Anihilarea discretă a realității

23 martie 2016
Anihilarea discretă a realității jpeg

Ștefan Ivas, mila schimbă gustul cărnii, Casa de editură Max Blecher, 2014.

Poezia lui Ştefan Ivas e ofertantă din punctul de vedere al interpretărilor posibile. Asta şi pentru că, textele din volumul mila schimbă gustul cărnii (remarcabil titlu!) pot fi considerate la rîndul lor interpretări ale realului multifațetat. Accentuez, realul se salvează prin interpretare, căpătînd consistenţă şi virtualitate, în timp ce poezia pare a fi un continuum (cartea e alcătuită din trei cicluri: „3D”, „Timpul liber” şi „erau cu spatele şi se îndepărtau”) care concentrează în sine aspectele anoste ale lumii exterioare, pentru ca acestea să fie imediat transpuse într-un alt plan.

Poetul reuşeşte cu ingeniozitate să construiască o naraţiune a observaţiilor de fineţe şi, totodată, a stărilor/ situaţiilor de tranzit dinspre contingent spre o lume mai înaltă, uşor spiritualizată. Universul percepţiilor e alcătuit din mici accidente ce intensifică, oferă plusvaloare unor aspecte anodine: „degetele sînt viermi lungi cu boturi / ultrasensibile din bucătăria de vară vin voci / tresar brusc cînd în experienţa mea tactilă dau / peste un ciob de sticlă!” („bucătăria de vară”). În continuarea aceleiaşi idei vin şi versurile următoare: „de cum deschizi fereastra / de-acolo vin cârnaţii afumaţi / untura toba jumările acolo se / duc rînitul spartul bostanilor şi adusul buruienilor din grădină / (doar tăiatul e-o treabă de adult / pentru că mila schimbă gustul cărnii)” („carnicul”). Din versurile citate se detaşează versul care dă şi titlul cărţii. Mie îmi inspiră o senzaţie de simultaneitate dintre sensibilitatea copilului şi sensibilitatea reprimată a adultului. „Mila” – un apanaj al sufletului – are impact asupra materialităţii, o transformă substanţial.

Poemul serial „Tracklist” porneşte chiar de la ideea înţelegerii creative a realităţii, asta după „golirea minţii de lumea exterioară”. Dar poetul are doar revelaţii parţiale. Percepţia lucrurilor domestice se realizează prin interiorizarea unor teme muzicale. Ele funcţionează uneori ca un filtru sau ca un criteriu de ordonare în spaţiul conştiiţei a lucrurilor mărunte de fiecare zi. Acordurile din Casablanca, binecunoscuta melodie „Forever young”, muzica de la radio reprezintă tot atîtea încercări de ridicare la putere a acelor aluviuni informe de care poate doar călugării Zen s-ar putea elibera cu adevărat. La un 3D absolut poetul nu pare a avea încă acces.

În cea de-a doua secţiune a cărţii, Ştefan Ivas se foloseşte, în primă instanţă, de nişte cuvinte emblematice pentru lipsa de conţinut şi de substanţă a materiei palpabile: ţigara, scaunul ş.a. Ce face însă cu ele? Nu construieşte ceva în jurul lor, ci le lasă pe acestea într-un plan secund în interiorul poemelor, dar prin folosirea acelor cuvinte drept titluri, poetul acordă secundarului toate prerogativele poetice ale principalului: „tuşesc puţin îmi dreg vocea ca înaintea / unui discurs solemn în timp ce prin cap / îmi trec scene dintr-un film alb-negru în care / desculți la umbra unei căpițe poștim / o țigară ieftină cu gust acru, înțepător”. Exemplele ar putea continua. Lumea obiectelor statice, scenele domestice nu induc un sentiment de liniște, de așezare. Dimpotrivă. Totul se află în permutare continuă. Doar așa lucrurile ies din inerția lor semantică și devin cu totul și cu totul altceva: „ți-am vorbit despre surplusul afectiv al primăverii / despre senzația aproape erotică pe care ți-o provoacă / pămîntul proaspăt dezgolit de zăpadă, despre / descătușarea energetică a naturii”.

„Erau cu spatele și se îndepărtau”, ultima secțiune a volumului, împlinește acel continuum despre care am vorbit la început. Universul rural (existent și în celelalte două cicluri) apare cumva răsturnat. Poetul nu mai are nimic de-a face cu toată acea lume. Se simte departe și e nevoit să se apropie. Nu simțim brutal nici un atribut al fracturii dintre esență și aparență, dar putem percepe în mod clar însingurarea. Frica și disperarea devin și ele prezențe concrete, fără a fi exprimate ostentativ. De altfel, discreția este cea care potențează, amplifică în cititor acest amestec nedeslușit de senzații: „la a treia execuție nu mai era nimeni în ogradă. mă lepădasem / de amintiri și acceptasem ca degetul conducătorului să scrie / sentința direct în inima mea. am urcat scara […], mi-am aranjat funia / în jurul gîtului și, în loc să mă arunc, mi-am dat drumul ușor / în gaură astfel încît grinda să facă cît mai puțin zgomot”. Acest final anticipat gradual în mai multe poeme din carte transformă gestul suprem de negare a vieții în cea mai convingătoare și mai percutantă formă de spiritualizare a materiei. Trupul nu știe nimic din toate acestea pînă în momentul în care reușește – luptînd împotriva tuturor instinctelor de conservare – să se anihileze pe sine.

Şerban Axinte este scriitor şi cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi. Cea mai recentă carte publicată: Gabriela Adameşteanu. Monografie, antologie comentată, receptare critică, Editura Tracus Arte, 2015.
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cum arată Rotunda, locul unde a fost bătaie pe „casele de 250 de euro". Prețul cu care se vând acum imobilele FOTO
Zeci de proprietari ai caselor din satul Rotunda, comuna băcăuană Gura Văii, își reabilitează și modernizează imobilele. Mai mult de jumătate din cele 205 case construite de autorități în 2005, după inundații devastatoare, și abandonate ulterior au fost cumpărate la licitație acum doi ani
image
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
Cercetătorii au întocmit o hartă interactivă a statelor unde trăiesc cei mai slab dotați bărbați.
image
Tipul de brânză pe care este bine să-l mănânci înainte de culcare: adormi în timp record
Mâncatul câtorva felii de brânză înainte de culcare vă poate ajuta să adormiți rapid.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.