Fallen Angel

27 martie 2013
Fallen Angel jpeg

Filmul "

” (1945), realizat de

, rulează joi 28 martie 2013 de la orele 19.00 (în versiunea originală cu subtitluri în limba engleză) în sala de cinema a UNATC, în cadrul

. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Irina Trocan şi Mihai Kolcsar. Intrarea la proiecţie şi la dezbaterea ulterioară este liberă.

"The creator of Laura does it again!”, anunță trailer-ul pentru Fallen Angel – un film noir regizat de Otto Preminger în 1945 – și, în contextul lansării filmului, e o tehnică de promovare bună. Poate că de la un film de cineclub nu v-ați aștepta să fie reiterarea unui succes de casă din anii precedenți, dar studioul de film care l-a produs nu avea ambiția să creeze un clasic. Cît despre ambițiile lui Otto Preminger, ei bine, aici e mai mult de discutat.

Fallen Angel a apărut cînd noir-ul era deja un gen comercial (inaugurat, conform istoriei mainstream de film, de Şoimul maltez al lui John Huston) care avea avantaje clare. Acţiunea noir-urilor avea, de obicei, ca decor mediul urban contemporan, deci costurile de producţie erau mai mici ca în cazul filmelor istorice, de exemplu; chiar mai mult, pentru că imaginea lor trebuia să sugereze o atmosferă tenebroasă şi claustrofobă, puteau fi filmate în interioare întunecate şi mobilate sărăcăcios (umbrele de pe platou puteau ascunde colţurile pustii). După unele surse, Laura, primul film din cariera lui Preminger de care autorul e mîndru şi, de altfel, un reper incontestabil în istoria genului, a fost plănuit ca un film de serie B – o producţie mai ieftină şi de importanţă secundară, care urma să fie proiectat în sălile de cinema împreună cu un film mai scump. Cu toate astea, sunt mai multe motive pentru care merită ţinut minte Laura (ca multe alte filme de serie B) decăt premierele răsfăţate de studiouri din aceeaşi perioadă – atunci, la fel ca acum, investiţiile mai mari însemnau mai puţină libertate artistică.

Aşadar, Otto Preminger (unanim recunoscut drept autor de criticii de la Cahiers du Cinéma) avea ceva mai multă libertate, în limita convenţiilor contemporane, să prelucreze nişte elemente generice după bunul plac, iar Laura deja anunţă un regizor plin de resurse. (Prefer să folosesc în această prezentare Laura în loc de Fallen Angel pentru a demonstra cum operează Preminger ca să evit să vă dezvălui răsturnările de situaţie din filmul pe care îl vom proiecta la cineclub). Laura începe odată cu  investigaţia unui poliţist, McPherson (Dana Andrews), care caută vinovatul pentru uciderea personajului eponim (Gene Tierney în rolul unei femei de carieră cu calităţi personale deosebite, pe care şi-o dispută doi bărbaţi: un jurnalist excentric care i-a fost mentor şi un playboy care are nevoie de sprijinul ei financiar). În loc să avanseze investigația prin descoperirea unor noi dovezi care ne indică vinovatul, ce se dezvăluie e mai degrabă rolul fiecărui suspect în viața ei; iar polițistul, un tip dintr-o bucată ajuns între oameni de societate perfizi, abandonează treptat procedura și devine tot mai absorbit de fermecătoarea și inocenta Laura. Narațiunea încetinește pînă cînd se descompune într-un fel de torpoare onirică, iar imaginea pregnantă devine cea a portretului Laurei tronînd deasupra șemineului din apartamentul ei, portret pe care McPherson îl admiră în timp ce zace dărîmat într-un fotoliu, izolat de ceilalți; coloana sonoră a filmului e creată special să accentueze onirismul. E deja evident în acest punct al filmului că regia lui Preminger e mai importantă decît intriga polițistă (prin mijloace pe care le voi explicita mai jos), însă continuitatea narativă mai suferă o zdruncinătură puternică: Laura se întoarce; cadavrul ei era, de fapt, al unei alte femei. Imaginea ei strălucitoare se disipează – în realitate e mult mai simplă. Se disipează și iluzia că scopul anchetei e răscumpărarea răului care i-a fost făcut Laurei: imediat ce apare, din victimă, se transformă în suspectă de crimă.

Fallen Angel are în comun cu Laura instabilitatea intrigii și a relațiilor dintre protagoniști; într-un sens, e chiar mai reușit, o dovadă certă că Preminger își rafinează stilul. Orășelul de pe lîngă San Francisco în care e plasată acțiunea e mai spațios decât decorul cvasi-teatral din Laura și îi permite camerei o mai mare fluiditate în mișcări. Ca în filmele de mai tîrziu ale lui Preminger, și în Fallen Angel, personajele sunt urmărite echidistant, pe când, în Laura, jurnalistul era demonizat, iar playboy-ul era ținut cu prudență la marginea intrigii, să nu strice echilibrul narativ. În Fallen Angel, fiecare personaj evoluează surprinzător: aventurierul (Dana Andrews, din nou) are șansa de a-și judeca retrospectiv acțiunile și de a lua decizia corectă pentru că e ghidat de circumstanțe; femeia fatală (Linda Darnell) e neașteptat de convențională în aspirații și neprevăzut de benefică prin rolul pe care îl joacă; fata cuminte e, de la un punct încolo, îndărătnică și complet irațională.

Criticul Chris Fujiwara încearcă să delimiteze precis mărcile stilistice ale regizorului, pornind de la o afirmație făcută de Jacques Rivette într-un articol în care îl elogia. După Rivette, mizanscena e „crearea unui complex precis de decoruri și personaje, o rețea de relații, o arhitectură de conexiuni, un complex animat care pare suspendat în spațiu.” Fujiwara explică mai departe: „Preminger reprezintă vîrful acelui tip de cinema pe care îl definește aici Rivette (care poate fi numit «clasic»): unul în care corpurile, mișcările, spațiile, gesturile și dialogul sînt restrînse în interiorul unei unități care fluctuează constant, a cărei înțelegere transcendentală e totodată funcţia operei şi o promisiune alunecoasă postulată de mediu. Crucială în această concepție a cinemaului e puterea camerei de a lega personajele de loc. Cadre cu exteriorul clădirilor, cu oameni intrînd în camere, etc., nu sunt numai un «plan general», preludii al căror conținut e echivalent cu funcția; de fapt, aceste cadre sunt centrale unui scop principal al filmelor – găsirea unui corespondent vizual pentru libertatea oamenilor de a-și determina propriile destine.” Observațiile lui Fujiwara se aplică și pentru Fallen Angel: în ciuda titlului, e foarte bine fixat pe pămînt. 

SUA 1945

regie Otto Preminger

scenariu Harry Kleiner

imagine Joseph LaShelle

muzică David Raksin

montaj Harry Raynolds

cu Alice Faye, Dana Andrews, Linda Darnell

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.