Vlad STROESCU
„Ca să iertăm, punem la treabă cea mai bună parte din noi“ - interviu cu Vlad STROESCU, psihiatru
Anda DOCEAÎn fiecare iertare e o mică transcendență.
» Citește tot„Niciodată prea bătrîni să facem pace cu familiile noastre” - interviu cu psihiatrul Vlad STROESCU
Vlad STROESCUFamilia e un tampon pentru un enorm rezervor de agresivitate care altfel ar răbufni pe stradă.
» Citește tot„Rușinea e o mare însingurare“ - interviu cu Vlad STROESCU, psihiatru
Vlad STROESCUCînd miza e acceptarea socială, mulți preferă să tacă.
» Citește totCînd mergem la psihiatru și cînd mergem la psihoterapeut?
Cătălina DUMITRESCUDacă vă aflați în suferință și nu știți încotro să o luați, către psiholog sau către psihiatru, răspunsul meu este: oriunde.
» Citește totViața secretă a rîmelor
Vlad STROESCUAcum așteptăm vremurile mai bune, cu aceeași angoasă cu care le așteptam pe cele rele.
» Citește totTeamă de neînțelegere
Vlad STROESCUAm asistat zilele trecute la o conferință despre Alzheimer. Acolo, niște psihologi britanici îi învățau pe vîrstnici arta graffiti-ului. Ideea de bază era că graffiti e prin excelență mijlocul de comunicare al marginalilor, al celor pe care societatea nu îi mai vrea, adică exact precum o să fim și noi în nu foarte mulți ani, dacă nu intrăm în Academia Română.
» Citește totDespre răul banal şi sănătatea mintală
Vlad STROESCUMai toți oamenii obișnuiți sînt capabili să facă rău unui seamăn doar pentru că li se ordonă să o facă. Poate că nu e un mic Eichmann potenţial în fiecare dintre noi, dar putem spune că sîntem toți în stare să facem rău, din pur conformism, pasivitate sau diluare a responsabilității.
» Citește totRemedii pentru mahmureala de cuvinte
Vlad STROESCUÎn psihiatrie, excesul de cuvinte este cunoscut şi codificat semiologic: se cheamă logoree. Echivalentul mental al logoreei e trecut, aristotelian, la capitolul de tulburări ale formei gîndirii. În unele tulburări psihice, cum este sindromul maniacal, logoreea este impresionantă şi e însoţită de o afectare a coerenţei, a firului logic al gîndirii.
» Citește totPastila de linişte
Vlad STROESCUExistă mister în jurul lucrurilor care se întîmplă în cabinetul unui psihiatru. Unii consideră că el poate fi din cînd în cînd bun, dar majoritatea e de acord că de cele mai multe ori este rău. Este rău pentru că, văzut din afară, cabinetul e un soi de purgatoriu, nu doar al nefericirii, ci şi al ruşinii.
» Citește tot