Cînd mergem la psihiatru și cînd mergem la psihoterapeut?

Cînd mergem la psihiatru și cînd mergem la psihoterapeut? jpeg

Textul de față este scris din nevoia de a clarifica și a destigmatiza mersul la psihiatru și la psihoterapeut. Mă lovește constant perplexitatea și întrebarea: oare cum poți alege să fii într-atît de ignorant și să mai fii și fudul? M-am lovit în activitatea mea de spital, dar și în afara acesteia, de ignoranța și de rezistența celor care nu înțeleg ce anume studiază psihologia ca știință, dar care nici nu se informează, întrucît autosuficiența îi definește, iar pe alții îi sperie ideea de introspecție și de schimbare. Oricum ar fi, sînt mulți oameni care ar putea beneficia de sprijin în a se cunoaște pe ei, în a-și rezolva problemele emoționale și comportamentale dacă ar apela la un specialist. Cei care pot ajuta în această direcție sînt absolvenții de psihologie și de medicină (specializarea psihiatrie) care urmează o formare independentă ce durează minimum doi ani. Fiecare absolvent de psihologie, ulterior finalizării studiilor, pentru a deveni psihoterapeut trebuie să urmeze o formare și o supervizare într-una dintre școlile psihoterapeutice existente.

Atunci cînd cineva intră în cabinetul unui psihoterapeut este fie pentru că a ajuns într-un impas major în viața sa și se simte copleșit, fie pentru că manifestările psihosomatice îi incapacitează funcționalitatea și atunci trebuie reglată chimia creierului prin medicație, ceea ce implică recomandarea programării la un medic psihiatru, fie sînt acei oameni care caută să se înțeleagă și să se analizeze astfel încît să-și găsească echilibrul și să evolueze matur, prin dezvoltarea propriului eu, reglîndu-și emoțiile, modul de gîndire și comportamentul prin procesul psihoterapeutic în care se angajează. Relația interpersonală dintre terapeut și pacient este esențială și importantă și, după cum scrie și Yalom, contează într-o proporție mare în procesul de vindecare. De aceea, este necesar ca terapeutul să fie o persoană stabilă emoțional, capabilă de conținere și de ghidare, informată și bine pregătită.

Aristotel este cel care a făcut primele referiri asupra psihicului. În secolul al XVIII -lea, Cristian von Wolf utilizează în cartea sa Psychologia Rationalis termenul de „psihologie”, pentru prima dată. Psihologia s-a desprins de filosofie în secolul următor prin apariția metodelor de cercetare privind fenomenele psihice ale lui M. Weber, G. Th. Fechner, Ebbinghaus, H. L. Helmholtz, W. Wundt. O definiție clară a psihologiei este influențată de școlile diferite ce au contribuit la dezvoltarea acesteia. Este definită prin știința ce studiază procesele psihice (percepție, gîndire, memorie), afective (emoții, sentimente) și conative (voință), însușirile psihice temperamentale, caracteriale, aptitudinile, personalitatea, motivația.  Diversele sisteme psihologice au la bază științele biologice, matematice, fizice, chimice. Secolul XX aduce dezvoltarea fiziologiei, neurofiziologiei, a psihofiziologiei, ce studiază aspecte ale psihicului pe baza datelor fiziologice ale omului, a psihologiei medicale și a psihopatologiei, psihosomatica, psihologia socială și a muncii, parapsihologia cu unele fenomene ce au fost demitizate (sugestia, hipnoza, meditația) și incluse în dezvoltarea concretă a omului. S-au dezvoltat concomitent tehnicile de psihoterapie cum ar fi psihanaliza, terapiile cognitiv-comportamentale, terapiile centrate pe persoană, terapiile sistemice, tehnicile de psihodiagnostic, au apărut art-terapia, psihodrama, analiza tranzacțională, pedoterapia (terapia mersului pe jos), tehnicile de relaxare, ceea ce azi știința numește mindfulness, care implică meditația, presopunctura etc. În 1921, O. Vogt a formulat tehnica psihoterapeutică  Autogen Relaxation Training, preluată și adaptată de mulți specialiști, cel mai cunscut fiind J. H. Schultz. Această tehnică este precursoarea tehnicilor de meditație pe care le propune curentul mindfulness de azi și se recomandă pentru a reduce stresul și a reseta căi neurale, implicit ducînd la starea de echilibru și de liniște.

