Am un prieten care nu se poate dezlipi de telefon

20 noiembrie 2017
Am un prieten care nu se poate dezlipi de telefon jpeg

 Ce faci dacă ai un prieten care stă toată ziua cu telefonul în mînă, care nu se poate dezlipi de acele aplicații de socializare pe care le folosește chiar și cînd ieșiți în oraș și care devine din ce în ce mai trist și mai retras? Există oare o legătură între această introvertire și viața trăită aproape exclusiv online?

Uneori, pare că trăim cu toții ca Alice în Țara Minunilor: un click și am căzut în vizuina iepurelui, unde ne așteaptă o lume de minunății, care se transformă după interesele, curiozitățile, preferințele noastre. Lumea virtuală complică enorm limitele dintre real și imaginar. E o lume pe care noi, oamenii, am creat-o, dar care trăiește în afara noastră. Și e fascinantă, mai ales pentru persoanele care, din diferite motive, au dificultăți în a relaționa față în față cu ceilalți. În spatele ecranului, anxietățile legate de cum voi fi perceput, respingere, judecată, critică, se diminuează, în timp ce curajul, agresivitatea, puterea opiniei sînt încurajate de anonimat. Imaginea pe care o proiectez interacționează cu imaginea celorlalți. Ar fi simplist și neadevărat să spunem că relațiile sociale online sînt false sau inexistente.

Unele studii sociale demonstrează faptul că persoanele care petrec mult timp pe site-urile de socializare – și pe diferite aplicații – se declară mai lipsite de energie, mai plictisite și mai deprimate. Întrebarea rămîne însă: de unde vine acest lucru? Oare oamenii care petrec atît de mult timp online ajung să fie deprimați, triști, însingurați, sau mai degrabă cei care sînt deja triști și însingurați sînt mai dispuși să petreacă mai mult timp pe site-urile de socializare? Cine a fost mai întîi? Oul sau găina virtuală? E posibil ca ambele variante să fie adevărate. Pe de o parte, faptul că petrecem mult timp online vizualizînd imagini interesante, laudative, care fac să pară cumva viața celorlalți mai interesantă, ne poate întrista, însă e la fel de probabil ca motivul pentru care sîntem acolo atît de des să aibă de-a face tocmai cu faptul că ne simțim însingurați, străini în propria viață, copleșiți de ceea ce ne doare.

Adesea, ecranul devine un mijloc de a evita viața reală. Ne conectăm la lumea online, căutăm să intrăm în relații virtuale tocmai pentru a evita emoțiile care au devenit prea mari și prea grele pentru a mai putea fi tolerate. Rușinea, vinovăția, gelozia, invidia, regretul, resentimentele care sînt activate în relație cu ceilalți pot fi copleșitoare. Situațiile cînd trebuie să ne confruntăm cu proprii demoni interiori, cu dezamăgirile și eșecurile noastre, devin atît de greu de suportat, încît pur și simplu preferăm să ne amorțim pentru o perioadă. Conectați la lumea virtuală, atenția ne este distrasă de la noi înșine, iar amorțeala degetului mare pe telefon e minoră comparativ cu cea sufletească.

Ce anume putem face cînd observăm această tristețe la un prieten care petrece atît de mult timp pe rețelele de socializare? Cu siguranță, orice „predică” pe care am putea să i-o ținem, referitoare la efectele pe care le are o aplicație sau timpul petrecut online asupra „sănătății” sale, se va ciocni de o defensivă puternică. Nu numai că nu ajută, dar este un mijloc sigur prin care ne alăturăm lungului șir de oameni în prezența cărora se simte inadecvat, eșuat, neacceptat.

Dacă avem ceva de dăruit, putem să ne asigurăm că rămînem conectați la prietenul nostru, că am făcut ceva pentru a-l asigura că ne interesează ceea ce i se întîmplă și că ne dorim să ocupăm poziția unui prieten cu care el să se simte confortabil să fie vulnerabil. Pentru care nu trebuie să pozeze, pentru care nu trebuie să fie „cea mai bună variantă”, să nu fie nevoit să demonstreze într-una că e la fel de bun, precum îi vede pe „ceilalți”. Cînd o relație devine locul spre care ți-e drag să te îndrepți, în care te simți acceptat și în siguranță, cînd ai în preajmă oameni care scot la iveală ce e mai bun din tine, atunci, nevoia de a evada e mai scăzută și ancorele în realitate sînt mai puternice.

Zenobia Niculiță este psiholog.

Foto: flickr

catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.

Adevarul.ro

image
Marea iubire a actorului Traian Stănescu. S-a stins la trei ani după soția sa: „Acum dansează în ceruri amândoi”
Traian Stănescu nu a mai rezistat fără iubita lui soție, cu care a împărțit mai bine de 4 decenii de viață. Actrița Ilinca Tomoroveanu, nepoata marelui poet şi om politic Octavian Goga, a fost dragostea vieții lui.
image
Iarna se întoarce în forță: România, lovită de fenomene extreme. Când scăpăm de valul de aer polar
Iarna se întoarce în forță în România. Se face tot mai frig, iar la munte, pe culmi, va fi viscol puternic. Schimbarea vremii aduce fenomene extreme, în special furtuni violente.
image
Mărturii șocante: Trenurile CFR Călători sunt adevărate bombe cu ceas
Trei locomotive din patru și mare parte dintre vagoanele CFR Călători au durata de exploatare depășită, iar reparațiile industriale ale materialului rulat lipsesc.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.