Arta de a gîndi împreună – Hitchcock/Truffaut

Răzvan PENESCU
29 aprilie 2017
Arta de a gîndi împreună – Hitchcock/Truffaut jpeg

Aveam 14 ani în 1989. Am crescut pe muchia dintre epoca unei tăceri asurzitoare, în care nici unei voci nu îi era permisă ieşirea din rînd, şi epoca unui zgomot omniprezent, în care nenumărate monologuri se suprapuneau, aproape cacofonic, în spaţiul public. Erau timpuri interesante, trăiam o schimbare de paradigmă care avea să influenţeze semnificativ viaţa mea şi a generaţiilor care au urmat. Cu toată neorînduiala sonoră a vremurilor, am rămas din timpurile acelea cu amintirea unor dialoguri formatoare, citite în pagini de carte, ascultate la radio, urmărite pe ecran de televizor sau uneori de pe marginea unei poiene a lui Iocan, constituite ad-hoc într-un apartament înghesuit de bloc, în foaierul unui teatru sau în curtea unei case de ţară. Stăteam cu urechile ciulite, cu mintea avidă de informaţie, cu gura căscată de originalitatea şi calitatea argumentelor, dar şi de carisma interlocutorilor.

M-am format ascultîndu-l în amiezi nesfîrşite pe Iosif Sava în dialoguri miezoase cu oamenii culturii şi societăţii libere din România aceea de început. M-am ordonat (la fel de mult ca prin îndelungile căutări matematice care mi-au dominat prima jumătate a vieţii) citind dialogurile lui Platon, exemple de edificare a unui corp de idei prin definirea unor termeni, explorarea unor variante de lumi posibile şi argumentarea unor opţiuni alternative. Am asistat la literarul dialog de la distanţă între Emil Cioran şi Petre Ţuţea, cu poveştile lor fabulos-fantastice, sau la amicale confruntări de idei (uneori înglobînd năucitor de diverse domenii culturale) dospite de Alex. Leo Şerban în compania prietenilor săi nenumăraţi. Am imitat, în cercuri efervescente de oameni apropiaţi, modelul de adolescenţă al lui Horia-Roman Patapievici, cel care s-a format şi salvat prin prietenii de idei, prin dialog.

Aşadar, istoria mea personală mă identifică drept ţinta perfectă pentru un documentar bazat pe dialogul între doi vorbitori de elită, în spusele cărora se amestecă idei mustoase şi umor de calitate, care au curiozităţi de adîncime şi care descoperă împreună lucruri memorabile, de cultură şi de viaţă. Visez deseori să fiu musca de pe peretele unor camere ce găzduiesc astfel de discuţii şi Hitchcock/Truffaut e ocazia perfectă pentru 80 de minute în care visul se transformă în realitate.

În ciuda entuziasmului, e greu să vorbeşti şi să recomanzi filme de talia lui Hitchcock/Truffaut. Pe de o parte pentru că pare de domeniul evidenţei că un astfel de film merită urmărit, pe de altă parte pentru că au făcut-o deja atît de mulţi oameni care fac parte deja din istoria cinematografului. Lista celor care apar în acest documentar şi vorbesc despre dialogul dintre cei doi imenşi regizori şi despre părţi din opera acestora e intimidantă: Martin Scorsese, David Fincher, Richard Linklater, Peter Bogdanovich, Wes Anderson, Olivier Assayas, Kiyoshi Kurosawa, Richard Linklater, Paul Schrader, Arnaud Desplechain, James Gray. Iar articolele care s-au scris despre film depăşesc de cîteva ori volumul de dialoguri care este punct de plecare pentru acest documentar. Deci, ce mai este de spus?

