Emoția fatală

7 septembrie 2020
Emoția fatală jpeg

● Vlad Sibechi, Meditațiile bătrînului despre singurătate, Editura Tracus Arte, 2019.

Meditațiile bătrînului despre libertate de Vlad Sibechi este un volum bine structurat, cu poeme ce decurg unele din altele, care formează împreună o mică epică. Acest aspect este foarte important pentru că cititorului i se induce dorința de a participa la poveste și de a-și integra un anumit concept al cărții. Ideea se dezvoltă și capătă individualitate gradual. Trebuie spus și că Meditațiile... conțin poeme foarte bune, versuri de-a dreptul sclipitoare, doar că autorul nu poate menține tensiunea lirică da capo al fine, volumul fiind inegal din unele puncte de vedere. Are însă multe alte calități care pun în umbră acest neajuns.

„Bătrînul” și „libertatea” sînt metafore în sine ce unifică toate cele patru părți ale volumului: La capăt de drum sau o altă formă de renunțare¸ Hic et nunc, Rădăcini și Dublul meu feminin. Circuitul cărții trece prin următoarele puncte: bătrînul – o altă formă de renunțare – asta e totul. ipostaza finală (ultima poezie a cărții). Citez din poemul de închidere: „am fost în grupul marilor visători / ne-am obișnuit să ordonăm viața celorlalți / răsucindu-ne mai întîi în interior / în căutarea unui simbol profund / să ne justifice actele / din noi se înalță acum fire de iarbă / și cuvinte de o rotunjime stranie / toți se înclină în fața unei cete vegetale / fără aspecte dramatice / sinceritatea pusă pe lama cuțitului / cuvinte de despărțire și o furie injectînd ochii / celor tineri / asta e totul / sîntem prea obosiți / să mai spunem ceva” (asta e totul. ipostaza finală). Multe dintre versurile acestui poem corespund cu altele din restul cărții. Se creează astfel o tensiune lirică ce-l face pe cititor ca – după lectura unor poezii – să se reîntoarcă asupra altora de dinainte. Sigur, nu avem de-a face cu o noutate, dar nu orice poet reușește să confere o astfel de circularitate a ideilor.

„Bătrînul” nu are legătură cu vîrsta biologică, ci cu un anumit grad de explorare a interiorității. Aparent paradoxal, această explorare începe cu un survol asupra exteriorității. Dar, se știe, exterioritatea și interioritatea stau față în față ca într-o oglindă. Exterioritatea apare aici ca margine, ca ceva de dinafara ființei, care are capacitatea de a încetini procesele vitale, de a opri respirația, de a transforma totul într-o emoție fatală: „bătrînul se hotărî să scrie despre margine / despre logica haosului în care orice cuvînt / e o confirmare a spaimei / [ca atunci cînd simți că picioarele / ți-au crescut din stomac]”(bătrînul. o viziune din exterior).

Cu fiecare poem, parcă am asista la o cădere continuă. Aluviunile răului, ale întunericului, ale disperării se revarsă toate într-un infern personal: „ascultă cum se izbesc de pereți pacienții sanatoriului / cum sîngerează eterna victimă pe caldarîm / cum se deschide o misterioasă ușă la capătul treptelor / cum se pun bazele unui nou război civil / cum se reinventează motorul cu combustie internă” (Sînt un om gol. prima confesiune). Speranța renașterii este și ea aproape anulată de duritatea realității: „ne înspăimîntă excesul / de realitate / coridoarele negre ale sunetului / cînd ne vei vedea, străinule / vei dori / să te mai naști o dată / din plăcerea de a-ți trece / cordonul ombilical prin ghilotină” (nimeni nu îți spune că ai greșit).

Gîndind despre libertate se ajunge la contrariul ei. Corpul – gînd este un vehicul al acelei interiorități marcate de emoția fatală. O parafrază după Sfînta Scriptură, dar răsturnată, ne anunță că Dumnezeu a hotărît că ne e mai bine pe întuneric. Multe alte poeme din carte ar merita comentate: secvențe din spatele ușii, azi inventez un nou personaj, puncte de suspensie, poem cu G, nu am scris niciodată poeme de dragoste, vei vedea că toate se leagă, tonul acesta confesiv ș.a. 

Circularitatea ideilor și, totodată, a imaginilor ce derivă din sentimentul de frică perpetuă depinde foarte mult de armonia dintre cele patru părți componente ale cărții. Vlad Sibechi a reușit să ducă la împlinire această condiție obligatorie. Pentru a înfățișa și mai convingător adîncirea în starea orbitoare a disperării, poetul așază laolaltă ideea de călătorie și cea de moarte. Concepția e veche de cînd lumea, dar, cînd spui „corabie de zinc” rămîi în afara oricărui clișeu. Vlad Sibechi scrie poeme grele și – cu toate că derivă unele din altele – singuratice. Fiecare poezie e o cameră închisă ermetic. Doar cititorii pot vedea, dintr-un plan superior, întreaga arhitectură a neputinței.

Şerban Axinte este scriitor şi critic literar. Cea mai recentă carte publicată: My murderer’s chant and other poems (2006-2016), traducere de Ioana Miron, Editura Vinea, 2017.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.