Cum de s-au prăbuşit regimurile comuniste?

20 iunie 2017
Cum de s au prăbuşit regimurile comuniste? png

Una dintre amintirile dominante din decembrie 1989 este puternicul sentiment de stupoare care m-a însoţit în acele zile. Totul mi se părea exagerat, aşadar totul îmi părea ireal. Tot ce vedeam la televizor, lumea ieșind în stradă, „jos Ceaușescu”. După luni şi chiar ani de încercări, în care şurubul se tot strîngea, dar pînă la urmă ceda, iată că deodată a ţinut şi s-a strîns pînă la capăt. Cum se poate repara de la sine un şurub tocit, stricat, cum? Cum de a ţinut şi în România, care părea condamnată la comunism în timp ce celelalte ţări din estul european îl jugulaseră deja şi se eliberaseră?

Aşa că de atunci am rămas cu o sensibilitate la întrebarea legată de cum a fost posibil sfîrşitul comunismului. Cu atît mai mult am tresărit cînd la finalul unui curs de economie a comunismului de la Facultatea de Istorie din Bucureşti, profesorul Bogdan Murgescu a început deodată să vorbească despre tipologia teoriilor privind cauzele prăbuşirii comunismului.

Ar fi desigur explicaţiile care pun cauzele economice la baza declinului şi prăbuşirii comunismului în estul Europei. Explicaţia economică are la rîndul ei două variante. Una dintre ele argumentează că sistemul economic comunist este greşit din start şi era de la început sortit eşecului. Mai simplu spus, economia de comandă, economia de laborator a comuniştilor, fără proprietate privată şi fără piaţă, ajunge mai curînd sau mai tîrziu să se sufoce singură. Ceea ce s-ar fi întîmplat, după ce au trecut anii „epocii de argint” de la început, cînd era entuziasm ideologic şi erau resurse suficiente. Cînd acestea s-au epuizat, după anii ’70-‘80, toate economiile est-europene, nu numai cea românească care se traducea suplimentar şi prin frig şi penurii cronice, erau numai piele şi os şi respirau greu. Ca în basmul Tinereţe fără bătrîneţe şi viaţă fără de moarte, a fost de-ajuns să se deschidă capacul sub care se adăpostiseră ca să se disipeze cu totul, la cea mai mică pală de vînt.

A doua variantă priveşte situaţia dinamic. Poate că sistemul economic comunist, cu accentul lui pe industrializare, era viabil la vremea lui. Au fost cîţiva ani după 1950 cînd ritmul de creştere economică în est făcea faţă celui din vestul Europei. Numai că economia globală nu stă în loc, iar cea comunistă nu se putea decupla de la ea la comandă. De fapt, prin importuri, exporturi şi împrumuturi se legase de ea din ce în ce mai bine. Cînd n-a mai putut ţine pasul cu schimbarea mondială de accente, de la industrializare la servicii şi de la energia ieftină la cea scumpă, economia comunistă est-europeană a sucombat. Se anchiloza şi dinozauriza de la an la an. A pierit apoi ca o specie care nu s-a mai adaptat. Şi aici intervine un nou set de explicaţii, pe lîngă cel care pune accentul pe economie.

Este vorba de factorul social-politic care indică o expunere considerabilă a comunismului la degenerare. Comunismul se născuse cu virusul îmbătrînirii accelerate. Se poate observa că în comunismul est-european a existat o singură schimbare de leadership, de la cei ce „făcuseră revoluţia” la cei ce au preluat-o, gata consolidată. Poate sub impresia traumatizantă a acestei schimbări de generaţii, făcută violent uneori, cu denunţuri şi demascări, cei ce au pus mîna pe putere, după ce comunismul se instalase temeinic în ţările respective, au căutat în primul rînd să îşi conserve prada. Profilul conservator al conducerii comuniste – dacă nu venea deja odată cu zestrea personală a celui de-al doilea lider, de multe ori de origine modestă – era astfel încurajat puternic de logica devenită dominantă a menţinerii cu orice preţ la putere. Iar fără schimbări la vîrf, trecerea anilor nu a făcut altceva decît să favorizeze gerontocrația, să accentueze conservatorismul, imobilismul şi incapacitatea de a reacţiona a liderului suprem. La sfîrşitul lui 1989, Nicolae Ceauşescu avea 71 de ani. Gustáv Husák, înlocuit de la șefia partidului dar încă preşedinte al Cehoslovaciei, avea 76 de ani. Todor Jivkov în Bulgaria – 78 de ani. În Republica Democrată Germană, Erich Honecker ajunsese la 77 de ani, dar asta nu era nimic; șeful STASI Erich Mielke împlinise 81.

Dar dacă eşalonul zero era incapabil de reacţie în 1989, ce au păzit cei din cercul imediat următor al puterii? Acei 5-7% din orice stat est-comunist, cărora Stephen Kotkin le-a spus „societatea necivilă”* şi care erau plini de privilegii în comparaţie cu restul populaţiei, ei de ce nu au reacţionat? Răspunsul pe scurt al lui Kotkin este că dacă primii nu au mai putut, ceilalţi nu au mai vrut. Membrii de partid, comuniştii în general, şi-au pierdut interesul de a mai menţine sistemul. Astfel că „mobilizările neorganizate” ale populaţiei sătule de minciuni şi greutăţi au fost de ajuns pentru a răsturna un angrenaj gripat, aflat în imposibilitatea de a mai suporta şi cea mai măruntă reformă.

Nu există un scenariu comun după care au avut loc toate revoluţiile anticomuniste est-europene. Dar după cum se vede, cîteva ingrediente, în dozaje diferite, au intrat constant în reţeta fiecărei naţiuni. Kotkin însă mai are o observaţie înainte de a-și prezenta concluziile. La aceeaşi dată, pe 4 iunie 1989, în Polonia aveau loc alegeri libere iar în China erau zdrobite manifestaţiile din Piaţa Tiananmen. În mod simbolic, în estul Europei comuniştii depuneau armele, în vreme ce în China se arătau decişi să rămînă la putere, păstrînd ideologia partidului unic dar acceptînd deschiderea economiei şi unele reforme de piaţă. De ce tocmai în China comuniştii au arătat aşa o „flexibilitate” şi nu şi în estul Europei? „Soluția chinezească”, scrie Kotkin, nu a fost chiar așa o necunoscută pentru societatea necivilă din estul Europei. Dar vasalitatea față de URSS, dimensiunea modestă a economiilor, orgoliul de clasă (”cum adică, două Germanii capitaliste, una RFG-istă și alta RDG-istă, cine a mai pomenit așa ceva?!”), cultura de tip european, dar și faptul că în 1989 în estul Europei era deja vremea revoluțiilor și nu a semireformelor, au condus probabil la un alt deznodămînt al comunismelor din zonă.

_______________________________

* Stephen Kotkin, Societatea necivilă. Anul 1989: implozia structurilor comuniste, Curtea Veche Publishing, 2010.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Reuniune a reprezentanților de vârf ai Tratatului de la Varșovia, iunie 1989. Cu excepția liderului sovietic Mihail Gorbaciov (centru), toți cei prezenți (șefi de partid, stat și guvern din Bulgaria, România, RDG, Cehoslovacia, Polonia și Ungaria) au peste 70 de ani. Credit: MTI/Lajos Soos.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.