3 în 1: Kasparov, Gheorghiu, Karpov

28 noiembrie 2017
3 în 1: Kasparov, Gheorghiu, Karpov jpeg

Înainte de 1989, la editura Sport-Turism apăruse o carte de şah, Secretele marilor maeştri: Fischer, Gheorghiu, Karpov. Fischer nu mai este, dar în locul lui l-am putea pune pe Kasparov. Triada sună acum: Kasparov, Gheorghiu, Karpov. Şi ea s-a refăcut, într-adevăr, pe parcursul cîtorva zile, cînd toţi trei au putut fi văzuţi şi auziţi prin Bucureşti. Trei într-o săptămînă – de unde şi titlul articolului.

kasparov1 1 jpg jpeg

Nu sînt multe țări care să se laude cu „performanța” de a nu fi fost vizitate de Kasparov. Pînă azi, printre ele era și România. De azi, nu mai cazul. Kasparov a susținut o conferință pentru oamenii de afaceri în care comparațiile cu șahul au fost la tot pasul. Nu știu cît au gustat ei tema, dar eu mi-am dat seama că Garry Kasparov trăiește fix așa cum joacă șah. A urcat val-vîrtej pe scenă și a și captat audiența cu o poveste de la vamă. Așa face și în turnee, intră ca o furtună în sala de joc și deschide jocul agresiv. Nu a stat deloc la pupitrul amenajat pentru el, a gesticulat, s-a mirat, s-a încruntat, a ridicat tonul și a rîs. În poza de mai sus e tot într-o poziție tipică pentru el: înainte de conferință (partidă) mai studiază încă o dată slide-urile (variantele de joc). E explicabil; doar Kasparov e autorul cărții How life imitates chess / Cum imită viața șahul.

Trei momente-cheie din expunerea sa au implicat femei. A spus că grație educației primite de la mama sa, și-a studiat mereu greșelile. Învață mereu din greșeli, căci sigur le-ai făcut, chiar dacă ai cîștigat. Altfel, vor învăța alții din greșelile tale și vei fi învins. Sau, o altă lecție de la mama sa: nici o partidă nu e cîștigată pînă nu se oprește ceasul. E varianta șahistă a butadei din fotbal, despre echipa germană: nu e învinsă pînă nu o vezi în autocar. O altă întîmplare e cu soția fostului campion mondial Tigran Petrosian. Era pe 10 noiembrie 1985, cînd Kasparov tocmai fusese încoronat campion mondial. Ea îi spune: „Îmi pare rău pentru tine”. Kasparov e consternat. Și atunci ea explică: „Cea mai fericită zi din viața ta tocmai a trecut”.

Conferința lui Kasparov nu a fost despre politică. Dar a fost de ajuns ca cineva să întrebe de Putin pentru ca invitatul să se dezlănțuie. A povestit cum a sărit ca ars cînd cineva i-a spus că Putin joacă șah. M-am simțit dator să apăr onoarea sportului meu – a explicat el. E imposibil ca dictatorii să joace șah. Șahul e un sport cu resursele la vedere. Vezi tabla, vezi piesele, vezi mutările; șahul e un sport transparent. Pe cînd dictatorii urăsc transparența, a spus Kasparov, ei nu pot iubi un sport așa de deschis și cinstit. Asistența lua mat, dar ce plăcut e să fii făcut mat de Kasparov.

gheorghiu1 jpg jpeg

Gheorghiu şi-a lansat o carte, la Gaudeamus. Este al doilea său volum de partide comentate care acoperă, după cum a mărturisit însuşi autorul, cea mai bună perioadă din cariera sa şahistă, anii 1971-1980. Am fost acolo şi am asistat la lansare. Asistenţa era formată din cunoscuţi al marelui maestru, unii vechi de peste 50 de ani, colaboratori ai acestuia, amatori de şah. Un lucru m-a frapat: cu excepţia lui Costică Ionescu, din partea federaţiei, nu a fost de faţă nici un mare maestru actual. Şi sînt aproape 20 cu toţii. Ca să nu mai spun de maeştrii internaţionali, care dacă s-ar fi adunat, i-ar fi făcut concurenţă lansării de peste drum, a lui Liiceanu. E o groapă, cred, şi între generaţiile de şahişti, peste care generaţia mai tînără poate că nu vrea să sară, să vadă şi cum a fost pe vremea cînd şahul nu era atît de exact ca azi, dar era mai frumos – Florin Gheorghiu dixit. Dar nu mă pot abţine să nu consider că astfel s-a mai irosit o ocazie de a celebra cum se cuvine puţinele momente festive ale unei comunităţi şi aşa mici şi urgisite, cum e cea şahistă. Căci, lăsînd deoparte invidiile, fie ele şi constructive, mai bun ca Gheorghiu în materie de şah România nu a produs, nici acum, nici înainte. Diferenţa e că astăzi, şahiştii noştri ajung să joace cu elita şahului mondial sporadic şi din întîmplare, pe cînd pe atunci, Gheorghiu era invitat regulat în turneele de top. Atît – şi-o dungă, cum spunea un cunoscut de-al meu, căruia mai mult îi plac tablele decît şahul.