Psihologul își poate alege specialitatea, una sau mai multe, și, ulterior alegerii, își va face formarea în domeniul clinic (este forma în care sprijini bolnavul internat în integrarea personalității acestuia, în funcție de afecțiunea cu care se confruntă, privind modificările psihice, oferirea confortului psihic și fizic, vindecarea și reducerea stresului provocat de boală, spitalizare și efectele suferinței psihice). Psihoterapia este un proces ce vizează dezvoltarea persoanei, ajutarea acesteia în a identifica conflictele, traumele ce au produs modificări ale structurii personalității, asigurarea catharsisului sentimentelor reprimate, dialoguri analitice, construirea de noi mecanisme de protecție, integrarea evenimentelor psihice ce produc suferință, conștientizarea cognițiilor presetate, însușite uneori din mediul în care ne-am format și care nu ne definesc, iar ulterior modificarea acestora cu mecanisme cognitive și emoționale adaptate structurii noastre.

Este un proces de durată, întrucît nu poți produce modificări structurale doar prin verbalizarea acestora, uneori implicarea atașamentului, adică dependența emoțională de comportament și de situații abuzive, este mare și implică chimia creierului, care se activează și secretă substanțe ce ne produc plăcere în momentul utilizării comportamentelor abuzive, cum ar fi rămînerea în relații toxice sau adicția de orice fel: de mîncare, alcool, droguri, pornografie, televizor, telefon, cumpărături, călătorii, fuga constantă în altceva. Vindecarea acestor comportamente ce îți modifică personalitatea implică asumarea problemei cu care te confrunți și conștientizarea tiparelor după care funcționezi; identificarea unor noi tipare funcționale și înlocuirea celor vechi cu cele noi găsite, prin disciplină și repetiție. Psihoterapeutul are rol de învățător, însoțitor, îndrumător, susținător. De multe ori, problemele cu care se confruntă oamenii se asociază cu somatizări de genul: atacuri de panică, insomnii, migrene etc., ce duc, în timp, dacă nu se intervine cu ajutor de specialitate, la dezvoltarea unor tulburări mai profunde, care pe termen lung ne vor face să nu mai putem funcționa într-o stare de normalitate. Unii oameni, destul de mulți, recurg tîrziu la ajutor întrucît lipsa educației psihologice de la nivelul societății, rușinea și prejudecățile asociate mersului la specialist îi țin departe de acesta.  

Obiectivele unei psihoterapii pot fi ambițioase: reducerea pînă la dispariția simptomelor. Acolo unde este nevoie, recuperează și repară, reduce tensiunea. Medicația psihiatrică ajută și se impune, avînd efectul de a ameliora simptomele, iar aceasta este prescrisă doar de medicul psihiatru. Procesul psihoterapeutic implică identificarea cauzei ce produce simptomele și dezvoltarea unor mecanisme care să aline durerea, să faciliteze dezvoltarea personală și să producă schimbarea caracterului prin identificarea unor noi mecanisme de protecție. Atunci vorbim de o intervenție psihoterapeutică de succes, ceea ce înseamnă că obiectivele stabilite s-au atins, iar perioada de timp mai lungă sau mai scurtă în care s-a desfășurat terapia ține de factorii individuali ai celui care se află în analiză, de la însușiri psihice avute, identificarea altora, pînă la factorii financiari.

