Cînd mergem la psihiatru și cînd mergem la psihoterapeut?

Cînd mergem la psihiatru și cînd mergem la psihoterapeut? jpeg

Textul de față este scris din nevoia de a clarifica și a destigmatiza mersul la psihiatru și la psihoterapeut. Mă lovește constant perplexitatea și întrebarea: oare cum poți alege să fii într-atît de ignorant și să mai fii și fudul? M-am lovit în activitatea mea de spital, dar și în afara acesteia, de ignoranța și de rezistența celor care nu înțeleg ce anume studiază psihologia ca știință, dar care nici nu se informează, întrucît autosuficiența îi definește, iar pe alții îi sperie ideea de introspecție și de schimbare. Oricum ar fi, sînt mulți oameni care ar putea beneficia de sprijin în a se cunoaște pe ei, în a-și rezolva problemele emoționale și comportamentale dacă ar apela la un specialist. Cei care pot ajuta în această direcție sînt absolvenții de psihologie și de medicină (specializarea psihiatrie) care urmează o formare independentă ce durează minimum doi ani. Fiecare absolvent de psihologie, ulterior finalizării studiilor, pentru a deveni psihoterapeut trebuie să urmeze o formare și o supervizare într-una dintre școlile psihoterapeutice existente.

Atunci cînd cineva intră în cabinetul unui psihoterapeut este fie pentru că a ajuns într-un impas major în viața sa și se simte copleșit, fie pentru că manifestările psihosomatice îi incapacitează funcționalitatea și atunci trebuie reglată chimia creierului prin medicație, ceea ce implică recomandarea programării la un medic psihiatru, fie sînt acei oameni care caută să se înțeleagă și să se analizeze astfel încît să-și găsească echilibrul și să evolueze matur, prin dezvoltarea propriului eu, reglîndu-și emoțiile, modul de gîndire și comportamentul prin procesul psihoterapeutic în care se angajează. Relația interpersonală dintre terapeut și pacient este esențială și importantă și, după cum scrie și Yalom, contează într-o proporție mare în procesul de vindecare. De aceea, este necesar ca terapeutul să fie o persoană stabilă emoțional, capabilă de conținere și de ghidare, informată și bine pregătită.

Aristotel este cel care a făcut primele referiri asupra psihicului. În secolul al XVIII -lea, Cristian von Wolf utilizează în cartea sa Psychologia Rationalis termenul de „psihologie”, pentru prima dată. Psihologia s-a desprins de filosofie în secolul următor prin apariția metodelor de cercetare privind fenomenele psihice ale lui M. Weber, G. Th. Fechner, Ebbinghaus, H. L. Helmholtz, W. Wundt. O definiție clară a psihologiei este influențată de școlile diferite ce au contribuit la dezvoltarea acesteia. Este definită prin știința ce studiază procesele psihice (percepție, gîndire, memorie), afective (emoții, sentimente) și conative (voință), însușirile psihice temperamentale, caracteriale, aptitudinile, personalitatea, motivația.  Diversele sisteme psihologice au la bază științele biologice, matematice, fizice, chimice. Secolul XX aduce dezvoltarea fiziologiei, neurofiziologiei, a psihofiziologiei, ce studiază aspecte ale psihicului pe baza datelor fiziologice ale omului, a psihologiei medicale și a psihopatologiei, psihosomatica, psihologia socială și a muncii, parapsihologia cu unele fenomene ce au fost demitizate (sugestia, hipnoza, meditația) și incluse în dezvoltarea concretă a omului. S-au dezvoltat concomitent tehnicile de psihoterapie cum ar fi psihanaliza, terapiile cognitiv-comportamentale, terapiile centrate pe persoană, terapiile sistemice, tehnicile de psihodiagnostic, au apărut art-terapia, psihodrama, analiza tranzacțională, pedoterapia (terapia mersului pe jos), tehnicile de relaxare, ceea ce azi știința numește mindfulness, care implică meditația, presopunctura etc. În 1921, O. Vogt a formulat tehnica psihoterapeutică  Autogen Relaxation Training, preluată și adaptată de mulți specialiști, cel mai cunscut fiind J. H. Schultz. Această tehnică este precursoarea tehnicilor de meditație pe care le propune curentul mindfulness de azi și se recomandă pentru a reduce stresul și a reseta căi neurale, implicit ducînd la starea de echilibru și de liniște.

