Al doilea doctorat al lui Victor Ponta

19 decembrie 2014
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Victor Ponta a anunţat că renunţă la titlul de doctor şi că, după ce va ieşi din politică, are de gînd “să iniţieze un nou demers doctoral”. Vestea bună e că s-ar putea ca, la un moment dat, să iasă din politică. Vestea proastă e că nici acum, în ciuda gestului său aparent onest, dl Ponta tot nu a înţeles despre ce e vorba.

Titlul de doctor nu e ca o funcţie în partid, din care poţi oricînd să-ţi dai demisia şi “eşti curat”. E obţinut prin anumite proceduri academice şi legale pentru a-i recunoaşte posesorului său o pregătire ştiinţifică ilustrată prin redactarea unei lucrări originale. Teza de doctorat a lui Victor Ponta nu este originală: Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a dovedit asta printr-un raport argumentat. De doi ani încoace, premierul o ţine una şi bună că acuzaţiile de plagiat sînt o manevră politică pusă la cale de adversarii săi. Chiar şi în scrisoarea către Rectorul Universităţii, susţine de fapt acelaşi lucru: că tema doctoratului său “a devenit eminamente politică” şi că nu vrea ca asta să perturbe activitatea noului ministru al Educaţiei. Şi mai spune că n-a renunţat la titlu mai demult pentru că s-a considerat “de bună credinţă” în argumentele sale de la momentul contestării (care argumente? că în 2003 nu era reglementată chestiunea ghilimelelor???) şi nu a vrut să amestece “planul pur profesional cu cel politic”. Păi tocmai asta a făcut, tot declarînd că acuzaţia de plagiat e o manevră a adversarilor politici: un amestec indigest şi stupid.

S-ar putea ca premierul să creadă şi acum că e de bună credinţă în decizia de a renunţa la titlul de doctor.

, alţii au spus că e insuficientă simpla renunţare şi că

. Sigur că ar trebui. Dar premierul nu e omul care să-şi ceară scuze şi să-şi recunoască greşelile pînă la capăt. Dacă ar fi fost, scrisoarea trimisă Rectorului ar fi trebuit să înceapă cu scuze faţă de Universitatea Bucureşti şi faţă de Comisia de Etică – o comisie care a lucrat riguros şi onest, dar pe care Victor Ponta a înghesuit-o la grămadă în consideraţiile sale aberante cum că acuzaţiile ar fi o “manevră politică”.

Prin urmare, decizia de a renunţa la titlul de doctor e anunţată cu jumătate de gură şi cîrpită cu un balet verbal inutil. Universitatea Bucureşti a anunţat că va întreprinde măsurile necesare pentru retragerea titlului de doctor (le-a mai întreprins o dată, dar totul s-a blocat la minister). Există însă consecinţe ale acuzaţiei de plagiat care nu mai pot fi remediate. Bunăoară, schimbarea “din mers”, de către ministrul de atunci al Educaţiei, Liviu Pop,  a componenţei Consiliului Naţional care acordă titlurile academice, ca să împiedice decizia de plagiat. Se va repune la loc vechiul Consiliu? Nici vorbă. Liviu Pop este însă din nou în Guvern. Sau: eliminarea din TVR a celor care

(post între timp dispărut). Vor fi reangajaţi şi se va reface TVR Info? Evident că nu. Despre consecinţele morale şi intelectuale ale întregii poveşti, să nu mai vorbim: oare cîţi oameni vor fi rămas cu senzaţia că doctoratul în România e “un moft”, o chestie total neserioasă, din moment ce un furt intelectual rămîne nepedepsit? Căci renunţarea la titlu înseamnă, de fapt, că povestea plagiatului moare şi e îngropată. E  ca şi cum cineva ar fura un carton de ouă din supermarket sau un milion de euro dintr-o bancă şi, dacă după doi ani dă înapoi ce-a luat, scapă de judecată.

Aşa încît, pentru a putea fi crezut pînă la capăt că gestul său e onest, Victor Ponta are o singură şansă (aşa cum a anunţat): să-şi dea doctoratul pe bune. Abia atunci va merita felicitările noastre. 

Articol apărut pe

 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

cimpeanu caseta jpeg
Sorin Cîmpeanu a demisionat. Ministrul Educației a fost acuzat de plagiat
Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Educației, la patru zile de la izbucnirea scandalului de plagiat. Fără a face referire la motivele demisiei, Cîmpeanu a publicat pe Facebook anunțul încetării mandatului său.
benzinarie foto fb lukoil romania
Autoritatea de reglementare bulgară a acuzat Lukoil Bulgaria de încălcarea concurenței pe piața combustibililor. Compania a fost auditată oficial
Comisia pentru Protecția Concurenței (CPC) din Bulgaria a lansat un control oficial împotriva Lukoil Bulgaria, pe care o suspectează că ar încălca concurența pe piața carburanților.
hackeri sri png
Hackerii care au declarat război guvernului Japoniei nu plănuiesc să atace din nou țara
Grupul Killnet a spus că nu va putea efectua atacuri până nu va găsi noi sponsori.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.