Aproape de departe. Sezonul de toamnă (I)

12 noiembrie 2016
Aproape de departe  Sezonul de toamnă (I) jpeg

S-au deschis atît de multe expoziții la București în aceste ultime zile încît cer permisiunea de a mai fi lăsată o săptămînă pentru a le privi cum trebuie și pentru a porni aici o discuție. 

La Muzeul de Artă Contemporană sînt expoziții noi la fiecare etaj. Văzute din zbor, la vernisajul de joi seara, declar că apreciez abordarea curatorială a Ancăi Mihuleț, în punerea în scenă a „celor mai frumoase cărți” din acest an. Concursul național de design de carte a ajuns în 2016 la ediția a V-a, iar joi s-au dat premiile. Cum să faci dintr-o expoziție cu cărți finaliste ceva care să depășească granițele unei simple expuneri? Instalația Ralucăi Popa dă un răspuns, alături de mica selecție de cărți-obiect din colecția muzeului (ce mult mi-aș fi dorit să văd mult mai multe asemenea cărți), care amintește de un proiect artistic istoric: cARTe – o expoziție gîndită în 1990 de un grup de artiști și critici de artă; cărți-obiect realizate de artiști români, cu intenția de a comemora incendierea Bibliotecii Centrale Universitare în ultimele zile ale Revoluției. 

Bun, tot după o privire fugară: îmi doresc să depășim această „abordare a propriei colecții ca bază de date aleatorie” (expoziția Triaj de la parterul muzeului, coordonată de Irina Radu). Nu mai pot să văd lucrări din depozit așezate frumos, gata pentru selfie-uri și ironii. Dacă nu o numim expoziție, ci ea e instalația unui artist, e perfect legitimă. Altfel, are nevoie de etichete, istorici de artă, periodizare, context etc. Dacă o asumăm că „stație de triaj”, atunci mă aștept să primesc mănuși albe și să pot să parcurg lucrare cu lucrare, să mă uit după titluri, an și autor. Hai să le vedem pe simeze, Ceaușescu cu Ceaușescu sau Ceaușescu cu, să zicem, tot absolut aleatoriu, Horia Bernea. Pot sta alături? Face față arta oficială în culori pastelate sau explodează? Dar realismul socialist? Dar oare ce-mi mai spune Electrificarea lui Constantin Popovici? Dar acel cap enorm? (E oțelar? E miner? E totuși un muncitor sau ce e? Ah, e capul unui artist?!) Dar interioarele Ioanei Bătrânu? Marin Gherasim? Teodor Graur tricolor? Pentru noua generație, Revoluția din 1989 e mai departe ca oricînd. Pentru ceilalți, ea probabil că e încă prea aproape. Poate că problema e chiar muzeul. Atîta vreme cît stăm cu blestemul clădirii deasupra noastră, nu putem dezvolta distanța necesară față de toată această colecție amestecată.

Voi reveni. Cu detalii despre expozițiile de la MNAC. Majoritatea rămîn deschise pînă în martie anul viitor. Ceea ce nu înseamnă că nu ar trebui vizitate mai curînd.

Aștept cu nerăbdare să vizitez expoziția lui Mona Vătămanu și Florin Tudor de la Salonul de proiecte, cît și pe cea a regretatei Doina Simionescu de la Galeria Anca Poterașu.  

P.S. În fotografie: mesaj (compoziție banală, să nu ne apucăm de mari analize, probabil din două surse diferite) de pe un perete al MNAC, dinspre scara de serviciu. Îmi amintește de Trienala de la Paris din 2012, cînd Dan Perjovschi a desenat tocmai pe pereții aceștia, „de serviciu”, ai Palais de Tokyo, pe lîngă desenele și mesajele vizitatorilor.

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un oraş din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxeneţi şi prostituate datorită tarifelor mari care sunt practicate în această zonă.
image
Românii, la fel de „atenţi” cu mediul ca francezii în urmă cu 30 de ani. Cum se comportă acum cei din Vestul Europei
Acum 30 de ani, francezii aruncau chiştoacele pe plajă, PET-urile în ape şi se comportau exact ca românii în anul 2022. Între timp, lucrurile s-au schimbat radical în Franţa
image
Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echipă a firmei Citadin din subordinea Primăriei Iaşi se afla la o lucrare, într-o noapte de iunie, când a fost spulberată de maşina condusă de o femeie în stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost răniţi.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.