Psihologul își poate alege specialitatea, una sau mai multe, și, ulterior alegerii, își va face formarea în domeniul clinic (este forma în care sprijini bolnavul internat în integrarea personalității acestuia, în funcție de afecțiunea cu care se confruntă, privind modificările psihice, oferirea confortului psihic și fizic, vindecarea și reducerea stresului provocat de boală, spitalizare și efectele suferinței psihice). Psihoterapia este un proces ce vizează dezvoltarea persoanei, ajutarea acesteia în a identifica conflictele, traumele ce au produs modificări ale structurii personalității, asigurarea catharsisului sentimentelor reprimate, dialoguri analitice, construirea de noi mecanisme de protecție, integrarea evenimentelor psihice ce produc suferință, conștientizarea cognițiilor presetate, însușite uneori din mediul în care ne-am format și care nu ne definesc, iar ulterior modificarea acestora cu mecanisme cognitive și emoționale adaptate structurii noastre.

Este un proces de durată, întrucît nu poți produce modificări structurale doar prin verbalizarea acestora, uneori implicarea atașamentului, adică dependența emoțională de comportament și de situații abuzive, este mare și implică chimia creierului, care se activează și secretă substanțe ce ne produc plăcere în momentul utilizării comportamentelor abuzive, cum ar fi rămînerea în relații toxice sau adicția de orice fel: de mîncare, alcool, droguri, pornografie, televizor, telefon, cumpărături, călătorii, fuga constantă în altceva. Vindecarea acestor comportamente ce îți modifică personalitatea implică asumarea problemei cu care te confrunți și conștientizarea tiparelor după care funcționezi; identificarea unor noi tipare funcționale și înlocuirea celor vechi cu cele noi găsite, prin disciplină și repetiție. Psihoterapeutul are rol de învățător, însoțitor, îndrumător, susținător. De multe ori, problemele cu care se confruntă oamenii se asociază cu somatizări de genul: atacuri de panică, insomnii, migrene etc., ce duc, în timp, dacă nu se intervine cu ajutor de specialitate, la dezvoltarea unor tulburări mai profunde, care pe termen lung ne vor face să nu mai putem funcționa într-o stare de normalitate. Unii oameni, destul de mulți, recurg tîrziu la ajutor întrucît lipsa educației psihologice de la nivelul societății, rușinea și prejudecățile asociate mersului la specialist îi țin departe de acesta.  

Obiectivele unei psihoterapii pot fi ambițioase: reducerea pînă la dispariția simptomelor. Acolo unde este nevoie, recuperează și repară, reduce tensiunea. Medicația psihiatrică ajută și se impune, avînd efectul de a ameliora simptomele, iar aceasta este prescrisă doar de medicul psihiatru. Procesul psihoterapeutic implică identificarea cauzei ce produce simptomele și dezvoltarea unor mecanisme care să aline durerea, să faciliteze dezvoltarea personală și să producă schimbarea caracterului prin identificarea unor noi mecanisme de protecție. Atunci vorbim de o intervenție psihoterapeutică de succes, ceea ce înseamnă că obiectivele stabilite s-au atins, iar perioada de timp mai lungă sau mai scurtă în care s-a desfășurat terapia ține de factorii individuali ai celui care se află în analiză, de la însușiri psihice avute, identificarea altora, pînă la factorii financiari.

Yalom scrie despre textele formale și articolele care descriu terapia ca fiind precisă și sistematică, cu intervenții tehnice strategice, concluzionînd că, pe lîngă toate acestea, rolul terapeutului, prin grija sa față de pacient, este esențial în evoluția acestuia. Îl aduce în discuție pe Freud care descrie cazul unei tinere paciente ce nu se putea deplasa din cauza unor manifestări de natură psihogenă și pe care ajutat-o, după cum reiese din notițele acestuia, nu doar prin tehnica psihoterapeutică aplicată, ci chiar a intervenit sprijinind familia acesteia să-și rezolve probleme financiare, inclusiv procurîndu-i o invitație la un bal. Ceea ce subliniază Yalom este că ar fi o eroare să considerăm implicarea terapeutului fiind doar una tehnică. Este un subiect vast, care merită cercetat și dezbătut între specialiști.   

