Aristotel şi autocraţia europeană

Cîte ceva despre jemenfichismul dureros jpeg

Potrivit lui Aristotel, cetatea ideală nu există. Diferenţele geografice, culturale, istorice, nu pot furniza un model universal de cetate a cetăţenilor, o democraţie. Ca atare, continuă Aristotel în Politica, este mai bine, în această imposibilitate, să preferăm regimurile cumpătate, cele mai drepte şi cele mai puternice.

Cazul Schengen versus România-Bulgaria este o demonstraţie concretă a faptului că Uniunea Europeană nu este nici o democraţie, şi, din păcate, nici măcar un regim cumpătat. Bruxelles şi cei 27 de pitici se vor creatorii şi purtătorii unui model fericit de democraţie, dacă se poate opus Statelor Unite ale Americii, cu un mod de alegere universal al deputaţilor, cu multiple referendumuri care ar permite cetăţenilor să-şi facă auzite doleanţele, cu un evantai de instituţii şi organisme, de şefi şi peste şefi, care nu ar exista decît pentru a arăta că 1. Europa există prin polifonia ei, 2. Cetăţenii europeni sînt singurii stăpîni pe fericirea lor, 3. Nimic nu se face la întîmplare şi prin tiranie sau dictat, 4. UE este generoasă, tolerantă, solidară bla bla.

De fapt şi de drept, UE este o autocraţie, văzută prin prisma lui Aristotel. Mi-a deschis ochii un citat dintr-un ziar bulgăresc, Trud, care comenta a propos de veto-ul opus de Olanda (and company, Franţa, Germania, Danemarca) la intrarea României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen: "[Votul pozitiv al Parlamentului] era o victorie morală. Dar, pentru materializarea sa, va trebui să aşteptăm un timp nedefinit deoarece decizia nu este la îndemâna cetăţenilor europeni ci a guvernelor lor".

Cu alte cuvinte, nu cetăţenii europeni, în ocurenţă aleşii lor din Parlamentul European decid, ci guvernele lor. Nu ştiu dacă urechile celor care ar trebui să audă această aserţiune ţiuie, dar dacă aşa este – şi se pare că aşa este – este grav. Realitatea face ca Parlamentul să fie favorabil şi să recunoască progresele făcute de cele două ţări, iar guvernele câtorva din cei 27 – ţări fondatoare în ocurenţă, printre ele – au altă opinie. Despre aceeaşi pălărie, bineînţeles, căci vorbim despre acealeaşi date şi aceleaşi realizări sau dotări materiale, informatice, umane. Să credem deci că aceste câteva ţări poartă ochelari de cal? Că au orbul găinilor? Nu cred, nici o clipă. Cred că văd foarte bine totul, doar că aplică alte instrumente de măsurare a realităţii: ceea ce pentru unii e albastru pentru alţii e turcoaz şi pentru unii e chiar negru. Basmele cu fata preferată a mamei, care face totul perfect, şi cu cea păgubită, care orice ar face nu e bine, sînt din păcate adevărate. Cred că încă o dată, ca în multe alte cazuri, vocea Parlamentului este acolo doar de formă, un fel de "fă-te că munceşti", din moment ce oricum ceea ce se decide sau se spune în hemiciclu iese pe cealaltă ureche a şefilor de stat şi de guverne.

La ce bun atunci un Parlament? Poate ca să ne amintească din cînd în cînd că nu europenii decid de fapt, şi că Uniunea Europeană, din magnifică utopie, a ajuns o banală şi evidentă autocraţie. Cu ingredientele pe care un film tulburător ca Die Welle (Valul, 2008) le pune în scenă (simbol, salut, reguli). Cam ca Tunisia sau Rusia Imperială...

Sper numai să nu se termine la fel.

Paris, 10 iunie 2011
 

Iulia Badea Guéritée este jurnalistă franceză născută în 1972 în România. Este responsabilă a versiunii româneşti  presseurop.eu şi se ocupă de rubricile România şi Moldova pentru revista Courrier International, unde este şi animatoarea blogului său personal. Avînd o licenţă în literatură franceză a secolului XX şi una în Drept, ea lucrează la Paris din anul 2000, colaborînd de-a lungul timpului cu mai multe titluri din presa francofonă şi românofonă. Membră a Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni, este deţinătoarea premiului Louise Weiss, 2006 pentru cel mai bun jurnalist european.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Tanc T-34 distrus în apropierea Mării Nege (© Das Bundesarchiv Bild 169-0017)
Tancurile T-34 cumpărate de Gheorghe Gheorghiu-Dej din Uniunea Sovietică
Ziua de 25 octombrie 1944 a fost cea în care s-a terminat cucerirea României și un nou stat a fost inclus în lagărul comunist, teoretic pentru vecie.
Magazin Auchan din Rusia FOTO Profimedia
Economia Rusiei se prăbușește. Inflația a accelerat, în timp ce UE urmează să impună un nou pachet de sancțiuni
Inflaţia a accelerat în luna noiembrie în Rusia, până la 8,9% în ritm anual, a anunţat Oficiul federal de statistică, înainte de o reuniune de politică monetară la Banca Rusiei, la care ar putea fi decisă o nouă majorare a dobânzii de bază, care este deja la un nivel record în ultimii 20 de ani.
Reconstituire a unei temnițe medievale  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL JPG
Secretele înfiorătoarelor temnițe medievale. „Niște puțuri uriașe ce seamănă cu infernul”
Câteva cetăți medievale din România au păstrat camerele întunecoase folosite de foștii lor stăpâni ca închisori și săli de tortură. Însă nu numai beciurile acestor edificii erau destinate condamnaților, iertați de pedeapsa unei morți rapide.
marina voica jpeg
Bărbatul care a înșelat-o pe Marina Voica, după ce a rămas văduvă: „Nu l-am prins, dar l-am bănuit și am spus tot”
Marina Voica, una dintre cele mai carismatice, talentate și frumoase cântărețe a avut o viață demnă de scenariul unui film. A avut două căsnicii de-a lungul timpului, iar după moartea ultimului soț a fost victima infidelității.
banner dan helciug png
hacker profimedia jpg
BNR: Riscurile cibernetice sunt ridicate. Incidentele din sectorul bancar au crescut în ultimii ani
BNR menţionează că riscurile cibernetice rămân ridicate în contextul geopolitic tensionat şi al evoluţiei digitalizării şi inteligenţei artificiale, incidentele din sectorul bancar fiind în creştere în ultimii ani.
Schengen shutterstock 9 jpg
Parlamentul Olandei a aprobat aderarea României și Bulgariei la Schengen. Extremistul Geert Wilders a încercat să blocheze decizia
Ţările de Jos au dat oficial undă verde admiterii complete a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, în urma unui vot în parlamentul olandez care a avut loc miercuri şi care a susţinut decizia recentă a guvernului în acest sens.
FOTO Ramona Florea / Facebook
Un tânăr de 17 ani a fost dat dispărut în Capitală. Poliția cere ajutorul populației. Unde a fost văzut ultima oară
Poliţia Capitalei a fost sesizată miercuri cu privire la dispariția unui minor, care a plecat de la o adresă din Sectorul 1 și nu a mai revenit până în prezent.
vladimir putin gettyimages jpg
De ce Putin este tot mai interesat de inteligența artificială: „Rusia trebuie să participe pe picior de egalitate în cursa globală”
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunțat miercuri că Rusia va dezvolta inteligența artificială, în încercarea de a contesta dominația Statelor Unite în una dintre cele mai promițătoare și cruciale tehnologii ale secolului XXI.