Yalom scrie despre textele formale și articolele care descriu terapia ca fiind precisă și sistematică, cu intervenții tehnice strategice, concluzionînd că, pe lîngă toate acestea, rolul terapeutului, prin grija sa față de pacient, este esențial în evoluția acestuia. Îl aduce în discuție pe Freud care descrie cazul unei tinere paciente ce nu se putea deplasa din cauza unor manifestări de natură psihogenă și pe care ajutat-o, după cum reiese din notițele acestuia, nu doar prin tehnica psihoterapeutică aplicată, ci chiar a intervenit sprijinind familia acesteia să-și rezolve probleme financiare, inclusiv procurîndu-i o invitație la un bal. Ceea ce subliniază Yalom este că ar fi o eroare să considerăm implicarea terapeutului fiind doar una tehnică. Este un subiect vast, care merită cercetat și dezbătut între specialiști.   

Relația psihiatru – psihoterapeut trebuie să fie una solidă și de înaltă funcționalitate, pentru a aborda problematica omului cu responsabilitate și a-l sprijini pe acesta în procesul recuperării psihice. Cei doi nu se exclud unul pe celălalt, doar dacă medicul psihiatru are formarea ca psihoterapeut, altfel psihiatrul ar trebui să recomande complementar tratamentului medicamentos și pe cel cognitiv-emoțional. Și, invers, psihoterapeutul recomandă medicul psihiatru acolo unde chimia creierului pacientului necesită tratament medicamentos.

Rolul psihiatrului intervine pentru a diagnostica și a stabili măsurile profilactice pentru recuperarea afecțiunilor psihopatologice și nu numai; pentru a reduce nevroza (slăbirea tonusului vital), tulburarea depresivă, anxietatea, fobiile, abulia, obsesiile, neliniștea, stările intense, puternic emoționale, ce țin de sfera afectivității, psihoza etc. 

495359802 042ed3fcd5 o jpg jpeg

Să împărțim omul în minte și trup e, foarte probabil, o inexactitate științifică. Mintea, psihicul, nu sînt niște entități imateriale, separate de corpul nostru de o barieră metafizică. Cel puțin pe lumea asta, psihologia nu are sens dacă nu se poate reduce la biologie, biologia trebuie să poată fi redusă la chimie, iar chimia la fizică. Cel puțin teoretic. Practic, trebuie să facem împărțirea asta ce ține cumva de dualismul lui Descartes, din pricina propriei noastre ignoranțe, foarte greu de depășit. Deși știm enorm de multe despre cum funcționează creierul, deși neuroștiințele și-au luat un avînt greu de imaginat acum cîteva decenii, există încă zone de întuneric total, despre care nu știm nimic. Nu știm încă cum funcționează conștiința, prin ce mecanism sîntem ființe sentiente, cum explicăm paradoxurile care fac, deocamdată, obiectul filozofiei minții. Mutîndu-ne în domeniul suferințelor și tulburărilor psihice, deși știm foarte multe despre ele și le tratăm cu succes, nu cunoaștem cauzele lor ultime și intime. Știința pozitivă își lărgește permanent orizonturile și, de fiecare dată cînd o boală psihică își găsește cauze obiective, vizibile la analize, ea iese din sarcinile psihiatrului și migrează în altă specialitate, care, uneori, trebuie să fie inventată. Așa a apărut endocrinologia cînd s-au descoperit hormonii (Parhon era psihiatru, la origini), așa a apărut neurologia cînd s-a inventat electroencefalografia și, mai tîrziu, imagistica cerebrală. Și totuși, psihiatria nu dispare, iar nucleul dur al psihozelor, nevrozelor, dependențelor etc., rămîn mistere solide, rezistente la eforturile pozitivismului. Dacă Freud credea într-un progres viitor al științei fundamentale care va explica în totalitate relația dintre minte și creier, Karl Jaspers, psihiatru și filosof, explica, inspirat de științele sociale care de abia se nășteau, de exemplu de un Max Weber, că psihologia e o știință care nu poate exista fără criterii subiective, ca orice alt domeniu umanist.