Relația psihiatru – psihoterapeut trebuie să fie una solidă și de înaltă funcționalitate, pentru a aborda problematica omului cu responsabilitate și a-l sprijini pe acesta în procesul recuperării psihice. Cei doi nu se exclud unul pe celălalt, doar dacă medicul psihiatru are formarea ca psihoterapeut, altfel psihiatrul ar trebui să recomande complementar tratamentului medicamentos și pe cel cognitiv-emoțional. Și, invers, psihoterapeutul recomandă medicul psihiatru acolo unde chimia creierului pacientului necesită tratament medicamentos.

Rolul psihiatrului intervine pentru a diagnostica și a stabili măsurile profilactice pentru recuperarea afecțiunilor psihopatologice și nu numai; pentru a reduce nevroza (slăbirea tonusului vital), tulburarea depresivă, anxietatea, fobiile, abulia, obsesiile, neliniștea, stările intense, puternic emoționale, ce țin de sfera afectivității, psihoza etc. 

495359802 042ed3fcd5 o jpg jpeg

Să împărțim omul în minte și trup e, foarte probabil, o inexactitate științifică. Mintea, psihicul, nu sînt niște entități imateriale, separate de corpul nostru de o barieră metafizică. Cel puțin pe lumea asta, psihologia nu are sens dacă nu se poate reduce la biologie, biologia trebuie să poată fi redusă la chimie, iar chimia la fizică. Cel puțin teoretic. Practic, trebuie să facem împărțirea asta ce ține cumva de dualismul lui Descartes, din pricina propriei noastre ignoranțe, foarte greu de depășit. Deși știm enorm de multe despre cum funcționează creierul, deși neuroștiințele și-au luat un avînt greu de imaginat acum cîteva decenii, există încă zone de întuneric total, despre care nu știm nimic. Nu știm încă cum funcționează conștiința, prin ce mecanism sîntem ființe sentiente, cum explicăm paradoxurile care fac, deocamdată, obiectul filozofiei minții. Mutîndu-ne în domeniul suferințelor și tulburărilor psihice, deși știm foarte multe despre ele și le tratăm cu succes, nu cunoaștem cauzele lor ultime și intime. Știința pozitivă își lărgește permanent orizonturile și, de fiecare dată cînd o boală psihică își găsește cauze obiective, vizibile la analize, ea iese din sarcinile psihiatrului și migrează în altă specialitate, care, uneori, trebuie să fie inventată. Așa a apărut endocrinologia cînd s-au descoperit hormonii (Parhon era psihiatru, la origini), așa a apărut neurologia cînd s-a inventat electroencefalografia și, mai tîrziu, imagistica cerebrală. Și totuși, psihiatria nu dispare, iar nucleul dur al psihozelor, nevrozelor, dependențelor etc., rămîn mistere solide, rezistente la eforturile pozitivismului. Dacă Freud credea într-un progres viitor al științei fundamentale care va explica în totalitate relația dintre minte și creier, Karl Jaspers, psihiatru și filosof, explica, inspirat de științele sociale care de abia se nășteau, de exemplu de un Max Weber, că psihologia e o știință care nu poate exista fără criterii subiective, ca orice alt domeniu umanist.