karpov iamandi jpg jpeg

Karpov e un obişnuit deja al tradiţionalului Turneu al Regilor la şah. De fiecare dată, se scoate în evidenţă ba prietenia lui cu Elisabeta Polihroniade, ba cea cu organizatorii turneului, ba cu federaţia. Eu cred însă că el vine în primul rînd din prietenia cu şahul. O mare, solidă şi indestructibilă prietenie cu şahul. Şi spun asta pentru că l-am văzut în ultimii doi ani dînd simultane cu ocazia deschiderii turneului. Este partea lui preferată, se vede cu ochiul liber. După ce trec festivităţile, cuvîntările, felicitările şi firitiselile, Karpov intră pe modulul de şah. Îl vezi deodată că i se abstractizează privirea. Iese din formaţia de vorbitori la microfon, se duce probabil la toaletă, jucătorii se aşază la tablă, Karpov se întoarce cu privirea aceea pe dinăuntru şi începe să mute. E ca un titirez între mese. Nu îl mai poate deranja nimic, nu mai aude nimic. La ultimul simultan, un copil a pătruns în spaţiul dintre mese rezervat lui Karpov. Fostul campion mondial l-a ocolit ca un somnambul şi a mutat peste capul copilului. Era concentrare ambulantă. L-am mai văzut în acelaşi mood şi cu vreo 15 ani în urmă, cînd a jucat la Bucureşti un meci cu Nisipeanu. E inconfundabila plăcere a scufundării în şah.

diagram87 png png

Diagrama săptămînii

În diagramă este poziţia-cheie dintr-una dintre cele mai vestite partide din istoria şahului, supranumită şi „partida nemuritoare a lui Steinitz”, primul campion mondial oficial. Acum, la cea de-a 21 mutare, albul începe o combinaţie vestită, care a făcut deliciul multor generaţii de şahişti. Soluţia diagramei 87 va fi publicată săptămîna viitoare.

Soluţia diagramei 86 de săptămîna trecută: 1. Cd5! exd5 2. Ch6+ Rg7 3. Df7+! Txf7 4. Txf7+ Rh8 5. Nd4+ Nf6 6. Txf6 Ameninţă 7. Tf8#. 6… Cxf6 7. Nxf6#

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Ionuţ Iamandi 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ce a scos la iveală ancheta privind moartea actorului din Friends, Matthew Perry. Raportul autopsiei
Poliția din Los Angeles și Agentia de Control al Drogurilor din SUA au deschis o anchetă privind moartea îndrăgitului actor din Friends, Matthew Perry. El a fost găsit fără suflare în octombrie 2023 din cauza efectelor acute ale anestezicului ketamină.
image
Istvan Kovacs „fluieră“, diseară, finala Ligii Europa: cât câștigă cel mai bine plătit arbitru român
La Dublin, pe „Aviva Stadium“, în față a peste 50.000 de spectatori, se va decerna primul trofeu european din acest sezon, cel din Liga Europa. Atalanta – Leverkusen se va juca, diseară, de la ora 22.00 (Pro Arena) cu o brigadă din România.
image
Ce a mâncat la micul dejun o femeie care a reușit să slăbească 45 de kilograme: „ajunge până la prânz și te simți bine“
O utilizatoare TikTok a împărtășit o rețeta de mic dejun care a ajutat-o să slăbească 45 de kilograme, din cele 100 pe care le avea. Este o rețetă simplă, ușor de făcut și la îndemâna tuturor.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.