Metafizica legendelor urbane

27 octombrie 2010
Metafizica legendelor urbane jpeg

Monkey Sandwich, cel mai recent spectacol creat de Wim Vandekeybus (fondatorul companiei belgiene Ultima Vez), a deschis ediţia de anul acesta a festivalului Explore Dance. Wim Vandekeybus este recunoscut drept unul dintre cei mai importanţi creatori în dansul contemporan şi artele vizuale. Stilul său inconfundabil sintetizează filmul, fotografia, dansul şi muzica.

Spectacolul Monkey Sandwich opune şi armonizează concomitent două planuri: cel scenic, dar şi proiecţia unui film creat chiar de Wim Vandekeybus. Subiectul spectacolului: un copil nenăscut este conectat la lumea părinţilor săi (mai ales a tatălui) prin film. Scena reprezintă, astfel, realitatea intrauterină, iar filmul „lumea de afară”, în care copilul urmează să intre cu toate posibilităţile sale de dezvoltare. Scena este lumea lui „încă nu”, realitatea embrionară a ceea ce se configurează sub forma unui viitor destin. Legătura dintre cele două planuri este realizată de Wim Vandekeybus cu o fineţe de ceasornicar. Relaţia dintre viaţă şi moarte, dintre substanţa scenică şi cea filmică, dintre semnificaţiile cuvintelor şi ecoul lor în corpul copilului nenăscut (admirabil interpretat de foarte tînărul Damien Chapelle) presupune elaborarea unui mecanism foarte exact cu care Vandekeybus răstoarnă percepţii tradiţionale: biografia personajului principal este o vieţuire întru nenaştere, care păstreză intacte nenumărate posibilităţi.

Ireversibilitatea acţiunilor din film contrastează cu absenţa unor delimitări la nivelul biografiei personajului din scenă. Planul filmic este construit pe baza unor legende urbane cu valabilitate universală. Wim Vandekeybus jonglează cu mituri, creînd o plasă de semnificaţii şi simboluri abundente care însă nu-şi pierd nici o clipă coerenţa. Prin planul scenic este elaborată o metafizică a legendelor urbane: materialitatea scenei funcţionează ca principiu ce alimentează realitatea deja existentă a filmului. Fiecare poveste, fiecare întîmplare din film, tot labirintul de situaţii prezentate se hrănesc din indeterminarea care populează planul scenic al copilului nenăscut.

Relaţia dintre viaţă şi moarte, punctele de conexiune dintre ceea ce există deja şi ceea ce e pe cale de a se naşte, imaterialitatea principiilor metafizice şi materialitatea lumii aşa-zis reale sînt răsturnate la nivelul semnificaţiei şi turnate într-o formă artistică impecabilă. Mecanismul pus la punct de Vandekeybus anticipează pînă şi posibilele obiecţii care s-ar putea aduce modului în care şi-a înscenat ideile. În general, cînd în timpul unei acţiuni scenice are loc şi o proiecţie, concentrarea publicului este afectată. De data aceasta, imposibilitatea publicului de a avea acces la tot actul artistic face parte din concept. Ceea ce spectatorii pierd reprezintă ecouri ale posibilităţilor pe care copilul le-ar pierde la rîndu-i prin intrarea în lume. Cel care priveşte are deja o biografie, în faţa lui se construieşte o biografie. Principiul de funcţionare a unei biografii este tocmai anularea celorlalte posibilităţi aflate în plan virtual.

După ce a tratat tema infanticidului în spectacolul PUUR, devenit suport al filmului Here After (semnat de Wim Vandekeybus şi proiectat în cadrul festivalului Explore), artistul belgian alege să trateze tema ne-naşterii. Faptul că la baza unui astfel de act artistic stă conceptul de legendă urbană (explicitat prin film) nu este întîmplător. Ceea ce sîntem, cu biografia noastră creată prin aneantizarea unor infinite posibilităţi de dezvoltare, se hrăneşte dintr-un rezervor mitologic care conţine şi ceea ce nu vom mai putea fi vreodată. Pentru că ne-am născut.

Gina Şerbănescu este critic de arte vizuale.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.