Din pricina acestor limite ale cunoașterii omenești, sîntem nevoiți să împărțim factorii care influențează și determină apariția depresiei, de exemplu, în categorii artificiale: biologici, psihologic, sociali. Dar aceasta nu e o diferențiere dură, fundamentală. Nu există o depresie „endogenă”, cauzată doar de factori interni, cerebrali, nici o depresie „exogenă”, ca un fel de reacție la mediu. La fel și în ce privește tratamentele noastre. Nu există cu adevărat factori psihologici și factori biologici net diferențiați. Creierul, această fereastră dintre noi și restul universului, este un organ extrem de plastic, care își modifică permanent biologia, chimia și chiar genetica, în funcție de ce se întîmplă în jur. Dar rămîne unul singur, un tot unitar, nu e scindat în „psihic” și „organic”. Spre exemplu, dacă unele medicamente modifică metabolismul sinaptic al unor neuromediatori, același efect îl are și psihoterapia, așa cum atestă nenumărate studii din ultimii treizeci de ani. Invers, o traumă exterioară, „psihologică”,  poate produce modificări durabile la nivelul creierului, și chiar la nivelul geneticii lui, dînd naștere conceptului îngrijorător de traumă transgenerațională.

Putem, așadar, interveni asupra suferinței psihice, din mai multe direcții, avînd același rezultat. Psihiatria și psihoterapia nu sînt prin urmare deloc mutual exclusive, ba din contră. Există o prejudecată frecventă și foarte dăunătoare: cum că dacă ai probleme mai „soft”, mai „de viață”, te duci la psihoterapeut. Doar dacă ești „nebun” ajungi la psihiatru, eventual împotriva voinței tale, ceea ce ar echivala, de altfel, cu o omucidere socială. Nimic mai fals: psihoterapeutul este abilitat să intervină în suferințe extrem de grave și, reciproc, să aștepți pînă în ultima clipă ca să ajungi la medic, fie el și psihiatru, e nesănătos, neigienic, pe scurt, necivilizat. Nu există o ierarhie între mijloacele noastre de tratament, ci doar colaborare complementară. În toate cărțile, studiile și ghidurile noastre de tratament ni se spune că, dacă putem, e bine să facem totul pentru pacienții și clienții noștri, tot ce poate ajuta: psihoterapie, tratament, alte intervenții psihosociale.

Și atunci, de ce există diferențe între psihiatrie și psihoterapie? De ce să nu formăm oamenii în mod enciclopedic și universalist, în loc să separăm lucrurile? Aș zice că răspunsul este dat de relația cu „profesionistul sănătății mintale”. E același răspuns ca la întrebarea „care e diferența dintre psihoterapeut și psihiatru”. Dincolo de diferențele de formare dintre cei doi, ceea ce e cu adevărat important e diferența de relație. Relația cu psihoterapeutul e foarte diferită de cea medic-pacient. Medicul trebuie să ia decizii, uneori severe, să pună diagnostice, să prescrie tratamente. Sînt lucruri absolut necesare, dar care pot fi și bariere importante într-o relație terapeutică. Psihoterapeutul are cu totul alte îndatoriri, mult mai subtile. Ca psihiatru, nu m-aș mai putea descurca astăzi fără colegii mei psihoterapeuți. Singurul standard de bună practică în suferința psihică este echipa terapeutică. Dacă întîlniți medici care spun că psihoterapia e o aiureală sau e contraindicată, sau invers, psihoterapeuți care contraindică din start vizita la psihiatru, ca fiind dăunătoare sau toxică cumva, sau o certificare a unei slăbiciuni, nebunii, feriți-vă și îndoiți-vă de ce vi se spune. Cereți o a doua opinie.

Iar dacă vă aflați în suferință și nu știți încotro să o luați, către psiholog sau către psihiatru, răspunsul meu este: oriunde. Indiferent unde veți ajunge mai întîi, e treaba noastră apoi să vă îndrumăm mai departe și să facem echipă în jurul dumneavoastră. Un bun psihoterapeut vă va îndruma către psihiatru dacă aveți nevoie. Un bun psihiatru nu-și va asuma sarcini care îl depășesc și va lucra doar în tandem cu un psihoterapeut. Dumneavoastră trebuie doar să cereți ajutor. Ceea ce e întotdeauna un semn de tărie și reziliență și, dacă v-ați hotărît să o faceți, nu pot decît să vă aplaud.

