Deoarece am avut, recent, un Dosar despre ritualuri vechi şi noi, sîntem curioşi ce aţi găti la o nuntă românească – aţi renunţa, de pildă, la tradiţionalele sarmale? 

Aoleu, cum să renunț la sarmale? E ca și cum aș renunța la leușteanul din ciorbă. Se poate și fără, dar ar fi cumplit de trist. Primul meu domeniu de Internet pe care am vrut să-l cumpăr, prin 2007 se întîmpla asta, a fost sarmale.ro. Era luat, încă e luat și nefolosit de atunci, am înțeles că de cineva de prin State, i-am trimis mesaj, eram curios cîți bani ar vrea, dacă vrea, nu mi-a răspuns, să fie sănătos, păcat de el, merita o viață mai bună.

Pentru că mă iau foarte în serios în povestea asta, poate mai potrivit ar fi să zic ce-aș găti la nunta mea, de exemplu, dacă ar fi să existe vreodată așa ceva, asta pentru că în cazul meu știu sigur că nu aș face concesii.

Aș scoate lumea afară, lîngă foc, pe un tăpșan oarecare. Aș face un tăuraș la proțap, poate doi, aș pune și un berbecuț la copt în pămînt, aș pune chiar și niște legume la copt în pămînt, asta doar așa, la derută, pentru vegetarienii oripilați că trebuie să împartă același areal cu niște barbari, dar măcar am fi niște barbari simpatici, i-aș pune pe toți să învîrtă pe rînd la un ceaun cu mămăligă, aș aduce caș, urdă și smîntînă de la o stînă de prin Mărginime, aș aduce roșii dintr-o grădină de la marginea Bacăului, niște vin de pe dealurile Urlațiului și niște palinkă de pe lîngă Saschiz. Niște damigene cu socată, dar pe asta aș face-o eu, din timp.

Cît despre sarmale, să mă ierte viitoarea mireasă, dar dacă nu ies măcar vreo 500, da’ de-alea bune, învelite în frunză de varză murată, cu cimbru, cu grăsime în ele, cu smîntînă și ardei iute pe lîngă ele, să mănînci de să-ți crape cureaua pe tine, mă tem că mai bine stăm acasă și eventual dăm noi o petrecere în sufragerie, la casetofon. Că e clar că n-am merita mai mult.  Dar o să iasă, aici n-am cum să greșesc.

Cred în scenariul ăsta, prezentat aici în varianta lui cam simplistă, ce-i drept, cred cu toată convingerea că oamenii vor pleca acasă în așa hal de fericiți că s-ar putea să vorbim de aici încolo despre o revenire a nunților cu strigare. Sau cu strigături, tot aia.

Ciprian Muntele este jumătatea masculină a matinalului TANĂNANA şi partea plină de pe ciprianmuntele.ro.

Foto: adevarul.ro