Pe scurt, povestea documentarului curge astfel: Acum 51 de ani (în 1966), a fost publicat în Franţa, iar un an mai tîrziu în Statele Unite ale Americii, un consistent volum de interviuri luate de François Truffaut lui Alfred Hitchcock. Întîlnirile dintre cei doi au avut loc în toamna lui 1962, la Hollywood, timp de opt zile, în perioada în care filmul Păsările era în post-producţie. François Truffaut - deja, la 30 de ani, fost critic semnificativ al revistei Cahiers du cinéma, devenit apoi cineast recunoscut la nivel mondial după primele sale trei filme -, era un admirator frenetic al lui Hitchcock, considerîndu-l pe acesta cel mai mare regizor al lumii, în ciuda perplexităţii generale pe care aprecierea sa o năştea în rîndurile criticii americane. Interviurile, care vorbesc in extenso despre fiecare dintre filmele lui Hitchcock, erau menite să demonstreze acest lucru tuturor spectatorilor şi cineaştilor vremii, care vedeau în regizorul american doar un maestru al suspense-ului, al unui cinematograf popular. Deşi mijlocite de o traducătoare, căci cei doi regizori nu vorbeau aceeaşi limbă, felul în care Truffaut intră în lumea filmelor discutate transformă rapid interviurile într-un dialog despre arta şi meşteşugul filmului, purtat într-un limbaj delicios de accesibil, dar care caută mereu profunzimile semnificative ale operei lui Hitchcock. Documentarul Hitchcock/Truffaut rezumă o parte dintre interviuri, ilustrînd acest rezumat cu o mică parte din cele peste 25 de ore de înregistrări ale acelor dialoguri-interviuri (descoperite la un moment dat într-o cutie de carton dintr-o arhivă de film) şi multe imagini din filmele lui Hitchcock, completate cu scurte intervenţii ale regizorilor importanţi amintiţi mai devreme, care vorbesc despre influenţa pe care cartea rezultată şi cinematografia lui Hitchcock au avut-o asupra vieţii lor artistice. E în aceeaşi măsură un documentar rotund, cît şi un teaser al întregului volum de interviuri, "poate cea mai indispensabilă carte despre cinema apărută vreodată" şi un îndemn la o (re)vizionare a integralei filmelor lui Hitchcock.

Dincolo de substanţa excepţională a ideilor, ceea ce poate face documentarul în plus faţă de carte, e să aducă spectatorului atmosferă: un amestec spectaculos de imagini, tonul sfătos-pasional-atotcunoscător şi atotstăpînitor al vocii lui Hitchcock, mici rîsete-complicităţi din studioul în care are loc interviul, umanitatea întîlnirii dintre doi oameni cărora tindem, din admiraţie, să le uităm normalitatea. E puterea cinematografului în raport cu litera scrisă, şi parcă nicăieri nu e mai potrivită această suprapunere de informaţie, acest amalgam de unghiuri din care este privit un om şi opera sa. În plus, dincolo de ceea ce aduce nou din punct de vedere informativ acest film, el face transparentă o complicitate între cei doi regizori, o limbă comună care depăşeşte barierele lingvistice şi de vîrstă, o artă de a gîndi împreună a unor oameni pe care îi uneşte o pasiune comună, o curiozitate insaţiabilă şi o creativitate înnăscută.

Dacă e ceva de reproşat acestui film e că lipseşte din el privirea cititorului obişnuit, cel care a crescut citind cartea de acum 50 de ani şi devenind, nutrit cu poveştile din ea, nu un cineast profesionist, ci un cinefil, un iubitor de film. Căci nu este deloc o carte academică, deşi e o carte plină de detalii despre cum se fac filme. E o carte destinată unui public destul de larg, aşa cum acest documentar este un documentar destinat unui public destul de larg. Poate că e amănuntul care s-ar putea adăuga într-un alt film care se va face peste 50 de ani despre impactul pe care acest documentar îl va avea asupra vieţii celor care se vor întîlni cu el. Aşa că mergeţi la acest film, poate veţi deveni astfel personaj al unui viitor film pentru nepoţii voştri.

Răzvan Penescu este fondatorul site-ului cultural www.LiterNet.ro şi Senior Manager în departamentul de consultanţă al PricewaterhouseCoopers.

Hitchcock/Truffaut (Franța, 2015) este programat la București la Institutul Cervantes, vineri, 5 mai, ora 19:00.