Cătălina Dumitrescu, psiholog clinician specialist, psihoterapeut în terapie cognitiv-comportamentală și Vlad Stroescu, psihiatru

Foto: flickr.com

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

Furnalul de la Govajdia  Foto Daniel Guță (3) JPG
Drumul Fierului, ruta spectaculoasă, modernizată complet. Cele mai căutate locuri ale noului traseu din Ținutul Pădurenilor
Drumul Fierului, ruta folosită în secolele trecute pentru transportul minereului de fier din Munții Poiana Ruscă a fost asfaltat complet și oferă acces mai ușor la atracțiile turistice din Ținutul Pădurenilor.
netflix pixabay jpg
Netflix anunță lansarea unui nou serial scurt extrem de așteptat la nivel global! Inspirat dintr-o poveste reală, producția poartă semnătura unui regizor faimos
Pe 6 februarie 2025, Netflix anunță lansarea serialului scurt "Apple Cider Vinegar" (Oțet din Cidru de Mere). Cu acțiunea plasată la începuturile Instagramului, "Apple Cider Vinegar" este o poveste relativ adevărată, bazată pe o minciună.
lamborghini urus licitatie foto anabi jpg
Autoritățile române încearcă de săptămâni întregi să vândă două Lamborghini confiscate. Cu cât a scăzut prețul
De aproape o lună, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate încearcă să vândă mai multe mașini de lux sechestrate în procese penale.
Paine FOTO Shutterstock jpg
Pâine pufoasă cu semințe, rețeta care a făcut furori pe internet. Se prepară cu doar câteva ingrediente și are un gust unic. VIDEO
Pâinea caldă făcută în casă are un gust unic, care ne aduce aminte de copilărie. Cosânzenele gătesc au pregătit o rețetă inedită de pâinici pufoase, preparate cu doar câteva ingrediente simple.
pankration jpg
Cel mai brutal sport din istoria Jocurilor Olimpice. Era mult mai dur decât MMA-ul, iar cei mai buni luptători erau mai celebrii ca fotbaliștii de astăzi
Cel mai brutal sport din istoria Olimpiadei s-a numit pankration. Era o variantă mult mai sângeroasă și mai dură a galelor de MMA de astăzi și se putea solda chiar cu moartea celui învins. Odată cu reintroducerea Jocurilor Olimpice în secolul al XIX lea, pankration a fost exclus.
Arestarea lui Ioan Slavici  Un clasic al literaturii române, închis pentru «propagandă antiromânească» jpeg
18 ianuarie: 177 de ani de la nașterea scriitorului Ioan Slavici. A început să scrie la îndemnul lui Mihai Eminescu
Ziua de 18 ianuarie este considerată de mulți istorici drept începutul Revoluției conduse de Tudor Vladimirescu, în 1821. În aceeași zi, dar în anul 2017, au început oamenii să iasă în stradă față de proiectul PSD-ALDE de modificare a Codului penal și grațierea unor pedepse.
baza stanga 1 jpg
Vedeta care a șocat pe covorul roșu. S-a îmbrăcat în latex și a atras toate privirile
Halsey (30 de ani) a purtat o ţinută provocatoare la premiera din Los Angeles a filmului „Babygirl”. Noul film o are în rolul principal pe Nicole Kidman, care joacă rolul unei şefe de vârstă mijlocie ce începe o aventură pasională cu un angajat mult mai tânăr.
navalnii
Trei avocați ai lui Navalnîi, condamnați la ani de închisoare într-o colonie penală din Rusia pentru „activități extremiste”
Trei avocați care l-au reprezentat pe fostului lider al opoziției, Alexei Navalnîi, au fost găsiți vinovați de către o instanță rusă, vineri, de apartenență la un grup extremist și au fost condamnați la ani de detenție într-o colonie penală.
Transportul public în comun în Râmnicu Vâlcea Foto Google Maps
Celebrul milionar român care merge cu transportul în comun, dar are avion privat: „Metroul, autobuzele și aplicațiile sunt mult mai eficiente”
Celebrul milionar român care are avion privat, dar merge cu metroul şi autobuzul este Valeriu Iftime. Patronul lui FC Botoşani și proprietarul unui grup de firme de succes, cu o avere estimată la peste 100 de milioane de euro, continuă să surprindă prin modestie și pragmatism.