1956: Revoluția în direct

10 octombrie 2016
1956: Revoluția în direct jpeg

A fost o vreme când, zile întregi la rând, știrile de la Radio București citau pe larg Radio Budapesta. Se întâmpla acum 60 de ani, pe când la unguri se redeșteptase speranța unei detașări, dacă nu chiar delimitări față de comunism.

La acea vreme - vorbim de octombrie 1956 - în multe zone ale lumii, inclusiv România și Ungaria, radioul era lider incontestabil în materie de știri. Poziția sa dominantă data de ani buni. Cu aproximativ zece ani înainte, când Armata Roșie intra în capitalele pe care voia „să le elibereze de naziști”, una dintre printre primele directii pe care le căuta era spre clădirea radioului. În cartea sa Cortina de fier. Represiunea sovietică în Europa de Est, 1945-1956, Anne Applebaum scrie că la Berlin, radioul est-german a debutat având angajați oameni instruiți la Moscova. În Polonia, reluarea emisiunilor de radio s-a făcut cu aparatură sovietică. La Budapesta, în ianuarie 1945, la o zi de la instalare, guvernul provizoriu maghiar adopta decretul de reînființare a radioului; decretul fusese redactat inițial în limba rusă1. Excepție n-a făcut nici radioul de la București, care în septembrie 1944 e trecut în subordinea Comisiei Militare Aliate, controlată de facto de sovietici.

Explicația interesului sovietic pentru radio e simplă: noii cuceritori ai estului îl vedeau ca pe mijlocul suprem de propagandă. Pe atunci, televiziunea nu exista, iar ziarele nu aveau impactul masiv și direct al radioului.

S-a spus că prima revoluție televizată în direct ar fi fost cea din România. La fel se poate spune și că prima revoluție radiodifuzată în direct a fost cea din Ungaria, din 1956. Cele două revolte și-au împărțit și simbolul steagului găurit la mijloc, acolo unde fusese stema cu însemne comuniste. Evenimentele erau transmise de radio Budapesta - care în plus a fost și un actor direct al acestora, precum TVR în 1989 -, dar și de alte radiouri, precum cel de la București. Desigur că ideologia oficială punea un filtru masiv informației care ajungea pe calea undelor.

La București, în emisiunile de informații, denumite fie “Buletine de Știri”, fie “Radio Jurnale2” (în funcție de durată - cinci, respectiv 15 minute), evenimentele din Ungaria nu au fost prezentate în detaliu și nu erau scutite de coloratură ideologică. Promptitudinea prezentării informației nu era printre cele mai folosite și apreciate abordări jurnalistice. Prima ştire despre „tulburările provocate în capitala Ungariei în seara zilei de 23 octombrie de elemente contrarevoluționare” este difuzată pe 24 octombrie în Radio Jurnalul de la ora 22,00. Potrivit fișei de emisiune, sunt difuzate două titluri privind evenimentele desfășurate la Budapesta: primul despre ședința plenară a „Partidului celor ce muncesc” din Ungaria din data de 24 octombrie si cel de-al doilea despre demonstratiile din capitala ungară.

Blancheta 143

„Din nou Budapesta. După cum transmite postul de radio Budapesta în seara zilei de 23 octombrie elemente contrarevoluționare profitînd de o demonstratie a tineretului din capitala Ungariei au provocat tulburări. Bande înarmate au atacat unele clădiri publice, întreprinderi, magazine, comițînd devastări, asasinate și jafuri.

Într-un apel radiodifuzat, tovarășul Imre Nagy, președintele Consiliului de Miniștri al Republicii Populare Ungare a chemat populația să ajute autoritățile la restabilirea ordinei și liniștei în oraș. Guvernul Republicii Populare Ungare a luat măsuri energice pentru restabilirea ordinei și reprimarea”

Blancheta 15

„severă a oricărei încălcări a legalității.

În numeroase telegrame adresate Comitetului Central al Partidului celor ce muncesc din Ungaria și guvernului, muncitorii din fabricile și uzinele din Budapesta și din alte localități își exprimă profunda lor indignare față de provocarea teroristă a bandelor contrarevoluționare. Ei anunță că au format gărzi muncitorești pentru apărarea întreprinderilor și sprijină acțiunile întreprinse de autorități pentru restabilirea ordinei și liniștei.

În cursul zilei de 24 octombrie postul de radio Budapesta a anunțat că situația se stabilizează în mod rapid.”

Radio Budapesta a avut un rol direct în revoltă atunci când, la începutul acesteia, studenții au încercat să își difuzeze revendicările. Forțele poliției politice au ucis un student. Apoi insurgenții au pornit după “securiști” pe care îi rețineau sau îi omorau. În toate zilele revoltei, de la sfârșitul lui octombrie și începutul lui noiembrie 1956, la Radio București nu a fost difuzată nicio informație privind numărul morților și al răniților. Intervenția militară sovietică este menționată, dar în context defensiv, justificativ: o știre despre o infirmare oficială privind amploarea ei și alta privind retragerea trupelor sovietice (deși știrea cu implicarea lor lipsește). O preocupare constantă a redactorilor de la Radio București era de a prezenta „reinstaurarea ordinei și liniștei”, “stabilizarea situației”, revenirea la normal a activităților zilnice. De exemplu, „Buletinul de Știri 15,30-15,35” din 30 octombrie anunță pe Blancheta 4:

„După cum transmite postul de radio Budapesta, capitala Republicii Populare Ungare își reia viața normală. Circulația de pe podurile de peste Dunăre s-a redeschis. Numeroase brigăzi de muncitori refac liniile de tramvai și rețelele electrice deteriorate.

