4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
Așadar, iată 4 legende pe care merită să le știi:
1. Legenda Regelui Arthur - Este unul dintre cei mai cunoscuți conducători din istorie, chiar dacă pînă acum nu este clar nici dacă a fost cu adevărat rege sau doar comandantul unei armate. Conform legendei însă, Arthur a fost un rege britanic din secolul al V-lea, care a avut o contribuție semnificativă în lupta cu saxonii. Potrivit legendei, Arthur reprezenta idealul cavaleresc și era un om din popor, în pofida statutului pe care îl avea. Spre exemplu, el ar fi avut o masă rotundă mare, de 1.600 de locuri. Iar masa era rotundă deoarece Arthur nu dorea să stea în fruntea mesei tocmai din dorința de a arăta că toți oamenii sînt egali.
2. Legenda Calului Troian - Una dintre cele mai cunoscute legende din istorie. Totul a pornit de la poemele scrise de Homer, în care a descris pe larg Războiul Troian, ce ar fi avut loc între 1300 și 1200 înainte de Hristos. Chiar dacă nu este clar dacă acest război chiar a existat, sînt destui istorici care înclina să creadă că răspunsul este da. Conform legendei, războiul a izbucnit după ce grecii i-au invadat pe troieni pentru a-l răzbuna pe Menelau, după ce soția acestuia plecase în Troia cu Paris. La 10 ani de la izbucnirea războiului, luptător grec Ulise a avut ideea de a construi un cal uriaș scobit pe interior, în care să se ascundă războinicii eleni. Astfel, troienii au considerat că acesta este un dar și au introdus calul interior, dar noaptea au fost răpuși. E o legendă faimoasă așadar, despre care s-au făcut multe filme, cel mai cunoscut fiind Troy, în care Brad Pitt este în rolul principal. De asemenea, există și un joc de pacanele denumit Age of Troy. Acesta a apărut în 2016 sub semnătura companiei EGT, iar printre simboluri se află calul troian, corăbii, bănuți de aur, dar și Paris și Elena.
3. Legenda lui Hercule - Isprăvile lui Hercule sînt cunoscute de foarte multă lume și fac parte din mitologia greacă. Mai exact, el a fost nevoit să facă 12 isprăvi ieșite din comun pentru a scăpa de blestemul Herei. Hercule este recunoscut pentru forța impresionantă pe care o posedă și a reușit astfel să ucidă leul din Nemeea, a răpus hidra din Lerna, a reușit să prindă mistrețul de pe muntele Erymanthus, a curățat grajdurile lui Augias, a răpus un căprior cu coarne de aur, a distrus păsările stimfalide, iar apoi a capturat taurul din Creta și a îmblînzit iepele lui Diomide. De asemenea, a căpătat cingătoarea purtată de Hippolyte, a adus boii lui Geryon, a cules celebrele mere din Grădina Hesperidelor și a reușit să-l aducă pe Cerberus din împărățirea umbrelor subpămîntene. Hercule este așadar un personaj legendar, despre care s-au făcut multe filme.
4. Legenda lui Romulus și Remus - Aceștia sînt fondatorii tradiționali ai Romei. Conform legendei, tatăl lor a fost zeul războiului, Marte, în timp ce mama lor a fost preoteasa Rhea Silvia. Romulus a fost primul Rege al Romei și l-a ucis pe Remus după o dispută legată de locul în care va fi amplasat următorul oraș al Romei. De altfel, Roma este un loc încărcat de legende și povești spectaculoase, avînd o istorie bogată.