Din pricina acestor limite ale cunoașterii omenești, sîntem nevoiți să împărțim factorii care influențează și determină apariția depresiei, de exemplu, în categorii artificiale: biologici, psihologic, sociali. Dar aceasta nu e o diferențiere dură, fundamentală. Nu există o depresie „endogenă”, cauzată doar de factori interni, cerebrali, nici o depresie „exogenă”, ca un fel de reacție la mediu. La fel și în ce privește tratamentele noastre. Nu există cu adevărat factori psihologici și factori biologici net diferențiați. Creierul, această fereastră dintre noi și restul universului, este un organ extrem de plastic, care își modifică permanent biologia, chimia și chiar genetica, în funcție de ce se întîmplă în jur. Dar rămîne unul singur, un tot unitar, nu e scindat în „psihic” și „organic”. Spre exemplu, dacă unele medicamente modifică metabolismul sinaptic al unor neuromediatori, același efect îl are și psihoterapia, așa cum atestă nenumărate studii din ultimii treizeci de ani. Invers, o traumă exterioară, „psihologică”,  poate produce modificări durabile la nivelul creierului, și chiar la nivelul geneticii lui, dînd naștere conceptului îngrijorător de traumă transgenerațională.

Putem, așadar, interveni asupra suferinței psihice, din mai multe direcții, avînd același rezultat. Psihiatria și psihoterapia nu sînt prin urmare deloc mutual exclusive, ba din contră. Există o prejudecată frecventă și foarte dăunătoare: cum că dacă ai probleme mai „soft”, mai „de viață”, te duci la psihoterapeut. Doar dacă ești „nebun” ajungi la psihiatru, eventual împotriva voinței tale, ceea ce ar echivala, de altfel, cu o omucidere socială. Nimic mai fals: psihoterapeutul este abilitat să intervină în suferințe extrem de grave și, reciproc, să aștepți pînă în ultima clipă ca să ajungi la medic, fie el și psihiatru, e nesănătos, neigienic, pe scurt, necivilizat. Nu există o ierarhie între mijloacele noastre de tratament, ci doar colaborare complementară. În toate cărțile, studiile și ghidurile noastre de tratament ni se spune că, dacă putem, e bine să facem totul pentru pacienții și clienții noștri, tot ce poate ajuta: psihoterapie, tratament, alte intervenții psihosociale.

Și atunci, de ce există diferențe între psihiatrie și psihoterapie? De ce să nu formăm oamenii în mod enciclopedic și universalist, în loc să separăm lucrurile? Aș zice că răspunsul este dat de relația cu „profesionistul sănătății mintale”. E același răspuns ca la întrebarea „care e diferența dintre psihoterapeut și psihiatru”. Dincolo de diferențele de formare dintre cei doi, ceea ce e cu adevărat important e diferența de relație. Relația cu psihoterapeutul e foarte diferită de cea medic-pacient. Medicul trebuie să ia decizii, uneori severe, să pună diagnostice, să prescrie tratamente. Sînt lucruri absolut necesare, dar care pot fi și bariere importante într-o relație terapeutică. Psihoterapeutul are cu totul alte îndatoriri, mult mai subtile. Ca psihiatru, nu m-aș mai putea descurca astăzi fără colegii mei psihoterapeuți. Singurul standard de bună practică în suferința psihică este echipa terapeutică. Dacă întîlniți medici care spun că psihoterapia e o aiureală sau e contraindicată, sau invers, psihoterapeuți care contraindică din start vizita la psihiatru, ca fiind dăunătoare sau toxică cumva, sau o certificare a unei slăbiciuni, nebunii, feriți-vă și îndoiți-vă de ce vi se spune. Cereți o a doua opinie.