Lucrul a fost reluat în întreprinderi; s-au deschis magazinele alimentare. Din provincie au sosit importante cantități de alimente.”

Ce nu preciza Radio București era însă pentru cine se restabilea de fapt ordinea și cui îi erau destinate alimentele. Știrile asigurau că „forțele democrate” reușiseră să înfrângă „contrarevoluția”, dar de fapt - știre absentă din programele informative - pe 30 octombrie era eliberat din închisoare primatul Ungariei Joszef Mindszenty iar două zile mai târziu premierul Nagy urma să anunțe retragerea țării sale din Tratatul de la Varșovia și adoptarea de către Ungaria a unui statut de neutralitate după proaspătul model austriac. Cu atât mai greu de înțeles pentru ascultători a fost știrea seacă venind ca din senin privind cooptarea la guvernare a altor partide.

Radio Jurnal 30 octombrie 1956 ora 22,00-22,15, Blancheta 54.

„Budapesta. Postul de radio Budapesta a transmis azi cuvîntarea președintelui Consiliului de Miniștri al R.P. Ungare, Imre Nagy. În aceasta cuvîntare s-a anuntat ca în sînul guvernului s-a constituit un cabinet restrîns format din reprezentanți ai mai multor partide. Din acest cabinet restrîns fac parte: Nagy Imre, Tildy Zoltan, Kovacs Bella, Erdely Ferenc, Kadar Janos, Losonci Geza și persoanele care vor fi desemnate de partidul social democrat.

După aceasta s-au transmis cuvîntarile lui Tildy Zoltan, Erdei Ferenc și Kadar Janos.”

Era de fapt o dublă inadecvare. Pe lângă cea față de firul narativ al știrilor de până atunci, exista și discrepanța față de ideologia oficială. Din România acelei perioade dispăruse orice urmă de pluralism politic și totuși la radio este anunțat că în țara vecină comunistă, posesoare și ea de peste zece ani de partid unic conducător pe calea construirii socialismului, în care „bandele de contrarevoluționari” tocmai au fost învinse, deodată apare un „cabinet restrâns” format din reprezentanții mai multor partide. Printre aceștia, nimeni altul decât Zoltan Tildy, ieșit în mai 1956 din arestul la domiciliu, cel care, împreună cu Ferenc Nagy și partidul lor le administraseră comuniștilor o înfrângere usturătoare în alegerile din octombrie 1945 (40 de procente diferență între “micii agrarieni” ai lui Tildy și Nagy și comuniști). Dacă știrea de la Radio București ar fi putut avea context jurnalistic normal, ea ar fi continuat probabil cu o paralelă: era ca și cum Ion Mihalache (Iuliu Maniu decedase din 1953) era scos din închisoare și cooptat la guvernare.

Bineînțeles că nu coerența știrilor era preocuparea de bază a redactorilor de la radio. Dar chiar și pentru propagandă, o oarecare înlănțuire logică a evenimentelor nu strica. Cu toate acestea, știrea despre guvernul ungar pluripartid a fost difuzată. Era momentul culminant al revoluției ungare, când pentru o clipă mulți unguri și nu numai ei au crezut că este posibilă eliberarea din strânsoarea Moscovei. Se înșelau. Pe 31 octombrie, liderul sovietic Nichita Hrusciov se răzgândise și se decisese pentru intervenția armată în Ungaria. Peste câteva zile, pe 4 noiembrie, începea represiunea. Tancurile sovietice reluau de această dată decisiv marșurile prin Budapesta iar liderii revoluției erau arestați. Singur cardinalul Mindszenty reușește să se adăpostească în Ambasada SUA din Budapesta, unde își va petrece următorii 15 ani ca un memento permanent al revoluției înnăbușite din Ungaria.

  • Anne Applebaum, Cortina de fier. Represiunea sovietică în Europa de Est, 1945-1956, editura Litera, București, 2015, p. 275.
  • Scris chiar așa, despărțit. Am întâlnit și varianta comună azi, “radiojurnal”, dar dominantă era scrierea din text.
  • Blancheta este o foaie A5 pe care sunt scrise și azi știrile la Radio România. În 1956 ele erau tipizate și ștampilate, cu rubrici pentru Viză și Secretar. Pe o blanchetă încăpeau maxim 11 rânduri dactilografiate.
  • Blanchetele sunt păstrate în Arhiva Scrisă de la Radio România, îndosariate pe zile. Numerotarea lor se făcea de către redactorii responsabili cu buletinul sau radiojurnalul respectiv.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Wikipedia/FORTEPAN/Nagy Gyula: Tancuri sovietice pe străzile din Budapesta, 31 octombrie 1956.

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.
image
Cazul înfiorător al elevului ucis în timp ce mergea spre şcoală. Daune uriaşe acordate de judecătorii din Neamţ
Judecătorii din Neamţ s-au pronunţat într-un dosar penal, acordând daune uriaşe după ce un elev a fost ucis când mergea spre şcoală. În accident au mai fost răniţi alţi doi adolescenţi
image
Totul despre „drogul violului”. Povestea de film horror a uneia dintre victime: „Am băut apă plată” FOTO VIDEO
„Drogul violului” face ravagii în Europa, iar în România a făcut vâlvă cazul unei eleve în vârstă de 15 ani, despre care s-a scris că a fost drogată, sechestrată și violată.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.