Cea de a XXI-a ediție a Festivalului Filmului European se desfășoară în București (4 – 11 mai), Iași (12 – 14 mai), Tîrgu Mureș (19 -21 mai), Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai). Programul complet: http://ffe.ro/2017/programfilme/.

Detalii suplimentare despre film: http://ffe.ro/2017/programfilme/hitchcock-truffaut/

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Imagine WhatsApp 2024 11 17 la 18 26 16 20d296ac jpg
Daniela Iliescu și Culiță Sterp s-au căsătorit în secret și vor deveni părinți pentru a doua oară. Ipostazele spectaculoase în care au apărut cei doi: „Nu creeed”
Vestea care a rupt gura târgului! Daniela Iliescu și Culiță Sterp s-au căsătorit în secret, departe de ochii curioșilor și nu numai. Cei doi urmează să devină părinți pentru a doua oară. Cuplul a dat vestea într-un mod ceva mai inedit...mai exact în cel mai nou videoclip al artistului.
ceas Titanic jpeg
A fost vândut ceasul dat căpitanului care a salvat 700 de oameni de pe Titanic! Suma este fabuloasă
Un ceas de buzunar din aur a fost vândut pentru suma record de 1,56 milioane de lire sterline. Acesta a aparținut căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
CSM a doua infrangere din Liga Campionilor Foto   CSM București jpg
Handbal feminin: Campioana României, învinsă din nou de Ferencvaros
CSM Bucureşti a suferit o nouă înfrângere în fața echipei FTC-Rail Cargo Hungaria. Meciul s-a încheiat cu scorul de 31-28 (17-18), duminică, în Erd Arena, în Grupa A a Ligii Campionilor la handbal feminin.
Meteo ploi vreme toamna ploaie FOTO Shutterstock
Prognoza meteo pentru săptămâna 18-24 noiembrie. Vremea se schimbă brusc în toată țara
Vremea se încălzește brusc în zilele următoare, iar temperaturile maxime ar putea urca până la 17 - 19 grade la jumătatea săptămânii viitoare. Începând de miercuri însă, crește posibilitatea de precipitații, potrivit prognozei pentru următoarele zile publicată de ANM.
silviu prigoana jpg
Motivul pentru care Silviu Prigoană nu a avut niciodată prieteni. Ce spunea milionarul în ultimul său interviu: „Dacă îl suni mâine că ai nevoie de un rinichi...”
În ultimul său interviu, Silviu Prigoană a dezvăluit motivul pentru care niciodată nu i-a placut să aibă prieteni. Milionarul spunea că singurii oameni pe care te poți baza întotdeauna sunt părinții și nici măcar soția sau frații nu îți pot fi atât de apropiați.
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Rezultatele Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 17 noiembrie
Duminică, 17 noiembrie 2024, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc. Loteria Română a suplimentat cu 500.000 de lei fondul de câştiguri al categoriei I pentru tragerea Loto 6/49.
elevi care stau in clasa cu geci jpeg
Elevii din Focșani cer mutarea orelor în online! Învață în frig de două săptămăni. „Căldura nu este o materie opţională..."
Elevii din Focșani sunt nevoiți să învețe în continuare în frig. Totul din cauză că firma de termoficare a municipiului a intrat în insolvență. În această situație, cei de la Consiliul Elevilor din Vrancea cer mutarea orelor în on-line.
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
Cât costă distracția la Târgul de Crăciun din Craiova în 2024. Un pahar de vin fiert sau o porție de mâncare tradițională te vor face să scoți ceva bani din buzunar
Târgul de Crăciun din Craiova și-a deschis porțile vineri și va dura până la 05.01.2025. Cei care vor să se bucure de atmosfera feerică de sărbători trebuie să scoată ceva bani din buzunar, atât pentru mâncare, cât și pentru distracție.
GciZoYXXgAA1 LY jfif
Xi Jinping, întrevedere finală cu Biden. Ce au discutat și mesajele implicite pentru administrația Trump
Președintele Chinei, Xi Jinping, a promis sâmbătă că va colabora cu viitoarea administrație americană, în cadrul întrevederii sale finale cu președintele în exercițiu Joe Biden, în Peru.