Alte fragmente din lumea lui Ilf şi Petrov

12 octombrie 2011
Alte fragmente din lumea lui Ilf şi Petrov jpeg

(Apărut în Dilema veche, nr. 92, 21-27 oct. 2005)

Prima parte a "Fragmentelor din lumea lui Ilf şi Petrov" o puteţi citi aici

Situaţii de viaţă, apariţii, peisaje: "Undeva sus, se auzi un zgomot de geam spart. Făcînd să se cutremure tot oraşul, trecu un autocamion al organizaţiilor de construire a morilor. Un miliţian fluieră. Viaţa era în plin clocot." "Dinspre strada «Tovarăşul Gubernski» se ivi un nor de fum gros şi violet. Pufnetele se întăriră şi imediat se putu desluşi silueta automobilului Gas nr. 1 al Comitetului executiv judeţean (...). Funcţionarii de la ferestre puseră evenimentul în legătură cu o eventuală reducere de personal." "Ghidul muzeului demasca planurile imperialiste ale Ecaterinei a II-a, în legătură cu pasiunea răposatei împărătese pentru mobila stil Ludovic al XVI-lea." "Un miliţian în uniformă specială şahistă, cu pantaloni în pătrăţele şi nebuni la petliţe." "Topograful din Voronej, rudă cu mikado-ul Japoniei." "Pe strada principală, într-o cotiugă, se transporta o şină lungă, albastră..." "Din beciul unui lăcaş al Domnului, venea un aer rece, cu miros ca de vin acru. Probabil că erau depozitaţi acolo cartofi." "Am cunoscut în provincie un fotograf care pînă şi conservele le deschidea la lumină roşie, de teamă ca altfel să nu se strice." "Pe terenurile lor colectivizate, circulă acum numeroase brigăzi literare, care strîng material pentru poeme agronomice şi cantate despre zarzavat." "A comandat soté de rinichi pentru a sfida pe străini." "Din boabele de soia se pot prepara o sută paisprezece feluri de mîncare gustoase şi hrănitoare." "Tovarăşul Doljnostiuk a fost strivit între cocoaşele unei cămile..." "Muzeul nu cuprindea decît opt piese: un colţ de mamut dăruit tînărului muzeu de oraşul Taşkent, tabloul în ulei Încăierare cu basmacii, două halate de emir, un peştişor de aur într-un acvarium, o vitrină cu lăcuste uscate, o statuetă de porţelan făcută la fabrica Kuzneţov şi, în sfîrşit, macheta obeliscului pe care oraşul intenţiona să-l instaleze în piaţa principală. Pe piedestalul proiectului se afla o coroană mare de tablă, cu panglici."

Rugăciuni şi reflecţii mistice: "Doamne, Dumnezeule, care de fapt nu exişti..." sau "Ştie numai Dumnezeu. Şi întrucît Dumnezeu nu există, nu ştie nimeni."

"Gavriliada" (versuri mobilizatoare): "Gavrilă-n codru se ducea / Şi bambuşi uriaşi tăia / (...) Gavrilă era poştaş/ Şi slujba şi-o făcea-n oraş..." În final, deşi împuşcat mortal de un fascist, el reuşeşte totuşi să ducă scrisorile la destinaţie.

Şapte feluri de a anunţa, după caz, moartea cuiva: "i-a luat Dumnezeu sufletul", "şi-a dat obştescul sfîrşit", "s-a săvîrşit din viaţă", "şi-a sfîrşit zilele", "şi-a încheiat socotelile cu viaţa", "l-a luat dracul", "a crăpat".

Diferenţa dintre milionarul capitalist şi cel sovietic: cel sovietic e clandestin. "S-ar putea să şadă chiar în clipa asta, în această aşa-zisă grădină de vară, la măsuţa de alături şi să bea bere Tip-Top de 40 de copeici ţapul."

Problema-aritmoid, cu caracter educativ: "Avem trei gări: Vorobiovo, Graciovo şi Drozdovo, cu un număr egal de funcţionari fiecare. În gara Drozdovo sînt de şase ori mai puţini comsomolişti decît în celelalte două, luate la un loc; iar în gara Vorobiovo, doisprezece membri de partid mai mult decît în gara Graciovo, unde numărul celor fără de partid e mai mare cu şase decît în primele două. Cîţi funcţionari avem în fiecare gară şi care e, dintre toţi, numărul membrilor de partid şi al comsomoliştilor?"

Conţinutul unei valize de pasager tînăr: "ciorapi de aţă Skeci, două bluze ruseşti, o plasă pentru păr, o pereche de chiloţi, broşura Sarcinile comsomolului la sate şi trei ouă tari strivite. În afară de acestea, se mai află, în mod obligatoriu, într-un colţ, cîteva rufe murdare înfăşurate în ziarul Ekonomiceskaia Jizni ."

Cadouri la diferite solemnităţi şi aniversări: "un model de locomotivă mic cît o pisică sau, dimpotrivă, o daltă care depăşea în dimensiuni un stîlp de telegraf."

În sfîrşit, o scenă de dragoste: "Un tînăr, care întîrziase cu iubita lui la un club muncitoresc, aprindea grăbit harta electrificată a planului cincinal şi-i şoptea amorului său nestins:
- Vezi luminiţa ceea roşie? Acolo va fi uzina de combine din Siberia. Vom pleca acolo. Vrei?
Şi iubita rîdea încetişor, trăgîndu-şi mîna dintr-a lui."

Foto: E. Langman, 1932

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.