Am un prieten care nu se poate dezlipi de telefon

20 noiembrie 2017
Am un prieten care nu se poate dezlipi de telefon jpeg

 Ce faci dacă ai un prieten care stă toată ziua cu telefonul în mînă, care nu se poate dezlipi de acele aplicații de socializare pe care le folosește chiar și cînd ieșiți în oraș și care devine din ce în ce mai trist și mai retras? Există oare o legătură între această introvertire și viața trăită aproape exclusiv online?

Uneori, pare că trăim cu toții ca Alice în Țara Minunilor: un click și am căzut în vizuina iepurelui, unde ne așteaptă o lume de minunății, care se transformă după interesele, curiozitățile, preferințele noastre. Lumea virtuală complică enorm limitele dintre real și imaginar. E o lume pe care noi, oamenii, am creat-o, dar care trăiește în afara noastră. Și e fascinantă, mai ales pentru persoanele care, din diferite motive, au dificultăți în a relaționa față în față cu ceilalți. În spatele ecranului, anxietățile legate de cum voi fi perceput, respingere, judecată, critică, se diminuează, în timp ce curajul, agresivitatea, puterea opiniei sînt încurajate de anonimat. Imaginea pe care o proiectez interacționează cu imaginea celorlalți. Ar fi simplist și neadevărat să spunem că relațiile sociale online sînt false sau inexistente.

Unele studii sociale demonstrează faptul că persoanele care petrec mult timp pe site-urile de socializare – și pe diferite aplicații – se declară mai lipsite de energie, mai plictisite și mai deprimate. Întrebarea rămîne însă: de unde vine acest lucru? Oare oamenii care petrec atît de mult timp online ajung să fie deprimați, triști, însingurați, sau mai degrabă cei care sînt deja triști și însingurați sînt mai dispuși să petreacă mai mult timp pe site-urile de socializare? Cine a fost mai întîi? Oul sau găina virtuală? E posibil ca ambele variante să fie adevărate. Pe de o parte, faptul că petrecem mult timp online vizualizînd imagini interesante, laudative, care fac să pară cumva viața celorlalți mai interesantă, ne poate întrista, însă e la fel de probabil ca motivul pentru care sîntem acolo atît de des să aibă de-a face tocmai cu faptul că ne simțim însingurați, străini în propria viață, copleșiți de ceea ce ne doare.

Adesea, ecranul devine un mijloc de a evita viața reală. Ne conectăm la lumea online, căutăm să intrăm în relații virtuale tocmai pentru a evita emoțiile care au devenit prea mari și prea grele pentru a mai putea fi tolerate. Rușinea, vinovăția, gelozia, invidia, regretul, resentimentele care sînt activate în relație cu ceilalți pot fi copleșitoare. Situațiile cînd trebuie să ne confruntăm cu proprii demoni interiori, cu dezamăgirile și eșecurile noastre, devin atît de greu de suportat, încît pur și simplu preferăm să ne amorțim pentru o perioadă. Conectați la lumea virtuală, atenția ne este distrasă de la noi înșine, iar amorțeala degetului mare pe telefon e minoră comparativ cu cea sufletească.

Ce anume putem face cînd observăm această tristețe la un prieten care petrece atît de mult timp pe rețelele de socializare? Cu siguranță, orice „predică” pe care am putea să i-o ținem, referitoare la efectele pe care le are o aplicație sau timpul petrecut online asupra „sănătății” sale, se va ciocni de o defensivă puternică. Nu numai că nu ajută, dar este un mijloc sigur prin care ne alăturăm lungului șir de oameni în prezența cărora se simte inadecvat, eșuat, neacceptat.

Dacă avem ceva de dăruit, putem să ne asigurăm că rămînem conectați la prietenul nostru, că am făcut ceva pentru a-l asigura că ne interesează ceea ce i se întîmplă și că ne dorim să ocupăm poziția unui prieten cu care el să se simte confortabil să fie vulnerabil. Pentru care nu trebuie să pozeze, pentru care nu trebuie să fie „cea mai bună variantă”, să nu fie nevoit să demonstreze într-una că e la fel de bun, precum îi vede pe „ceilalți”. Cînd o relație devine locul spre care ți-e drag să te îndrepți, în care te simți acceptat și în siguranță, cînd ai în preajmă oameni care scot la iveală ce e mai bun din tine, atunci, nevoia de a evada e mai scăzută și ancorele în realitate sînt mai puternice.

Zenobia Niculiță este psiholog.

