Poziționarea și refondarea USR

15 august 2017
Poziționarea și refondarea USR jpeg

După îndelungate frămîntări (să se poziționeze sau nu, și dacă se poziționează, cum să se poziționeze între atîtea poziționări posibile?) iată, USR a decis. S-a poziționat, în fine. În ceea ce-i privește, eu mă poziționasem de ceva timp, iar poziționarea lor a confirmat poziționarea mea. Dumneavoastră, domnișoarelor, doamnelor și domnilor, v-ați poziționat? Dacă da, să vă fie de bine. Dacă nu, v-aș îndemna să vă hotărîți și să vă poziționați. Pare că e timpul.

A se poziționa! Verbul acesta, în diateza lui politic-reflexivă, are un farmec anume, voluptuos și hazliu, dacă stai să te gîndești la context. Discursul politic românesc pune lumină pe anumite vorbe, din timp în timp. Acum, useriștii au dat proeminență verbului „a se poziționa”. Cred că l-au conjugat în discursurile lor publice de mii de ori în ultimele două-trei luni. După USR, e vremea poziționărilor. Chiar dacă unii membri de partid au fost de părerea că, totuși, mai bine nu, alții, într-o majoritate destul de stînsă, au fost de părere că mai bine da. Și dacă da, cum anume să fie poziționarea? Păi, dacă da, adică e poziționare, atunci să fie nu, adică o poziționare împotrivă. Prin referendum, USR a decis să se opună referendumului.

Dincolo de glumă, USR a decis, de fapt, nu numai cu privire la referendumul legat de definirea constituțională a familiei, ci și cu privire la propria lui identitate. Poziționîndu-se, USR s-a refondat. A optat să fie un partid progresist, secularist, „liberal” în sens american, „de stînga” în sens european. USR este partidul nou, de factura stîngii occidentale globaliste a secolului XXI, pe care îl așteaptă mulți români liberi animați de un fel de centrism-civic puternic laicizat, cărora le-a intrat în cap că sînt contribuabili și cetățeni și iau în serios aceste identități, sînt fascinați de contemporaneitate și au repulsie pentru toată clasa politică.

 Multă vreme m-am întrebat ce-o face electoratul de acest gen din România – un electorat care ar trebui să fie devotat unei social-democrații cu accente „eco”, dar care nu poate vota cu PSD pentru că înțelege bine ce este, de fapt, acest partid? Iar acest electorat este din ce în ce mai numeros, pe măsură ce lumea românească a devenit mai permeabilă pentru ideile occidentale și capitalismul românesc s-a dovedit a nu fi chiar ceea ce trebuia să fie. Electorii care vor o forță centristă cu nuanțe de stînga, obamist-macronistă, progresistă, „ca afară”, perfect agiornată, iată, o au. Cum se va descurca ea în lumea politică românească plină de dihănii istorice, vom vedea. O poziționare nu garantează, de fapt, nimic în politică. Am văzut prea multe inițiative politice excelent poziționate care au pierit. N-aș vrea că USR să eșueze. Nu din cauză că țin cu ei (că nu țin!), ci pentru că un eșec al USR ar descuraja pe oricine vrea să construiască alternativa la actualul establishment. Dintre inițiativele politice care au promovat noutatea și „altfel”-ul, ei au ajuns cel mai departe. Fie și pentru asta, USR merită să trăiască și să se dezvolte...

Cît îi privește pe electorii care vor o forță politică de centru-dreapta, creștin-conservatoare, tot „ca afară”, din păcate, ei mai au mult de așteptat. Întîlnirea idelor potrivite cu oamenii potriviți sub auspicii potrivite este, totuși, un hazard.

Cît despre dl Nicușor Dan, chiar îmi pare rău. Omul a construit ceva, toți s-au urcat pe numele lui și acum ei l-au rejectat. Omenește, nu pot să nu fiu solidar cu el. Totuși, nu era bun de politician și asta s-a văzut din prima secundă. Un pic autist și inabil în cheie inocentă, Nicușor Dan ar face bine să facă ceea ce știe cel mai bine – să apere Bucureștii de cei pe care bucureștenii îi aleg. Că nu există dușman mai teribil al Bucureștilor decît bucureșteanul! A trecut, totuși, un an de la alegerile locale. 25% din mandatul consilierilor USB s-a scurs. Au, în CGMB, 15 locuri – mai mult decît PNL și PMP la un loc. În afara unei permanente și ineficiente mîrîieli la adresa dnei Firea și a unui protest soldat cu părăsirea ședinței la Sectorul 1 cînd a venit vorba de echipa de fotbal Rapid, nu am văzut nimic. La cîtă putere are USB în București, au prestat mult prea puțin.

Poate că, lăsîndu-se de politică, dl Nicușor Dan va redeveni legenda urbană care a fost pînă acum un an.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.