„Am scris o carte despre o lume dispărută…“ - interviu cu Lola LAFON

26 februarie 2014
„Am scris o carte despre o lume dispărută…“   interviu cu Lola LAFON jpeg

● Lola Lafon, La petite communiste qui ne souriait jamais, Actes Sud, 2014

Cartea dvs. a ajuns în Franţa la a şaptea ediţie, iar traducerea în limba română este anunţată pentru luna aprilie. V-aţi aşteptat la acest succes?

Nimeni nu se aşteaptă să aibă succes, atunci cînd scrie o carte. Nu eu, în orice caz. Am scris cartea aflîndu-mă foarte departe de lumea literară franceză, la Bucureşti, în majoritatea timpului, şi a fost o pasiune, ca fiecare roman. Între timp, am schimbat şi editorul. Exista, sigur, imaginea Nadiei Comăneci, ştiam că mai multe persoane ar putea fi interesate, dar acum văd că este cu mult mai mult decît atît: primesc mesaje de la cititori care au 15 ani. Care nu au auzit niciodată de ea, pînă acum. Care acum o descoperă. Şi cu ea un capitol de istorie.

Deci o carte este rezultat al unui lung proces de reflecţie?

Nici măcar, eram la capătul a două precedente romane şi mi-am zis „ce-ar fi să scriu altceva...” La început am fost foarte sceptică, nu ştiam nimic despre ea, în afara a ceea ce era ştiut de toată lumea. Nici nu voiam să scriu o biografie. Ci mai degrabă un fel de reverie asupra Europei de Est, ceva despre o epocă apusă, asupra celor două blocuri, asupra unei fascinaţii. Mi-am început cercetările asupra ei şi, după şase luni, după ce citisem, in extenso, toată presa sportivă din Franţa, din 1967, am fost şocată. De aici am plecat, de la adoraţia nebună, şi apoi bizară, asupra corpului. A fost ceea ce m-a şocat cu adevărat. Am ajuns, apoi, la anul 1968, la termenii care, începînd cu acest an, deveneau cu adevărat monstruoşi. Ea era creuzetul tuturor temelor care mă pasionează. Violenţa verbală îndreptată asupra corpului ei, dinspre ambele blocuri, comunist şi occidental, era pentru mine un subiect fascinant. Ideea unui dialog imaginar cu ea a venit cu mult mai tîrziu.

Documentarea propriu-zisă s-a făcut în mai multe etape. Am avut iniţial şase luni de documentare, fără a scrie. Doar note bazate pe figura ei. Am avut şansa de a putea citi în română, însă la Bucureşti, documentarea mea nu a fost doar scrisă, ci şi o documentare în imagini. Am fost să studiez atît la Biblioteca Universitară, cît şi la cea Municipală. Am început prin a descrie albumele fotografice găsite pe tema Nadiei, culorile, atmosfera aceea în care totul era atît de fabricat, mereu roşu, galben, albastru...Apoi m-am întors la Paris şi am studiat, la Biblioteca Naţională Franceză, tot ceea ce am găsit despre Nicolae Ceauşescu. Mi-am dat seama că locuind în România, nu ştiusem niciodată nimic cu adevărat. Am citit decretele. Cele împotriva femeilor. Bulversată, am plecat la Montreal, la Biblioteca Universitară şi aici, pentru ca, rapid, să opresc documentaţia. Am început naraţiunea şi a trebuit să uit tot.

Prima dată am greşit, am distrus primele 80 de pagini: nu fusesem suficient de rapidă, ca ritm, nu găsisem stilul potrivit pentru a vorbi despre ea. Am distrus tot, şi apoi am găsit: voiam capitole rapide, seci, care să biciuiască. Am tăiat, am reînceput să scriu, am demarat o altă perioadă de documentare, despre sport, sportul din Est, despre mişcările din gimnastică, o perioadă, deci, care a durat doi ani. Examinînd şi unghiul politic.

Cartea dvs. este aşteptată în traducere românească pentru luna aprilie. La 25 de ani trecuţi de la Revoluţie şi într-un climat în care societatea românească doreşte cu orice preţ regăsirea unor adevăruri, cartea va provoca cu siguranţă reacţii contradictorii. La ce tip de reacţie vă aşteptaţi, pozitivă sau negativă? Românii vor iubi imaginea pe care o vor zări în oglindă?