Foto: flickr

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

China a trimis armata în jurul Taiwanului FOTO Profimedia
De ce luptă mercenarii chinezi în Ucraina? Mișcările stranii de pe front care ar trebui să dea de gândit. „Putem avea un război nimicitor”
Temerile că China s-ar pregăti să invadeze Taiwan sunt întărite, în opinia unor analiști americani, de faptul că peste 100 de mercenari chinezi ar lupta în războiul din Ucraina de partea rușilor. Totuși, pare discutabil dacă China ar avea nevoie de experiența câtorva mercenari pentru a ataca Taiwan
Secretarul apărării Pete Hegseth a rămas fără trei dintre consilieri FOTO EPA EFE jpg
Tumult la Pentagon. Probleme tot mai mari pentru secretarul apărării: „Instituția este în completă neorânduială sub conducerea lui Hegseth”
Cercul apropiat al secretarului american al apărării este în dezordine, în timp ce sentimentul de neîncredere față de funcționarii publici și înalții oficiali militari de la Pentagon se amplifică, relatează New York Times.
Colaj candidati alegeri prezidentiale FOTO Mediafax
Concluzia unui profesor după analiza sondajelor electorale: „Constanta e Simion în turul II, însă există o mare diferență față de ultimele alegeri”
Cele 14 sondaje date publicității începând din martie au o constantă: George Simion se califică în turul II, susține profesorul Sergiu Mișcoiu. În plus, sunt foarte mulți indeciși, însă ei sunt foarte diferiți față de „indecișii” din sondajele alegerilor de anul trecut.
index webp
Orașul din România unde prețul unei garsoniere cu duș în bucătărie i-a scos din minți pe toți. „Apartament înseamnă că poate să stea un hamster”
Un apartament de o cameră, situat într-o clădire istorică din centrul Clujului, a fost scos la vânzare pentru suma de 125.000 de euro. Locuința, cu o suprafață de 23 de metri pătrați, se remarcă printr-o amenajare atipică: dușul este amplasat în bucătărie, vis-a-vis de frigider și de ușa de intrare.
hora de pomana la desa, dolj   foto marian nicolae (1) jpeg
Cele mai triste hore organizate în zilele de Paște. „La final bradul este rupt şi împărţit creangă cu creangă” INTERVIU
În sudul țării, în localități din mai multe județe, se păstrează încă tradiția celor mai triste hore care se întind în zilele de Paște în vatra satului. Aproape date uitării în anumite perioade, horele de pomană au revenit în ultimii ani, alături de alte tradiții de Paște.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, susține declarații de presă referitoare la măsurile luate de guvern în cazul azilelor de bătrâni din Ilfov, la Palatul Victoria din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Cine sunt favoriții pentru funcția de prim-ministru după alegerile prezidențiale. Negocieri în culise
Ilie Bolojan e numele vehiculat de mai mulți candidați la alegerile prezidențiale pentru funcția de prim-ministru, însă șansele actualului președinte-interimar de a ajunge în fruntea Guvernului scad, în mod paradoxal, odată cu ascensiunea candidatului coaliției, Crin Antonescu.
Zapartan jpg
Istorioara despre românii de omenie care l-au împresionat pe Papa Francisc: „Încerc să vă înțeleg și vreau să vin la voi acasă”
„Papa Francisc a avut o atenție particulară pentru România”, susține unul dintre românii cei mai apropiați de Suveranul Pontif, ex-ambasadorul României la Vatican, Liviu Zăpârțan. El vorbește despre interacțiunile pe care le-a avut cu Papa și ce a însemnat acesta pentru România.
Cursuri pentru elevi / Foto: World Vision Romania
E pregătită România pentru săptămâna de școală de 4 zile? Studiu de caz la Oradea| ANALIZA
În România, reformele în educație succesive au deja o tradiție. Cel mai recent experiment se desfășoară la Colegiul „Mihai Eminescu” din Oradea, unde elevii de clasa a XII-a au un program de 4 zile pe săptămână, dedicat materiilor de bacalaureat. Restul disciplinelor sunt studiate de acasă.
razboi foto pixabay jpg
Țara care poate salva România, dacă SUA ne-ar întoarce spatele. Adevărul spus de un diplomat român format la Harvard
Diplomat de carieră cu studii la Harvard, Ovidiu Dranga explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, beneficiile parteneriatului strategic dintre România și Japonia. În plan economic și politic, relațiile celor două state sunt importante.