Dou─â reci ...

Sibiul se b─âl─âce┼čte în soare ┼či excesul de serotonin─â transform─â bun─âvoin┼úa în îng─âduin┼ú─â. Uneori soarele nu e suficient, mai trebuie ┼či un strop de performance. În sala CAVAS a Universit─â┼úii din Sibiu, acolo unde zilele trecute trupa Trukitrek ne-a „retrocedat copil─âria” (a┼ča cum sun─â titlul spectacolului lui Gavriil Pinte) cu ajutorul p─âpu┼čilor,  compania Ring of Fire din Germania a prezentat o alt─â versiune a  copil─âriei, cea maladiv─â. De ce fierbe copilul în m─âm─âlig─â, romanul autobiografic al Aglajei Veteranyi, e scris cu febr─â, amintirile sînt inflamate ┼či dor pîn─â la os. Spectacolul germanilor, minimalist ca imagine, este un lung monolog al copilei (Katalyn Bohn), care func┼úioneaz─â labirintic prin memorie în c─âutarea unor puncte de reper biografice în stare s─â-i clarifice confuzia existen┼úei tarate de traume vechi. Spectacolul are unele elemente de for┼ú─â (actri┼úa coco┼úat─â într-un dulap, cu picioarele în sertare, „r─âstignit─â” în timp ce poveste┼čte despre rela┼úia incestuoas─â dintre sora ┼či tat─âl ei), cu muzic─â live, de fapt, ni┼čte sunete ┼úiuitoare care scrijelesc timpanul a┼ča cum amintirile zgîrie memoria, r─âmîne îns─â într-o zon─â strict intelectual─â, f─âr─â emo┼úie. Textul e puternic (avantaj anulat din lipsa traducerii, impediment major pentru spectatorii nevorbitori de german─â), dar dac─â e l─âsat singur pe scen─â, prefer s─â îl citesc.

Nici întîlnirea cu italienii de la Sud Costa Occidentale nu a fost mai fericit─â. Balerinii timpului este un spectacol de teatru – dans în care biografia unui cuplu este parcurs─â invers, de la b─âtrîne┼úe la prima întîlnire. Acest „Benjamin Button” rela┼úional începe bine, cu b─âtrîne┼úea coregrafiat─â emo┼úionant în detalii precum tremurul mîinilor, respira┼úia grea, sl─âbiciunea trupului ce pare a fi la un pas de pr─âbu┼čire, o neîndemînatic─â ┼či prin urmare nereu┼čit─â tentativ─â de iubire fizic─â ┼či m─â┼čti grote┼čti. Din p─âcate, restul spectacolului se rezum─â la o frenezie isteric─â cu dou─â, trei elemente de dans ┼či cîteva hituri italiene┼čti din anii '50 – '70. Simplist, simpatic pe alocuri ┼či enervant de la un moment încolo.

... una fierbinte

„Fabulos” este cuvîntul potrivit pentru Perla, un spectacol israelian de teatru, dans, circ, în coregrafia lui Inbal Pinto ┼či Avshalom Pollak, o feerie în care se îmbin─â imagini din filmul lui Fellini, Giuletta ┼či spiritele, personaje magice din pove┼čtile lui Carlo Gozzi, un Lac al lebedelor comic ┼či Charlot multiplicat. E o exploziv de imaginativ─â parad─â de creepy clowns, unii diformi, al┼úii excesiv de frumo┼či în veselia lor un pic melancolic─â, Colombine mo┼úate ┼či baroni fanfaroni, apari┼úii demne de Familia Adams, cum ar fi un personaj etajat, cu dou─â capete, comic ┼či pu┼úintel înfrico┼č─âtor în ciud─â┼úenia lui. Unele scene î┼úi taie respira┼úia. O Tinkerbell zburlit─â plute┼čte pe corpul unui la fel de ciufulit arlechin, ba chiar acesta pare c─â o ┼úine în palm─â. Dansatoarea este sus┼úinut─â de o coard─â, dar senza┼úia este de magie pur─â. Un alt personaj devine marionet─â, dansînd cu picioarele legate de urechi. Dou─â balerine danseaz─â cu jum─âtatea inferioar─â a corpului v─âzut─â din spate. Picioarele ┼či tutu-ul formeaz─â imaginea unor lebede, iar sceneta este adorabil de comic─â. S─â rîzi cu picioarele, iat─â o performan┼ú─â! Un deliciu de bizarerii se revars─â din scen─â, te po┼úi pierde fericit ca un copil în acest basm, ┼či feerie, ┼či freaky show. Spectacolul are 12 ani, multiple premii ┼či a colindat toat─â lumea. A┼ča c─â Perla este spectacolul pe care a┼č vrea s─â îl fac cadou unui copil.
 


Frumos, Sibiul dormea

FITS în imagini. Dou─â expozi┼úii de fotografie radiografiaz─â suprarealist spectacolele din edi┼úiile anterioare ale festivalului. La parterul prim─âriei din Sibiu, la centrul de pres─â, fotografiile lui Drago┼č Spi┼úeru ┼či ale lui Scott Eastmann surprind teatrul în stil Picasso. Domin─â negrul, ro┼čul ┼či personaje „t─âiate” în col┼úuri. Cred c─â pe undeva stau ascunse chiar domni┼čoarele din Avignon. La Centrul Habitus, Mihaela Marin a  pictat cu aparatul de fotografiat. Mihaela Marin m─â surprinde mereu cum „regizeaz─â” spectacolele, relevînd sensuri din imagini juxtapuse precum  reflexia involuntar─â a unui personaj în oglind─â. Uneori, cel mai bun lucru din spectacolele fotografiate de ea au fost... fotografiile.

Constantin Chiriac, directorul FITS ┼či al Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu a primit asear─â o decora┼úie din partea Majest─â┼úii Sale Regele Albert II al Belgiei, înmînat─â de ambasadorul Philippe Beke. Teatrul poate ajunge la sufletul regilor.

A plouat pu┼úin, cît s─â se împr─â┼čtie aroma îmb─ât─âtoare de iasomie. E o noapte cald─â în Sibiu. La miezul nop┼úii, Pia┼úa Mare e goal─â (sînt spectacole la Hala Simerom ┼či la clubul Atrium), felinarele sînt aprinse, apa ┼úî┼čne┼čte din pavaj (fîntînile din 2007, cînd Sibiul a fost Capital─â Cultural─â European─â), „ochi┼čorii” de pe acoperi┼čuri privesc iscoditor. Po┼úi dormi lini┼čtit aici. Noapte frumoas─â!

Foto: Mihaela Marin, Drago┼č Spi┼úeru

Oana STOICA este jurnalist ┼či critic de teatru.