La ambele reacţii. Şi mi-e puţin frică. Dar insist încă o dată pe caracterul romanesc. Nu sînt istoric. Nutresc o pasiune pentru România. Româna este aproape prima mea limbă, aveam doi ani cînd am venit aici, în anii ’70. Am plonjat în Bucureştiul de atunci pentru a încerca să regăsesc o anumită atmosferă, un anumit miros. Dar nu este deloc o carte biografică. Ci o carte despre figura unei fetiţe care a avut un destin incredibil, destinul unei femei incredibile. Nu pot să cred că oamenii chiar vor vedea o biografie în această carte... Ar fi totuşi inimaginabil. Da, evident, mi-e puţin frică, poate fi foarte jenant să soseşti şi să spui: „Iată, vin din Franţa şi am scris o carte despre voi.” Dar chiar şi în Franţa aş fi putut avea, de altfel, reacţii negative, căci relaţia Franţei cu ţările din Est iese şifonată...

Discutînd despre carte cu alţi români stabiliţi în Franţa, prima lor întrebare, pe care vi-o adresez şi eu, era: „Şi chiar a discutat cu Nadia?”

Totuşi, e scris încă de la început că dialogurile sînt imaginare… Nu, nu am întîlnit-o niciodată, nu am vorbit niciodată cu ea. De fapt, chiar am pus multe din părerile mele, din opiniile mele, în personajul Nadiei.

De ce nu aţi dorit să o cunoaşteţi?

Pentru că nu este o biografie, ci un roman. Nu vreau să mă compar cu autori foarte mari, precum Column McCann şi cartea sa despre Nureyev, dar şi el a scris-o fără să-l fi întîlnit... Este o reverie, o Nadia de ficţiune, un fel de dialog între subiect şi creatorul său, un vis de copil. Dacă ar fi fost o biografie, aş fi mers pînă la epoca actuală, aş fi scris că trăieşte în America, dar... nu. Este povestea unei lumi dispărute. Mă opresc în 1990.

Şi acum spuneţi că poate Nadia a citit cartea...

Nu ştiu... Am avut un schimb de e-mail-uri cînd am terminat-o, dar înainte să o public. Un prieten comun, jurnalist, ne-a pus în legătură, prin e-mail, ea fiind în Bucureşti, eu la fel. A fost o mare surpriză să regăsesc numele ei în cutia mea electronică... I-am zis că am scris o carte. Mi-a zis: „Ah, da, ce fel?” Am încercat să-i explic că nu este o biografie, ci un roman. Şi ne-am oprit aici.

Dar azi v-ar plăcea să o întîlniţi?

Este o personalitate despre care se scriu atîtea cărţi... Nu neaparat. Romanul meu s-a terminat. Aş fi emoţionată aflînd că l-a citit. Trebuie să fie totuşi incredibil să se scrie despre tine... Toţi cei care au citit cartea, la editură, spuneau, de altfel, că par să fiu, în rîndurile mele, atît de pro-Nadia... că nu există nici o ambiguitate în faptul că o admiri... dar să fiu faţă în faţă cu ea, ar fi de neimaginat. Am mers atît de departe în confruntarea virtuală cu ea – am citit lucruri teribile despre ea în presa româneasc şi pe care nu am vrut să le reproduc – încît, încet, s-a întărit în mine imaginea unui corp de femeie pe care cineva încerca cu orice preţ să-l instrumentalizeze. Este o carte despre o femeie judecată, scrutată, analizată, dar care nu e niciodată suficient de bună. Dar nu este Nadia Comăneci. Ci o femeie căreia i se reproşează că este, la 14 ani, imaginea unui regim. O idee care m-a enervat. Nu de mult, într-o dezbatere, am izbucnit: „Hei, voi de acolo, trebuie să vă calmaţi, căci şi echipa naţională a Franţei, cînd cîştigă în vreo disciplină, e primită la palatul Elysée...” Pe Nadia din roman o fac să exprime ceea ce vreau eu să exprim, căci nu cred că a fost mai instrumentalizată decît sînt sportivii de astăzi.

a consemnat Iulia BADEA-GUÉRITÉE

Foto: A. Fevrier / Flammarion

catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.

Adevarul.ro

image
Marea iubire a actorului Traian Stănescu. S-a stins la trei ani după soția sa: „Acum dansează în ceruri amândoi”
Traian Stănescu nu a mai rezistat fără iubita lui soție, cu care a împărțit mai bine de 4 decenii de viață. Actrița Ilinca Tomoroveanu, nepoata marelui poet şi om politic Octavian Goga, a fost dragostea vieții lui.
image
Iarna se întoarce în forță: România, lovită de fenomene extreme. Când scăpăm de valul de aer polar
Iarna se întoarce în forță în România. Se face tot mai frig, iar la munte, pe culmi, va fi viscol puternic. Schimbarea vremii aduce fenomene extreme, în special furtuni violente.
image
Mărturii șocante: Trenurile CFR Călători sunt adevărate bombe cu ceas
Trei locomotive din patru și mare parte dintre vagoanele CFR Călători au durata de exploatare depășită, iar reparațiile industriale ale materialului rulat lipsesc.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.