate dori un artist.

Muzica dvs. e iubită de generația mea, care o ascultă de 30-40 de ani, dar și de un public tînăr. Cum vedeți relația dintre ceea ce faceți și noile generații?

Vin mulți tineri la concertele mele în ultima vreme și sînt mulți tineri care au cumpărat ultimele mele discuri, care sînt tot ce se poate imagina mai anticomercial, precum Il Rovo e la Rosa. E un salt generațional, care apare la fiecare 3-5 ani, căci o parte din publicul vechi te abandonează, iar dacă nu ai un public nou, cariera ta s-a terminat. Sînt foarte fericit să-i văd pe tinerii care se apropie de muzica mea. La ultimul concert de muzică veche pe care l-am dat acum o săptămînă erau foarte mulți tineri și adolescenți  care veniseră să asculte ceva diferit. E nevoie de diversitate, de originalitate. Pentru a fi original și diferit, trebuie să ai un caracter puternic, adică un caracter rău. Iată de ce se spune despre mine că am un caracter rău. Dar sînt o persoană amabilă.

Mulțumesc, ne vedem la Alba Iulia. Nu uitaţi să luați cu dvs. și “caracterul rău”, o să fie nevoie.

Mulțumesc, a fost o plăcere. Un salut tuturor! Ne vedem foarte curînd în Alba Iulia. Va fi un festival variat și frumos. Sînt foarte curios și foarte fericit să vin pentru prima dată în România.

interviu realizat de Mircea VASILESCU

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.