Mindfulness, filozofie sau modă?

26 martie 2019
Mindfulness, filozofie sau modă? jpeg

Mindfulness-ul este un concept care își are rădăcinile cele mai importante în filozofia orientală, în budism și hinduism. În context filozofic și religios, termenul este strîns legat de meditație și alte practici precum yoga. În lumea vestică, mindfulness a pătruns în context secularizat, în domeniul academic din SUA sau în practica psihoterapeutică. La nivel psihologic, conceptul de mindfulness are o gamă largă de aplicații, fiind la baza unor metode și tehnici foarte eficiente în managementul stresului sau terapia depresiei și a anxietății. Mai tîrziu, aplicațiile lui s-au extins la domenii mai vaste precum gestionarea emoțiilor, parenting, educație relațională etc.

Definit concret, mindfulness înseamnă „a fi prezent” în momentul de față, a fi conștient de ceea ce ți se întîmplă, o formă de analiză, la rece: gîndesc că gîndesc, conștientizez ce simt, înțeleg ce mi se întîmplă, eu sînt prezent aici și acum.

Conceptul este un instrument valoros pentru echilibrul nostru emoțional. Cînd  ne confruntăm cu o suferință, cînd durerea unei pierderi sau anticiparea unui eșec ne tulbură, putem deveni prizonierii propriilor noastre căi de a rezolva problemele. Căci cele mai disfuncționale și dificile strategii pe care noi le avem – cele de coping, de a face față,  într-un mod de criză sînt tocmai strategii de disociere, de evadare: să nu te gîndești la ceea ce ți se întîmplă, să bagi emoțiile negative sub covor, să te gîndești la altceva. Or acest tip de strategie nu face decît să perpetueze și să accentueze problemele de care vrem să scăpăm. Așadar, mindfulness-ul poate fi un exercițiu foarte bun cînd vine vorba despre anxietăți sau de adicții – disfuncționalități care au la bază acel mecanism al evadării constante, al fugii de emoții care ni se par de netolerat, ignorînd faptul că tocmai această evadare ne alimentează în continuare și mai mult anxietățile și dependențele.

Mindfulness-ul poate fi privit și ca atitudine pe care o poți exersa cu sau fără sprijin, și o poți dezvolta printr-o serie de exerciții care să se focalizeze atît pe ceea ce gîndești, dar și pe corp. Există tehnici și metode de a exersa sau a practica această stare de conștientizare și prezență acută, cele mai multe dintre ele pornind de la senzațiile și percepțiile propriului corp. De la exerciții de relaxare și respirație în care să fii conștient ce se întîmplă cu corpul tău (extrem de utile pentru  noi, cei care trăim într-un mediu urban, deconectați de corpul nostru) pînă la cele de meditație, există mijloace prin care ne putem antrena pentru a fi mai conștienți de sine.

Bineînțeles, există și dificultăți în practicarea mindfulness-ului. sîntem atît de obișnuiți să fugim de propria suferință încît confuntarea cu propriile emoții, accesul la ceea ce nu ne-am permis să simțim și să procesăm, poate fi privit ca o amenințare copleșitoare. În unele contexte, persoane care se luptă cu anxietatea și depresia pot ajunge într-o stare în care elimină factorii de distragere, încearcă să se conecteze la propriul corp și devin copleșiți de intensitatea trăirilor.

O altă dificultate este legată de procesarea suplimentară de care are nevoie creierul nostru pentru meta-analiza comportamentului, a propriilor gînduri și reacții. Creierul nostru este capabil de prize de conștiință, de momente în care ne conștientizăm pe noi înșine dar procesarea paralelă nu este posibilă. Orice sarcină suplimentară de analiză, înțelegere, conștientizare consumă ceva din resursele creierului și încetinește unele procese pentru că fiecare sarcină stă în așteptare pentru a fi realizată în faze scurte, succesive. Astfel, deși pentru procesarea și gestionarea emoțiilor, cît și pentru crearea unui spațiu intim într-o relație, starea de mindfulness este un instrument necesar și extrem de util, există unele procese pentru care avem nevoie de toată energia disponibilă conștientizarea continuă nu este productivă.

Există studii consistente legate de faptul că noi sîntem fericiți și productivi mai ales cînd reușim să intrăm într-o stare care se numește „flow”. Această stare de flux apare atunci cînd faci ceva de care ești pasionat și timpul se oprește în loc, nu mai simți nimic nu te mai concentrezi asupra ta deloc, sau aproape deloc, devii una cu obiectul muncii și concentrării tale. E situația pianistului care se așază în fața pianului și pune degetele pe clape - nu mai există nimic în univers pentru el. E cazul matematicianului care e fascinat și provocat de o problemă sau de frumusețea unei ecuații. I se întîmplă medicului care petrece ore întregi pentru o operație complexă.

Din această perspectivă, există un „pericol”  al mindfulness-ului ar fi suprautilizarea. Cînd îmi propun să fiu atît de conștient și de prezent în fiecare moment din viața mea și fac dintr-un instrument un obiectiv în sine, pot ignora sau chiar dezechilibra aspecte care țin de muncă sau de procesul creativ. Așa cum retina obosește dacă stai tot timpul cu ochii focalizați pe un obiect, nu poți sta în mindfulness tot timpul: e un exercițiu, o atitudine, un instrument de aplicare a unei filozofii de viață. Prin suprautilizare și trivializare, poate deveni o “modă”, un alt cuvînt golit de semnificație din vocabularul omului postmodern, urban, (hiper)consumator de servicii și experiențe.

Ca atitudine, conștientizarea propriilor trăiri presupune deschidere spre sine,  acceptare a ceea ce sînt ca om în lume și explorarea continuă a universului meu interior. Obiectivul este transcendent.

a consemnat Stela GIURGEANU

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.