Iar dacă vă aflați în suferință și nu știți încotro să o luați, către psiholog sau către psihiatru, răspunsul meu este: oriunde. Indiferent unde veți ajunge mai întîi, e treaba noastră apoi să vă îndrumăm mai departe și să facem echipă în jurul dumneavoastră. Un bun psihoterapeut vă va îndruma către psihiatru dacă aveți nevoie. Un bun psihiatru nu-și va asuma sarcini care îl depășesc și va lucra doar în tandem cu un psihoterapeut. Dumneavoastră trebuie doar să cereți ajutor. Ceea ce e întotdeauna un semn de tărie și reziliență și, dacă v-ați hotărît să o faceți, nu pot decît să vă aplaud.

Cătălina Dumitrescu, psiholog clinician specialist, psihoterapeut în terapie cognitiv-comportamentală și Vlad Stroescu, psihiatru

Foto: flickr.com

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

shutterstock 2515677937 jpg
Ce trebuie să știi despre el ca să nu ai surprize mai târziu!
O relație sănătoasă se bazează pe cunoaștere și compatibilitate. 7 lucruri esențiale pe care trebuie să le știți unul despre celălalt pentru o iubire de lungă durată.
Cum se simte Octavia Geamănu după vacanța din Egipt din care s-a întors cu viruși!
fructe si legume jpg
O metodă ușoară pentru a îndepărta pesticidele de pe fructe și legume. Un truc accesibil tuturor
Din păcate, atunci când cumpărăm fructe și legume dintr-un magazin, vom vedea și un semn care ne avertizează să nu consumăm coaja acestora. Mulți dintre noi probabil că ne amintim de vremurile în care puteam consuma coaja oricărui fruct, fără să ne fie teamă de efecte secundare periculoase.
Protest Evghenia Gutul Moscova FOTO Agora md jpeg
Demonstrație la Moscova împotriva arestării bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul. Manifestanții, recrutați cu bani
Diaspora moldovenească și gagăuză a ieșit duminică la protest în fața Ambasadei R. Moldova la Moscova, acestea protestând în legătură cu reținerea și arestării bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, conform presei ruse. Iar participanții sunt recrutați pe internet în schimbul banilor.
politia nu treceti jpeg
Crimă oribilă între frați pentru 100 de euro. Un bărbat a fost înjunghiat cu un briceag: avea patru copii, iar soția gravidă
Un bărbat a fost înjunghiat de fratele său pentru o datorie de 100 de euro. Victima avea patru copii, iar soția era gravidă.
bursa indici FOTO Shutterstock
Firmele care fac tranzacții cu materii prime obțin profituri de miliarde, în ciuda volatilității pieței
Firmele care fac tranzacții cu materii prime obțin profituri de miliarde, chiar dacă nu la maximele istorice înregistrate imediat după invazia rusească din Ucraina, transmite Bloomberg.
mihai neamtu
Reacții la insultele josnice ale lui Mihail Neamțu. Profesorului Radu Preda: „O mo(n)stră de golăneală autentică”
Profesorul universitar și teologul Radu Preda a reacționat după ce deputatul AUR Mihail Neamțu a transmis insulte grave pe rețelele de socializare celor care îl fac putinist.
Dan Negru, foto Facebook jpg
Ce le-a cerut Dan Negru celor de la Kanal D. Clauza uluitoare din contract impusă de prezentatorul TV
Cu siguranță nu duce lipsă de bani, mai ales că vorbim de „Regele audiențelor”, însă, se pare că Dan Negru a reușit să îi șocheze pe turcii de la Kanal D cu o cerință, iar dacă nu se îndeplinea, nu ar fi plecat de la Antena 1. Clauza uluitoare din contract.
Bigster Journey 036 jpg
TEST DRIVE Bigster, forță și eleganță. Ce aduce în plus noul SUV Dacia și care este prețul de pornire
Pe poarta fabricii de la Mioveni a ieșit noul SUV marca Dacia, iar „Adevărul“ vă poartă într-un test drive în exclusivitate: ce aduce nou Bigster atât la capitolul tehnic, cât și la design?